Review: Multiroom audio van Raumfeld (gebruik en design)

19 april 2016 4 Minuten 1 Reacties
Raumfeld-review-smart-home-1

In deze uitgebreide review kijken we naar het multiroom audiosysteem van Raumfeld, bestaande uit onder meer de Stereo L en One M speakers. We focussen in deel 1 van de review met name op het gebruik, het design en de installatie.

Vorige week hebben we geschreven over onze verhuizing en de plannen voor een kamer die we omtoveren tot thuisbioscoop. Daar houdt het echter niet bij op want voor onze zusterwebsite SmarthomeMagazine.nl gaan we het kantoor ook een ‘slimme’ make-over geven. We gaan onder meer aan de slag met veiligheid, verlichting en audio. Afgelopen week hebben we dan ook het eerste artikel in onze smart home gids gepubliceerd, met multiroom audio als onderwerp. We hebben gekozen voor het multiroom audiosysteem van Raumfeld. Op Smarthome Magazine behandelen we met name de functionaliteit, het gebruik, de integratie en het design. Binnenkort publiceren we hier nog reviews over de geluidskwaliteit.

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio zien we hier elke week terugkomen en in 2016 heeft nagenoeg elke audiofabrikant wel een multiroom-oplossing in het assortiment. In een multiroom-systeem communiceren de verschillende speakers (vaak van hetzelfde merk) draadloos met elkaar en worden ze allemaal bediend met één centrale applicatie voor je smartphone of tablet. Je kunt met deze app muziek vanaf elke willekeurige bron door je huis laten klinken. Je kunt zo bijvoorbeeld een cd beluisteren in zowel de woonkamer als de slaapkamer.

Voor welk systeem hebben we gekozen?

We hebben vooraf de verschillende multiroom-systemen die op de markt zijn vergeleken, de standaarden die beschikbaar zijn grondig bestudeerd en natuurlijk ook onze eigen wensen bekeken. Je kunt tegenwoordig multiroom-systemen in allerlei budgetklassen vinden, met simpele tot high-end designs en met brede of minimale ondersteuning van standaarden en diensten. Ons wensenpakket zag er als volgt uit;

  • Muziek in goede kwaliteit op de slaapkamer, liefst stereo
  • Muziek in zeer goede kwaliteit in de woonkamer, inclusief koppeling met de tv
  • Muziek in redelijke kwaliteit buiten, in de tuin
  • Muziek in goede kwaliteit in de werkkamer
  • Koppeling van het multiroom-systeem met het high-end hifi-systeem op zolder
  • Design is van belang, liefst met strakke witte afwerking om speakers netjes weg te werken in het interieur
  • Ondersteuning voor Spotify, tv-geluid en radiostations is vereist

We hebben onder meer de multiroom-systemen van Panasonic, Denon, Samsung, Philips en Raumfeld bekeken, plus de standaarden van onder meer Yamaha en Onkyo. Die laatste twee vielen al af aangezien we geen receiver (en andere apparatuur) van deze merken hebben en op zolder een Marantz receiver hebben staan. Qua kwaliteit vielen voor ons Samsung, Panasonic en Philips al af. Design heeft de doorslag gegeven om voor Raumfeld te gaan. De speakers van Raumfeld komen in allerlei soorten en maten, zelfs in grote vloerstaande speakers die een zeer goede kwaliteit (waarover later meer) bieden.

Raumfeld multiroom audio

Voor de woonkamer wilden we een boven gemiddeld goede kwaliteit, met een volledig bereik, aardig wat volume en een strak design. Hierdoor zijn we terechtgekomen bij de Raumfeld Stereo L, een staande vloerluidspreker met een zwarte grill en een hoogglans wit uiterlijk. Voor de slaapkamer, waar we een stereogeluid uit twee strakke speakers wilden, kwamen we op de Raumfeld Stereo Cubes terecht. De tuin hebben we voorzien van de spatwaterbestendige Raumfeld One S, terwijl de werkkamer de compacte maar kwalitatief hoogwaardige Raumfeld One M heeft gekregen. Alle speakers zijn in een witte uitvoering aangeschaft waardoor ze in het interieur passen en samen ook één geheel vormen. Op zolder is overigens de Raumfeld Connector geplaatst. Dit kleine apparaatje kan eenvoudig verstopt worden en verbindt puur de bestaande receiver met het multiroom-systeem waardoor je ook daar de muziek vanuit de app (of de line-in ingang) kunt afspelen.

Review design, mogelijkheden en gebruik

Lees verder in onze review op Smarthome Magazine, waar we vooral naar de mogelijkheden, het gebruik als multiroom-systeem en de bediening kijken.

Review audiokwaliteit

De kwaliteit van de individuele speakers behandelen we binnenkort in een review op deze website, HomecinemaMagazine.nl.

Lees onze review van de Raumfeld Stereo L luidsprekers
Lees onze review van de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes
Lees onze review van de Raumfeld Connector

Reacties (1)