Specificaties Optima GT5000
- Wat: Full HD DLP Ultra Short Throw Home Theater Projector
- Opstelling: Lichtopbrengst 3000 ANSI lumen, contrast 23.000:1, projectieverhouding 0,25 (100 inch diagonaal op 0,59m), geluidsniveau 28dB (ecomode)
- Aansluitingen: 2x HDMI, 1x composiet, 2x VGA, 1x 12V trigger, 1x 3D Sync, 1x RS-232C, 1x network, 1x stereo cinch in, 1x stereo minijack in, 1x microfoon in, 1x stereo minijack uit
- Levensduur lamp: Standaard: 3.000 uur, Eco: 5.000 uur
- Extra’s: USB (enkel voor stroomaansluiting), 3D (vereist optionele actieve 3D-brillen), optioneel draadloze Full HD 3D-verbinding.
- Afmetingen: 385 x 310 x 120 mm
- Gewicht: 4,78 kg
- Verbruik: 310 / 0,5 watt
- Prijs: 1.299 euro
Intrigerend
Schoonheidsprijzen zal deze Optoma niet winnen. Hij oogt wat saai, in zijn wit chassis, en zijdelingse grijze strepen lijkt hij zo uit een kantoor meegenomen. Maar tegelijk is hij intrigerend. De prismavormig inkeping aan de bovenzijde mondt op zijn diepste punt uit in een venster. Geen lens te bespeuren, wel een hele serie aansluitingen.
De selectie van die aansluitingen wijst wel duidelijk op een projector met eerder zakelijke achtergrond. Naast twee HDMI-aansluitingen zijn er ook twee VGA-connectoren, waarvan een als in- of uitgang functioneert, composiet video, en stereo audio in- en uitgangen. Tot slot is er nog een netwerkaansluiting, USB power, en de aansluiting voor een 3D-sync emitter. Besturingsopties zijn er via RS-232, netwerk en een 12V-trigger.
Ultra korte projectieverhouding
Een Ultra Short Throw projector stel je niet op zoals een andere projector. Deze Optoma staat zo goed als tegen de muur. De lens heeft een vaste projectieverhouding van 0,25 en dat betekent dat hij vanop een afstand van 55cm al een indrukwekkend 100 inch beeld op de muur zet. Je kunt hem dus gewoon op een tv-meubel plaatsen vlak bij de muur. De projectie offset is 118% dus de onderzijde van het beeld komt ruim boven de lens uit.
De lens heeft geen zoom, en focus verbeter je met een schuifregelaar aan de zijkant. Door zijn zeer korte projectieverhouding vertaalt een piepkleine verschuiving zich in heel grote veranderingen, maar dat verhinderde niet dat we de projector perfect opgesteld kregen. Optoma adviseert bovendien het gebruik van een projectiescherm. De reden daarvoor is dat een muur zelden recht is, en je hebt net een perfect vlak oppervlak nodig om vervorming van het beeld te voorkomen.
Eens de projector recht voor de muur stond, en het beeld de gewenste grootte had, stelden we de focus in. Echt haarscherp krijg je het beeld niet. Bovenaan bleef het beeld een klein tikje uit focus, maar in de praktijk zie je daar vanop een gewone kijkafstand niets van. Denk er aan, er is geen lensshift beschikbaar, en je kunt enkel verticale trapeziumvervorming corrigeren. Die correctie gebruikt overigens erg grote stappen. Er is een digitale zoom en shift beschikbaar in de projectiemenu’s maar daarmee verlies je een deel van het beeld. Enkel als noodoplossing te gebruiken dus.
Het eindresultaat is wel indrukwekkend: alle plezier van groot beeld, zonder dat je er veel plaats voor nodig hebt.
Zeer bescheiden beeldverwerking
Op vlak van beeldverwerking moet je geen wonderen verwachten van deze Optoma GT5000. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates was erg matig, en dat kan resulteren in gekartelde lijnranden, of in moire-effect in fijn detail. Zet je bron waar mogelijk in 720p of 1080p om dat probleem te vermijden.
De ruisonderdrukking leek ons zelfs in de laagste stand toch nog actief te zijn, zij het dan heel zwak. Anderzijds krijg je zelfs in de hoogste stand niet alle ruis weggewerkt. De projector biedt geen motion interpolation, dus perfect stottervrije pan-beelden mag je niet verwachten. We kunnen wel afsluiten met een positieve noot. De Optoma had een redelijk goede bewegingsscherpte. Zelfs in snel bewegend beeld blijft er behoorlijk wat detail zichtbaar, ook al hebben snel bewegende voorwerpen soms een dubbele rand.
Helder beeld
Lichtmetingen op een Ultra Short Throw projector zijn erg moeilijk, omwille van de scherpe invalshoek van het licht. Neem onze resultaten dus eerder als een richtlijn. In de specificaties vinden we 3.000 lumen lichtopbrengst, en in de ‘Bright’ beeldmode en met de lamp in de hoogste stand haal je dat ook effectief. Wie voor de beste kleurweergave gaat, kiest best de ‘Movie’ of nog beter de ‘sRGB’ beeldmode. De ‘Movie’ beeldmode geeft iets meer zwartdetail, en een helderder beeld, maar af en toe zagen we heel lichte problemen in de helderste en zacht gekleurde delen van het beeld waarin soms detail verdween.
Met de lamp in de hoogste stand haal je in Movie-mode nog 1.400 lumen en in sRGB-mode 1.000 lumen. Helaas is de koeling van de projector vrij luidruchtig, dus tenzij je met vrienden naar een voetbalmatch kijkt opteer je beter voor de eco-mode. Dan is de projector een pak stiller. De lichtopbrengst valt dan ongeveer 20% naar beneden.
Het contrast is eerder aan de matige kant, in de Bright beeldmodus haal je nog 2.000:1 maar in de Movie en sRGB-modes daalt het contrast onder de 1.000:1. Dat is vooral te wijten aan een relatief zwakke zwartwaarde. Bij omgevingslicht hoeft dat geen probleem te zijn. En ook in heldere scènes blijft de Optoma prima beeld projecteren. Voor kijken bij verduistering, zeker als het over donkere films gaat is de projector minder geschikt.
Goede punten krijgt de GT5000 ook voor zijn grijsschaal. Die is in sRGB en Movie-mode erg goed, en bevat geen hinderlijke tinten. Het kleurbereik is degelijk maar blauw en groen zijn zichtbaar te flets. De meeste huidskleuren neigen licht naar oranje. Toch blijft het eindresultaat nog erg te smaken. De beelden ogen nooit onnatuurlijk, en de kleuren zijn, mits de juiste beeldmode, intens genoeg.
Kijk je bij verduistering? Kies dan voor sRGB-beeldmode en zet de lamp in eco. Bij zwak omgevingslicht is de ‘Movie’ mode iets beter, maar laat de ‘Brilliantcolor’ optie zakken naar 3 of 4. Bij nog meer licht schakel je de lamp naar ‘Bright’.
Extra’s
De GT5000 is ook klaar voor 3D-beeld, mits je de optionele brillen en 3D-emitter aanschaft. De ingebouwde 16W luidsprekers klinken iets te schel. Ze volstaan voor occasioneel gebruik, maar voor serieus plezier we raden echt wel een goede soundbar aan. De USB-aansluiting is enkel een stroombron, bijvoorbeeld voor een Chromecast.
Conclusie – Optoma GT5000
Een Ultra Short Throw projector zoals de Optoma GT5000 biedt een duidelijk voordeel in termen van plaatsing. Weinig of geen gedoe met lange kabels of mensen die door het beeld lopen. We moeten er wel bijzeggen dat een perfect vlak scherm noodzakelijk is, want elke golf of deuk in de muur wordt scherp geaccentueerd. Zijn zwartwaarde en kleurprestaties zitten niet op het niveau van een echte thuisbioscoop projector. Maar gecombineerd met zijn hoge lichtopbrengst past hij best bij kijkers die niet volledig willen verduisteren, en die hun projector zien als een troef om sport of games op het grote scherm te zetten.
Beoordeling
- Zeer korte projectieverhouding
- Makkelijke plaatsing (optioneel draadloos)
- Goede lichtopbrengst
Zwartwaarde
- Lawaaierig
- Zeer licht onscherp bovenaan
Reacties (1)