LG OLED65E8PLA – specificaties
- Wat: Ultra HD oled-tv
- Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HFR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Autokalibratie
- Afmetingen: 1.449 x 910 x 222 mm (incl. voet)
- Gewicht: 29,9 kg (incl. voet)
- Verbruik: 150 / 0,3 watt (Energielabel A)
- Adviesprijs: 4.999 euro
Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 LG tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
LG OLED65E8PLA – design
Design is in het premium segment een belangrijk gegeven. Een 65 inch toestel is indrukwekkend groot, en we willen graag dat het als design-object in de woonkamer staat, en niet als een lompe kolos. LG gebruikt op de E8-reeks nog steeds het Picture-on-glass design, maar alhoewel er veel gelijkenissen zijn met model van vorig jaar, zijn er ook opvallende verschillen. Het scherm is bevestigd op een glasplaat, maar die steekt slechts een millimeter voorbij het scherm. Ook de voet herinnert aan vorig jaar, een centrale aluminium voetplaat die licht naar voor helt.
Het bevestigingsmechanisme is echter sterk veranderd. De glasplaat loopt door tot op je tv-meubel, en lijkt de voet als het ware doormidden te snijden. Tijdens het monteren vroegen we ons even af of dit wel juist is, want de voet grijpt dus echt maar over een kleine 60 centimeter breedte en 3 cm hoogte het glas vast. Daarmee torst hij het volledige scherm. Dat ziet er werkelijk fantastisch uit, maar wie bovenaan even aan de televisie grijpt kan het scherm gemakkelijk aan het wiebelen brengen.
Aansluitingen
Het toestel is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, waarvan drie aan de zijkant en een aan de achterkant. Ze zijn allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Aan de zijkant vinden we verder een USB-aansluitingen, en achteraan twee extra USB-aansluitingen, de hoofdtelefoonuitgang, optisch digitale uitgang, netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar de achterwand, dus dat is een aandachtspunt als je voor wandmontage kiest.
De hoofdtelefoonaansluiting staat vrij diep achter het toestel en is dus lastig te bereiken. Je kunt eventueel een verloopkabel aansluiten en die binnen handbereik leggen, of je kunt een Bluetooth hoofdtelefoon gebruiken.
LG OLED65E8PLA – gebruiksgemak
De installatie verloopt snel en eenvoudig. Het valt ons tegenwoordig enorm op hoeveel toestemmingen je moet geven voor aanbevelingen, stemcommando’s, smart tv-gebruik en algemene voorwaarden. Dat is zo bij alle fabrikanten overigens, en dus zeker niet enkel bij LG. Maar we wijzen er op dat wie niet graag gegevens deelt, zijn aandacht moet houden bij de installatie en aandachtig de vragen moet lezen.
De menu’s bereik je nog steeds in twee stappen. Een druk op de knop voor instellingen brengt je naar het Quick Menu waar je onder andere snel de beeld- en geluidsmode kunt aanpassen. Vandaar ga je naar de algemene instellingen, waar je alle instellingen vindt. Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkel een paar kleine, organisatorische veranderingen.
Afstandsbediening
De Magic Remote is een belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak van WebOS. Je richt hem gewoon op het scherm, en beweegt de cursor door de remote te bewegen. Je wijst als het ware zaken aan op het scherm. Waar de E7 vorig jaar nog een iets luxueuzere versie kreeg, is nu de volledige line-up voorzien van de standaard Magic Remote. Dat is een prima beslissing, want de remote ligt goed in de hand, en hij is voorzien van voldoende toetsen om ook zonder de aanwijsfunctie perfect te functioneren.
Er zijn twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Via de ingebouwde microfoon kan je niet alleen zoekopdrachten inspreken voor YouTube of het hele web, maar kan je ook allerlei tv-functies activeren. LG hoopt overigens tegen de zomer een softwarerelease beschikbaar te maken waardoor je de remote ook zou kunnen gebruiken om je settopbox voor digitale tv te bedienen.
LG OLED65E8PLA – features
Smart tv-platform
WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home -scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv, tot externe ingangen en internet toepassingen.
De belangrijkste verschillen inde interface zijn cosmetisch, zo staat de Search functie nu ook op het Home scherm en kreeg de content store een nieuwe layout.
Smart functies
De belangrijkste nieuwe functie is de toevoeging van ThinQ AI. Dat is een gevorderde manier van stemcontrole die een hele reeks slimme spraakcommando’s herkent. Bovendien kan je Google Home of Amazon Echo koppelen aan de LG tv zodat je zelfs spraakcommando’s kan ingeven zonder de remote. Die koppeling is momenteel nog niet beschikbaar in België en Nederland.
Een belangrijker probleem is dat ThinQ AI nog geen Nederlands spreekt. Wanneer Nederlands er aan komt, kon LG ons niet vertellen. Wie dat wenst kan zich behelpen met Engels, Frans, Duits of Spaans. Daarvoor moet je niet alleen de stemherkenning in de gewenste taal instellen, maar ook de de menu’s naar dezelfde taal schakelen. Commando’s om de tv te bedienen kan je altijd gebruiken (zoals volume en channel of switch to game mode). Maar om de echte slimme dingen te gebruiken die ook beroep doen op de programmagids (zoals ‘watch Friends’, zie ons artikel voor een uitgebreid overzicht) moet je uiteraard kijken via de ingebouwde tuners, en met behulp van een CI+ kaart. Bovendien dien je je locatie te veranderen naar bijvoorbeeld UK, en dien je een postcode in te geven. Zelfs dan werkt het nog niet volledig, vermoedelijk omdat de ingestelde kanalen niet overeenkomen met wat de tv verwacht. Voor volledige functionaliteit zit er dan ook weinig anders op dan te wachten tot Nederlands ondersteund is.
De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, daar speelt hij al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels.
LG OLED65E8PLA – Beeldkwaliteit
De 2018 modellen van LG zijn uitgerust met een nieuw OLED-paneel, maar LG liet weten dat er geen wezenlijke verschillen zijn met het paneel van vorig jaar. De toestellen maken gebruik van een nieuwe beeldprocessor de Alpha9, het is dus op dat vlak dat we de belangrijkste verbeteringen verwachten. Net als vorig jaar gebruiken alle 2018-modellen hetzelfde paneel en dezelfde processor (met uitzondering van de B8-reeks die de Alpha7 processor gebruikt). Enkel voor design en geluid zijn er verschillen.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Algemeen | Geavanceerde bediening | Beeld Opties |
Beeldmodus: Bioscoop Instellind beeldverhouding: Origineel Energiebesparing: Uit OLED Lampje: 80 Helderheid: 50 Contrast: 85 Scherpte: 10 Kleur: 50 Tint: 0 |
Dynamisch Contrast: Uit Superresolutie: Laag Kleurbereik: Auto Kleurenfilter: Uit Gamma: 2.2 / BT.1886 Witbalans: Warm2 |
Ruisonderdrukking: Laag* MPEG ruisonderdrukking: Laag* Zwartniveau: Automatisch Echte Bioscoop: Aan Motion Eye Care: Uit TruMotion: Helder (of aangepast) |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- De Bioscoop instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
- Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
- Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). Vooral MPEG ruisonderdrukking laat je best op Laag laten staan omdat het ook kleurbanden wegwerkt.
- TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 7 en 9.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Met de nieuwe Alpha9 processor wilt LG tonen dat het op vlak van beeldverwerking mee aan de kop van het peloton loopt. Wie meer info wilt over de verschillende features die in de Alpha9 zitten, verwijzen we naar ons artikel over onze trip naar Madrid waar al die nieuwigheden aan bod kwamen.
LG kon vorig jaar al bogen op uitstekende beeldverwerking, en dat vormt een prima basis voor de verbeteringen van dit jaar. Erg goede deinterlacing maakt dat je zelden of nooit nog gekartelde randen of moiré-effecten ziet. De ruisonderdrukking werd verbeterd. Vooral de MPEG ruisonderdrukking, die typisch enkel blokvorming tegen gaat, werkt nu ook specifiek op die hinderlijke kleurbanden die je soms ziet in erg zachte gradiënten. We raden daarom aan om die instelling minstens in de laag stand te activeren. In die stand werk je al wel wat weg, maar echt hinderlijke effecten vereisen een hogere instelling. In dat geval vonden we het beeld dan soms weer iets te zacht en ontdaan van structuur. Experimenteer dus wat met wat je aanvaardbaar vindt.
De upscaling van oudere content is uitstekend, maar met DVD-inhoud merken we opnieuw dat het resultaat soms wat zacht is. Zodra je Full HD-content gebruikt is het resultaat wel uitstekend, met prima scherpte en detail, al mag je de scherpte regeling echt niet boven de 15-20 zetten om een ‘te scherpe’ look te vermijden.
De bewegingsscherpte is uitstekend, maar zit nog steeds op het typisch niveau van OLED, en verbergt dus het allerfijnste detail. Dit jaar heeft LG wel een soort van Black Frame Insertion voorzien (onder de gebruikers-instelling van TruMotion vind je de instelling Motion Pro). Die levert echt maar zeer minimale meerwaarde en we zien het beeld soms duidelijk flikkeren. Je kunt het overwegen voor Sport, maar we raden aan om het uit te laten. De ‘Helder’ stand is de beste keuze voor wie een hekel heeft aan te vloeiende beelden. Maar de ‘Vloeiend’ stand is, zoals we al in demo zagen, gevoelig verbeterd. Er is beduidend minder halo zichtbaar rond voorwerpen die bewegen tegen een complexe achtergrond. Wie graag de stotter elimineert uit pan-beelden kan gerust deze instelling gebruiken.
De SDR-kalibratie van deze LG in de Bioscoop mode is, net zoals vorig jaar, van referentie-niveau. Zo uit de doos zou deze tv een plaatsje kunnen nemen in de filmstudio. De grijsschaal is perfect neutraal, kleurbereik en kleurweergave zijn perfect. De gammawaarde van 2,2 is een goede keuze voor allround gebruik. Wie bij verduistering kijkt om voor het echte cinema effect te gaan kan de gammawaarde aanpassen naar BT.1886 voor iets meer accent op donkere weergave. De E8 toont ook zeer goed alle zwartdetail, dat was bij eerdere generaties wel eens een probleem.
HDR
Brede ondersteuning voor HDR blijft een troef op de LG OLED-tv’s. Net zoals vorig jaar is HDR10, HLG en Dolby Vision voorzien. LG ondersteunt ook Technicolor HDR maar vermits we van dat formaat nog over geen enkele content gehoord hebben, is dat voorlopig minder belangrijk. Over HDR10+ kon LG ons nog niets zeggen, maar vermits dat het geprefereerde formaat is van Samsung zou het ons niet verbazen als dat formaat blijft ontbreken.
Voor HDR10 en HLG voorziet LG een eigen vorm van dynamische tonemapping, waarmee het het gebruik van dynamische metadata nabootst. Je kan dit activeren met behulp van ‘Dynamic Tone Mapping’. Het resultaat is dat bepaalde delen van het beeld iets helderder worden, maar vooral in de highlights merk je dat er met dynamische tonemapping veel meer lichtdetail zichtbaar is. In de onderstaande foto is dat duidelijk merkbaar in de centrale wolkenkop.
Aan de basisprestaties is weinig veranderd. Het scherm levert een piekluminantie van ongeveer 750 nits. Die kan na verloop van tijd oplopen tot ongeveer 810 nits. Op een volledig wit scherm licht het maximum omstreeks 147 nits. Kleurbereik klokte af op zeer bekende waardes: ongeveer 97% DCI-P3 en 71% Rec.2020. Kortom, dit paneel lijkt niet substantieel beter te presteren dan het vorige.
De kalibratie is uitstekend, ja, zelfs voorbeeldig. De grijsschaal is mooi neutraal en volgt perfect de vereiste helderheidscurve, en toont netjes alle witdetail. De resultaten tonen duidelijk dat LG’s nieuwe chip een precieze kalibratie toelaat. HDR beelden zijn dan ook om van te smullen op deze televisie.
Wie zijn bestaande content een HDR-look wil geven kiest in de beeldinstellingen voor de preset HDR-effect. Met drie verschillende sterktes kan je zelf de impact bepalen. We zijn nog altijd niet overtuigd van het resultaat, de kleurtemperatuur wordt iets te koel, en de kleuren wat te intens.
Reflecties en kijkhoeken
OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, zodat ook wie niet erecht voor het beeld zit kan genieten van het uitstekende contrast en kleuren. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist.
Gaming
In de bioscoop-mode meten we een lag van 100 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 21,4 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.
LG OLED65E8PLA – Audiokwaliteit
Waar de E7 uitgerust was met een duidelijk zichtbare soundbar, is die bij de E8 discreet weggewerkt in het design. Net onder het scherm zit een rand van ongeveer drie centimeter geperforeerd zwart metaal, waarachter de verschillende drivers zitten. Het geluidssysteem levert 60 Watt muziekvermogen en een 4.2 configuratie. De LG ondersteunt bovendien Dolby Atmos. Dat smalle frame levert verrassend genoeg een heel potig geluid van prima kwaliteit. Er is meer dan voldoende volume, en de klank is vol met flink wat bas. Laat je het volume te hoog klimmen dan klinkt de bas wel een beetje rommelig. We raden aan om Adaptive Sound Control uit te laten staan en zelf een gepaste audiomode te kiezen. Dolby Atmos mag je geactiveerd laten, al mag je van gewone muziek of film geen echt Atmos resultaat verwachten. Lever je een Atmos soundtrack aan, dan slaagt de E8 er toch in om een licht surround gevoel te creëren. Wie de klank wil optimaliseren kan met behulp van ‘One Touch Sound Tuning’ en de Magic remote de klank aanpassen aan de akoestiek van de ruimte, dat is zeker het uitproberen waard.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
LG OLED65E8PLA – Conclusie
De LG E8-reeks is er voor wie OLED beeldkwaliteit wil combineren met een knap design en goed geluid. Onze belangrijkste klacht is dat ThinQ AI, de uitgebreide stemcontrole en grote vernieuwing van LG dit jaar, nog niet beschikbaar is in het Nederlands. Er is ook geen datum in het vooruitzicht waarop dat zal veranderen. Het design ziet er fantastisch uit, maar hou kinderhanden weg van dit scherm, het wiebelt makkelijk. De prijs is navenant, niet uitzonderlijk voor een topmodel, maar het blijft uiteraard duur. Je krijgt echter dezelfde beeldkwaliteit bij de C8 die toch flink goedkoper is.
De OLED65E8PLA zet wel een fantastische prestatie neer op beeldvlak. De beeldkwaliteit is uitmuntend, zelfs van referentieniveau, zowel voor SDR als HDR. Uitstekend schaduwdetail, ongelooflijk contrast en ruim voldoende helderheid en kleur voor schitterende HDR-beelden. De nieuwe beeldverwerking werkt een paar vroegere zwakke punten weg, zoals contouring en overmatige halo’s bij Trumotion. Het geluid is aantrekkelijk en krachtig, ook al zijn de speakers nauwelijks zichtbaar. De E8 is een plezier voor filmfans, sportliefhebbers en gamers.
Beoordeling
- Beeldverwerking
- Kleurweergave
- Contrast, zwartwaarde
- Ruime HDR-ondersteuning
ThinQ AI nog niet bruikbaar in Nederlands
- Scherm kan makkelijk wiebelen
- Prijs
Reacties (23)