Review: Philips 40PFL5007H (PFL5007 serie) LCD TV

14 oktober 2012 + 10 minuten 1 Reacties
Philips-PFL5007

Het is alweer een tijdje geleden dat we een review hebben gemaakt voor Homecinema Magazine, maar we hebben deze keer in ieder geval een mooi product om weer mee aan de slag te gaan; de Philips 40PFL5007H. Deze TV maakt onderdeel uit van de 'instap' series van de fabrikant en is voorzien van onder meer een 400Hz techniek en Philips' Smart TV platform.

In de instapseries vinden we verder de PFL4007 serie en de PFL5507 serie. De laatstgenoemde serie hebben we op 3DTV Magazine al uitvoerig aan een review onderworpen aangezien dit model het eerste model in de Philips LCD TV line-up is dat beschikt over 3D weergave. Het verschil tussen de PFL5007 en de PFL5507 serie is afgezien van de 3D weergave dan ook minimaal dus de beeldprestaties zouden theoretisch gezien grotendeels overeen moeten komen.

De PFL5007 serie bestaat uit verschillende modellen die afgezien van de kleur van de behuizing en de grootte over dezelfde specificaties en dus ook kwaliteiten beschikken. Zo is er 46 inch 46PFL5007, de 32 inch 32PFL5007 en de 40 inch 40PFL5007. Het laatstgenoemde model heb ik voor deze review gebruikt, maar de conclusies gelden dus ook voor de andere modellen.

Philips PFL5007H – specificaties

De 40PFL5007H/12 is dus een TV die het moet doen zonder 3D weergave, maar het model beschikt wel over veel moderne technieken die voor een goede beeldkwaliteit moeten zorgen. Zo is de TV uitgerust met onder meer een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting, Philips’ vernieuwde Smart TV platform, HDMI en USB aansluitingen, en een 400Hz beeldtechniek die moet zorgen voor een vloeiende weergave van snel bewegende beelden in onder meer films en sport uitzendingen.

PFL4007 serie PFL5007 serie PFL5507 serie
Scherm Full HD Full HD Full HD
Formaat 32, 37, 42, 47 inch 32, 40, 46, 55 inch 32, 40, 46, 55 inch
3D Nee Nee Ja (+ 2D/3D conversie)
Picture Motion Enhancement 200Hz 400Hz 400Hz
Smart TV applicaties Uitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning USB toetsenbord en muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid 2 x 10Watt (RMS) 2 x 10Watt (RMS) 2 x 10Watt (RMS)
Wifi Wifi-Ready Wifi Wifi
HDMI 4 4 4
USB 3 3 3
Tuner DVB-C, DVB-T, DVBT2 DVB-C, DVB-T, DVBT2 DVB-C, DVB-T, DVBT2
Energielabel A voor 81cm (32″) modellen, A+ voor andere schermafmetingen
Diepte TV 31mm 31mm 31mm
Accessoires Netsnoer, afstandbediening, beweegbare voet, Scart-adapter, AV-kabeladapter

In de tabel hierboven vind je de instap modellen voor 2012. Een stapje hoger komen de middenklasse modellen tegen; de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 series. Meer informatie over de middenklasse modellen vind je in dit artikel.

Philips PFL5007H – design

Aan het design van de 40PFL5007 is absoluut niet terug te zien dat je te maken hebt met een zogenaamde instapserie. De TV is namelijk voorzien van een fraaie behuizing met een geborsteld aluminium afwerking. Het is niet een van de dunste of lichtste TV’s op de markt, maar met een profiel van 31 millimeter heb je niks om over te klagen. Philips heeft voor weinig toeters en bellen gekozen wat de TV een elegante look meegeeft. Ook de platte en simpele voet ziet er vrij chique uit.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is zoals we van Philips kennen elegant vormgegeven maar behoudt nog steeds die plastic look en feel. Toch is dat iets wat we bij nagenoeg alle fabrikanten zien. De lay-out van de afstandsbediening en de vormgeving en grootte van de knoppen is voldoende om de TV comfortabel te kunnen bedienen. Toch raad ik steeds vaker aan om een applicatie te gebruiken op je smartphone. Ook Philips biedt tegenwoordig een app voor Android en iOS toestellen waarmee je de TV eenvoudig kunt bedienen.

Philips PFL5007H – gebruiksgemak

De Philips PFL5007 modellen zijn niet heel ingewikkeld, vooral ook omdat de geavanceerde features en technieken in de hogere modellen te vinden zijn. Hoewel we het dus zonder geavanceerde instellingen moeten doen is het toch altijd fijn als je de TV in een paar stappen optimaal kunt instellen. Gelukkig weet Philips hier goed mee om te gaan. Je krijgt een overzichtelijk en handig set-up menu waar je mee aan de slag kunt en ook de overige menu’s zijn netjes en overzichtelijk vormgegeven. Een nadeel is dat niet alle menu’s even snel reageren. Ik heb vaak een paar seconden moeten wachten voordat een menu of optie geopend werd. Ook het veranderen van kanaal (zappen) is niet snel te noemen. Op een of andere manier zit hier een vertraging in waardoor het even duurt voordat het beeld van de volgende zender verschijnt.

Philips PFL5007H – features

De Philips PFL5007 modellen beschikken in tegenstelling tot de modellen in de PFL5507 serie niet over de 3D weergave, 2D naar 3D conversie en de Two Player Full Screen Gaming modus. Maar, je krijgt gelukkig wel toegang tot het NetTV Smart TV platform van Philips. Het mooie is dat de Wifi module ingebouwd is waardoor je meteen verbinding kunt maken met je thuisnetwerk en het internet.

Smart TV

Het Smart TV platform heb ik eerder al eens geprezen om de duidelijke structuur, de fraaie weergave en vooral het aanbod van lokale applicaties. Daar is weinig in veranderd. Philips heeft het platform voorzien van een nieuw personaliseerbaar beginscherm en daarnaast moet een intuïtieve bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. Het platform ziet er absoluut netjes uit, het beginscherm kan naar eigen voorkeur ingericht worden en het bladeren voor apps en andere functies gaat snel en eenvoudig.

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

Media streaming

Het streamen en afspelen van media via verschillende bronnen werkt zonder problemen. De TV ondersteunt de meest populaire bestandsformaten, waaronder AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en WMV9/VC1. Wat me ook bij de PFL5507 serie opviel is dat het streamen van 1080p materiaal niet altijd even vloeiend gaat. Ook het weergeven van externe of geïntegreerde ondertiteling lijkt niet mogelijk.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Philips PFL5007H beeldkwaliteit

Wanneer je deze TV aanschaft krijg je natuurlijk het interessante Smart TV platform, maar het draait zoals altijd om een goede beeldkwaliteit. Qua specificaties komt de 40PFL5007 overeen met de 46PFL5507 die ik eerder getest heb dus de beeldprestaties zouden nagenoeg gelijk moeten zijn. Beide modellen beschikken over een Full HD LCD paneel, Edge Lit LED achtergrondverlichting, een 400Hz beeldtechniek en Pixel Plus HD.

Net als de 46PFL5507 heeft dit model in bepaalde delen van het scherm last van backlight bleeding en clouding problemen. Hierdoor zie je tijdens compleet zwarte beelden dat er een lichte gloed aan de zijkanten, voornamelijk in twee hoeken, verschijnt. Dit is een nadeel van LCD TV’s met Edge Lit LED verlichting en zien we dan ook bij veel modellen terug. Gelukkig overheerst het probleem in dit geval niet en is het alleen zichtbaar bij de aftiteling van een film of een zeer donkere scene.

De weergave van SD materiaal is behoorlijk goed te noemen. Het contrast ligt hoog, kleuren worden natuurlijk weergegeven en beelden worden redelijk scherp weergegeven. Hier en daar is nog wel voor sprake van ruis, maar dat is vooral afhankelijk van de bron die je gebruikt. Ook het opvangen van snel bewegende beelden of objecten laat hier en daar wat te wensen over waardoor ze haperen of uitgesmeerd worden.

De weergave van HD content is stukken beter en laat zelfs weinig te wensen over. Nee, het is geen beeldkwaliteit zoals we op de Philips PFL8007 serie of de Samsung ES8000 tegenkwamen maar kijkend naar wat je voor dit model betaalt krijg je boven gemiddelde kwaliteit. De kleur worden natuurlijk weergegeven, de weergave van detail is nagenoeg subliem en het contrast zorgt voor extra diepte in het beeld. Ook snel bewegende beelden of objecten worden veel beter opgevangen dan is SD modus waardoor je weinig details verliest en een vloeiende weergave krijgt. De zwartwaarden zijn wellicht het enige puntje van kritiek. Soms komt iets dat zwart moet zijn namelijk grijzig over. Daarnaast vallen de gradaties bij donkere scenes in een film wat tegen. Hierdoor zijn details van bijvoorbeeld een zwarte jas niet altijd even goed zichtbaar.

Kijkhoeken en reflecties

Wat betreft de kijkhoeken en de reflecties presteert de 40PFL5007 gemiddeld. De kijkhoeken zijn niet onaardig en vanuit meerdere posities in de kamer (behalve boven het scherm, maar daar zul je toch niet zitten) is het beeld goed te bekijken zonder al te veel verlies van contrast en helderheid. Bij veel daglicht of wanneer er een lamp achterin de kamer staat kunnen er reflecties opduiken in het scherm, maar dat is dan een kwestie van de gordijnen wat sluiten of de lamp uitzetten.

Philips PFL5007H – audiokwaliteit

Ik gaf het in de review van de 46PFL5507 al aan, maar ook de 40PFL5007 is niet het meest ideale apparaat wanneer je een goede geluidskwaliteit wilt. De audioweergave mist lage tonen en dialogen worden ondergesneeuwd door muziek en geluidseffecten. Als je een goede geluidskwaliteit wilt dan is een extern luidsprekersysteem of een home cinema systeem absoluut aan te raden.

Philips PFL5007H – conclusie

De conclusie van de 40PFL5007 komt vrijwel overeen met die van de 46PFL5507 die ik eerder getest heb. Natuurlijk mis je de 3D en Two Player Full Screen Gaming modi en is de 46PFL5507 een 46 inch TV, maar voor de rest komen de prestaties aardig overeen. Kijkend naar de prijs ligt het 40 inch model met 3D weergave (de 40PFL5507) gemiddeld maar 50 euro hoger dan de 40 inch PFL5007 zonder 3D weergave. Mijn advies is dan ook om die 50 euro extra uit te geven aangezien 3D zeker toegevoegde waarde heeft wanneer je ondergedompeld wilt worden in een film. Als je graag met twee personen games speelt biedt de Two Player Full Screen Gaming modus ook een leuke extra functie.

Al met al is de 40PFL5007 een TV die interessante features en een gemiddeld tot goede beeldkwaliteit biedt voor een aantrekkelijke prijs. De TV ziet er fraai uit, is gebruiksvriendelijk, beschikt over een aantrekkelijk Smart TV platform met interessante lokale applicaties, biedt een gemiddeld tot goede SD en HD weergave en geeft je extra features als USB opnamen en smartphone bediening. Toch zijn er wat mindere punten zoals de matige audiokwaliteit, de tegenvallende zwartwaarden en de goedkope afstandsbediening.

De 40PFL5007 is een aantrekkelijk model voor een nog aantrekkelijkere prijs wanneer je op zoek bent naar een TV met een goede beeldkwaliteit, een fraai design en een uitgebreid Smart TV platform.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede SD en HD weergave
  • Gebruiksvriendelijk
  • Uitgebreid en fraai Smart TV platform

Minpunten
  • Matige audiokwaliteit

  • Goedkope afstandsbediening
  • Tegenvallende zwartwaarden


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

youtube seo

youtube seo
29 september 2014 om 09:03

What you published made a bunch of sense.
But, consider this, suppose you added a little content?
I mean, I don’t want to tell you how to run your
website, however what if you added a title that grabbed a person’s
attention? I mean Review: Philips 40PFL5007H (PFL5007 serie) LCD TV | Homecinema Magazine is kinda vanilla.
You could peek at Yahoo’s home page and watch how they create post titles to
get viewers to open the links. You might add a related video or a picture or two to get readers excited
about what you’ve got to say. Just my opinion, it could make
your website a little bit more interesting.

Inloggen