Review: Panasonic DMP-BDT310 3D Blu-ray speler

10 april 2011 6 Minuten 12 Reacties
Panasonic-DMP-BDT310

De DMP-BDT310 is het nieuwe topmodel 3D Blu-ray speler van Panasonic en wordt gevormd door de beste functies en features van de DMP-BDT300 van vorig jaar, in combinatie met nieuwe features voor 2011. Naast de DMP-BDT310 komt Panasonic ook met de DMP-BDT210 (DMP-BDT111), DMP-BDT110 en de DMP-BD75 2D Blu-ray speler.

Features

De meeste nieuwe features zien we terug in de 3D modus, zoals meer 3D beeldinstellingen en 2D naar 3D conversie. Daarnaast is de mogelijkheid voor Skype video gesprekken toegevoegd en kun je de speler bedienen met behulp van een iPhone of iPad. Helaas is Viera Cast nog steeds Viera Cast en heeft Panasonic niet gekozen voor het nieuwe Viera Connect internet platform. Wel krijg je de mogelijkheid om video gesprekken te voeren via Skype met de optionele Skype camera. Andere features van de BDDT310 zijn DLNA certificering, ingebouwd Wifi, SD upscaling naar HD en twee HDMI uitgangen.

Design en aansluitingen

Ook het design is voor 2011 aangepast. Alle spelers zijn op dieet gezet en hebben een slank, stijlvol uiterlijk gekregen. Qua design komt de BDT310 met een nieuwe cosmetische feature – de Touch Free Sensor. Zwaai simpelweg met je hand over de sensor en de disc lade opent zich vanzelf. Nog een keer zwaaien en de lade gaat dicht. Oppervlakkig wellicht maar zeker cool. Op de voorzijde bevindt zich een SD card slot voor BD-Live opslag en MPEG-2, JPEG, MPO en AVCHD weergave, plus een USB poort welke DivX HD, MKV, MP3, JPEG en WMV bestanden ondersteunt.

De twee HDMI uitgangen zijn het belangrijkste element op de achterzijde. Dit maakt het mogelijk om 3D beelden en HD audio tracks weer te geven wanneer je een oudere receiver hebt die geen HDMI 1.4 inputs heeft. Verder zien we op de achterzijde USB en ethernet poorten, een optische uitgang, analoge stereo en composiet video uitgangen. De multikanaals analoge en component video uitgangen zien we niet meer terug, maar wie mist deze nog?

Prestaties features

De belangrijkste nieuwe featue op 3D gebied is de 2D naar 3D conversie. We zeggen hier altijd over dat het niet bij elke content hetzelfde effect heeft en dat het nooit echt 3D zal evenaren. Dat geldt ook voor deze speler. De feature is leuk, maar niet bij alle content. Zo is het resultaat bij de Avatar 2D Blu-ray film zeer indrukwekkend, maar bij een Inception viel er bijna geen extra diepte te ontdekken. Kortom, probeer er wat mee te spelen en soms is het effect positief.

Andere 3D features zijn het aanpassen van de 3D diepte, het weergeven van een diffuse rand rondom het scherm voor comfortabeler kijken en het 3D weergave type. Of deze features bruikbaar zijn is de vraag, maar de flexibiliteit die Panasonic biedt is positief.

Via de DLNA functie kun je content vanuit je thuisnetwerk gemakkelijk streamen naar de speler. Wifi is ingebouwd dus het is een kwestie van een druk op de knop en je kunt bestanden op een computer of tablet zien en weergeven via de speler.

We zien de Viera Cast portal weer terug, net als vorig jaar. De 2011 Panasonic TV’s hebben een update gekregen naar de Viera Connect portal, maar helaas blijven de spelers dus achter. Eigenlijk is er niks nieuws te melden over Viera Cast. De hoeveelheid content is nog steeds minimaal en richt zich vooral op de Franse en Duitse markt. Kortom, met deze feature kun je, behalve het kijken van video’s op YouTube, vrijwel niks.

De audio features voegen wel interessante mogelijkheden toe. Zo moet Digital Tube Sound een warmer geluid van buizenversterkers kunnen reproduceren, met zes verschillende settings waar je uit kunt kiezen. High Clarity Sound zorgt ervoor dat de video circuits uitgeschakeld worden zodat de audio signalen zonder interferentie weergegeven kunnen worden.

De nieuwe menu weergave is ook een flinke verbetering. Het menu wordt weergegeven als een soort krijg en is zeer intuïtief. De iconen zijn duidelijk en de navigatie is simpel.

Prestaties beeld

Wat de beeldprestaties van de DMP-BDT310 betreft is het subliem te noemen, zeker wanneer je de beelden bekijkt op een van Panasonic’s plasma TV’s. De diepte levendigheid van 2D beelden maakt ze rijk, dynamisch en cinematografisch. De beelden worden met de scherpst mogelijke details weergegeven.

Wanneer we overschakelen naar 3D wordt dit nog eens overtroffen. De manier waarop de speler de heldere en vloeiende beelden van 3D Blu-ray materiaal verwerkt is zeer indrukwekkend. De speler zorgt ervoor dat je helemaal in een film opgenomen wordt. Crosstalk en onscherpe beelden zijn geen probleem meer en het de BDT310 doet precies wat hij moet doen.

Een van de redenen van het succes van deze speler is de Adaptive Chroma Processing techniek die kleur informatie opschaalt van 4:2:0 naar 4:2:2 zodat kleuren er schoner en realistischer uitzien dan bij sommige andere Blu-ray spelers. Ook wordt het 3D effect geloofwaardiger en de 3D diepte beter.

Wat de audio betreft kom je met deze speler ook helemaal niks tekort. Voor een Blu-ray speler levert hij alles wat je nodig hebt met een helder en open geluid. Zowel de hoge als de lage frequenties worden zonder problemen weergegeven. De Digital Tube Sound feature geeft wat extra’s in de lage tonen en klinkt aardig.

De laadtijd van Blu-ray discs is een stuk sneller van vorig jaar. De meeste films worden in de helft van de tijd, ten opzichte van de 2010 modellen, opgestart.

Conclusie

Hoewel de DMP-BDT310 duur is in vergelijking met de meeste spelers van concurrenten krijg je zeker waar voor je geld. De lijst met features is zeer uitgebreid, van Skype functionaliteit en Wifi tot iPhone bediening en 2D naar 3D conversie. En dan hebben we het nog niet eens over de beeldkwaliteit gehad. De 2D naar 3D conversie is niet altijd even effectief en de Viera Cast feature is te verwaarlozen, maar dit vergeet je gelijk wanneer je de naar de indrukwekkende 2D en 3D beelden kijkt.

Bekijk gelijk in ons 3D TV kopen overzicht waar je de Panasonic 3D Blu-ray spelers kunt kopen.

Reacties (12)