Review: Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler

03 mei 2016 + 10 minuten 9 Reacties
Panasonic-DMP-UB900-review

2016 is het jaar van Ultra HD en dan vooral omdat we sinds kort de eerste Ultra HD Blu-ray schijfjes in de winkels vinden en ook de eerste Ultra HD Blu-ray spelers inmiddels te koop zijn. In deze review kijken we naar het model van Panasonic; de DMP-UB900. Deze speler heeft een prijskaartje van 799 euro meegekregen maar krijg je daarmee ook waar voor je geld?

Ultra HD Blu-ray

Nu bijna alle middenklasse en high-end tv’s over de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikken wil je natuurlijk optimaal van die hogere resolutie genieten. Je kunt al enige tijd 4K-content via streamingdiensten bekijken maar sinds vorige maand zien we ook de nieuwe Ultra HD Blu-ray schijfjes verschijnen. Om deze schijfjes af te spelen heb je echter een Ultra HD Blu-ray speler nodig, bijvoorbeeld de Panasonic DMP-UB900.

Maar, Ultra HD Blu-ray staat niet alleen voor een hogere resolutie. De schijfjes worden ook voorzien van 10-bits kleuren, een groter kleurbereik (rec.2020) en HDR (high dynamic range)-weergave. Als je tv deze drie standaarden ondersteunt dan zit je met deze schijfjes klaar voor de toekomst van tv.

Panasonic DMP-UB900 – specificaties

De Panasonic DMP-UB900 is in ieder geval op papier één van de rijkst uitgeruste Blu-ray spelers die je momenteel kunt kopen, en dat mag natuurlijk gezien het prijskaartje van 799 euro ook wel.

Advertentie

De speler ondersteunt 4K Ultra HD-materiaal in zestig frames per seconde, het rec.2020-kleurbereik en een high dynamic range (HDR)-output van maximaal tienduizend nits. Dat laatste is echter wel afhankelijk per gekoppeld apparaat, aangezien Panasonic’s eigen DXW904 tv-serie net over de duizend nits zal halen. Daarnaast is er een THX-certificaat voor de beeldweergave aanwezig en kan 3D-materiaal afgespeeld worden. Ook ben je in staat aparte HDMI-kabels te gebruiken voor het beeld en het geluid (7.1 surround sound), voor de hoogste bandbreedte mogelijk. Alle aansluitingen zijn verguld om oxidatie te voorkomen en een goede signaalgeleiding te garanderen.

Ook ondersteunt de DMP-UB900 zowel DSD als ALAC, dankzij de ingebouwde 192-kHz/32-bit audio DAC (digital-to-analogue converter). De UB900 is ontworpen voor hoge-resolutie audioweergave. Naast de traditionele WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA-formaten kunnen ook DSD (5,6 MHz/2,8 MHz) en ALAC-muziekbestanden worden weergegeven. Hoogwaardige audio-onderdelen (stroomtoevoer, audiocircuit, digitaal circuit) moeten voor een optimale audio-weergave zorgen.

Momenteel heeft de speler nog geen toegang tot HDR-materiaal van streamingdiensten als Netflix, maar dat wordt later met een update verholpen. De speler bevat daarnaast upscaling-technologie, zoals Direct Chroma Up: 4:2:0-signalen worden hierdoor geconverteerd naar 4:4:4-varianten. 2K Blu-ray-discs worden geüpscaled naar 4K Ultra HD wanneer het scherm dit ondersteunt, een versterker kan aangesloten worden middels de 7.1-kanaals analoge uitgang en dankzij WiFi heb je toegang tot diverse Internet Apps, DLNA-servers en een web browser. De afstandsbediening van de UB900 is voorzien van toetsverlichting, zodat deze ook in het donker kan worden bediend.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Panasonic DXW904 lcd led tv en de Marantz SR7009 receiver.

Lees ook onze Panasonic DXW904-serie lcd led tv.

Panasonic DMP-UB900 – design

Ondanks dat we te maken hebben met een Blu-ray speler van de volgende generatie straalt de Panasonic DMP-UB900 dit niet echt uit. Ja, hij is wat groter, dikker en zwaarder dan de gemiddelde Blu-ray speler (en dan stelt velen al gerust over de kwaliteit) maar qua uiterlijk kun je hem verder niet echt onderscheiden van de huidige generatie. Er wordt ook veel plastic gebruikt, wat dan weer afdoet aan het idee van een premium apparaat. De voorzijde is voorzien van een spiegelende klep, waarachter zich de disclade, een SD-kaartlezer en een usb-poort bevinden. Door de klep heen is het display zichtbaar. De afwerking is verder netjes en strak, met een subtiel effect van geborsteld metaal aan de bovenkant.

Qua aansluitingen is de DMP-UB900 rijkelijk uitgerust. De speler komt met een 7.1-kanaals analoge uitgang, een optische uitgang, een coaxiale uitgang en twee hdmi-poorten. Hierdoor kun je een receiver koppelen die nog niet om kan gaan met 4K- of HDR-content. Mocht je geen WiFi hebben, of voor een stabielere verbinding kiezen, dan kun je ook de ethernetpoort aan de achterzijde gebruiken.

De nogal grote meegeleverde afstandsbediening is er een die we kennen van Panasonic. De accessoire beschikt over alle belangrijke knoppen, is geheel van plastic gemaakt en oogt wat goedkoop. Dit jaar zien we een speciale knop voor Netflix terug, maar wellicht interessanter zijn de toetsen die nu ook oplichten in het donker.

Panasonic DMP-UB900 – gebruiksgemak

Panasonic heeft de menu’s dit jaar een make-over gegeven, waarschijnlijk ook alleen voor dit topmodel. Maar, ook hier herkennen we de stijl van de Japanse fabrikant weer. Weinig toeters en bellen, een vrij simpele structuur en weinig moderne of flashy elementen. Het kan zelfs wat oubollig overkomen.

Het instellen van de speler is vrij eenvoudig; je sluit de projector of tv aan, koppelt de speler met het thuisnetwerk en je kunt aan de slag. Het hoofdmenu is onderverdeeld in iconen, met duidelijke snelkoppelingen naar de belangrijkste functies. Zo kun je direct naar video’s, muziek, foto’s, het netwerk en de instellingen.

Advertentie

Qua instellingen is het ook weer zo uitgebreid als we van Panasonic kennen. Er zijn tientallen opties die je kunt gebruiken om de beeldweergave aan te passen maar eigenlijk verkiezen we altijd de tv boven de speler. Je kunt het beste de tv zo optimaal mogelijk instellen qua beeldweergave en de speler de content zo puur mogelijk laten doorgeven. Pas als er iets mis is met de content kun je met de instellingen van de speler aan de slag. De DMP-UB900 biedt onder meer instellingen voor de helderheid, het contrast, de tint, de scherpte, de kleurverzadiging, etc. Als een bron HDR-weergave biedt en je tv dit ondersteunt verschijnt dit automatisch in beeld. Als de tv dit niet ondersteunt kun je zelf de SDR (standard dynamic range) beïnvloeden via een simpele instelling. Hiermee kun je de helderheid van het materiaal verhogen om ‘richting’ HDR te komen. Dit is wellicht de meest handige ‘extra’ instelling.

Wat betreft de snelheid hebben we niks te klagen. De navigatie door de verschillende menu’s verloopt vloeiend, apps starten vlot op en ook het laden van een Ultra HD Blu-ray schijfjes gaat aardig snel. Binnen 30-35 seconden na het invoeren van een schijfje kun je de film bekijken.

Panasonic DMP-UB900 – features

Het smart tv-gedeelte van de Panasonic DMP-UB900 is weinig bijzonder. We kennen het nog van de tv’s uit 2014; My Homescreen genaamd. Je krijgt toegang tot een beperkt aantal nuttige apps, waaronder Netflix en YouTube. Via deze diensten is ook 4K en HDR-materiaal te streamen, al moet je nog even op een update voor Netflix wachten voor het streamen van HDR-materiaal. Verder is er toegang tot je eigen netwerk, waar vandaan je content kunt streamen als er een DLNA-verbinding opgezet kan worden. De speler kan omgaan met nagenoeg alle bestandsformaten, waaronder ook hoge resolutie audio.

Panasonic DMP-UB900 – beeldkwaliteit

Het draait bij de Panasonic DMP-UB900 natuurlijk allemaal om de beeldkwaliteit, met name wanneer we een Blu-ray of zelfs Ultra HD Blu-ray film in de speler stoppen. Voor deze review hebben we een aantal demo video’s in 4K en HDR bekeken, plus de film Mad Max in zowel HD als 4K Ultra HD.

Allereerst kijken we echter naar standaard resolutie-content en hd-content via diensten als Netflix. De speler weet hier door zeer goede upscale-technieken daadwerkelijk meer van te maken. Zowel qua kleur als qua resolutie maakt de speler van deze content een iets levendiger en strakker ogend plaatje. Panasonic loopt al jaren voorop als het gaat om upscalen en ook met dit model wordt duidelijk dat de Japanse fabrikant dit kunstje niet verleerd is. Er is maar weinig negatiefs op het beeld aan te merken, alles wordt schoon en gedetailleerd weergeven. Hier en daar is er wat hapering waar te nemen bij snel bewegende beelden maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek.

We hebben zoals gezegd de film Mad Max in HD en 4K bekeken en het eerste wat opviel is dat het verschil in resolutie (de HD-versie wordt natuurlijk opgeschaald naar 4K) niet overweldigend groot is. Alleen op korte afstand van de tv (de Panasonic DXW904) valt er verschil waar te nemen. Wel moet gezegd worden dat we hiermee ook bedoelen dat de HD-weergave al bijzonder strak, schoon en overtuigend is. Dat de bron in Ultra HD is voegt net dat beetje meer souplesse aan het beeld toe, met iets strakkere lijnen en wat meer diepte door de subtiele details. Maar, het is geen wereld van verschil, zeker niet op een kijkafstand van 2,5 of 3 meter. Ook motion-issues zijn bij een HD Blu-ray-film is nadrukkelijker aanwezig, met een minimale introductie van artefacten.

De resolutie is echter ook niet het belangrijkste onderdeel van Ultra HD Blu-ray. Want naast de 4K-resolutie krijgen we hiermee ook 10-bits kleuren, ondersteuning voor het rec.2020 kleurenspectrum (meer kleuren) en HDR (high dynamic range). Het is vooral de combinatie van die elementen die het beeld tot leven brengt, meer tot leven brengt dan een HD Blu-ray-bron. Pas wanneer je een scherm hebt dat alles ondersteunt krijg je een plaatje dat vooral dynamischer, levendiger en natuurlijker is. Het verloop van kleuren is strakker, kleuren komen veel intenser en natuurlijker over, subtiele details komen net wat meer naar voren en het grotere dynamische bereik zorgt voor een beeld dat van je scherm spat. Het is allemaal net wat meer zoals we het met onze eigen ogen zouden ervaren als we erbij stonden. De DMP-UB900 voegt al deze standaarden samen met uitstekende technieken om zo een haarfijn, overtuigend en vooral natuurlijk plaatje weer te geven. HDR laat explosies nog dramatischer overkomen dan bij een HD-film, het grotere kleurbereik geeft de gelige Sahara in Mad Max nog meer tinten en een natuurgetrouw uiterlijk, en de 4K-resolutie laat de kleinste details nog meer tot leven komen. De speler voorziet in doordringend en diep zwart, terwijl heldere objecten zoals de zon van het scherm spatten. Dit alles in één beeld, indrukwekkend. Ook het opvangen van snel bewegende beelden of objecten verloopt bijzonder vloeiend en strak; in verschillende scenes waarin auto’s elkaar achtervolgen zien we nauwelijks haperingen of uitgesmeerde details. De Ultra HD Blu-ray schijfjes laten zeker ook op dit vlak zien beter te presteren dat de gecomprimeerde content van bijvoorbeeld Netflix.

We hebben in het verleden wel eens gezegd dat met name een hoog contrast je een ‘3d-ervaring’ kan bezorgen zonder een 3d-bril te gebruiken. In dit geval zorgen alle elementen er samen, waaronder vooral ook de kleurgradaties en het intense wit en zwart, voor dat je simpelweg een indrukwekkendere kijkervaring voorgeschoteld krijgt, waarbij je nog meer in de film getrokken wordt. Dit totaalplaatje geeft je daadwerkelijk iets extra’s ten opzichte van HD Blu-ray, mits je ook een tv hebt die alles weergeeft zoals het bedoeld is.

Panasonic DMP-UB900 – audiokwaliteit

Van de topmodellen Blu-ray spelers van Panasonic zijn we al jaren gewend dat ze op het gebied van audioweergave zeer goed presteren en ook voor de DMP-UB900 geldt dat Panasonic de audioweergave als één van de unieke features bestempeld. De speler kan met allerlei bestandsformaten muziek overweg, kan Dolby- en DTS-audiotracks decoderen en beschikt over diverse hoogwaardige audiocomponenten.

Dat gezegd hebbende kunnen we over de audioweergave eigenlijk ook alleen maar positief zijn. Het is geen stand-alone hoogwaardige cd/mediaspeler maar de DMP-UB900 weet cd’s en hoge resolutie audiobestanden met voldoende dynamiek en overtuiging weer te geven. The Beatles in hoge resolutie komt tot leven, met subtiele details, een strakke weergave en heldere maar warme klanken. Ook met DTS- en Dolby-audiotracks toont de DMP-UB900 zich een boven gemiddeld goede speler. Surround-effecten worden nauwkeurig in de ruimte geplaatst waardoor je je in de actie waant, en het geluidsbeeld is voldoende breed met veel overtuigende details. De speler levert een rijke audioweergave met voldoende power.

Panasonic DMP-UB900 – conclusie

Alles bij elkaar genomen kunnen we niet anders dan concluderen dat Panasonic zijn naam weer eer aan doet. De DMP-UB900 is een zeer goede Blu-ray speler die het maximale uit je content haalt, of het nu standaard HD-content is of een Ultra HD Blu-ray schijfje is. Het is echter niet de resolutie alleen die daadwerkelijk iets extra’s biedt. Het is de combinatie van meer kleur, een hoger dynamisch bereik en een hogere resolutie waarmee de kijkervaring nog intenser wordt. Ook qua audioweergave is de DMP-UB900 een zeer goede speler dus de kans is klein dat dit model je teleurstelt. Het smart tv-gedeelte is wat matig en het design is niet bijzonder, maar daar kunnen wij absoluut mee leven. Wat wellicht wat lastiger is, is de prijs van 799 euro maar dat betaal je nu eenmaal om één van de eersten te zijn met een dergelijk apparaat, dat ook nog eens voorzien is van de beste technieken en de nieuwste standaarden.

Advertentie

Lees meer over Ultra HD Blu-ray discs en spelers en bekijk de Panasonic 2016 lcd led tv line-up.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede overall beeldkwaliteit
  • Goede audiokwaliteit
  • Alles dat je nodig hebt voor het beste beeld

Minpunten
  • Geen slanke of lichte speler

  • Smart tv-platform is wat mager
  • Aan de prijzige kant

Reacties (9)