Review: Panasonic TX-49CX740E (CX740E en CX750E-serie) lcd led tv

16 juli 2015 + 10 minuten 2 Reacties
Review-Panasonic-CX740E-feature

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-49CX740E (CX740E- en CX750E-serie) lcd led tv, uitgerust met een 4K Ultra HD-resolutie, Firefox OS en 3D-weergave.

We hebben dit jaar al twee modellen uit de 2015 lcd led tv line-up van Panasonic kunnen testen en vandaag kijken we weer een stapje hoger in de line-up. In deze review bespreken we de TX-49CX740E, een model dat over de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikt en bovendien met Firefox OS uitgerust is. Overigens nemen we ook de CX750E-serie mee aangezien het enige verschil tussen beide series in de dubbele tuner zit.

Panasonic CX740E / CX750E – specificaties

De Panasonic CX740E- en CX750E-series behoren tot de hogere series in de 2015 line-up van de Japanse fabrikant. De tv’s zijn voorzien van nagenoeg alles dat je op een high-end model mag verwachten. Zo komen de televisies met een Super Bright ips lcd-display dat beschikt over edge lit led-achtergrondverlichting, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, passieve 3D-weergave (zonder meegeleverde 3D-brillen), een quadcore-processor, ingebouwd WiFi, ondersteuning voor HEVC en VP9 zodat je alle 4K-content kunt afspelen en natuurlijk het nieuwe Forefox OS smart tv-platform. Let wel; de CX750E-modellen beschikken over een dubbele digitale tuner. De CX740E-modellen hebben een enkele digitale tuner.

De Panasonic CX740E-serie bestaat uit vier modellen; de 43-inch TX-43CX740E met een verkoopprijs van 1.149 euro, de 49-inch TX-49CX740E met een adviesprijs van 1.399 euro, de 55-inch TX-55CX740E met een adviesprijs van 1.599 euro en de 60-inch TX-60CX740E met een adviesprijs van 2.149 euro. In deze review kijken we naar het 49-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie, en bovendien voor de modellen in de CX750E-serie die in dezelfde formaten komen maar 50 euro duurder zijn. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2015 lcd led tv line-up.

Advertentie

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, De B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video, zowel HD als 4K.

Panasonic CX740E / CX750E – design

Panasonic heeft het merendeel van zijn 2015 lcd led tv’s voorzien van een zeer strak en minimalistisch uiterlijk, zonder veel toeters en bellen en niet te opvallend. Ook de TX-49CX740E is een onopvallende tv en dat bedoelen we positief. Dit model komt met een zwarte lijst die aan de voorzijde voorzien is van een geborsteld metalen afwerking. De randen rondom het scherm zijn niet indrukwekkend dun maar de tv ziet er gewoon strak en netjes afgewerkt uit. Onderaan het scherm is de rand iets dikker gehouden, voor onder meer de status led’s en de infraroodontvanger.

De voet is bij alle modellen hetzelfde. Panasonic heeft gekozen voor een zilverkleurige metalen voet die de tv netjes op zijn plek houdt. Het is geen swivel-stand dus draaien kan het apparaat niet zonder ook de voet mee te draaien. De voet is net als de tv zelf minimalistisch vormgegeven, van hoge kwaliteit en zorgt voor een strak totaalplaatje. Iets dat mogelijk wat mensen kan storen is dus het verschil in kleur; een zwarte tv en een zilveren voet.

Wat betreft de aansluitingen is de TX-49CX740E aan de zijkant voorzien van twee 2.0-usb-poorten, een usb 3.0-poort en een HDMI (ARC)-poort. Ook zien we hier een SD-kaartlezer terug. Dit zijn de enige aansluitingen die naar de zijkant wijzen. De overige aansluitingen, waaronder de ethernetpoort en twee extra HDMI-poorten, wijzen naar achteren, al is het naar beneden. De SCART- en component-aansluitingen wijzen richting de muur. Daarbij moet gezegd worden dat de stroomkabel die Panasonic meelevert erg kort is. Een verlengkabel of stekkerdoos is dus voor velen geen luxe.

Zowel de CX740E- als de CX750E-modellen worden geleverd met twee afstandsbedieningen; de TouchPad Remote in vernieuwde stijl en de traditionele afstandsbediening die we eigenlijk al jaren kennen. Deze laatstgenoemde afstandsbediening heeft nog steeds het kenmerkende design van Panasonic, met grote knoppen en toegang tot de belangrijkste functies. Nieuw is de Netflix-knop die direct toegang geeft tot de streaming-app. De afstandsbediening is vrij eenvoudig, compleet van plastic gemaakt en ligt goed in de hand. Mocht je liever je smartphone gebruiken kun je aan de slag met de Panasonic Remote-app, waarover je hieronder meer leest.

De TouchPad Remote is een kleinere en beter in de hand liggende afstandsbediening. Door zijn ronding houdt de accessoire prima vast en door het gebruik van plastic is hij vederlicht. Natuurlijk is deze versie minder uitgebreid dan de traditionele afstandsbediening maar alle functies zijn snel te bereiken. Een aantal knoppen zorgt voor snelle toegang tot het beginscherm, de apps, het menu het volume en de kanalen. In het midden bevindt zich een groot touchpad dat gebruikt kan worden voor het bladeren in de menu’s, het vegen door media en zelfs het browsen op het internet. Leuk is ook de knop voor spraakbediening, een feature waarop we later wat dieper ingaan.

Panasonic CX740E / CX750E – gebruiksgemak

Het belangrijkste onderdeel wat het gebruiksgemak betreft is wellicht het smart tv-platform, Firefox OS. Zonder al in detail te treden over dit platform kan gezegd worden dat Panasonic de smart tv-interface zeer strak, simpel en gebruiksvriendelijk gehouden heeft. Van vertragingen is nauwelijks sprake en ook de opties zitten allemaal op logische plaatsen verwerkt.

De algemene menu’s van de CX740E- en CX750E-modellen zijn echter nog steeds hetzelfde, hetzelfde als in de lagere series en hetzelfde als vorig jaar. Ook dit jaar krijg je bij het voor het eerst aanzetten van de tv een aantal basisinstellingen voorgeschoteld zodat je direct aan de slag kunt. Zo kun je de zenders installeren en de tv verbinden met je WiFi-netwerk. Het is geen fancy of uitgebreide set-up maar het zorgt er wel voor dat je direct je zenders kunt bekijken en toegang hebt tot apps en diensten. Een suggestie die we ook vorig jaar al gaven is dat het mooi zou zijn als Panasonic wat meer mogelijkheden zou bieden om de audio en het beeld in deze set-up naar eigen wens af te stellen zodat je naderhand niet door de menu’s hoeft te bladeren.De instellingen van de tv zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Ook hier geldt weer dat het niet fancy is maar dat komt het gebruiksgemak ten goede.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Firefox smart tv-platform terecht. Hier krijg je eerst middels een aantal fraai vormgegeven vensters informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient.

Niet geheel onbelangrijk voor het gebruiksgemak is de snelheid waarmee menu’s geopend worden, waarmee apps geladen worden en waarmee tussen zenders geschakeld wordt. Op dit vlak is er echter weinig te klagen. De CX740E- en CX750E-modellen beschikken over een krachtige quadcore-processor en de software lijkt hier zeer stabiel en snel op te draaien. Ook applicaties starten vlot op en de tv reageert snel genoeg op commando’s na het inschakelen.

Advertentie

Remote app

Geen enkele grote tv-fabrikant kan tegenwoordig nog zonder een applicatie voor smartphones en tablets. Ook Panasonic heeft met de TV Remote 2-app een dergelijke oplossing en hoewel hier al een tijdje niks aan gebeurd is zijn we er nog steeds van onder de indruk. Panasonic biedt voldoende mogelijkheden om de tv te bedienen middels je smartphone, wanneer deze op hetzelfde WiFi-netwerk als je tv aangesloten is.

Qua bediening zijn de opties uitgebreid. Zo kun je kiezen voor het touchpad dat ook op de TouchPad Remote beschikbaar is, een toetsenbord waarmee je teksten naar de tv kunt sturen (bijvoorbeeld een url) en een venster met de standaard knoppen van de traditionele afstandsbediening.

Daarnaast biedt de applicatie diverse extra mogelijkheden, waaronder Swipe & Share. Hiermee kun je media van je telefoon of tablet richting je tv ‘gooien’. Helaas werkt dit momenteel niet op een iPhone voor foto’s en video’s. De reden is ons onbekend maar er wordt continu een error-melding gegeven. Muziek naar je tv ‘gooien’ werkt wel. Handig is ook dat je binnen de app de browser kunt openen om zo snel een website op je tv weer te geven. Je hoeft dus niet per se op het grote scherm zelf te navigeren.

Via de TV Remote 2-applicatie krijg je daarbij een overzicht van de geïnstalleerde applicaties zodat je deze direct vanaf je mobiele apparaat op kunt starten. Daarnaast is TV Anywhere aanwezig. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor Deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. Ook ben je gebonden aan de content die op tv verschijnt want dit model komt maar met één tuner. De CX750E-serie komt met twee tuners. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt, is wat ouderwets, in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen de CX740E- en CX750E-modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden.

Panasonic CX740E / CX750E – features

Smart tv-platform (Firefox OS)

Het smart tv-platform van Panasonic, Firefox OS, hebben we inmiddels al een paar keer besproken en nagenoeg alles wat op de topmodellen beschikbaar is, is ook beschikbaar op de modellen in de lagere series. Firefox OS is gericht op eenvoud, gebruiksgemak, snelheid en overzicht. Dit zien we dan ook direct terug in de kinderlijk eenvoudige interface.

Op de afstandsbediening zit een Home-knop die je direct naar het beginscherm van Firefox OS brengt. Hier zie je drie iconen voor Live TV, Apps en Apparaten. Je kunt je favoriete apps, tv-zenders, inputs en games aan deze drie iconen toevoegen waardoor je een gepersonaliseerd beginscherm krijgt. Het homescreen is simpel en overzichtelijk, iets dat we graag zien op een tv.

Wat de iconen doen spreekt een beetje voor zich; met Live TV kom je bij de live tv-zenders terecht (waarvan je een specifieke zender bijvoorbeeld ook op het homescreen kunt ‘pinnen’), via apps kom je in het overzicht van geïnstalleerde apps en via Apparaten kom je bij de inputs en draadloos gekoppelde apparaten. Opvallend is dat de elektronische tv-gids nog steeds in de ‘oude’ stijl aanwezig is en dus totaal niet binnen Firefox OS past.

Firefox OS ziet er dus strak uit en werkt meer dan prima, maar het aanbod van apps laat nog altijd te wensen over. Panasonic heeft wat dit betreft nog nooit voorop gelopen maar de bedoeling is dat hier met Firefox OS verandering in komt. Gelukkig heb je wel toegang tot de meest populaire apps en diensten, waaronder Netflix, NPO Gemist, YouTube, Pathé Thuis en Deezer. Overigens moet ook gezegd worden dat Firefox OS geen multi-tasking ondersteunt. Een app die je sluit moet dus opnieuw opgestart worden; even snel schakelen zit er niet in.

Info Frame

Er is overigens ook nog een Info Frame aanwezig dat verschijnt wanneer je bijvoorbeeld de home-knop ingedrukt houdt of (wanneer ingesteld) de tv opstart. Dit scherm, met aan de vier zijden gekleurde segmenten, biedt allerlei informatie – van het plaatselijke weerbericht via aanbevolen televisieprogramma’s en programmaoverzichten tot aan favoriete websites – samen op één scherm. Het nut hiervan is niet bijzonder groot en we hebben dit venster dan ook het grootste deel van de tijd genegeerd.

Firefox web browser

Als je de vorige reviews van de 2015 Panasonic tv’s gelezen hebt dan zul je vast weten dat we niet erg positief waren over de Firefox-browser. Met name omdat de bediening middels de app te wensen overliet en omdat de browser nogal traag was. De CX740E- en CX750E-modellen hebben hier gelukkig minder last van. De browser voelt iets sneller (al kan het nog steeds stukken beter) aan en de bediening middels de TouchPad Remote is een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Het is nog steeds geen perfecte browser maar als je even snel iets wilt laten zien is de browser daar prima geschikt voor.

Smart functies

Natuurlijk bieden slimme tv’s tegenwoordig veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het delen van bestanden. De CX740E- en CX750E-modellen komen bijvoorbeeld met Miracast zodat het scherm van je mobiele apparaat, wanneer deze het ondersteunt, gespiegeld kan worden op tv. Ook is DLNA-ondersteuning aanwezig waardoor je digitale media die bijvoorbeeld op je NAS of computer staan op je tv kunt weergeven. De tv beschikt over een simpele maar gebruiksvriendelijke interface voor het bladeren door externe apparaten, hetzelfde geldt voor de mediaspeler. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig.

Advertentie

Spraakbediening

Zoals hierboven al aangegeven kun je de tv bedienen middels spraak, al klinkt dat al veel geavanceerder dan het daadwerkelijk is. De TouchPad Remote beschikt over een microfoon en een knop waarmee deze geactiveerd kan worden. Eenmaal geactiveerd kun je zinnen als ‘Mijn beginscherm’, ‘Zoek home cinema’, ‘Applicaties’ en ‘Open Netflix’ roepen om bepaalde taken uit te voeren. Het komt erg nauw met de woorden die je uitspreekt en dus zijn de mogelijkheden ietwat beperkt. Onze ervaring is dat het bedienen van de tv middels de app of de afstandsbediening een stuk sneller gaat maar als je eens aan vrienden of familie wilt laten zien wat de tv kan dan is het een leuke feature. Handig is overigens wel dat je na het inspreken van de eerste zin gewoon door kunt gaan met het inspreken van stemcommando’s en zo bijvoorbeeld iets op het internet op kunt zoeken, een zender kunt opzoeken of een specifieke app kunt opstarten.

Panasonic CX740E / CX750E – beeldkwaliteit

Een aantal weken terug hebben we de CX700E-serie van Panasonic uitgebreid getest en afgezien van wat kleine verschillen (motion rate, ips, passief 3D, etc.) komt het meeste overeen met de CX740E- en CX750E-series. Maar, hebben die verschillen invloed op de beeldkwaliteit? Dat is natuurlijk hetgeen waar het om draait. De CX740E- en CX750E-modellen beschikken onder meer over een Super Bright IPS Panel, Briliant Contrast, passieve 3D-weergave, de Studio Master Engine en een 1000Hz BMR.

Belangrijkste instellingen

Voordat we met een tv aan de slag gaan kijken we altijd naar de belangrijkste instellingen waarmee je, snel en eenvoudig, een betere beeldkwaliteit kunt verwezenlijken. Panasonic heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos is True Cinema de beste modus. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave. Helaas kan deze modus niet ingeschakeld worden wanneer je apps als Netflix gebruikt. Dan is ‘Normaal’ de beste keuze, met wat aanpassingen. Wanneer True Cinema gekozen is kun je het beste Warm2 voor de kleurweergave kiezen, opties als Levendige Kleuren en Omgevingssensor uitzetten, en de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal zetten. Veel van deze opties introduceren meer negatieve effecten dan dat ze problemen verhelpen of het beeld veel natuurlijker maken, zeker wanneer het bronmateriaal gewoon goed is (digitale tv of Blu-ray). Adaptive Backlight hebben we wel aangezet maar op ‘minimaal’. Dit verbetert de zwartwaarden in donkere omgevingen maar kan ook zo nu en dan een ‘blooming’ effect geven waardoor een kolom van het scherm lichter is dan de rest. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt deze optie uitzetten bij goede kwaliteit content maar wij geven de voorkeur aan ‘minimaal’. Deze optie laat beelden iets soepeler lopen maar introduceert bij een hogere instelling een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

Wanneer we een tv testen dan kijken we voordat we diverse media gaan bekijken altijd naar de algemene eigenschappen van het scherm, zoals bijvoorbeeld de achtergrondverlichting en de uniformiteit. Hoewel we op het internet in een aantal reviews van de CX750E- en CX740E-serie lezen dat het met de uniformiteit niet bijzonder goed gesteld is hebben wij hier geen enkel probleem mee ervaren. Zowel met compleet zwart, rood als wit weet de tv een nagenoeg egaal plaatje voor te schotelen. Er zijn geen duidelijk lichtere of donkere hoeken van het scherm zichtbaar en de achtergrondverlichting zorgt niet voor noemenswaardige balken of lichtvlekken. Een positieve start dus, mits je Adaptive Backlight niet hoger zet dan ‘minimaal’. Bij een hogere setting kan banding namelijk optreden.

Ook wanneer we naar een donkere scene met lichte objecten kijken weet de tv zich meer dan goed staande te houden. Rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is geen lichte waas zichtbaar en de zwartwaarden liggen op redelijk goed niveau. Ze zijn niet zo diep als op de CX700E-serie die we eerder getest hebben, een verschil dat waarschijnlijk door het ips-paneel veroorzaakt wordt. Hetzelfde geldt voor het contrast; dit is iets minder indrukwekkend maar nog steeds weet de tv op dit vlak te overtuigen. Met Adaptive Backlight kan het zwart wat dieper afgesteld worden maar aan de andere kant verlies je details in donkere delen van het scherm, de zogenaamde grijstinten. De lichtopbrengst van de CX740E- en CX750E-modellen is buitengewoon goed, vandaar waarschijnlijk ook de Super Bright-benaming. Hierdoor kan de tv in wat feller verlichte omgevingen nog steeds een goed plaatje verzorgen.

SD-content

Met een tv uit deze prijsklasse ‘mag’ je eigenlijk geen SD-content meer kijken maar je komt er helaas soms niet onderuit. Dan is het echter goed om te weten dat de TX-49CX740E zich goed staande weet te houden. Content in lage resolutie wordt redelijk schoon, zorgen een dikke korrel en veel ruis, weergegeven en de ruisreductiefilters doen hun werk naar behoren. Alleen de motion handling (omgaan met snelle bewegingen) laat wat te wensen over, zelfs met IFC laag ingeschakeld. Dit kan zorgen voor zichtbare stotteringen in het beeld, bijvoorbeeld bij een snelle camerabeweging. De upscaling-functie doet echter verder prima zijn werk. Er worden geen overduidelijke artefacten geïntroduceerd en kijkend naar het bronmateriaal krijg je een aardig strak plaatje voorgeschoteld.

HD-content

De kans is groot dat het meeste materiaal dat je bekijkt in HD-resolutie beschikbaar is en dit is dan ook waar de CX740E- en CX750E-series laten zien wat ze kunnen. Naast de hierboven besproken algemene eigenschappen moet gezegd worden dat de kleurweergave indrukwekkend goed is. De tv biedt een natuurgetrouwe weergave met kleuren die van het scherm spatten maar niet over-the-top zijn. Details komen haarscherp en strak over, wat samen met de intense maar natuurlijke kleuren zorgt voor een levendig plaatje. Het contrast is niet top, en dus laten de zwartwaarden ook iets te wensen over, maar echt veel kritiek op dit punt kunnen we niet hebben. Het ligt immers zeker nog op een acceptabel hoog niveau. Het opvangen van snelle bewegingen gebeurt daarbij weer wat beter dan we zagen bij de CX700E-serie; de tv vangt met IFC uit bewegingen al voldoende vloeiend op zodat het stotter-effect niet voorkomt, maar als de content van iets mindere kwaliteit is kan de ‘laag’-instelling de motion handling verder optimaliseren. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt.

4K-content

Kijk je al naar series en films op Netflix? Dan is de 4K-resolutie natuurlijk hetgeen waar je naar uitkijkt. De CX740E- en CX750E-modellen kunnen alles tot aan de 4K-resolutie weergeven maar native 4K-materiaal spat natuurlijk pas echt van het scherm. Wij hebben voor deze test dan ook naar diverse demovideo’s, series en films op Netflix gekeken, allemaal beschikbaar in volledige 4K-resolutie.

Hoewel er hier en daar duidelijk sprake is van compressie (en hierdoor artefacten en ruis) moeten we zeggen dat native 4K-materiaal bijzonder indrukwekkend is, met name puur wat betreft de scherpte en het tonen van subtiele details. HD-content ziet er dankzij een prima upscaler al indrukwekkend uit maar extra details kunnen niet aan het bronmateriaal toegevoegd worden dus wonderen hoef je niet te verwachten. Deze details zitten wel in native 4K-content en dat is dan ook het belangrijkste pluspunt. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren. Ook het opvangen van snelle bewegingen wordt bij 4K-content subliem opgepakt; er is nauwelijks tot geen sprake van een stotter-effect of uitgesmeerde details.

3D-content

Het doet er voor velen niet meer toe maar de Panasonic TX-49CX740E beschikt nog steeds over 3D-weergave. Toch is het niet de actieve variant die we op andere modellen terugzien maar de passieve variant. Je zou dus zeggen dat Panasonic wel een paar brilletjes mee kan leveren, ze kosten immers niks. Maar nee, helaas wordt er geen enkele 3D-bril meegeleverd en dan vinden we toch wel een slechte zaak. Maar goed, ze kosten nauwelijks iets dus dan maar die extra moeite om er een paar te bestellen.

Wij hadden nog wat brilletjes liggen en hebben Alice in Wonderland voor de zoveelste keer in drie dimensies bekeken. Over de 3D-ervaring is niet heel veel te klagen. De resolutie is hoog genoeg (geen volledige resolutie) om zonder noemenswaardig verlies van detail van een film te kunnen genieten en van crosstalk is nauwelijks sprake. De algemene 3D-ervaring is gewoon prima te noemen en dus blijft het een leuke feature voor zo nu en dan.

Gaming

De Panasonic TX-49CX740E beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven, met een lage input lag. Hoewel we met een hogere serie dan de CX700-serie te maken hebben is de input lag, de vertraging tussen een actie op je controller en de actie op het scherm, met 49ms wat minder interessant. Voor de echt fanatieke gamers die reactietijd belangrijk vinden is het dus geen topper maar de gemiddelde gebruiker zal er geen noemenswaardig nadeel van onder vinden.

Reflecties en kijkhoeken

De CX740E- en CX750E-modellen beschikken over een ips lcd-display en dat zorgt in ieder geval voor prima kijkhoeken. Vanuit verschillende ‘normale’ kijkhoeken neemt de helderheid van het scherm niet noemenswaardig veel af en blijft ook veel van het contrast behouden. Het is dus een prima tv waar je met de hele familie of het hele gezin voor kunt gaan zitten. Het ips-scherm zorgt echter ook voor aardig wat reflecties. Zeker reflecties die vanuit de zijkanten op het scherm vallen zijn direct goed zichtbaar. Voor diegenen die de tv direct naast een raam plaatsen en overdag veel tv-kijken wellicht iets om rekening mee te houden.

Panasonic CX740E / CX750E – audiokwaliteit

Qua geluidskwaliteit zit er bijzonder weinig verschil tussen de CX700E-serie die we eerder getest hebben en de CX740E-serie. Nog steeds wijzen de speakers, twee breedbandluidsprekers, naar beneden en is achterin de kast een woofer geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je qua volume redelijk veel rek hebt maar de kwaliteit laat op een hoog volume nogal te wensen over. Ook komt de audio, en dan met name de dialogen, wat blikkerig over door de plaatsing van de speakers. Het geluid gaat niet rechtstreeks naar de kijker. Het is gewoon niet veel bijzonders, en voor dit geld misschien zelfs een beetje teleurstellend. Mocht je voor dit model kiezen dan raden we ook zeker een extern audiosysteem, in de vorm van een soundbar of home cinema-opstelling, aan.

Panasonic CX740E / CX750E – conclusie

Met een prijs van 1.399 euro is de Panasonic TX-49CX740E niet goedkoop maar voor dit geld krijg je wel een compleet pakket aan features en functies, plus een boven gemiddeld goede beeldkwaliteit. Hoewel het contrast iets te wensen overlaat en het scherm last kan hebben van reflecties zijn eigenlijk alle overige eigenschappen zeer goed. Zo is het scherm uniform, zijn de kleuren natuurlijk en levendig, en spatten details door de goede scaler van het scherm. Firefox OS is een flinke verbetering ten opzichte van het oude Viera smart tv-platform, vooral qua gebruiksgemak, maar het ontbreekt nog aan een groot aanbod van interessante apps. Qua design houdt Panasonic het simpel en strak, het gebruiksgemak is meer dan voldoende en de Panasonic Remote-app is nog altijd een voorbeeld voor veel andere fabrikanten. Toch moeten we nog twee minpuntjes aanstippen; de matige audiokwaliteit en het niet meeleveren van de passieve 3D-brillen. Echter, alles bij elkaar genomen zijn de CX740E- en CX750E-modellen wat ons betreft zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een goede Ultra HD tv zonder veel toeters en bellen, met een mooi plaatje als belangrijkste overweging.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Firefox OS is een grote verbetering
  • Goede beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke Remote-app

Minpunten
  • Aanbod van apps is niet groot

  • Audiokwaliteit valt tegen
  • Last van reflecties

Reacties (2)