Review: LG OLED55E9PLA (E9-serie) oled televisie

04 december 2019 + 10 minuten 8 Reacties
LG-55OLEDE9-lifestyle

Naast de uitstekende C9-reeks heeft LG ook nog een oled tv in huis met een meer premium design en betere geluidskwaliteit. Heeft de E9-serie nog andere voordelen, en is hij zijn meerprijs waard? We zetten het toestel op onze testbank.

LG OLED55E9PLA (E9-serie) – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (v2.1, eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth, WiSA, AirPlay 2
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 4.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha9 2nd gen processor, autokalibratie
  • Afmetingen: 1.226 x 753 x 220 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 25,8 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 111 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle OLED modellen die LG in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG OLED55E9PLA – design

OLED-technologie werkt met een ultraslank scherm, en dat creëert opties voor erg opvallende designs. De E9-serie hoort absoluut in die categorie. Het millimeters dunne scherm is afgeboord met een metalen rand en het geheel is op een glasplaat gemonteerd. Die loopt door tot op je tv-meubel. Het scherm gaat onderaan over in een luidsprekerrooster.

Aansluitingen en elektronica zitten zoals gebruikelijk in een verdikking die relatief diep achter het scherm zit, zodat de illusie van het slanke toetel bewaard blijft.

Achter het scherm van de E9-serie schuilt de erg zware voet, eerder een tegengewicht/steun. Montage en verplaatsen is geen sinecure, net omdat het grootste deel van het gewicht zo gelokaliseerd zit achter het scherm en niet perfect eronder. Maar zodra hij op zijn plaats staat is het toestel stabiel.

LG OLED55E9PLA – Aansluitingen

De lijst met aansluitingen lijkt ons identiek aan die van de C9. Dat betekent vier v2.1 HDMI-aansluitingen, die eARC, ALLM, VRR en HFR 4K ondersteunen. (lees hier voor wat achtergrond bij al deze functies). Wie klaar wilt zijn voor de toekomst zit alvast goed. Drie van de vier HDMI-aansluitingen staan opzij, samen met een USB-aansluiting. De vierde HDMI staat achteraan, samen met twee maal USB, de antenne aansluitingen, ethernet, optisch digitaal uit en de hoofdtelefoonuitgang. De aansluitingen achteraan wijzen naar de achterste muur, dat kan mogelijk lastig zijn bij erg strakke wandmontage.

De hoofdtelefoonaansluiting staat erg diep achter het toestel, en is daarom moeilijk te bereiken. Het toestel beschikt wel over Bluetooth, mocht je een draadloze hoofdtelefoon gebruiken. Je kunt de tv overigens ook als Bluetooth speaker gebruiken voor je smartphone.

Tot slot is ook de OLED55E9PLA uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Dat betekent dat je WiSA compatibele speakers volledig draadloos kunt aansluiten, én configureren vanuit de menu’s van de LG. Erg handig als je echte surround wenst en geen gedoe met kabels, maar het WiSA aanbod is voorlopig nog relatief klein.

LG OLED55E9PLA/12 – gebruiksgemak en smart tv

LG’s WebOS zit onder tussen aan versie 4.5. Het Home scherm met zijn slanke lint onderaan, duidelijke tegels  en vlotte navigatie is een van onze favorieten als het over gebruiksgemak gaat. Het nieuwe “Homedashboard” groepeert alle externe ingangen, en je kunt er ook slimme (IoT) apparaten toevoegen. Boven het lint met tegels verschijnt nu een tweede lint met content of opties, waardoor navigatie nog vereenvoudigd wordt.

Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden van WebOS 4.5 verwijzen we je naar ons WebOS overzichtsartikel.

De afstandsbediening is dezelfde Magic Remote als bij de C9-reeks. De cursor op het scherm bestuur je met kleine bewegingen van de remote, je wijst als het ware gewoon aan wat je wenst. Er zijn voldoende toetsen om de tv op klassieke manier te bedienen, mocht je dat verkiezen. Via het Quick menu pas je onder andere snel de beeld- en geluidsmode aan.

De remote kan nu ook geconfigureerd worden om andere aangesloten apparaten mee te gebruiken, zoals je settopbox voor digitale televisie of Blu-ray-speler. Om dit in te stellen ga ja naar het ‘Thuisdashboard’ en klik je op ‘Instellingen, Apparaataansluiting’. Of alternatief, via het algemene menu, ‘Verbinding, Apparaataansluiting’. De meest functies bereik je via de ‘more actions’ toets, te herkennen aan de drie puntjes, hij staat rechts onderaan het numeriek blok.

De E9-serie oled tv is uitgerust met een enkelvoudige tuner en CI+-slot. Opnemen naar een USB harde schijf kan, maar tegelijk iets anders kijken is niet mogelijk. Timeshiften is wel mogelijk. Via de Amazon app kan je HDR10 content bekijken, via Netflix Dolby Vision, en via YouTube HLG en HDR10. De tv ondersteunt Airplay2, en sinds kort vinden Nederlandse kijkers ook de app voor Disney+ in de apps-store.

LG OLED55E9PLA – Beeldverwerking

Ook de LG E9-serie is uitgerust met de tweede generatie Alpha9 processor, en de resultaten liggen dan ook volledig in lijn met die van de C9. Film- en videoframerates worden correct en snel geïdentificeerd en goede deinterlacing zorgt er voor dat de gekartelde randen en moiré-effecten uitzonderlijk zijn.

De processor van de E9-serie werkt willekeurige ruis prima weg, maar compressieruis (blokvorming) blijft gedeeltelijk zichtbaar. Daar is dus nog ruimte voor verbetering. “Soepele gradaties” is de instelling die kleurbanden moet wegwerken. Met subtiele kleurbanden werkt dat prima, maar zodra de kleurbanden vrij ernstig zijn is het resultaat beperkt. Dat merkten we duidelijk in onze Game of Thrones testscène. Daar bleek ook dat de OLED55E9PLA toch nog een klein beetje flikkering toont in heel donker detail. De OLEDs van Panasonic en Philips doen het daar iets beter. Wie een universele instelling zoekt zet de drie instelling voor ruis en kleurbanden op laag. Het potentieel verlies van detail is dan bijzonder klein.

De Alpha9 gen2 claimt een vorm van AI upscaling te leveren (via ‘AI Beeld’) maar we konden eigenlijk geen effect bespeuren. Toch hoef je je over de upscaling geen zorgen te maken, die is uitstekend. OLED-schermen leveren ook een erg goede bewegingsscherpte en TruMotion levert prima resultaten als je vloeiende beelden wilt. Laat zeker de ‘Helder’ stand geactiveerd, anders verlies je detail. ‘Vloeiend’ creëert nog steeds wat te veel zichtbare problemen. Wie panbeelden in films toch graag vrij ziet van schokken kiest best een persoonlijke instelling. Laat deblur op 10 staan en gebruik dejudder naar smaak, persoonlijk vonden we 7-8 een goede oplossing.De Black Frame Insertion techniek (OLED Motion) laat je best uit staan, ze creëert zichtbare flikkeringen, en levert weinig extra detail.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
AI Beeld: Uit
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Dynamische tonemapping: Uit/Aan
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Maximale Helderheid: Uit
Kleurenfilter: Uit
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

LG OLED55E9PLA – Beeldkwaliteit

LG claimt dat het 2019 OLED-paneel biedt geen specifieke verbeteringen levert. Mogelijk zorgt de nieuwe pixelstructuur voor betere resistentie tegen burn-in (lees hier alles over de mogelijke risisco’s van burn-in). Het scherm had een erg goede uniformiteit, en vertoonde enkel een zeer licht heldere rand aan de bovenzijde, in de praktijk vrijwel zeker onzichtbaar.

De Bioscoop beeldmodus van de E9-serie levert de beste kalibratie, al kan je ook de twee ISF modes gebruiken als je expliciet verschillende beeldmodes wenst voor dag en nacht. Ons toestel toonde een zo goed perfecte kalibratie. Er blijft erg veel zwartdetail zichtbaar, kleuren zijn levendig en huidstinten natuurlijk.

Kijk je overwegend bij verduistering, dan kan je eventueel de gammawaarde overschakelen naar BT.1886 voor een wat donkerdere look.

HDR

LG ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision. HDR10+ blijft voorlopig afwezig, en de ondersteuning van Technicolor HDR is nog steeds nutteloos aangezien geen enkele content dit formaat gebruikt.

De resultaten voor piekluminantie en kleurbereik liggen netjes in lijn met andere OLED-toestellen. Op een 10% venster haalt de E9 ongeveer 811 nits piek (785 nits over iets langere duur). Op een volledig wit scherm klokt hij af op 155 nits. Het kleurbereik zit op 96% DCI-P3 en 70% Rec.2020. Kortom uitstekende waardes die een mooi HDR-resultaat garanderen.

Het scherm van de OLED55E9PLA toont alle witdetail, maar je kunt met behulp van “Dynamische Tonemapping” witdetail nog iets beter zichtbaar maken. De LG analyseert dan elk beeld en imiteert het effect van HDR01+. Het resulteert in een iets donkerder beeld, maar dankzij een verbeterd algoritme is dat effect minder erg dan vorig jaar. Je ziet de impact van Dynamische Tonemapping ook best op content die erg helder is én die erg hoge metadata heeft. Heldere beelden met een piek van 4.000 nits kunnen door Dynamische Tonemapping aanzienlijk aan kleur en intensiteit winnen. Persoonlijk laten we de instelling geactiveerd, om HDR zo de meeste impact te geven.

De HDR Bioscoop beeldmode is uitstekend gekalibreerd. Donkerste tinten worden wel lichter getoond dan noodzakelijk, zodat je wat meer zwartdetail ziet. Afgezien daarvan zijn de resultaten zeer goed.

Kijk je veel HDR bij daglicht, gebruik dan de nieuwe instelling: ‘AI Helderheid’. Deze kan je niet aanzetten in de Bioscoop preset, wel in bijvoorbeeld Cinema Home. De tv houdt dan rekening met de lichtsensor en maakt zwartdetail helderder zodat je bij wat omgevingslicht toch beter alle schaduwnuances ziet. Het resultaat is prima, zonder de stijl van de scéne overdadig te veranderen.

LG OLED55E9PLA – Gaming, Reflecties, Kijkhoek

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, zodat ook wie niet recht voor het beeld zit geniete van uitstekend contrast en kleuren. De LG weert reflecties goed, al blijft aandacht voor de juiste verlichting vereist. In de bioscoop beeldmode is de lag ongeveer 100,3 ms, maar in de game mode daalt dat naar een fantastische 13,3 ms. De E9-serie ondersteunt bovendien ook ALLM, VRR en 4K HFR. Daarmee kan hij zeker heel wat gamers verleiden.

LG OLED55E9PLA – Geluidskwaliteit

Het belangrijkste verschil met de C9-serie is de geluidsinstallatie. De E9-serie heeft een iets krachtiger 60 W 4.2 kanaals geluidsoplossing. Verrassend sterk overigens, gezien zijn slanke profiel. Je kunt de klank optimaliseren met ‘One Touch Sound Tuning. Na een test met de Magic Remote creëert de tv een geluidsprofiel aangepast aan de kamerakoestiek.

De geluidsprestaties van de OLED55E9PLA zijn uitstekend, niet verrassend aangezien dat ook al het geval was op de C9. Flink wat volume, erg heldere dialogen en een goede stevige baslijn die een knappe onderlijning garandeert van je filmplezier. De Dolby Atmos ondersteuning is leuk en levert een lichte surround, maar kan niet echt overtuigen, vergeleken bij bijvoorbeeld de Philips OLED934. Kortom, prima prestaties, maar het verschil met de C9-serie lijkt ons niet zo indrukwekkend groot.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG OLED55E9PLA (E9-serie) – Conclusie

Met de C9-serie had LG al een winnaar in huis, dus het lijkt logisch dat de E9-serie die prestatie op zijn minste evenaart. De enige verschillen tussen de twee toestellen? Design en geluidsprestaties. Het design kan ons absoluut overtuigen. Het geluid is erg goed, maar het verschil in geluidsprestaties leek ons eerder klein. En zo is het prijsverschil met de C9 (al gauw 400-500 euro, zelfs als je naar de goedkopere online prijzen kijkt) toch vrij groot. Vermits prijs mee in onze score zit, hebben we de E9 daarom iets lager gezet dan de C9.

Dat de slanke E9-serie indrukwekkende beelden neerzet, daarover kan weinig discussie bestaan. De SDR-beelden leunen aan bij perfecte weergave op vlak van kleur. De Apha9 beeldprocessor levert uitstekende resultaten. Ook in HDR houden we echt van de E9-serie, die dankzij zijn Dynamic Tonemapping en AI Helderheid ook bij redelijk omgevingslicht voor een mooi en krachtig HDR-beeld zorgt. WebOS is een uitgebreid en handig smart tv-systeem en ondersteunt ondertussen ook Airplay2 en in Nederland vind je er ook de Disney+-app. Tot slot is de OLED55E9PLA ook uitgerust met een volledige set HDMI 2.1 aansluitingen en prima gaming functies.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI2.1 met ruime featureset
  • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
  • Geen HDR10+

  • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands
  • Beperkte meerwaarde voor de meerprijs

Reacties (8)