We hebben dit jaar al een aantal high-end tv’s van de grotere fabrikanten bekeken maar van LG hebben we alleen de middenklasse LB730V-serie nog aan een review onderworpen. Tijd dus voor een test van een van de high-end modellen van de Koreaanse fabrikant. In deze review kijken we naar de 55LB870V, een topmodel met een 55-inch display, webOS-software, ingebouwd WiFi en 3D-weergave.
LG LB870V – specificaties
LG’s 2014 line-up bestaat uit een groot aantal televisies, waaronder modellen met een 4K Ultra HD-resolutie in het topsegment. Toch zien veel consumenten de meerwaarde van deze hogere resolutie nog niet en dan is een high-end full hd tv een prima optie. Wat betreft de full hd-modellen is de LB870V-serie de topserie van LG voor 2014. Deze serie bestaat uit de 49-inch 49LB870V, de 55-inch 55LB870V en de 60-inch 60LB870V. In deze review kijken we naar het 55-inch model, dat inmiddels gekocht kan worden voor ongeveer 1.400 euro.
De modellen in de LB870V-serie zijn uitgerust met de meeste features, functies en technieken die we ook terugvinden in de topmodellen met 4K-resolutie. Zo beschikken de televisies onder meer over een full hd-display met LED Plus-verlichting, een 1000Hz MCI-techniek, Micro Pixel Control, passieve 3D-weergave met meegeleverde 3D-brillen, ingebouwd WiFi met Miracast en DLNA, een ingebouwde camera, toegang tot het webOS smart tv-platform, drie usb-poorten en een M14-processor die voor soepele prestaties moet zorgen. Opvallend is de standaard/voet want hierin zit de speaker van de tv verwerkt. Het is dus een soort soundbar onder je tv. Ook wordt natuurlijk de nieuwe Magic Remote afstandsbediening met deze modellen geleverd en kun je de tv met een app voor je smartphone of tablet bedienen.
Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 LG lcd led tv line-up.
Review apparatuur
Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.
LG LB870V – design
Als je op zoek gaat naar een tv met een aantrekkelijk en slank design dan zit je bij LG al jaren goed. De Koreaanse fabrikant laat zien dat elke tv in elke huiskamer kan passen, zonder rare toeters en bellen. Hoewel dat in dit geval zeker opgaat voor het scherm zelf wijkt de opvallende voet van deze norm af. Maar, dat is niet alles want het model dat ik getest heb is in het wit afgewerkt, een afwerking die we bij tv’s niet vaak zien. Toch valt het niet zo op want alleen de achterzijde en een deel van de zijkant is wit, en laten dat nu de delen zijn die je eigenlijk nooit ziet. Om het paneel heen is een zilverkleurige lijst geplaatst die het geheel een premium uitstraling geeft en de ruimte tussen het daadwerkelijke scherm en de rand is zeer klein gehouden. Op de tv zelf is geen logo van LG te vinden , zelfs niet op de iets grotere zwarte rand aan de onderzijde van de tv.
Het logo is wel te vinden op de grote en opvallende voet dit bij dit model geleverd wordt. Het lichtgevende logo (wat uitgezet kan worden) zit in het midden van de speakergrill die over de complete breedte van de voet loopt. Ja, er zit dus een speaker, een 2.2-kanaals luidsprekersysteem volgens LG zelf, in dit model gebouwd. De voet heeft een compleet zilverkleurige afwerking en wordt via de zijkanten achterop de tv bevestigd. Mocht je de tv willen ophangen kun je de andere meegeleverde beugels gebruiken om de speaker direct onder de tv te monteren. De voet heeft een strakke en luxueuze uitstraling, iets dat je natuurlijk ook van een high-end tv mag verwachten. Alles bij elkaar genomen laat LG met dit model zeker nog steeds zien hoe een premium tv er uit moet zien maar de voet is en blijft een kwestie van smaak.
LG heeft de 55LB870V voorzien van voldoende aansluitingsmogelijkheden om al je componenten aan te kunnen sluiten. Zoals je mag verwachten van een high-end model zijn alle aansluitingen naar de zijkanten of onderkant gericht zodat het ophangen aan de muur geen problemen oplevert. De tv beschikt onder meer over vier HDMI-poorten, drie usb-poorten, een ethernetpoort voor de internetverbinding (WiFi is ook aanwezig) en een CI+-gleuf voor digitale tv. Een SCART-aansluiting is niet aanwezig.
De televisie wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De eerste is een vrij standaard model dat je tegenwoordig bij elke tv krijgt. De afstandsbediening beschikt over knoppen voor alle belangrijke functies en is compleet uit plastic vervaardigd. De belangrijkste knoppen, waaronder de nummer-toetsen geven licht in het donker, wat altijd een plus is. Interessanter is echter de Magic Motion Remote die meegeleverd wordt. Deze afstandsbediening beschikt over een stuk minder knoppen maar maakt het wel mogelijk de tv middels spraak en een cursor te bedienen, waarover later meer. De Magic Remote is een stuk fraaier vormgegeven, ligt goed in de hand en voelt ook hoogwaardiger aan dan de standaard afstandsbediening. Naast deze twee opties biedt LG ook de mogelijkheid de tv te bedienen middels de Remote-applicatie voor smartphones en tablets.
LG LB870V – gebruiksgemak
Net als zijn goedkopere en kleinere broer beschikt de 55LB870V over webOS, een nieuw smart tv-platform dat we sinds dit jaar op veel modellen van LG tegenkomen. De tv is van top tot teen voorzien van een nieuw design, webOS komt dus overal terug. We mogen dus zeggen dat de gebruikservaring grotendeels afhangt van het nieuwe platform, en gelukkig kunnen we spreken van een vrij positieve gebruikservaring.
Het oog wil vaak ook wat en op dat gebied laat LG zien voorop te lopen. WebOS is een zeer strak vormgegeven platform, met fraaie animaties, een handige set-up, duidelijke iconen en menu’s, en een fraaie taakbalk met de belangrijkste toepassingen en apps. Ook qua menustructuur zit het platform goed in elkaar. Alles is duidelijk gestructureerd al is het even wennen hoe opties die onder andere opties vallen weergegeven worden. Hiervoor wordt namelijk een nieuw menu geopend met zogenaamde waaiers.
De 55LB870V is een verademing om mee te werken, puur kijkend naar de software. Wanneer je de tv voor de eerste keer aanzet wordt je door de ‘Bean Bird’ door de belangrijkste instellingen, waaronder de WiFi-connectie en de tv-kanalen, geloodst. Wanneer de belangrijkste instellingen aangepast zijn kom je in het homescherm terecht en hier zie je meteen welke grote veranderingen er met webOS doorgevoerd zijn. Als je op de home-knop drukt zie je onderin het scherm een balk met tegels waarin onder meer favoriete apps, de inputs en de extra functies van de tv getoond worden. Het bladeren door deze tegels gaat vloeiend, al is het even wennen ten opzichte van het NetCast platform van LG.
Bovenin het scherm zie je een klein tandwiel-icon waarmee je toegang krijgt tot de instellingen die aan de linkerzijde van het scherm verschijnen. De vormgeving van dit menu is wat eenvoudiger maar nog steeds erg duidelijk en eenvoudig te bedienen. Je kunt één van de vele presets voor het beeld gebruiken maar LG levert ook een handige Picture Wizard mee waarmee je door een paar stappen te doorlopen je tv zelf (deels) kunt kalibreren. Onder meer qua helderheid en contrast kun je hier je eigen aanpassingen maken, aan de hand van een afbeelding en advies van LG. Deze set-up is zeer eenvoudig en iets wat we graag van meer fabrikanten zouden zien.
Ondanks dat er een krachtige processor inzit moeten we ook bij dit toestel concluderen dat de snelheid niet optimaal is. Dit is eigenlijk het enige grote nadeel van het webOS-platform. De navigatie verloopt soms zeer stroperig, apps kunnen lang op zich laten wachten bij het openen en ook het opstarten van de tv neemt veel teveel tijd in beslag. Soms ben je gewoon 10 seconden kwijt voordat je na het aanzetten van de tv iets kunt aanklikken. De trage navigatie zien we ook terug in de instellingenmenu’s. De fraai vormgegeven balletjes die ronddraaien komen we veel te vaak en veel te lang tegen waardoor het gebruik van het platform toch een beetje gaat frustreren, ondanks dat het er strak uitziet en eenvoudig te gebruiken is.
Magic Remote
LG levert de nieuwe Magic Remote bij de LB870V-modellen en deze versie, de variant die wij gekregen hebben, beschikt over een zilveren in plaats van zwarte afwerking. De functionaliteit en het verdere design lijkt echter overeen te komen. Het grote voordeel van deze afstandsbediening is de cursor-functie. Je gebruikt de accessoire dan als een soort muis (toverstaf) die in de lucht zweeft en waarmee je elementen op het scherm kunt selecteren. Daarbij zit er een scroll-wiel op de afstandsbediening waardoor je ook snel door langere lijsten met instellingen of bestanden kunt scrollen.
Dat is echter niet alles want LG heeft de Magic Remote voorzien van een ingebouwde microfoon. Hiermee kun je de tv middels spraak bedienen, al is het niet zo uitgebreid als je zou verwachten. Het is namelijk alleen mogelijk om te zoeken met de browser en bepaalde velden in te vullen. Hiervoor moet je zeer duidelijk spreken en dan nog is het vaak ‘hit and miss’. Mocht je een spraakopdracht uitvoeren die niet (helemaal) herkend wordt, dan zie je aan de rechterzijde van het scherm een aantal suggesties terug.
Remote app
Het vinden van de Remote App van LG is een lastig karwei, zo bleek al uit onze review van de BP540 Blu-ray speler, maar eenmaal gevonden is het mogelijk om de tv middels deze app, geïnstalleerd op je smartphone of tablet, te bedienen. Je kunt in deze app de cursor-functie gebruiken waardoor je elementen op het scherm snel kunt selecteren, en ook worden de normale knoppen van de afstandsbediening getoond. Daarnaast krijg je toegang tot de meestgebruikte apps, welke je via je smartphone of tablet kunt opstarten. De app is redelijk goed vormgegeven, werkt soepel en kan gezien worden als prima alternatief voor de afstandsbediening.
LG LB870V – features
WebOS
Zoals hierboven al beschreven is webOS het platform dat je op de LB870V-modellen geleverd krijgt. Dit platform is door LG aan het begin van 2014 geïntroduceerd en brengt een minimalistische maar fraai vormgegeven interface naar televisies. De nadruk van het platform ligt op gebruiksgemak, al laat de snelheid te wensen over, en het makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende functies en apps.
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we wat betreft het gebruiksgemak aardig onder de indruk zijn. WebOS biedt een goed vormgegeven en duidelijk gestructureerde interface, met een taakbalk aan de onderzijde als startpunt. Wanneer je op de home-knop drukt komt deze balk tevoorschijn en zie je direct veelgebruikte apps, inputs en toepassingen terug. Scroll je naar links dan kom je recent gebruikte toepassingen tegen, scroll je naar rechts dan krijg je, in een smallere balk, alle apps, inputs en toepassingen te zien. Overigens worden de apps en toepassingen die je in het beginscherm van de taakbalk ziet, wanneer je op de home-knop drukt, na verloop van tijd aangepast. Dit wordt gedaan door te kijken naar je kijkgedrag en het gebruik van apps.
In de taakbalk vind je onder meer een preview van de functie die het laatst gebruikt werd of de zender die het laatste bekeken is, een aantal van je favoriete apps, de TV-gids (mits analoog of via CI+-module bekeken), toegang tot de web browser en de handleiding, toegang tot SmartShare waarmee je andere apparaten kunt koppelen en media kunt streamen, Screen Share voor het delen van een scherm middels Miracast of WiDi, Time Machine voor het maken van opnamen op een usb-apparaat en de Camera-app voor wanneer je de ingebouwde camera gebruikt. Alles is via de taakbalk toegankelijk, geen gedoe dus meer met submenu’s of andere verborgen menu’s. Ook hieruit blijkt weer dat gebruiksgemak voorop staat, maar het zal even wennen zijn voor de gemiddelde gebruiker.
Het de LG Store met apps voor webOS heeft onlangs zijn deuren pas geopend maar is al redelijk gevuld met voor Nederlandse gebruikers interessante apps. De meest populaire apps als Netflix, Uitzending Gemist, RTL XL, Pathé Thuis, YouTube, Nu.nl en Facebook zijn direct te vinden en LG belooft dat het aanbod op korte termijn verder uitgebreid zal worden. Voor de 3D-fans zijn er verschillende (korte) 3D-films te vinden die gratis gedownload kunnen worden en ook de fans van spelletjes kunnen wat leuke apps downloaden.
Smart functies
Zoals je uit bovenstaand verhaal al op hebt kunnen maken beschikken de LB870V-modellen over nog een aantal features en functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om opnamen te maken door een usb-harddisk aan te sluiten op één van de usb-poorten, kun je de tv-gids raadplegen voor zowel digitale als analoge tv, kun je toegang krijgen tot je eigen thuisnetwerk en bestanden van apparaten uit dit thuisnetwerk afspelen, en kun je het beeld van je smartphone of tablet spiegelen wanneer er ondersteuning voor Miracast aanwezig is.
De DLNA-functie, in de vorm van SmartShare, werkt naar behoren. Het is eenvoudig om andere apparaten in je thuisnetwerk te vinden en vervolgens in een gebruiksvriendelijke interface naar bestanden en media te zoeken. Het werkt ook vrij vlot, al duurt het laden van een grote map op een NAS of pc nogal lang. Je kunt de weergave aanpassen naar lijstvorm of thumbnail-weergave. Wanneer je liever een fysieke usb-stick aansluit is dat ook mogelijk en de tv biedt ondersteuning voor een groot aantal digitale bestandsformaten, waaronder DiVX HD.
Ik heb het al even kort aangegeven maar de 55LB870V beschikt ook over een ingebouwde camera, welke je via de achterzijde uit kunt schuiven. Deze camera kan gebruikt worden voor een Skype-gesprek maar ook gebarenbediening is mogelijk. Hier moet je echter niet teveel van verwachten, als het al werkt. In de handleiding wordt omschreven dat je de basisfuncties van de tv, als bijvoorbeeld het volume of het kanaal, kunt bedienen middels simpele gebaren. Het is mij echter niet gelukt om de tv überhaupt te laten reageren op een gebaar dus deze functie hebben we al snel links laten liggen.
Ook zit op dit model een web browser waarmee je het internet op kan. De browser is geheel in stijl van webOS en dat komt het gebruiksgemak ten goede. Het is, zoals ook in de review van de andere LG tv’s aangegeven, één van de fijnste browsers waar ik tot op heden mee gewerkt heb. Websites laden redelijk snel, de interface is gebruiksvriendelijk en duidelijk, en nagenoeg alle websites worden goed weergegeven. Ook de navigatie met de Magic Remote biedt hier een toegevoegde waarde.
LG LB870V – beeldkwaliteit
Het belangrijkste onderdeel van een tv is natuurlijk de beeldkwaliteit. De LG 55LB870V is een high-end model en beschikt dus over verschillende interessante beeldverwerkingstechnieken en functies. Zo is de tv voorzien van LED Plus-verlichting voor het full hd lcd-paneel, een 1.000Hz MCI-techniek, passieve 3D-weergave en Micro Pixel Control. Maar, kunnen deze technieken de verwachtingen waarmaken?
Belangrijkste instellingen
Wanneer je niet aan de slag wilt met allemaal geavanceerde instellingen en aan de hand van een snelle set-up de beeldweergave wilt optimaliseren kun je aan de slag met de Picture Wizard van LG. Hiermee kun je de tv middels een aantal simpele stappen zelf afstellen, onder meer wat betreft contrast, helderheid en kleurweergave. De ideale instellingen zijn vaak afhankelijk van je voorkeuren, de content die je kijkt en de ruimte waarin de tv staat dus het is absoluut aan te raden om zelf met deze Picture Wizard aan de slag te gaan en zo een plaatje te creëren dat aan jouw wensen voldoet. Wanneer je hiermee aan de slag gaat wordt automatisch de Expert1-modus gebruikt. Door deze modus te gebruiken krijg je ook toegang tot de geavanceerde isf-kalibratieopties. Deze zijn echter voor de gemiddelde gebruiker net wat te geavanceerd en vooral interessant voor diegenen die hun tv professioneel willen laten kalibreren.
Ongeacht of je nu voor de Picture Wizard kiest kun je vanuit de doos het beste aan de slag met de Expert1-modus. Deze biedt, mits je zelf de instellingen nog even doorloopt, vanuit de doos de beste beeldkwaliteit. Natuurlijk worden ook in deze modus verschillende opties automatisch ingeschakeld, en zoals altijd proberen we het beeld zo natuurlijk mogelijk over te laten komen, vooral wanneer de input digitaal is. Om deze reden schakelen we opties voor de ruis- en mpegruisonderdrukking uit, net als de opties voor superresolutie en dynamisch contrast. Ze klinken interessant maar introduceren meer nadelen dan voordelen.
Veel mensen kiezen ook automatisch voor een hoge instelling voor de optie die vloeiende beelden moet verzorgen, door LG TruMotion genoemd. Het nadeel hiervan is dat beelden verre van natuurlijk overkomen en vaak zelfs een homevideo-effect meekrijgen. Ook worden door opties als deze artefacts geïntroduceerd. De LB870V-modellen kunnen het, bij bronmateriaal van hoge kwaliteit, prima stellen zonder TruMotion, maar mocht je toch wat haperende of minder vloeiende beelden tegenkomen dan is de ‘vloeiend’ instelling de beste keuze. Hiermee wordt de weergave iets strakker, zonder al teveel artefacts te introduceren. Ook maakt LG het mogelijk het lokaal dimmen (LED lokaal dimmen) van de led’s te activeren waarmee het contrast verhoogd kan worden. De juiste balans wordt met de optie ‘laag’ gevonden maar bij een film met zwarte balken en ondertiteling kan dit ervoor zorgen dat de zwarte balken van iets lichter worden elke keer dat er ondertiteling verschijnt. LG maakt overigens standaard wel gebruik van actieve backlightdimming, iets dat het contrast moet verhogen en niet uitgezet kan worden. Dit resulteert soms in flikkeringen wanneer er abrupte contrastwisselingen zijn maar zorgt in ieder geval voor een groter bereik en diepere zwartwaarden.
Algemeen
We kijken altijd als eerste naar de algemene eigenschappen van het scherm, onder meer bij een compleet wit beeld en een compleet zwart beeld. Hieruit kunnen we opmaken hoe de achtergrondverlichting invloed heeft op de beeldweergave, bijvoorbeeld door het tonen van lichtere vlekken bij een compleet zwarte weergave. Op dit vlak presteert de 55LB870V redelijk goed. Bij zowel een compleet witte als een compleet zwarte weergave is er nauwelijks sprake van afwijkende tinten, al is aan de zijden/hoeken van het scherm een iets lichtere tint waar te nemen. Problemen als clouding en halo-effecten (lichte waas rondom een licht object op een donkere achtergrond) komen niet voor, mits je zo goed als recht voor de tv zit. Als je uit een wat scherpe hoek kijkt zie je namelijk wel een lichtere waas rondom objecten op een donkere achtergrond verschijnen. Dit is overigens wel afhankelijk van de local dimming-instelling die je gebruikt.
Voor de echte filmfan moeten de zwartwaarden optimaal zijn en moet ook het contrast op een hoog niveau liggen. De LB870V-modellen laten op het gebied van zwartwaarden helaas niet zien tot het high-end segment te horen. Je kunt sjoemelen met instellingen als dynamisch contrast en local dimming om dit op te schroeven maar deze opties introduceren weer problemen die we liever niet zien. Bij een zo natuurlijk mogelijke weergave ontbreekt het aan die echt diepe zwartwaarden die een film net dat beetje extra dynamiek en diepte geven. De global dimming-techniek die LG niet laat uitschakelen doet zijn werk redelijk maar het valt op dat bijvoorbeeld de zwarte balken onder en boven films soms grijzig overkomen, afhankelijk van de helderheid van het vullende beeld. De grijsgradaties zijn een stuk beter geregeld, wat inhoudt dat bijvoorbeeld details goed waar te nemen zijn in schaduwen. Details in donkere delen van het scherm blijven dus goed waarneembaar.
Een andere algemene eigenschap van het scherm is de verwerking van snelle bewegingen of snel bewegende objecten in het beeld. De TruMotion-optie die we hierboven besproken hebben is hiervoor ontwikkeld. Deze voegt frames aan het beeld toe om acties vloeiender te laten verlopen of laat het backlight van het scherm snel knipperen wat ook bewegingen weer vloeiender laat lopen, voor het oog althans. Die laatste instelling kan voor een flikker-effect zorgen en kun je dus beter ontwijken, de op ‘vloeiend’ zorgt voor de meest optimale balans. Echter, wanneer je Blu-ray materiaal of ander materiaal van hoge kwaliteit kijkt kun je de TruMotion-optie het beste uitschakelen. De tv houdt zich namelijk prima staande bij snelle bewegingen.
SD-content
Bij de weergave van SD-content, content van lage kwaliteit, is het verstandig de TruMotion-optie in te schakelen om iets te compenseren. Met deze optie ingeschakeld weet de 55LB870V een redelijk plaatje voor te schotelen, al moet je genoegen nemen met aardig wat artefacten en een softe waas met ruis over het beeld. De kleurweergave is wel van boven gemiddeld niveau, met natuurlijke kleuren en realistische huidtinten.
HD-content
Het draait echter natuurlijk om de weergave van HD-materiaal, zeker gezien de investering die je moet doen om dit model aan te schaffen. Op dit gebied stelt de tv dan ook niet teleur maar helaas springt hij ook niet boven de concurrentie uit. De 55LB870V weet een haarscherp plaatje neer te zetten, met intense kleuren en een prima verwerking van snelle bewegingen, maar het ontbreekt net wat aan dat beetje extra dynamiek en diepte. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder de ietwat tegenvallende zwartwaarden, de actieve achtergrondverlichting en een soort artificiële scherpte die over het beeld lijkt te liggen. De echt kritische kijker zal dit wellicht opvallen, de andere kijker krijgt nog steeds een zeer goed plaatje voorgeschoteld.
3D-content
Het mag geen verrassing zijn dat LG de LB870V-modellen heeft uitgerust met de passieve 3D-techniek, door de Koreaanse fabrikant ook wel Cinema 3D genoemd. Deze techniek maakt gebruik van de goedkope en lichte 3D-brillen, welke standaard meegeleverd worden. Het grote voordeel van deze techniek is de zeer comfortabele 3D-weergave, zonder negatieve bij-effecten als hoofdpijn of vermoeide ogen. Dat is dan ook het grote voordeel van het kijken van 3D-materiaal op dit model. De 3D-ervaring is bijzonder positief voor diegenen die niet te veel eisen stellen aan de kwaliteit maar gewoon een comfortabele 3D-ervaring willen.
Dat gezegd hebbende; passief 3D heeft nog steeds last van hetzelfde nadeel als drie jaar terug. De techniek halveert namelijk de resolutie per oog waardoor de kritische kijker, of de kijker die dichtbij zijn tv zit, de beeldlijnen kan gaan zien. Dit duidelijke nadeel is echter, zo blijkt uit vele reacties, niet voor iedereen een nadeel. De kritische kijker zal het echter direct opvallen. Afgezien van dat is de 3D-ervaring goed te noemen. Er is nauwelijks sprake van crosstalk of ghosting, de helderheid is hoog genoeg en ook over de kleurweergave is niks te klagen
Gaming
LG heeft voor het spelen van games een speciale Spel-modus ontwikkeld. Hiermee worden een aantal verwerkingstechnieken uitgeschakeld om de input-lag naar beneden bij te stellen. Deze input-lag komt uit rond de 40ms, wat gemiddeld is voor een lcd led tv. Mocht je vaak spellen spelen waarbij de reactietijd van groot belang is dan zijn er op dit moment meerdere tv’s te koop die een lagere input-lag bieden.
Reflecties en kijkhoeken
Op het gebied van kijkhoeken en reflecties presteert de LG 55LB870V gemiddeld. De kijkhoeken zijn dankzij het ips-paneel redelijk goed te noemen. Vanuit alle normale kijkposities blijft de beeldkwaliteit grotendeels gewaarborgd, pas vanuit extreme hoeken verlies je duidelijk aan contrast en helderheid. Ook komt er een lichte waas over het beeld te liggen.
Reflecties zijn een punt dat sneller storend gaat zijn. LG heeft de tv voorzien van een glanzend paneel waarop nagenoeg alles te zien is, ook reflecties van een lamp achterin de kamer of een raam ergens in de kamer. Zeker wanneer je overdag veel tv kijkt is dit een puntje waar je rekening mee moet houden. De helderheid kan hoog maar niet hoog genoeg om, vooral in donkere scenes, tegen reflecties op te boksen.
LG LB870V – audiokwaliteit
De 55LB870V is uitgerust met een groot aantal presets en instellingsmogelijkheden om de geluidskwaliteit naar eigen wens af te stellen maar het belangrijkste van dit kopje is natuurlijk de soundbar die in de aparte voet verwerkt zit. Laat ik voorop stellen dat dit absoluut een toegevoegde waarde heeft. De audio wordt richting de kijker gestuurd, wat sowieso een pluspunt is, en het bereik van de audio is redelijk te noemen. Toch komt het nogal blikkerig over, iets dat je toch eigenlijk niet verwacht wanneer je een soundbar bij je tv krijgt. Het is beter dan de gemiddelde flatscreen tv maar geen reden om een extern audiosysteem niet aan te schaffen of aan te sluiten. Voor het kijken van een simpel tv-programma voldoet het ingebouwde audiosysteem echter prima, met goed verstaanbare dialogen en zelfs een redelijk breed geluidsveld. De subwoofer, welke in de achterzijde van de tv verwerkt zit, voegt iets van diepte aan het geluid toe maar kan nauwelijks overtuigen wanneer het moet, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film.
Wat verder nog opvalt is dat de Standaard-modus je toegang heeft tot verschillende equalizer-functies waardoor je de audioweergave naar eigen wens kunt afstellen. De Bioscoop-modus zorgt daarbij voor een wat ruimtelijkere weergave, met name interessant bij het kijken van een film. Maar, zoals al aangegeven raden we aan om toch een extern speakersysteem of een home cinema set te gebruiken als je veel films kijkt.
LG LB870V – conclusie
Als we alles bij elkaar nemen dat moet gezegd worden dat de LG 55LB870V een prima tv is, in bijna alle opzichten. Zeker op het gebied van features en het smart tv-platform weet de tv te overtuigen. Wel moet gezegd worden dat webOS nog niet helemaal ‘af’ is en dat de snelheid te wensen overlaat, maar dit zijn punten die met updates opgelost kunnen worden. Wat betreft de beeldkwaliteit is de 55LB870V geen absolute uitblinker maar gewoon een goede tv. Je betaalt er echter, op het moment van schrijven, wel 1.400 euro voor en daarvoor mag je toch wel high-end beeldprestaties verwachten. Op het gebied van design laat LG echter zien wel bij de top te behoren, zeker ook door de fraaie voet met ingebouwde soundbar. Deze soundbar biedt toegevoegde waarde in de audiokwaliteit maar kan de verwachtingen niet helemaal waarmaken. Kortom, de 55LB870V is een absolute aanrader voor diegenen die gewoon een goede tv zoeken die uitgerust is met veel en goede smart tv-opties en een aantrekkelijk design. Als de beeldkwaliteit het belangrijkst is kun je voor hetzelfde geld net wat meer krijgen.
Beoordeling
- Fraai design en soundbar in voet
- Beste smart tv-platform
- Handige Magic Remote
Trage reactie- en laadtijden
- Prijzig
- Gevoelig voor reflecties
Reacties (6)