Ultra Short Throw-projectoren zitten duidelijk in de lift. Ze bieden een groot beeld terwijl ze toch vlak bij het scherm staan, wat de opstelling aanzienlijk vergemakkelijkt. Deze Optoma pakt bovendien uit met een laserlichtbron met erg hoge helderheid, HDR en een ingebouwde soundbar. Reden genoeg om nog eens het projectiescherm uit te rollen.
Optoma UHZ65UST – specificaties
- Wat: Ultra HD DLP-projector met laser lichtbron
- Opstelling: 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 3.500 ANSI lumen, dynamisch contrast 2.500.000:1, projectieverhouding 0,25 (100 inch diagonaal op 0,26 m), geluidsniveau 28/26 dB (standaard, ecomode)
- Aansluitingen: 3x HDMI (2.0, ARC), 2x USB (1x Power, en 1x mediaspeler, MS office speler), 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x ethernet
- Levensduur lamp: laser lichtbron, tot 20.000 uur
- Extra’s: HDR10, HLG, 2x 10 Watt NuForce soundbar, WiFi, Aptoide appstore, mediaspeler,
- Afmetingen: 576 x 383 x 130 mm
- Gewicht: 11,0 kg
- Adviesprijs: 3.499 euro
Optoma UHZ65UST – Design
Ultra Short Throw-projectoren lijken duidelijk voor een salon-fähig design te kiezen. Dat verrast enerzijds niet omdat ze zo zichtbaar opgesteld staan, maar het blijft een aangename verrassing.
De Optoma is fors gebouwd, hij is 10 cm minder breed dan de LG HU85LS, maar wel 4 cm dieper, een verschil dat belangrijk is, zoals we verder zullen zien. Verder delen beide projectoren eenzelfde uiterlijk. Knappe afwerking, luxueuze luidsprekerstof aan de voorzijde, en enkel de lensopening bovenop het toestel verraadt zijn projector functie.
Optoma UHZ65UST – Aansluitingen
Ook op deze projector staan de meeste aansluitingen en stroomkabel aan de kant die naar de muur wijst. Door zijn projectieverhouding is de minimale afstand tot de muur ongeveer 14 cm. Daardoor zijn de aansluitingen altijd relatief gemakkelijk bereikbaar. Eén HDMI-aansluiting en USB-aansluiting staan bovendien aan de zijkant, die zijn ideaal voor de occasionele laptop of USB harde schijf.
De Optoma UHZ65UST is uitgerust met drie HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan een met ARC. Er zijn twee USB-poorten, een die je voor media kunt gebruiken, en een die als voeding kan gebruikt worden (bijvoorbeeld voor een Chromecast dongle). De derde USB-aansluiting dient enkel voor service doeleinden. Daarnaast is er nog een stereo minijack uitgang, een optische digitale audio-uitgang, en een netwerkaansluiting. De UHZ65UST is ook voorzien van WiFi. Bluetooth is beschikbaar voor de afstandsbediening, maar ook om de projector als Bluetooth speaker te gebruiken.
Optoma UHZ65UST – Plaatsing
Met zijn projectieverhouding van 0,25 zit de Optoma UHZ65UST voluit in het domein van de Ultra Short Throw-projectoren. Het verschil met de 0,19 projectieverhouding van de LG lijkt niet erg groot, maar gecombineerd met zijn iets dieper profiel kan dat toch een punt van aandacht worden. Waarom? Voor een 100 inch-beeld moet de Optoma ongeveer 26 cm van de muur staan. Tel er dan zijn diepte bij op (38 cm) en je komt uit op een totaal van 64 cm. Dat is voor veel tv meubels die vaak rond de 50 cm diep zijn net wat te lang. De LG heeft voor datzelfde 100 inch-beeld genoeg aan 45 cm totale diepte (10 + 35 cm). Het is uiteraard geen showstopper, en gemakkelijk op te lossen door je tv-meubel wat van de wand te trekken, maar wel iets om rekening mee te houden. De projectieoffset is 124%, de onderzijde van het beeld verschijnt dus een klein kwart van de beeldhoogte boven de lens.
De Optoma UHZ65UST kan een beeld van 80 tot 120 inch projecteren. Zoom en lens-shift ontbreken zoals op de meeste UST-modellen. De focus instellen doe je via de afstandsbediening en is makkelijkst te doen door het ingebouwde testpatroon met een grid op te roepen en vervolgens de focus in te stellen. De linker – en rechterbovenhoek bleven op ons testmodel altijd heel licht uit focus, maar in de praktijk merkten we daar niets van, zelfs niet met een desktopbeeld op het scherm.
Omdat kleine verschuivingen grote trapeziumvervorming veroorzaken zijn de meest recente UST-projectoren uitgerust met een uitgebreid keystone correctie-systeem. De Optoma kan een grid van 4 tot 81 (!) punten op het scherm zetten die je individueel kunt aanpassen om een perfect beeld te creëren.
De laserlichtbron vereist koeling, maar het geluid valt uitstekend mee. Zelfs op volle kracht zijn de ventilatoren niet echt storend.
Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van UST-projectie die we bespreken in dit artikel. De belangrijkste? Zorg voor een perfect vlak projectieoppervlak om beeldvervorming te voorkomen. En weet dat zelfs de kleinste verplaatsing er voor zorgt dat je het beeld opnieuw moet bijregelen.
Optoma UHZ65UST – Gebruiksgemak
Deze Optoma UHZ65UST is uitgerust met een ‘smart tv’ systeem, gebaseerd op Android. De menu’s met instellingen kregen een compleet andere structuur dan wat we op andere modellen gewend zijn. Je vindt er een hele reeks beeldmodes en alle nodige instellingen om het beeld aan te passen of te kalibreren, inclusief een kleurbeheersysteem. Een woordje uitleg bij de instellingen ontbreekt dus hou de handleiding er bij.
Via het snelmenu kan je snel een andere ingang kiezen, de beeld- of geluidsmodes aanpassen, kleurtemperatuur en HDR helderheid aanpassen.
Afstandsbediening
De Optoma remote is een luxebeestje. Hij is klein, volledig van metaal, en donkerzwart van kleur met verlichtte toetsen. Twee belangrijke pluspunten: hij werkt met IR én Bluetooth zodat je niet perfect moet richten. En hij beschikt over een oplaadbare batterij, en micro-USB-aansluiting voor het opladen. De remote kan ook dienst doen als ‘airmouse’, waarmee je een aanwijzer op het scherm beweegt door de remote te bewegen.
Maar, hij is misschien iets te minimalistisch. De icoontjes op de kleine toetsen zijn niet erg duidelijk, zodat je aanvankelijk vaak zal zoeken naar hoe je precies iets doet. En omdat er zo weinig toetsen zijn vergt het meerdere toetsaanslagen om een beeldmode of andere instelling te wijzigen. Voor de meer casual gebruiker geen probleem, maar voor de enthousiaste gebruiker is het toch wat wennen.
Functies
De geïnstalleerde Android-versie maakt gebruik van de Aptoide appstore die we ook tegenkwamen op de Philips Screeneo S4. Optoma heeft de software wel stabieler gemaakt. Maar sommige problemen blijven. Zo is de Netflix-app duidelijk niet bedoeld voor tv en kregen we maximaal SD-beelden, terwijl we in YouTube er niet in slaagden om HDR-beeld te laten herkennen. Wie een mediabibliotheek heeft kan Plex installeren.
De ingebouwde mediaspeler ondersteunt erg veel formaten, maar liet af en toe toch een steek vallen. Zo speelde hij wel Divx, maar geen Xvid (al stond die wel in de lijst ondersteunde formaten) en kan je geen DTS-soundtracks spelen. We konden geen ondertitels selecteren. HDR-bestanden waren wel mogelijk. Een keer weigerde de speler plots alle bestanden, en moesten we de projector herstarten. Kortom, ondanks de ingebouwde mogelijkheden ben je beter af met een goede externe mediaspeler die ook een degelijk app-platform bevat.
Optoma UHZ65UST – Beeldverwerking
De beeldverwerking op de Optoma UHZ65UST is eerder minimaal te noemen. Er is geen ruisonderdrukking, en de deinterlacing is goed, maar struikelt regelmatig waardoor er moire zichtbaar is. Zet je bronnen dan ook in 720p, 1080p of 2160p en vermijdt 1080i.
De basisprestaties zijn wel erg goed. Deze Ultra HD DLP-projector maakt gebruik van de kleinere 0,47 inch DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt twee miljoen pixels en gebruikt viervoudige pixelshift techniek om Ultra HD beelden te tonen. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren. Perfect detail levert hij niet, dat zijn we ondertussen gewoon van al die pixelshifters. Maar het resultaat met goede Ultra HD bronnen is beter dan we verwacht hadden, zeker voor een model met de kleinere DLP-chip. Ultra HD bronnen leveren aanzienlijk detail en scherp beeld. De upscaling is wel prima zodat je ook van Full HD of zelfs SD-beelden scherp beeld mag verwachte.
Een tip: zet de ‘scherpte’ instelling ergens tussen 1 en 3, ongeacht welke beeldmode je gebruikt. Zelfs in de ‘Reference’ beeldmode heeft Optoma de scherpte veel te hoog gezet. Daardoor wordt ruis sterk benadrukt en krijg je zelfs op een ruisvrij beeld veel vals detail. De projector heeft dat niet nodig om indruk te maken.
Wie filmbeelden wat vloeiender wilt maken kan ‘PureMotion’ activeren in drie verschillende stappen. Perfect vloeiend wordt het beeld niet, maar anderzijds veroorzaakt het ook erg weinig tot geen beeldartefacten.
Optoma UHZ65UST – Beeldkwaliteit
De blauwe laser van de UHZ65UST projector maakt gebruik van een kleurwiel dat met rode en groene phosphor voor de twee andere basiskleuren zorgt. De projector belooft bovendien een erg hoge helderheid (3.500 lumen) en enorm contrast.
We weten ondertussen dat we bij UST-projectoren nooit de gespecificeerde waardes halen, maar in de helderste beeldmode (bright) komen we toch tot 2.385 lumen, met een knap contrast van 1442:1. De kleuren zijn dan wel erg groen. In de ‘Reference’ daalt dat naar 1042 lumen een contrast van net 800:1. Zelfs dat is nog genoeg voor een 90 inch beeld bij wat omgevingslicht. Je kan de laser ook in stappen van 5% dimmen (met ‘Brightness Mode’) van 100% tot 50%. En tot slot zijn er drie ‘DynamicBlack’ modes die de laser in real-time dimmen op basis van beeldinhoud. Zo kan je het contrast optrekken naar 6.000 tot zelfs 13.000:1.
De Cinema mode is eerder te rood en zorgt voor onnatuurlijk huidskleuren. De ‘Reference’ beeldmode geeft erg mooie resultaten, en we konden die nog verbeteren door voor Dynamic Black 1 (of 2 als je echt veel extra pop wilt) te kiezen.
Toch kan de kalibratie van de Referentie mode nog flink wat beter. Zo heeft de grijsschaal een aanzienlijk blauw-overschot waardoor beelden er iets koeler uitzien dan gewenst. Met de gamma-instelling op 2,2 blijkt de projector toch op 2,4 uit te komen, geen drama, het geeft het beeld wat extra plasticiteit. Maar het is toch eerder voor kijken bij verduistering bedoeld. De kleurweergave is redelijk, maar het te intense blauw van de laser is niet voldoende getemperd. Dat trekt uiteraard ook magenta en cyaan extra naar de blauwe kant. Met een goede kalibratie kan je het beeld nog flink verbeteren, maar zelfs zo uit de doos vonden we de beelden erg goed.
Optoma UHZ65UST – HDR
Een projector heeft het erg moeilijk om te concurreren met tv als het over HDR gaat, maar de Optoma legt echt wel mooie resultaten voor. Met ondersteuning voor HDR10 en HLG biedt de Optoma al meer dan sommige concurrenten. Dolby Vision en geen HDR10+ blijven tot nader order uitzonderlijk voor projectoren. Het kleurbereik van 88% DCI-P3 (64% Rec2020) zit vlak bij de specificatie die 87% aangeeft. Dat is nipt voldoende voor een goede HDR-weergave, we eisen daarvoor 90% DCI-P3. Net zoals in SDR heeft hij een te diep blauw, en schieten rood en groen heel licht te kort.
De projector biedt vier verschillende HDR-helderheidsmodi, van helder naar donker: Bright, Standaard, Film en Detail. Bright of Standaard genoten onze voorkeur. Je geniet van erg intense HDR-kleuren en alle witdetail tot 2.000 nits blijft bewaard dankzij de tonemapping. De helderheid is voldoende om bij verduistering voor goede impact te zorgen.
Optoma UHZ65UST – Gaming
Met een input-lag van 136 ms zit de Optoma duidelijk niet in de categorie van gaming projectoren. Optoma claimt een input-lag van 70 ms, een resultaat dat we helaas niet konden reproduceren. Maar zelfs met 70 ms is de lag nog steeds te hoog tenzij je wat casual gaming beoogt.
Optoma UHZ65UST – Geluidskwaliteit
Ingebouwde luidsprekers bij projectors laten zelden een goede indruk na. Zelfs bij heel wat van de UST-projectoren die we al getest hebben en die nochtans meer dan voldoende ruimte bieden om een degelijke geluidsoplossing in te bouwen. Niet zo bij de UHZ65UST. De ingebouwde NuForce soundbar met 2x 10w vermogen levert flink wat volume, met duidelijke stemmen en zelfs een degelijke portie bas. Zelfs bij echt hoge volumes blijft de klank goed, met heel weinig vervorming. Een echte surround-ervaring mag je niet verwachten, maar de film geluidsmode creëert wel een prima ruimtelijk effect.
Via Bluetooth kan je de projector ook aansluiten op je smartphone om hem te gebruiken als Bluetooth speaker. Uiteraard kan hij niet optornen tegen een echte audio-installatie, maar voor gewoon luisterplezier lijkt hij ons uitstekend. Klassiek of rock, het maatk niet uit, deze ingebouwde soundbar bracht het er uitstekend van af.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
Optoma UHZ65UST – Conclusie
Voor de grootste schermformaten hebben projectoren zeker nog een toekomst, en deze UST laserprojector van Optoma illustreert dat uitstekend. Al kan hij hier en daar nog beter. Vooral de ‘smart tv’ omgeving heeft nood aan een flinke boost. De op Android TV gebaseerde Aptoide appstore liet ons alweer met gemengde gevoelens achter. Ja, je hebt YouTube, Amazon, Netflix en een mediaspeler allemaal bij de hand. Maar die laten stuk voor stuk ook steken vallen, bij de apps vooral omdat die niet de echte smart tv-apps aanbieden, maar mobiele versies. Zo moet je uiteindelijk toch uitwijken naar een externe speler. Waar we dat bij een kleine draagbare projector zoals Philips Screeneo S4 nog door de vingers konden zien, vinden we dat voor de Optoma toch echt een minpunt. Ook een betere kalibratie zou een bijkomende troef zijn, al zijn de beelden best te smaken.
Maar de UHZ65UST heeft ons ook echt aangenaam verrast. Hij neemt zoals alle UST-projectoren de plaats van je tv in, en kan mits de juiste voorzorgen gemakkelijk geplaatst worden. Kies een voorgespannen scherm bijvoorbeeld. De laserprojector pompt flink wat licht uit, mét een erg goed contrast en rijke kleuren. De beelden zijn dan ook erg meeslepend. Bij verduistering kan hij echt schitteren. Wie toch vaker bij omgevingslicht kijkt, raden we aan om voor een ALR-scherm (Ambient Light Rejection, omgevingslicht werend) te kiezen, om de prestaties nog te verbeteren. De echte verrassing van deze projector was zijn geluidskwaliteit, die is bijzonder goed. De ingebouwde soundbar levert stevig geluid, dat zowel voor film als muziek aangenaam in de oren klinkt.
En dan is er nog de prijs. Die is bijna de helft van de vergelijkbare LG HU85LS, en dat terwijl de prestaties op vlak van beeldkwaliteit erg goed te vergelijken zijn, en de geluidsprestaties ronduit beter zijn. Ja, WebOS is een grote troef voor de LG, maar dat los je bij de Optoma met een goede externe speler op. Kortom, dit is een uitstekende keuze voor wie echt groot beeld in de woonkamer ambieert.
Reacties (3)