Review: Panasonic DMP-BD45 Blu-ray speler

04 april 2010 5 Minuten 0 Reacties
Panasonic-BD45-1

Panasonic heeft altijd al voorop gelopen in de Blu-ray markt, maar pas sinds kort komen de rivalen als LG, Samsung en Sony steeds dichterbij met indrukwekkende speler, volgepakt met features. Om deze reden komt Panasonic nu met een 'zeer hoogwaardige, state-of-the-art' Profile 1.1 speler!

De DMP-BD45 is een instapmodel, ontworpen om de ‘gewone film kijkers’ een kans te geven een Panasonic Blu-ray speler aan te schaffen voor een aantrekkelijke prijs, door BD-Live ondersteuning op te offeren. Terwijl Profile 2.0 niet absoluut nodig is, neemt Panasonic wel een risico met deze stap aangezien Blu-ray speler met BD-Live functionaliteit steeds goedkoper worden.


Features

De Profile 1.1 spec ondersteunt wel BonusView picture-in-picture. We zijn inmiddels gewend aan BD-Live als de standaard, dus het is was nostalgisch om een speler te zien die het niet ondersteunt. Ook de aansluitingen op de achterkant zijn niet heel uitgebreid – een ander symptoom van de kostenbesparen. Zo is er geen ethernet aansluiting en geen multikanaals analoge output.

Ondanks de budget prijs bevat de BD45 wel dezelfde beeldverwerkingstechnieken die je ook terug vind op de duurdere modellen van het merk. Zo bevat de speler de nieuwe P4HD chip, welke het beeld polijst en functies heeft als upscaling en motion detection. Ook de PHL Reference Chroma Processor Plus is aanwezig, welke zorgt voor accurate kleur weergaven.

Daarnaast zien we ook Dolby TrueHD en DTS Master Audio (bitstream en PCM), 1080/24 output, een hele rits aan beeld presets, en het afspelen van BD-R/RE discs terug.


Gebruiksgemak

Het onscreen menu van de BD45 is zeer gemakkelijk te gebruiken en duidelijk vormgegeven. Je begint bij het ‘Functions’ menu, welke georganiseerd is met iconen die duidelijk weergeven waar je precies heen moet om wat in te stellen of aan te passen. Het enige minpunt is dat het belangrijke set-up menu verborgen is in een submenu aan de onderkant van het scherm. Het is ook nogal irritant om de film te moeten stoppen voordat je toegang kan krijgen tot het ‘Functions’ menu.

De afstandsbediening is geweldig, met grote en duidelijke knoppen waar je jezelf gewoon niet in kunt vergissen. Het feit dat je de belangrijkste knoppen kunt vinden zonder te kijken is altijd een goed teken.

Jammer genoeg is de laadtijd van de BD45 niet om over naar huis te schrijven. De Spider Man 3 Blu-ray disc die voor de test gebruikt is gaf pas na meer dan een minuut beeld. Je hoeft in ieder geval niet lang te wachten op het opstarten van de speler. Met de Quick Start modus is dat wel in 5 seconden gedaan.

Beeld

De Blu-ray beelden van de BD45 zien er sensationeel uit. Er zit ongelooflijk detail in het beeld. De structuur van vlakken wordt moeiteloos weergegeven. Het beeld is solide en staboel, zonder enige vorm van digitale verwerkingsproblemen (judder, atrifacts). Wanneer de speler aangesloten op een 24Hz compatible TV is het beeld zo vloeiend als het maar kan zijn.

Ook de diepte weergave is indrukwekkend, mede dankzij de solide zwart waarden en de accuratesse  van de speler. Kleuren zien er nooit overdreven of dof uit, wat een ode is aan de perfecte kleur verwerking van de BD45.

Kortom, het lijkt alsof de BD45 hier niks verkeerds kan doen, met ongelooflijk levendige en scherpe beelden.


Audio

Het maakt niet uit of je het als bistream of PCM doorstuurt, maar de soundtrack van elke film zal fantastisch klinken; scherp, vol van bass, levendig en rijk. Uit de speakers zal een grote hoeveelheid detail komen en dialogen waren ook duidelijk en helder weergegeven.

Stop een CD in de speler en de resultaten zijn toch wat minder. De BD45 mist net dat beetje extra wat je wel terugvindt in de wat duurdere spelers. Maar, de BD45 is absoluut geen slechte audio speler voor het dagelijkse luisteren. Als puur audio belangrijk voor je is dan kun je beter door sparen voor de BD85, welke vol zit met verbeteringen op het gebied van audio.


Conclusie

De beslissing van Panasonic om een Blu-ray Profile 1.1 speler te lanceren, zo lang nadat BD-Live spelers een standaard geworden zijn, is een curieuze. De fabrikant vind dat de markt zo gegroeid is dat ze nu een Profile 1.1 speler kan lanceren met een prijs die kopers aan kan trekken die niks geven om ‘web downloads’. Alhoewel we de beredenering snappen is de prijs toch niet laag genoeg om de keuze te verantwoorden. Je kunt al een aantal BD-Live spelers op de markt vinden die hetzelfde kosten als de BD45. Als je de keuze krijgt om voor met of zonder BD-Live te kiezen kun je toch beter naar te toekomst kijken en voor de online mogelijkheden gaan.

Als je perse een Panasonic Blu-ray speler wilt hebben en je bent gebonden aan een budget, dan heeft de BD45 je veel te bieden – vooral in beeldkwaliteit, wat absoluut naar de hoge standaard van het merk is.

De adviesprijs van de DMP-BD45 is 199,00 euro.

Bron: Techradar

Reacties (0)