Review: Philips 24PFS5231 lcd led tv met bluetooth speaker

08 november 2016 + 10 minuten 0 Reacties
philips-lcd-tv-2016-1

In deze review kijken we naar de Philips 24PFS5231. Dit is een lcd-televisie met een scherm van 24-inch en een bluetooth-speaker, geschikt voor onder meer de kinderkamer, de werkkamer, de keuken of op de camping. De Philips 24PFS5231 gaat over de toonbank voor iets minder dan 300 euro.

Philips 24PFS5231 – specificaties en aansluitingen

De Philips 24PFS5231 is een televisie die je gemakkelijk kwijt kunt op de kinderkamer of in de keuken of mee kunt nemen naar bijvoorbeeld de camping. De televisie beschikt over een scherm van 24-inch (zestig centimeter), een resolutie van 1080p – wat betekent dat je er content in full hd op kunt bekijken – en een ingebouwde bluetooth-speaker. De Philips 24PFS5231 heeft ook een groot aantal aansluitingen, waaronder twee hdmi-poorten. De eerste hdmi-poort is tevens voorzien van ARC (audio return channel) voor een homecinema-systeem.

Alle aansluitingen zitten overigens op de achterkant van het toestel. Helemaal rechts tref je een sleuf voor de Common Interface aan, waarin je een ontsleutelingsmodule voor digitale televisie kunt plaatsen. Verder is er een usb-poort (waarop je bijvoorbeeld een harde schijf of usb-stick vol muziek in kunt stoppen), een koptelefoonaansluiting, een opening voor een optische geluidskabel en aansluitingen voor scart-, vga- en aux-kabels. Bovendien beschikt de tv dus over een bluetooth-speaker in de standaard, waar je smart devices aan kunt koppelen.

Philips 24PFS5231 – design

De Philips 24PFS5231 ziet eruit als een simpele lcd-tv. Om het scherm zitten dunne, witte randen. Aan de onderkant van het scherm zit een behoorlijk groot blok, waar de televisie op leunt. In dat blok zit de ingebouwde bluetooth-speaker. De televisie maakt daar gebruik van voor het uitzenden van geluid, maar je kunt er dus ook smart devices, zoals smartphone of tablets, aan koppelen. Er zijn drie knoppen aanwezig: eentje voor het inschakelen van de tv, voor het inschakelen van de bluetooth-verbinding en voor het regelen van het geluid.

Advertentie

De knoppen zijn dun en laag, maar desondanks goed bereikbaar. Helemaal aan de rechterkant zit ook een led-lampje dat aangeeft of de tv stroom heeft of niet. Zie je een oranje kleur, dan staat de tv in stand-by. Let hier wel goed op, wat we hebben gemerkt dat de stroomkabel aan de achterkant nog wel eens los kan gaan zitten wanneer je de tv teveel verplaatst (al moeten we zeggen dat wij dat vaker zullen doen dan menig gebruiker). Alles is verder wit aan de hardware: het scherm, de speaker en natuurlijk de meegeleverde afstandsbediening.

Afstandsbediening

Omdat de tv behoorlijk wat functies heeft, is de afstandsbediening ook ontzettend uitgebreid. Je kunt er de media mee aansturen die je aansluit via de usb-poort en natuurlijk zaken als het volume regelen. Ook kun je hiermee alle instellingen nalopen en veranderen. De afstandsbediening ligt lekker in de hand en is gelukkig niet zwaar. Wat ook goed is om te weten, is dat die maar één AAA-batterij nodig heeft om te functioneren. De knoppen op de remote leveren voldoende feedback af; bovendien reageert de tv snel op de input.

Philips 24PFS5231 – gebruiksgemak

Ondanks het feit dat we hier niet met een dure televisie te maken hebben, scoort de Philips 24PFS5231 goed wat betreft gebruiksgemak. Je kunt verschillende apparaten (zoals spelcomputers en andere mediaspelers) moeiteloos aansluiten op de televisie, dankzij de twee hdmi-poorten. Ook de andere aansluitingen zorgen ervoor dat je oudere apparaten met gemak kunt aansluiten en blijven gebruiken. Wat de opties met betrekking tot de connectiviteit, hebben we dus zeker helemaal niets te klagen — vooral niet vanwege deze prijs (ongeveer 299 euro).

Wel dien je nog even de instellingen te raadplegen. Veel opties met betrekking tot beeld en geluid zijn ingesteld op een manier die (in onze optiek) niet optimaal is. We hebben een aantal minuten gespendeerd binnen de instellingen en zaken als de beeldverhouding en geluidskwaliteit aangepast. Zo staat surround sound standaard aan, maar vinden we het prettiger om stereogeluid uit zo’n kleiner speaker te horen. Ook de beeldverhouding was wat ons betreft te ver ingezoomd. Neem daar dus even de tijd voor.

Gelukkig kost dat niet heel veel tijd, vooral vanwege die gebruiksvriendelijke afstandsbediening en de simpele maar goed gestructureerde interface. Navigeren door de menu’s voelt ook intuïtief aan. Vanaf het eerste moment weet je precies waar je zijn moet of hoe je ergens moet komen en dat is gewoon prettig. Soms hebben tv’s ontzettend veel mogelijkheden die ver weg zijn weggestopt, maar dat probleem zijn we bij de Philips 24PFS5231 niet tegengekomen. Je hoeft ook niet te wennen aan Android TV of een ander platform, omdat dat gewoon niet aanwezig is op deze lcd-televisie.

Helaas is het zo dat de Philips 24PFS5231 niet beschikt over wifi of een opening voor een internetkabel. Dat betekent dat je dus een aantal dingen niet kunt doen met de televisie; het is immers geen smart tv. Zo kun je geen apps downloaden, zoals Netflix of YouTube, en content streamen vanaf het internet. Tegenwoordig kan dat wel via een aantal andere apparaten (zoals die eerdergenoemde mediaspelers), maar voor sommige mensen betekent dat mogelijk een extra investering.

Philips 24PFS5231 – beeldkwaliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; kijkend naar de prijsklasse waar dit model zich in bevindt zijn we onder de indruk van de beeldkwaliteit. Vooral de kleuren worden heel dynamisch weergeven en spatten bijna van het scherm af, zonder onnatuurlijk of overdreven te lijken. We hebben hiervoor één van de meest kleurrijke games uit de verzameling uit de kast getrokken (Dragon Ball XenoVerse; ja, die serie keken we trouw tussen 2000 en 2003), waar dat meteen uit blijkt. De zwartweergave is meer dan prima te noemen, al kun je wat last hebben van clouding en halo-effecten in donkere scenes of delen van het scherm. Het valt echter niet echt op en dat is positief. Er is voldoende grijsdetail waar te nemen in donkere delen van het scherm waardoor het contrast hoog oogt.

Helaas is het zo dat de kijkhoeken niet heel erg groot zijn. Wanneer je ook maar net even te schuin voor het scherm zit, dan merk je dat meteen: zwart wordt grijzig en en de kleuren verliezen hun dynamiek, ze worden flets. Dat is niet vreemd — meerdere, goedkopere, lcd-schermen kennen dit probleem. Wat wel goed is om te weten, is het feit dat de tv goed om kan gaan met reflecties. De Philips 24PFS5231 beschikt namelijk over een mat scherm, waardoor je niet snel tegen jezelf aankijkt. En uiteindelijk werkt dat mee aan een goede beeldkwaliteit.

Statische high definition-beelden kan de Philips 24PFS5231 heel mooi, strak en vooral scherp weergeven, al raden we je aan de scherpte wat naar beneden bij te stellen. Wat echter een van de grootste problemen is van deze lcd-tv, is de ghosting of motion blur. Dit wil simpel gezegd zeggen dat je bij snelle bewegingen of snel bewegende beelden een na-ijl-effect kunt zien. Details in deze beelden verliezen hun scherpte of kunnen soms zelfs wat vaag overkomen. Dat is niet fijn bij games, maar ook tijdens het kijken naar films of series is de matige verwerking van deze beelden iets dat kan storen. De input-lag is in de Game-modus daarentegen redelijk goed te noemen, met zo’n 29ms. Dit betekent dat games waarbij de reactietijd van groot belang is goed gespeeld kunnen worden.

Philips 24PFS5231 – audiokwaliteit

De audiokwaliteit van de Philips 24PFS5231 is van bovengemiddelde kwaliteit, natuurlijk met name dankzij de bluetooth-speaker die zich in de standaard bevindt. Vooral de lagere tonen komen opvallend goed tot hun recht. Dialogen kunnen goed worden verstaan en je kunt er prima muziek mee beluisteren; of je dat nu doet via bluetooth of een usb-apparaat. Echter, wanneer er hoge tonen worden weergeven of er teveel geluid uitkomt (hoog volume), dan kan de speaker een minder plezierig geluid uitzenden door vervorming. Probeer het geluid dus niet al te hard te zetten; het is geen speaker voor een feestje.

Advertentie

Verder geeft de speaker een redelijk breed en levendig geluidsveld, wat zowel de ervaring bij muziek als bij films ten goede komt. Al met al is e bluetooth-speaker wel een welkome aanvulling, die de tv toch onderscheidt van de concurrentie.

Philips 24PFS5231 – conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een televisie voor op de camping of bijvoorbeeld in de kinderkamer of keuken, dan is de Philips 24PFS5231 het overwegen waard. De tv biedt een indrukwekkende pakket aan features door een 24-scherm te combineren met een goed klinkende bluetooth-speaker. Een speaker die dus ook te gebruiken is in combinatie met andere apparaten in huis, zoals een smartphone of tablet. Daardoor krijgt de tv toch toegang tot muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Apple Music of een andere dienst die je gebruikt.

Want helaas: de Philips 24PFS5231 beschikt zelf niet over de mogelijkheid het internet op te kunnen. Je zult Netflix en dergelijke dus moeten gebruiken middels een mediaspeler of gameconsole. Daarnaast heeft de tv last van ghosting (of motion blur), waardoor het spelen van snelle games niet altijd prettig werkt. Ook het bekijken van series of films kan vervelend aanvoelen, omdat je nog elementen meekrijgt van de vorige scene, terwijl de nieuwe al gestart is. Maar voor een prijs van ongeveer 299 euro, biedt de lcd-tv wel een complete ervaring aan.

Naast de bluetooth-verbinding zijn er namelijk meer dan genoeg aansluitingen aanwezig waarmee je uit de voeten kunt. Twee hdmi-poorten, een usb-poort, analoge aansluitingen, et cetera — het zit er allemaal op. Los van de motion-problemen en de matige kijkhoeken levert de Philips 24PFS5231 ook een prettige en scherpe beeldkwaliteit af, en komen de kleuren goed tot hun recht. We raden je nog wel aan even de instellingen in te duiken voor wat de kleuren, het geluid en de beeldverhouding betreft. Maar wanneer alles is ingesteld zoals jij wilt, dan is het een mooie en goedkope televisie voor een tweede ruimte. In zijn prijsklasse is de 24PFS5231 een zeer goede en complete tv, en wij bestempelen hem dan ook als aanrader.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ingebouwde bluetooth-speaker
  • Mooie kleurweergave
  • Verschillende aansluitingen

Minpunten
  • Geen internetopties

  • Kijkhoeken vallen tegen
  • Last van motion-problemen


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)