Review: Multiroom audio van Raumfeld (Stereo L luidsprekers)

19 april 2016 6 Minuten 0 Reacties
Raumfeld-Stereo-L

In dit onderdeel van de Raumfeld multiroom-review kijken we naar één specifieke speakerset binnen dit multiroom-systeem; de Raumfeld Stereo L. Dit zijn twee vloerstaande speakers met een indrukwekkende kwaliteit.

Eerder vandaag hebben we het eerste deel van onze multiroom-review online gezet. Hierin behandelen we het gebruik, het design en de mogelijkheden van het multiroom-systeem van Raumfeld. In dit onderdeel van de review kijken we naar één specifieke speakerset binnen dit multiroom-systeem; de Raumfeld Stereo L.

Wat is de Raumfeld Stereo L?

Het Raumfeld assortiment van Teufel biedt diverse draadloze mogelijkheden, waaronder ook grote vol-actieve vloerstaande stereo luidsprekers, Stereo L genaamd. De Stereo L is een actieve high-end WLAN luidspreker. De speaker is uitgerust met een geïntegreerde vol-actieve versterker en Wifi ontvanger en kan via een draadloos netwerk muziek afspelen, zonder tussenkomst van een aparte versterker en lange luidsprekerkabels. Alleen beide speakers worden met elkaar verbonden middels een speakerkabel aangezien maar één van de twee speakers actief is. De Stereo L is te bedienen via de Raumfeld Controller-app, welke voor Android en iOS beschikbaar is.

De vloerstaande Stereo L is te gebruiken als uitbreiding op een reeds aanwezige Raumfeld installatie, maar kan ook als los streaming product worden gebruikt. Net als met de overige Raumfeld-speakers biedt de Stereo L set de mogelijkheid muziek van verschillende bronnen af te spelen. Via de geïntegreerde WLAN ontvanger stream je muziek van je smartphone of pc naar de speakers, maar tevens is het mogelijk internetmuziek via diverse online muziekdiensten of online radio stations te beluisteren. Ook muziek op een USB-stick kan via de USB-poort afgespeeld worden. De techniek die in de Stereo L is ingebouwd bestaat uit twee 170 mm kevlar woofers, een 130 mm midrange chassis en een 28 mm tweeter. Het vermogen is 165 Watt RMS.

Advertentie

Verder is de Raumfeld Stereo L voorzien van een ethernetpoort, een usb-poort, een analoge line-in-poort en normale speakeraansluitingen om een versterker of receiver (niet nodig) aan te sluiten. De Stereo L heeft een adviesprijs van 1.499,99 euro per paar meegekregen en komt in een witte en een zwarte variant.

Review Raumfeld Stereo L

De grote dozen verraden het al; de Raumfeld Stereo L speakers zijn geen kleine jongens. De speakers hebben een flink formaat en wegen ook nog eens 25 kilogram per stuk. Maar, dat zien we graag; een zware speaker met een degelijk design is immers een goed begin. Daarbij zijn de speakers zeer fraai afgewerkt. In dit geval met een zwarte voet, een zwarte grill en een hoogglans witte behuizing.

De installatie van beide speakers is vrij eenvoudig. Eenmaal op de juiste plek gezet is het een kwestie van de actieve variant met de passieve variant met elkaar koppelen middels de 5 meter lange meegeleverde speakerkabel, de stekker in het stopcontact stoppen en wellicht één van je apparaten op de line-in input aansluiten. Die line-input is de enige input en eigenlijk hadden we graag wat extra (digitale) inputs gezien. Wij hebben de speakers ook op de tv aangesloten en dan is een digitale input toch gewenst. Ook zullen velen meer dan één apparaat willen aansluiten. Je kunt ervoor kiezen de actieve speaker middels een ethernetkabel op je netwerk aan te sluiten of deze via WiFi te verbinden. Er zijn overigens ook nog twee normale speakeraansluitingen beschikbaar voor wanneer je de set als passieve set wilt gebruiken, gekoppeld met een versterker/receiver.

Over de koppeling met mogelijke andere Raumfeld-speakers en het gebruik van de bijbehorende Raumfeld Controller-app wijden we hier niet teveel uit. Daarvoor kun je terecht in het eerste deel van de review. Wel kunnen we zeggen dat de Raumfeld Controller-app een handige en uitgebreide app is, maar dat het gebruik wat gewenning vereist. Je moet even zoeken waar alles voor dient en wat de juiste volgorde is. Alle populaire diensten zijn hier te vinden, waaronder Spotify en Tune-In, je kunt je eigen opgeslagen muziek weergeven en je kunt muziek via de op de line-input aangesloten apparaten beluisteren.

Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om het volume aan te passen, de bass, balance en treble te wijzigen en de naam van de speaker/zone te veranderen. Je selecteert de speakers dus via de app, waarna je de input kiest. De koppeling van de speaker is vrij eenvoudig; de app wijst je de weg.

Als we kijken naar de specificaties en de bouwkwaliteit dan zijn de verwachtingen hooggespannen. De actieve speaker van de twee heeft een Klasse D-versterker met een vermogen van 165 Watt en dit zorgt voor voldoende power om beide speakers gecontroleerd aan te sturen, zonder aan dynamiek en levendigheid in te leveren. Ook staan beide speakers zeer stabiel, wat zorgt voor minimale resonanties en een strakke weergave. Je hebt te maken van flinke en dure speakers, net wat groter dan de al prijzige B&W CM9 die we hebben staan, maar gelukkig wordt dit ook doorgetrokken in de geluidskwaliteit.

De Raumfeld Stereo L-speakers bieden een warme weergave, maar tegelijkertijd een brede en levendige weergave. Het zijn echte all-rounders die met nagenoeg elk genre, goed overweg kunnen. Het laag kan hier en daar ietwat overheersen, maar met een slimme plaatsing en wat aanpassingen in de EQ is dat grotendeels op te lossen. Aan de hoge kant van het spectrum missen we net wat subtiele en heldere details, maar niets om echt over te struikelen. Het is gewoon een zeer hoogstaande en degelijke weergave, perfect voor in de woonkamer waar iedereen zijn eigen muzieksmaak ten gehore wil brengen. Ook tv-programma’s worden met voldoende kleur en helderheid weergegeven, dialogen komen strak en duidelijk over, en je krijgt een lekker breed audiobeeld voorgeschoteld.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen kunnen we maar weinig kritiek hebben op de Raumfeld Stereo L. Het design is bijzonder elegant en strak, de afwerking en bouwkwaliteit zijn zeer goed, de app is handig en fraai en het gebruik spreekt voor zich. De audiokwaliteit is boven gemiddeld goed en staat in verhouding tot de prijs. 1.499,99 euro is niet goedkoop maar je krijgt wel een zeer goed luidsprekersysteem waarvoor geen extra versterker vereist is en waaraan je nog veel meer draadloze speakers kunt koppelen.

De Raumfeld Stereo L is via de website van Teufel te koop voor 1.499,99 euro per paar.

Raumfeld multiroom-reviews

Lees ook onze review over het design en het gebruik van een compleet Raumfeld multiroom-systeem.
Lees ook onze review van de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes
Lees ook onze review van de Raumfeld Connector

Reacties (0)