Review: Marantz SR6008 AV receiver

21 september 2013 + 10 minuten 13 Reacties
Marantz-SR6008-review-4

Het is alweer even geleden dat we een AV receiver uitgebreid getest hebben en daarom pakken we het deze keer meteen goed aan met een nieuw model uit de AV receiver-serie van Marantz, de SR6008.

Dit model beschikt over nagenoeg alle features die je tegenwoordig op een receiver mag verwachten, waaronder 4K-ondersteuning, AirPlay, multi-zone, 3D ondersteuning en Spotify.

De 2013 serie AV receiver-serie van Marantz bestaat uit drie modellen; de SR5008, SR6008 en SR7008. Daarnaast introduceert de fabrikant nog een tweetal Slimline AV receivers in de vorm van de NR1504 en NR1604. In deze review kijken we naar de SR6008 welke een adviesprijs van 1.099 euro heeft. Voor de gemiddelde consument die op zoek is naar zijn eerste home cinema systeem met losse componenten een flinke investering maar kijkend naar de features en specificaties wel een investering waar je jaren mee vooruit kunt.

Marantz SR6008 – Specificaties en features

Zoals gezegd zijn de nieuwe modellen van Marantz, waaronder de SR6008, rijkelijk uitgerust met moderne features en de nieuwste technieken op het gebied van audio en video. Zo beschikken de receivers over de HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) techniek en het current-feedback circuit van de fabrikant. Daarnaast zijn de speakerterminals verbeterd en zijn de receivers voorzien van een gebruiksvriendelijke on-screen setup assistent.

De SR6008 van verschillende mogelijkheden voor het streamen van muziek, waaronder Apple’s AirPlay, internetradio en Spotify. Voor het automatisch instellen van receiver wordt gebruik gemaakt van Audyssey MultEQ XT met Dynamic EQ en Dynamic Volume. Middels zeven HDMI-ingangen en diverse andere analoge en digitale ingangen kunnen Blu-ray spelers, game consoles en andere apparaten aangesloten worden. Deze HDMI-aansluitingen beschikken over ondersteuning voor 3D materiaal en de hogere 4K Ultra HD-resolutie. Twee HDMI-uitgangen zorgen ervoor dat content naar een tweede ruimte of display gestuurd kan worden.

De bediening vindt plaats middels een nieuw vormgegeven afstandsbediening maar Marantz heeft ook een applicatie voor smartphones en tablets ontwikkeld waarmee de receiver bediend kan worden. Wat betreft het design heeft Marantz weinig grote aanpassingen gedaan. De receivers zijn voorzien van het bekende “star and circle” display en een gebogen paneel aan de voorzijde. Aan de voorzijde vinden we ook een HDMI- en een USB-ingang voor bijvoorbeeld het koppelen van een USB-stick of een camera.

De Marantz SR6008 is een 7.2-kanaals receiver, uitgerust met een vermogen van 110 Watt per kanaal, ondersteuning voor breedte en hoogte kanalen middels DTS Neo:X en Audyssey DSX, en de mogelijkheid om een tweede zone aan te sluiten. Ook is de receiver voorzien van een ethernet-poort, ondersteuning voor lossless audioformaten en een Pure Direct functie voor een pure audioweergave.

Marantz SR6008 – Eerste indruk

Zodra de SR6008 uit de doos komt merk je direct dat je met een high-end apparaat te maken hebt. Niet alleen zorgt het gewicht van 11.2 kilogram meteen voor een impressie van een solide en krachtig apparaat, ook het design geeft een premium uitstraling. De voorzijde is voorzien van het bekende bekende “star and circle” display van Marantz, een gebogen paneel, grote knoppen voor het selecteren van de input en het veranderen van het volume, en zilveren voetjes voor stabiele plaatsing. Aan de achterzijde zien we een groot aantal aansluitingsmogelijkheden terug met nagenoeg allemaal vergulde connectors. Al met al een prima eerste indruk, wat je overigens ook in deze prijsklasse wel mag verwachten.

Overige apparatuur

In deze review maken we gebruik van een Panasonic GT60 plasma tv voor de weergave van videomateriaal, een Mac en iPhone voor het streamen van muziek, de UD7007 Blu-ray speler van Marantz voor de weergave van CD’s en Blu-ray discs, en het B&W CM-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.

Marantz SR6008 – Bediening en installatie

Zodra de SR6008 op zijn plek staat is het vanzelfsprekend tijd om het complete home cinema systeem te koppelen, waaronder ook de luidsprekers. Je kunt kiezen uit verschillende luidsprekerconfiguraties, waaronder een 5.1-kanaals home cinema systeem (wat wij hebben staan), een 7.1-kanaals systeem en zelfs een 5.1-kanaals systeem met hoogte/breedte speakers in de vorm van DTS Neo:X en Audyssey DSX. Het aansluiten van de luidsprekers vergt wat werk als je nog geen kabels hebt liggen, en als je ze nog niet gelabeled levert Marantz een aantal handige stickers mee zodat je precies weet welke kabel waar gaat. 

Installatie

Eenmaal aangesloten is het tijd om de SR6008 in te stellen. Hiervoor levert Marantz een set-up assitant mee. Deze loodst je door de basisinstellingen van de receiver, waaronder het instellen van de luidsprekers, het koppelen van de receiver aan je thuisnetwerk en het instellen van de juiste inputs. De interface is overzichtelijk en duidelijk maar grafisch nogal kaal en eigenlijk wat ouderwets. Je moet je echter afvragen of alle toeters en bellen die je op bijvoorbeeld Smart tv’s tegenkomt wel noodzakelijk zijn. Middels de set-up assitant kom je echter snel door de belangrijkste instellingen, waar je wel even voor moet gaan zitten. Eenmaal afgerond kun je in principe direct aan de slag, ware het niet dat je nog een groot aantal functies en opties hebt waarmee je de audio- en videoweergave kunt optimaliseren.

Afstandsbediening

Marantz levert een redelijk simpele afstandsbediening met de SR6008 mee waarop de belangrijkste functies voor het bedienen van de receiver te vinden zijn. Zo kun je de gewenste input selecteren, het volume wijzigen, toegang krijgen tot het menu, middels InstaPrevue in de vorm van thumbnails bekijken wat er via andere HDMI-inputs afgespeeld wordt, de audiomodus kiezen en de muziekweergave via de mediaspeler bedienen. Wat betreft de afstandsbediening zijn er toch wat functies die we missen, zeker omdat onze al wat oudere Marantz receiver deze functies wel had en we juist deze functies erg waardeerden. Zo is er geen backlight voor de knoppen van de afstandsbediening en kun je de afstandsbediening niet meer gebruiken om andere apparaten, waaronder de tv en Blu-ray speler, te bedienen. De accessoire is echt alleen bedoeld voor de receiver en dat betekent helaas dat ook de afstandsbediening van de tv, waar alleen de input selectie-knop van gebruikt wordt, en die van de Blu-ray speler weer op tafel komen te liggen. 

Remote App

Hoewel de afstandsbediening van de tv op tafel blijft liggen kan die van de Blu-ray speler, mits van Marantz, van tafel zodra je de Remote App van Marantz gebruikt. Deze app is geschikt voor Android- en iOS-apparaten, en biedt je de mogelijkheid de belangrijkste features en functies van de receiver te bedienen. Zo kun je de gewenste input selecteren, het volume aanpassen, navigeren binnen Spotify, de slaaptimer inschakelen, de geluidsmodus aanpassen, teksten invoeren waar nodig en je favoriete radiostations op het beginscherm zetten. Daarnaast kan een Marantz Blu-ray speler wat betreft de basisfuncties bediend worden. Hoewel het een handige app met een redelijk stijlvol uiterlijk is, laat de werking soms wat te wensen over. Je krijgt niet bijzonder veel instellingsmogelijkheden en de reactietijd is op sommige momenten tergend langzaam, als er al verbinding gemaakt kan worden. Ook wil de app nog wel eens uit zichzelf sluiten. Kortom, een handige app maar waar nog wat verbeterd en uitgebreid kan worden.

Marantz SR6008 – In gebruik

Eén van de belangrijkste functies van een AV receiver is natuurlijk een optimale weergave van audio en video van elke willekeurige bron die je erop aansluit. De SR6008 biedt op dit gebied een groot aantal verschillende functies, features en technieken. Alle functies van de receiver zijn toegankelijk middels een redelijk simpel vormgegeven grafische interface. Deze interface is duidelijk opgebouwd, beschikt (in veel menu’s) over een transparante achtergrond zodat de content die je bekijkt zichtbaar blijft, en reageert snel op input. Zoals bij het kopje van de installatie al aangegeven is de interface niet echt aantrekkelijk te noemen, eerder ouderwets. Maar, in dit geval gaat de voorkeur uit naar functie boven design.

Audyssey kalibratie

Hoewel het mogelijk is elk luidsprekerkanaal en elke frequentie handmatig te optimaliseren beschikt de SR6008 over een functie waarmee dit automatisch gebeurt, compleet gebaseerd op je eigen opstelling en de ruimte waarin deze opstelling staat. Deze functie gaat onder de naam Audyssey MultEQ XT. Met Audyssey MultEQ XT is het mogelijk op basis van maximaal acht luisterposities in de kamer de optimale audioweergave te realiseren. Hiervoor wordt een microfoontje meegeleverd dat je, wanneer je de set-up assistant volgt, op een aantal specifieke posities in de ruimte moet zetten. Vervolgens zorgt het systeem ervoor dat elke speaker een testtoon laat horen en wort aan de hand hiervan geanalyseerd hoe de ruimte akoestisch gezien is ingericht en hoe de speakers hierop moeten reageren voor een optimale audioweergave. Het vergt een half uurtje van je tijd maar het zorgt wel voor een audioweergave die zeer dicht ligt bij “hoe het zou moeten zijn”. Als je zelf niet handmatig, langer dan een half uur, aan de instellingen wilt sleutelen is dit de beste optie. Na automatische kalibratie is het overigens nog steeds mogelijk om bepaalde metingen van Audyssey te veranderen, waaronder de afstanden van de luidsprekers tot de luisterpositie, het niveau (dB) van elke speaker en de cross-over frequenties.

Wanneer je Audyssey MultEQ XT op de SR6008 gebruikt zijn er twee functies die je kunt inschakelen en deze hebben behoorlijk wat invloed op de geluidsweergave, vandaar dat ik ze hieronder kort behandel; DynamicEQ en Dynamic Volume.

DynamicEQ

DynamicEQ is een functie die alleen werkt wanneer MultEQ XT is ingeschakeld en moet ervoor zorgen dat de dynamiek, het bereik en de helderheid van de audio (elke bron) behouden blijft wanneer je luister op een volume minder dan refertentieniveau (0 dB). Dit wordt gedaan door rekening met de ruimte waarin de set staat (de akoestiek) en de menselijke waarneming te houden.

Simpel gezegd zorgt deze functie ervoor dat je de volledige (bioscoop) audio-ervaring zoals de makers deze bedoeld hebben ook op een relatief laag volume voorgeschoteld krijgt, inclusief subtiele details die op laag volume wellicht verloren gaan. De functie is ingesteld op het standaard niveau van de audiomix van een film maar omdat niet alle content een film is zijn er verschillende opties (offsets) waar je uit kunt kiezen.

  • 0 dB: Dit is de standaard setting en moet gebruikt worden wanneer je naar films kijkt
  • 5 dB: Deze optie is voor content met een zeer breed dynamisch bereik, zoals klassieke muziek
  • 10 dB: Deze optie is voor andere muziek met een breed dynamisch bereikt en standaard tv-content
  • 15dB: Deze optie is voor pop/rock-muziek of andere content die gemengd is op hoge luisterniveaus en een gecomprimeerd dynamisch bereik heeft

Deze optie klinkt op papier natuurlijk erg interessant aangezien je ook op laag volume het volledige effect van een film of van muziek wilt behouden. Eenmaal ingeschakeld zul je dan ook direct merken welke invloed deze optie op de audioweergave heeft. Deze invloed is namelijk overduidelijk, en daarbij voor niet voor iedereen optimaal. Bij het luisteren naar muziek (stereo) krijg je absoluut net dat beetje extra dynamiek en levendigheid in de audioweergave, en is het een optie die ik niet snel uit zou zetten. Bij films met surroundweergave is het een ander verhaal. Deze optie zorgt ervoor dat surround-effecten een flinke boost krijgen en daardoor veel nadrukkelijker aanwezig zijn. Ook wordt de dialoog veel sneller ondergesneeuwd. Beide ‘problemen’ (het blijft een kwestie van smaak) zijn deels op te lossen door onder meer de dialoog op te krikken (in dB) en het niveau van de achterspeakers te verlagen, maar het effect van DynamicEQ blijft overduidelijk aanwezig. Mijn persoonlijke mening is dat het zeker een toegevoegde waarde heeft omdat het bereik veel hoger ligt, de surround-ervaring indrukwekkender is, subtiele details duidelijker aanwezig zijn en de algemene weergave een stuk dynamischer is. Met een paar minimale veranderingen stel je de dialoog-weergave wat bij en je hebt een nagenoeg perfecte film- of muziekervaring. 

Dynamic Volume

Dynamic Volume is een optie van de SR6008 waar ik minder gecharmeerd van ben maar ook dit is natuurlijk weer een kwestie van smaak. De functie is ontwikkeld om, in real-time, de grote variaties in volumeniveau tussen tv-programma’s, films, reclameblokken, etc. en in films, programma’s en series te elimineren. Het volume wordt dan automatisch bijgesteld naar het voorkeursvolume van de gebruiker. Daarbij moet dit zorgen voor een gecomprimeerde weergave waardoor je het volume niet helemaal open hoeft te draaien om alle details van een muziekstuk of film mee te krijgen, met als gevolg dat ook de hoge tonen en lage tonen hard uit de speakers komen. Simpel gezegd wordt de audio (alles tussen het hoogste hoog en het laagste laag) dus iets samengepakt (gecomprimeerd) zodat low-level details beter te horen zijn, maar tegelijkertijd extreem hoge en lage tonen niet voor overlast zorgen. Vooral in kamers waar wat achtergrondgeluid te horen is en je dus het volume wat verder open wilt draaien, of in situaties waar familieleden of buren op bed liggen en je ze niet teveel wilt storen, zou deze optie handig moeten zijn. Ook voor deze instelling zijn weer meerdere opties, zoals Marantz het zelf aangeeft;

  • Heavy : Meeste aanpassing naar zachtste en hardste geluiden
  • Medium : Middelmatige aanpassing naar zachtste en hardste geluiden
  • Light : Minste aanpassing naar zachtste en hardste geluiden
  • Uit (Standaard) : “Dynamic Volume” niet gebruiken

Allereerst heb ik de functie aangezet bij het kijken naar ‘normale’ tv-programma’s en series, met de gedachte dat de overschakeling tussen reclameblokken en programma’s beter opgevangen zou worden en binnen programma’s met name dialogen duidelijker overkomen zonder dan andere audio-effecten ervoor zorgen dat het volume naar beneden bijgesteld moet worden. Echter bleek dit lastig voor elkaar te krijgen. Juist met de functie aan werden de verschillen tussen reclameblokken en content een stuk duidelijker waardoor er zelfs een piek in de audio kwam. Alleen bij de ‘Heavy’ instelling werd dit geminimaliseerd maar was het nog steeds aanwezig. Daarbij werden de verschillen tussen zenders en diverse programma’s of series alleen maar groter. De ene zender gaf een prima volume met duidelijke dialoog, terwijl op de andere zender de dialoog ondergesneeuwd werd. Dit heeft wellicht te maken met digitale tv-zenders waarbij de ene zender met stereo-audio werkt en de andere zender met Dolby Digital. Ook zijn de commercials bij deze laatste zender weer in stereo. Al met al gaf Dynamic Volume niet het gewenste effect bij mijn tv-gebruik en was de keuze voor aan of uit dan ook snel gemaakt. 

Bij films was het echter een ander verhaal, afhankelijk van de situatie. Bij het overdag (of vroeg in de avond) kijken naar een film wil je natuurlijk genieten van het volle bereik en kan het volume ook wat harder zonder direct de buren lastig te vallen. In deze situatie zet ik persoonlijk Dynamic Volume dan ook uit. Maar, zodra het wat later wordt en je wilt een film of serie kijken met wel een indrukwekkende (surround) audio-ervaring, dan is Dynamic Volume een goede optie. Zet de Medium of Heavy setting aan en je zult direct merken dat de surround-effecten en de weergave van details nauwelijks minder worden maar dat de totale impact van het hoogste hoog en het laagste laag wel degelijk verminderd wordt. Bij muziek moet ik zeggen dat er eerder een punt is dat het wat plat en levenloos overkomt en daarom zou ik daarvoor de Light-optie aanraden of de functie helemaal niet gebruiken.

Geluidsmodi

Een andere functie die ik kort even wil behandelen is het instellen van de geluidsmodi per input/bron/content. Laat ik voorop stellen dat in de meeste gevallen de audiotrack/modus van de bron de beste optie is om voor te kiezen. Zo is het verstandig niks te veranderen aan het feit dat een film op Blu-ray met DTS-HD audiotrack getoond wordt of dat een film op tv met Dolby Digital 5.1 uitgezonden wordt. Maar, indien gewenst kan de audioweergave aangepast worden middels de verschillende geluidsmodi, welke ook middels de gekleurde knoppen op de afstandsbediening toegankelijk zijn.

Zo kun je kiezen voor een Movie, een Music, een Game en een Pure geluidsmodus. Bij elke modus heb je, afhankelijk van de input, de keuze uit verschillende opties. Bij Movie heb je bijvoorbeeld onder meer de keuze uit stereo, Dolby ProLogic II, DTS:X Cinema, Multi-kanaals audio en Virtual. Hiermee kun je dus een ‘kunstmatig’ surround effect aan bijvoorbeeld een stereobron meegeven. Wanneer de input meerkanaals (5.1-kanaals) is heb je de keuze uit meer audioformaten en mocht je hoogte/breedte kanalen gebruiken kun je bijvoorbeeld Dolby TrueHD combineren met Audyssey DSX (voor hoogte en breedte kanalen).

Daarbij heb je de Pure geluidsmodus waarmee je de keuze hebt uit Direct en Pure Direct. Bij direct wordt materiaal weergegeven zoals opgenomen en uitgestuurd door bron-apparaat. Dit wordt weergegeven zonder aanpassingen/bewerkingen van receiver. Bij Pure Direct wordt ook display uitgeschakeld waardoor de ruis en interferentie verminderd worden en het bronmateriaal dus in zijn puurste vorm weergegeven wordt.

M-DAX

Voor bronmateriaal dat gecomprimeerd is, denk aan MP3-, WMA- of MPEG4- bestanden, heeft Marantz M-DAX ontwikkeld. Deze optie, welke in te schakelen is in de instellingen en via het frontpaneel van de receiver, moet ervoor zorgen dat deze bestanden naar “originele staat” hersteld worden. De functie moet het meeste uit deze bestanden halen door de frequenties, met name laag en hoog, die tijdens het comprimeren verloren zijn gegaan te herstellen. Ook deze functie is op papier veelbelovend maar zorgt niet in alle gevallen voor het gewenste effect. Bij overmatig gebruik, met de Medium of Hoog instelling, wordt al snel teveel laag geïntroduceerd wat voor een ietwat overdreven weergave zorgt. De Laag instelling vangt gecomprimeerde content het beste op, zonder overdreven laag te introduceren. Daarbij is de weergave van subtiele details net wat te minimaal om de functie vol open te zetten en het overdreven laag te negeren.

Muziek streaming

Een functie die tegenwoordig niet meer mag ontbreken op receivers is het streamen van muziek. Dit kan op verschillende manieren, vanaf verschillende bronnen. Marantz heeft ervoor gekozen de SR6008 rijkelijk uit te rusten, met onder meer ondersteuning voor Apple’s AirPlay, Spotify, internetradio en DLNA. Vanzelfsprekend moet voor al deze opties de receiver verbonden zijn met het internet en je thuisnetwerk.

AirPlay is inmiddels algemeen bekend en maakt het mogelijk om muziek direct vanaf je iOS-apparaat of PC/Mac met iTunes naar de receiver te streamen. De werking is simpeler dan simpel; met één druk op de knop selecteer je de receiver om muziek naartoe te streamen en binnen enkele seconden (zonder een input op de receiver te selecteren) wordt de muziek over je speakers weergegeven. Qua gebruik dus zeer eenvoudig en qua kwaliteit meer dan prima. Zonder hick-ups wordt muziek met voldoende dynamiek en kleur weergegeven.

De SR6008 beschikt over een speciaal Network-menu waar je alle opties voor het streamen van media kunt vinden, waaronder dus Spotify, Internetradio en DLNA. Echter is het niet alleen mogelijk om muziek te streamen, ook kun je foto’s en video’s vanaf een pc of NAS uit je thuisnetwerk weergeven, en zelfs foto’s vanaf Flickr bekijken. Spotify is wellicht de meest interessante feature die hier te vinden is, zeker wanneer je een Premium account hebt. Eenmaal geactiveerd en ingelogd krijg je toegang tot je eigen afspeellijsten, kun je muziek zoeken en nieuwe (aangeraden) muziek beluisteren. Daarbij zie je bij de muziekspeler-weergave de album-art van de betreffende artiest. De interface is vrij eenvoudig en komt overeen met het ouderwetse design van de algemene interface, maar werkt vrij soepel en snel. Hier en daar kan het even duren voordat er een reactie op input (vanaf de Spotify-servers) komt maar over het algemeen is dit een prima manier om je favoriete muziek weer te geven.

 Echter is de feature nogal beperkt. Ik had graag toegang gezien tot de radio-functie van Spotify, toch één van de functies die het meest gebruikt wordt. Daarnaast is het niet mogelijk om via de interface op de receiver afspeellijsten aan te maken of te bewerken. Voor deze twee functies ben je toch aangewezen op de smartphone/tablet app of je desktop-app, welke ook nog eens een stuk aantrekkelijker vormgegeven zijn en sneller werken. Wanneer je geen app bij de hand hebt em/of gewoon even snel een afspeellijst aan wilt zetten is Spotify op de SR6008 een prima optie met een goede geluidskwaliteit, maar voor in andere situatie zou ik toch even snel naar de smartphone of tablet grijpen en op deze manier de muziek richting de receiver streamen.

Internetradio werkt wederom met dezelfde interface als de algemene menu’s van de receiver. Weinig aantrekkelijk dus maar met name functioneel. Deze interface is echter wat lastiger te navigeren door de vele submenu’s. Het zoeken naar je favoriete radiozenders kan dus wel even duren en niet alles blijkt te vinden in de database die Maantz gebruikt. Voor Nederlanders is echter genoeg interessants te vinden en eenmaal gevonden is het eenvoudig om de zenders vast te zetten als favoriet, zowel in de app als op de afstandsbediening. Helaas laat de geluidskwaliteit van sommige zenders nogal te wensen over. Het klinkt behoorlijk gecomprimeerd waardoor je ook hiervoor soms beter naar een app op je smartphone of tablet kunt grijpen.

De laatste belangrijke feature in het Network-menu is de Media Server, streamen middels DLNA dus. Wanneer je pc en/of NAS DLNA-gecertificeerd is en is verbonden met je thuisnetwerk dan is het koppelen een fluitje van een cent. De receiver ziet de apparaten binnen een paar seconden waardoor je vrijwel meteen aan de slag kunt. Afhankelijk van de structuur die je op je NAS of pc aanhoudt zijn bestanden snel te vinden. Hoewel de kwaliteit meer dan prima is en bestandsondersteuning weinig te wensen overlaat voor de gemiddelde gebruiker, duurt het laden van bestanden vaak wat te lang. Zelfs relatief kleine foto’s werden in de meeste gevallen niet binnen 10 seconden geladen. Afgezien van het soms lange wachten werkt de Media Server-functie naar behoren.

Beeldinstellingen

Natuurlijk beschikt de receiver naar een hoop opties voor een optimale audioweergave ook over diverse instellingen voor de beeldkwalieit. Zo kun je onder meer de beeldmodus per input selecteren en instellingen al contrast, tint en helderheid aanpassen. In de meeste gevallen zou ik echter aanraden hier niks mee te doen. Dit is echter afhankelijk van de kwaliteit van je Blu-ray speler (of andere bron) en tv. In onze testopstelling verricht de UD7007 Blu-ray speler al het werk en is de weergave van content geoptimaliseerd middels de tv. De receiver focust zich hierdoor vooral op de audioweergave. Wel kun je de scaler-functie van de SR6008 inzetten, bijvoorbeeld bij content van een DVD speler of gameconsole. De scaler in de SR6008 is van zeer goede kwaliteit waardoor je lage resolutie content in Full HD resolutie op het scherm kunt weergeven, zonder bij-effecten als artifacts en motion blur te introduceren. Ook hier geldt echter dat veel tv’s over deze functie beschikken en het even kijken is welk apparaat je voor deze functie inzet.

Marantz SR6008 – Audiokwaliteit

Het draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om de audiokwaliteit van een receiver/versterker en als alles, zoals hierboven omschreven en uitgelegd, eenmaal ingesteld is moet er natuurlijk genoten worden, ongeacht de bron die je hiervoor gebruikt. Bovenstaande instellingen in acht genomen hebben we verschillende bronnen aan diverse tests onderworpen.

Muziek streaming

Het streamen van muziek is iets dat steeds meer mensen doen, vooral door de vele mogelijkheden die je hebt. Zo is het niet alleen mogelijk om muziek vanaf je mobiele apparaten of computer naar de receiver te streamen, je kunt ook streamingdiensten als Spotify inzetten. De SR6008 biedt op dit vlak voldoende mogelijkheden en ook een indrukwekkende audiokwaliteit.

Het streamen van gecomprimeerde bestanden als MP3, WMA of AAC komt het meeste voor maar de kwaliteit hiervan is door de compressie niet optimaal. Hiervoor heeft Marantz MDAX (Marantz Digital Audio Expander) ontwikkeld, zoals eerder omschreven. Voor deze optie heb je ook weer de keuze uit Laag, Medium en Hoog. Bij Laag krijgt muziek met een zware compressie daadwerkelijk wat meer laag en over het algemeen meer dynamiek mee. Ga je hoger naar Medium of Hoog dan is het, afhankelijk van de bronbestanden, al snel zo dat de lage tonen overdreven worden. Ook dit is een kwestie van smaak maar Laag was in onze testopstelling de beste keuze.

We hebben diverse muziekbestanden gebruikt om de audioweergave van de SR6008 uitgebreid te testen. Bij de weergave van bestanden met hoge compressie en MDAX op Laag weet de receiver een indrukwekkend breed geluidsveld met heldere details neer te zetten. Echter ontbreekt net dat beetje ‘body’ en akoestiek waardoor een afstand tussen de artiest en de luisteraar gecreëerd wordt.

Maak je echter gebruik van bestanden met hogere kwaliteit, bijvoorbeeld FLAC, dan laat de receiver pas echt zien wat mogelijk is. Elk subtiel detail is hoorbaar, lage tonen worden op exact het juiste niveau weergegeven en je krijgt door de helderheid en ruimtelijke akoestiek het gevoel alsof de artiest direct voor je staat in de opnamestudio. Zelfs bij klassieke muziek weet de SR6008 zich indrukwekkend goed staande te houden, komt niet in de problemen bij dynamische passages en weet instrumenten duidelijk gescheiden te houden. Bij diep laag wordt niet overdreven maar krijg je absoluut de gewenste impact.

Bij streamingdiensten als Spotify ligt de compressie weer wat hoger waardoor je iets minder ondergedompeld wordt in de muziek en het beeld wat minder breed is. Ook merk je snel dat die echt subtiele details en het hoge frequentiebereik het niet halen bij een SACD of digitaal bestand met lage compressie. Maar nog steeds krijg je voldoende en dynamiek voorgeschoteld om daadwerkelijk van de muziek te kunnen genieten. 

CD

Niet iedereen is groot fan van het streamen van muziek, of heeft de mogelijkheden zelfs niet. Menig muziekcollectie is dan ook nog op CD te vinden. We hebben het divers gehouden met zowel klassieke muziek en jazz als popmuziek en rock. Zoals hierboven al een beetje aangegeven heeft de SR6008 weinig tot geen moeite met de verschillende genres of stijlen. De ruimte wordt bij klassieke muziek en jazz indrukwekkend gevuld en de plaatsing van instrumenten en zanger komt overtuigend over. De weergave komt kraakhelder over, en zowel in het laag als het hoog weet de receiver de balans te houden voor een dynamische en indrukwekkende audiokwaliteit.

Blu-ray

Nu we de (stereo) muziek gehad hebben is het natuurlijk tijd voor een filmpje. Zoals gezegd maken we hiervoor gebruik van de UD7007 Blu-ray speler van Marantz, een high-end apparaat met indrukwekkende prestaties waar we later een review van publiceren. We hebben heel wat films bekeken, waaronder The Dark Knight, Avatar en Transformers III. 

Voordat ik iets over de kwaliteit kan zeggen moet ook hier aangegeven worden dat de instellingen zoals in bovenstaand deel van de review beschreven gebruikt zijn. Dynamic Volume staat dan ook niet aan en de dialoog hebben we door het gebruik van DynamicEQ wat op moeten krikken. Het resultaat is echter indrukwekkend goed. Zo krijg je een verbluffend ruimtelijk effect met overtuigende surround-effecten (die soms net wat te vol ingezet worden), een kraakheldere en natuurlijke weergave van dialogen, en een nagenoeg perfect gebalanceerd totaalplaatje. De actie in de ruimte is zo natuurlijk dat je effecten en bewegingen van links naar rechts en van voor naar achteren zonder moeite kunt volgen. Dit helpt absoluut bij het ondergedompeld worden in een film. De lage tonen (met name in Transformers III) worden prima opgevangen en laten je van de bank trillen zonder je direct naar de volumeknop te willen laten zoeken, en in combinatie met realistische surround-effecten krijg je een bijzonder goede film-ervaring.  Zelfs op hogere volumes – je moet er de ruimte of het huis wel voor hebben – houdt de SR6008 zich indrukwekkend goed staande en blijft de audioweergave dynamisch en intact.

Marantz SR6008 – Conclusie

Op eigenlijk alle belangrijke punten weet de Marantz SR6008 een dikke voldoende te scoren, afgezien van de bediening. Hoewel functie absoluut boven design gesteld moet en mag worden laat het design van de interface wat te wensen over. Dat is echter niet het grootste probleem. Het is jammer dat je weer drie (of meer) afstandsbedieningen op tafel moet leggen om je home cinema systeem te bedienen, dat ook de verlichting op de afstandsbediening verdwenen is, en dat de alternatieve Remote App niet altijd even stabiel is en nog aardig uitgebreid kan worden qua mogelijkheden.

Op het gebied van features is de SR6008 rijkelijk uitgerust en je zult dan ook niet snel verlegen zitten om iets. Met Spotify heb je toegang tot nagenoeg alle muziek, streaming van je eigen muziek kan middels AirPlay of DLNA en ook kun je diverse internet radiostations beluisteren. En dan hebben we het nog niet eens over ondersteuning van 3D-materiaal, 4K Ultra HD pass-through en Pure Direct. Wat betreft de audioweergave krijg je ook voldoende opties om het geluid naar eigen wens af te stellen, de ene optie wat bruikbaarder dan de andere. Eenmaal ingesteld biedt de SR6008 echter een indrukwekkende audiokwaliteit met een dynamisch en breed geluidsveld, heldere weergave van details en een perfecte plaatsing in de ruimte.

Is de Marantz SR6008 de 1.099 euro waard?  In mijn optiek absoluut wanneer je op zoek bent naar een middelpunt voor je home cinema systeem waarmee je de komende jaren perfect vooruit kunt. Niet alleen straalt het apparaat aan de buitenkant kwaliteit uit, ook binnenin is het dik in orde zodat je verzekerd bent van een optimale weergave, ongeacht de bron die je hiervoor gebruikt.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende audiokwaliteit
  • Rijkelijk uitgerust qua features en functies
  • Premium look en feel

Minpunten
  • Verouderde afstandsbediening qua functies

  • Remote App niet stabiel en uitgebreid genoeg
  • Spotify mogelijkheden laten te wensen over

Reacties (13)