Review: LG SoundPlate LAP340

12 mei 2014 9 Minuten 1 Reacties
LG-LAP340-SoundPlate-review-6

Vorige week hebben we de Denon DHT-S514 soundbar uitgebreid getest en deze week is het de beurt aan een relatief nieuwe soundbar-categorie; de SoundPlate. Dat is althans hoe LG de speaker noemt. Elke fabrikant geeft zijn eigen naam aan de luidspreker waar een tv op geplaatst kan worden. In deze review kijken we naar de LG LAP340, een SoundPlate met een compact design waarmee de audiokwaliteit van de tv verbeterd moet worden.

Wat is een SoundPlate?

Toevallig hebben we enkele weken terug uitgebreid de verschillen tussen een soundbar en een SoundPlate of SoundStand besproken. Het komt er op neer dat een soundbar een slanke speaker is die je voor de tv plaatst en vaak met draadloze subwoofer geleverd wordt, terwijl de SoundPlate een diepere en verstevigde speaker is waarop de tv geplaatst kan worden en die vaak zonder subwoofer geleverd wordt. De complete lijst met voordelen en nadelen vind je in dit artikel.

LG SoundPlate LAP340 – specificaties

Nagenoeg alle grote elektronicafabrikanten hebben inmiddels een eigen SoundPlate op de markt gebracht, zo ook het Koreaanse LG. Het model van LG heeft de naam SoundPlate LAP340 gekregen en is 35 millimeter dun, een compacte speaker dus. De speaker met versterkte behuizing moet volgens de fabrikant 4.1-kanaals audio weergeven middels een aantal speakers en twee ingebouwde subwoofers. De speakers kunnen audio in verschillende richten sturen wat moet zorgen voor een dynamische audio-ervaring. De SoundPlate is geschikt voor tv’s met een formaat van 32-inch tot 55-inch en beschikt ook nog over de mogelijkheid om muziek middels Bluetooth te streamen.

De SoundPlate LAP340 heeft een vermogen van 120 Watt, met tweemaal 20 Watt frontspeakers en twee 40 Watt subwoofers. Qua aansluitingen is de speaker voorzien van een optische audio-ingang en dat is ook alles waar je het mee moet doen. De speaker is dus met name bedoeld om de componenten die op je tv aangesloten zijn en de audio van de tv zelf te verbeteren. HDMI-aansluitingen ontbreken dus, iets dat we bij veel soundbar- en SoundPlate-modellen zien. Overigens is een extra feature van dit model de Sound Synch Wireless-functie. Hierdoor kun je de audio van een 2013 of 2014 LG tv (met deze functie) draadloos naar de SoundPlate streamen.

De LG LAP340 SoundPlate heeft een adviesprijs van 399 euro maar is op het moment van schrijven al te koop voor een paar tientjes minder dan 300 euro. Het loont dus om te zoeken naar de laagste prijzen.

LG SoundPlate LAP340 – Installatie

Zoals je al aan de specificaties en het design zult zien is de installatie een fluitje van een cent. De SoundPlate LAP340 is binnen enkele minuten geplaatst, vanzelfsprekend met de tv bovenop het apparaat als daar de mogelijkheid voor is. Het aansluiten gaat snel en eenvoudig, vooral ook omdat je weinig opties hebt en dus met één kabel de SoundPlate kunt aansluiten. De optische kabel wordt overigens wel meegeleverd dus die hoef je niet apart te kopen, een pluspunt.

Je moet trouwens van te voren wel goed weten hoe een SoundPlate geplaatst wordt. Deze is namelijk bedoeld voor onder een tv dus wanneer je tv aan de muur hangt is een soundbar in mijn optiek een betere optie, al kun je bij voldoende ruimte de SoundPlate altijd nog voor de tv op een kast plaaten. Daarbij wordt je de tv een centimeter of vier hoger geplaatst zodra de SoundPlate eronder staat, voor velen geen probleem waarschijnlijk maar wel iets waar je rekening mee moet houden.

LG SoundPlate LAP340 – Gebruik

Niet alleen de installatie is een fluitje van een cent, ook het gebruik gaat zeer eenvoudig en snel. Het enige waar je even op moet letten is het koppelen van een Bluetooth-apparaat, bijvoorbeeld je smartphone. De SoundPlate is namelijk uitgerust met Bluetooth waardoor je muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop kunt weergeven over de speaker. Als je al eens een Bluetooth-apparaat gekoppeld hebt is het zo gedaan. Je zet Bluetooth aan op je smartphone, selecteert de SoundPlate die automatisch verschijnt en koppelt beide apparaten. Vervolgens kun je de SoundPlate LAP340 kiezen wanneer je media afspeelt op je Bluetooth-apparaat.

Wat betreft het gebruik kunnen we natuurlijk klagen over de beperkte aansluitmogelijkheden, iets dat vooral diegenen met meerdere apparaten niet aan zal staan. Maar, deze speaker is dan ook vooral bedoeld voor eenvoud, gebruiksgemak en stijl (compact en nauwelijks zichtbaar). Het is iets dat je voor aankoop weet (of moet weten) en een compromis dat je moet sluiten. Een ander compromis dat je moet sluiten is de afwezigheid van een on-screen display. Voor mijzelf was dit even wennen na alle receivers en home cinema systemen die dit wel boden, maar aangezien het apparaat bijzonder eenvoudig in het gebruik is stap je daar al snel overheen.

LG levert een verrassend compacte afstandsbediening mee die ook weer in het teken staat van eenvoudig. Dit model beschikt over maar acht knoppen en daarmee kun je ook alles doen wat de SoundPlate biedt. De afstandsbediening ziet er netjes afgewerkt uit en ligt daarbij ook nog eens goed in de hand. Nadeeltje is dat je met deze afstandsbediening niet de tv kunt bedienen, dat is immers de beperking van een optische aansluiting.

Wanneer je via de afstandsbediening een bepaalde functie gebruikt, bijvoorbeeld Bluetooth, dan zie je dit terug met gekleurde led’s aan de voorzijde van de speaker. Ook op het apparaat zelf zitten knoppen maar die zijn opvallend genoeg aan de achterzijde weggewerkt. Je kunt de afstandsbediening dus maar beter niet verliezen.

LG SoundPlate LAP340 – Kwaliteit

Het draait natuurlijk allemaal om de audiokwaliteit en kijkend naar de specificaties, het compacte design en de beperkte mogelijkheden om de audio af te stellen mogen de verwachtingen niet al te hoog zijn.

Wanneer we een film opzetten, in dit geval The Dark Knight, en de Cinema Sound Modus van de SoundPlate inschakelen worden de vermoedens deels bevestigd en deels ontkracht. De SoundPlate laat de audiotrack redelijk dynamisch en breed klinken, zonder op hoge volumes direct vervorming te laten intreden. Het volume kan dan ook vrij luid gezet worden zonder nadelen die je vaak bij goedkope systemen tegenkomt. Het geluidsveld is breed en geluidseffecten in hevige scenes zorgen er niet voor dat bijvoorbeeld dialogen ondergesneeuwd worden. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat het bereik van de speaker beperkt is; zowel in het extreem hoog als extreem laag ontbreekt het en de juiste balans is soms ver te zoeken. Vooral bij heftige actiescenes mis je dus net die extra ‘punch’ en nauwkeurigheid om je in een film te trekken. Laag is er wel maar mist de strakke weergave en overheerst te snel. Ook moet gezegd worden dat surround-sound niet aanwezig is, iets dat je eigenlijk ook niet van een dergelijk systeem mag verwachten maar waarmee wel gepromoot wordt door LG (4.1ch surround sound). De audiotrack klinkt in Cinema Modus redelijk dynamisch en breed maar zorgt er niet voor dat je jezelf midden in de actie waant. Daarvoor zijn speakers achter de luisterpositie nog steeds een must. Ook aan een gedetailleerde weergave ontbreekt het, met name dialogen klinken soms emotieloos en vlak. Dit is echter iets waar we bij een film wel mee kunnen leven maar bij muziek een belangrijkere rol speelt.

Bij het luisteren van muziek kun je gaan voor de Cinema Sound Modus of kiezen voor de ‘normale’ modus. De normale modus is net iets te vlak en valt het stereo-effect deels weg, maar de Cinema Sound Modus zorgt bij veel soorten muziek direct voor een te overheersende bass. Deze modus maakt het geluidsveld echter wel iets breder en dynamischer, wellicht niet bedoeld voor stereomuziek maar in mijn optiek toch wat levendiger. Kortom, het is een kwestie van smaak welke modus het beste bij je past. Ook bij de weergave van muziek geldt dat het bereik beperkt is en dat de subtiele details ontbreken aan de bovenzijde en onderzijde van het spectrum. Het valt echter bij muziek sneller op en wordt dus eerder iets waar je jezelf aan kunt storen. Maar, de klanken in de midrange komen natuurlijk en redelijk levendig over, zonder dat er iets teveel overheerst en dat compenseert deels. De muziek klinkt dus, voor een beperkt en compact systeem, redelijk maar naar mijn idee had een draadloze subwoofer zowel voor muziek als voor films, net dat beetje extra kunnen toevoegen. Dit had ook meer ruimte gegeven voor de hoge tonen die er nu soms niet aan te pas komen.

Conclusie

De LG SoundPlate LAP340 is een prima speaker voor diegenen die op zoek zijn naar iets compacts dat weinig ruimte inneemt, die niet teveel geld willen uitgeven en simpelweg de audiokwaliteit die de tv met zijn interne luidsprekers biedt op willen schroeven. Op deze vlakken doet de LAP340 absoluut zijn werk, met name wanneer je meer films kijkt dan muziek luistert. Vergeet echter niet dat compromissen gesloten moeten worden want qua aansluitingen krijg je maar weinig mogelijkheden, de surround-ervaring die je met fysieke speakers achterin de luisterruimte krijgt ontbreekt, en de muziekfan zal het gebrek aan (strak) hoog/laag en detail waarschijnlijk opvallen. Heb je iets meer ruimte en ben je op zoek naar een beter geluid dan is een soundbar met (draadloze) subwoofer wellicht een interessantere optie.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudig in plaatsing en gebruik
  • Alles om te beginnen is meegeleverd
  • Compact en fraai vormgegeven

Minpunten
  • Beperkt qua aansluitingen

  • Beperkt bereik in hoog en laag
  • Detailweergave ontbreekt

Reacties (1)