Review: Hisense 55A85H (A85H-serie) oled-tv

19 oktober 2022 + 10 minuten 2 Reacties
Hisense_55A85H-lifestyle
FWD award

Hisense neemt met deze scherp geprijsde OLED-tv heel duidelijk alle andere OLED-concurrenten in het vizier. De 55A85H heeft een mooie set specificaties, waaronder nu ook HDMI 2.1-aansluitingen en een stevig uitgerust audiodeel. Is dit de OLED-koop waarop je zat te wachten?

Hisense 55A85H – specificaties

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x V2.0, 2x V2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U6 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI-Plus-slot
Afmetingen 1.226 x 741 x 291 mm (incl. voet)
Gewicht 21,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 84 (G) / HDR 92 watt (G)
Adviesprijs 1099 euro

Hisense 55A85H - Design

Zolang je enkel naar het scherm kijkt, lijkt het OLED-design van de meeste fabrikanten erg op elkaar. Het slanke paneel steelt de show met een fijn metalen randje als kader dat naadloos overgaat in de rug. Onderaan rechts zie je het Hisense merk in een zilverkleurig accent.

Het volledige toestel is ongeveer zeven centimeter diep, maar dat is enkel onderaan waar de luidsprekers schuil gaan. De rug van de behuizing is mooi afgewerkt in een ruitpatroon.

Eén detail kunnen we echt op prijs stellen, namelijk het toestel staat op een draaivoet. De voetplaat is vooraan helemaal open wat bijdraagt aan een sierlijk uiterlijk.

Hisense 55A85H - Aansluitingen

Net zoals op de 55U8HQ is ook dit OLED-model uitgerust met twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDM 2.1-aansluitingen. Op HDMI 3 en 4 beschik je over 48 Gbps bandbreedte, ondersteuning voor ALLM, VRR en eARC en kan je gamen in 4K120.

Er zijn verder twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo minijack ingang, optisch digitaal audio uit, en een hoofdtelefoonaansluiting. De ethernetaansluiting en WiFi verzorgen connectiviteit met je thuisnetwerk en er is Bluetooth voor audio. De ethernetaansluiting, optisch digitale uitgang en één USB-aansluitingen wijzen naar achter, maar staan wat dieper in de rug zodat een strakke wandmontage misschien nog net mogelijk is.

Hisense 55A85H - Gebruiksgemak en smart tv

VIDAA U, het smart tv-platform van Hisense, heeft heel wat te bieden. In deze versie, VIDAA U6, kan je gebruik maken van gebruikersprofielen om elk gezinslid zijn eigen favoriete apps te geven, al is dat niet verplicht. Je kunt de tv perfect gebruiken, inclusief alle apps, zonder een VIDAA-account.

Je installeert de tv ofwel met de remote of via de VIDAA app. We merkten daarbij een eigenaardigheid op. De installatieprocedure laat je niet toe om via ethernet met je thuisnetwerk te verbinden (ook al is de tv via ethernet aangesloten), je kan enkel verbinden via WiFi. We sloegen die stap dan maar over, en verbonden de tv na de installatie via de menu’s met het netwerk, dan kan je wel voor een bedrade aansluiting kiezen. Het is dus niet meer dan een schoonheidsfoutje. We informeerden Hisense, mogelijk kan met een software update de installatieprocedure aangepast worden.

De VIDAA U interface is compact en overzichtelijk, maar het Home scherm springt niet heel erg zuinig om met schermruimte. De grote centrale VIDAA banner heeft geen enkel nut. Bovenaan vind je iconen voor de zoekfunctie, ingangen, instellingen, meldingen, gebruikersprofiel, en stemcommando’s. Onder de banner is er plaats voor twaalf apps. Zodra je er een selecteert, schuift alles naar boven, en krijg je aanbevelingen uit die dienst, indien die beschikbaar zijn. Je kan de apps en de volgorde in die rij zelf bepalen. De interface reageert vlot.

Hisense biedt een overzichtelijk menu met instellingen, logisch georganiseerd en gemakkelijk om door te navigeren.

Afstandsbediening

De afstandsbediening oogt erg klassiek, om niet te zeggen ouderwets. Je krijgt weliswaar twaalf sneltoetsen voor streaming diensten, maar de layout en het ontwerp stralen verder geen of bijzonder weinig innovatie uit. Twaalf sneltoetsen, dat is wat ons betreft ook wat te veel van het goede. We zagen liever vier tot zes vaste toetsen voor de belangrijkste diensten en bijvoorbeeld drie toetsen die de gebruiker zelf kan instellen.

Verder valt er weinig aan te merken op de remote De layout is degelijk, de toetsen zijn groot en duidelijk gelabeld en gemakkelijk in te drukken.

Functies

Vidaa U6 levert een degelijk app-aanbod, maar het loopt nog lichtjes achter op de concurrentie. De belangrijkste internationale streamingdiensten (YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV) zijn aanwezig. Het lokale aanbod voor Nederland is ook al degelijk, maar voor België is er nog niets. Hisense werkt hier wel aan, zaken zoals Viaplay, HBO Max, VTM Go en Streamz staan op de planning.

De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en je kunt opnemen naar externe USB harde schijf. De USB-mediaspeler ondersteunt de meeste van onze testformaten, inclusief ondertitels en soundtracks (ook in Dolby Atmos en DTS), maar het oudere Divx of Xvid niet meer. VIDAA Voice is beschikbaar in het Nederlands, test het even uit, stemcommando’s kunnen in sommige gevallen handig zijn.

Hisense belooft ook volgende versies te laten doorstromen naar oudere modellen, tenminste zolang die de gebruikservaring niet minder vlot maken. Of je dus in de praktijk een nieuwe versie zult zien, is moeilijk te zeggen.

Hisense 55A85H - Beeldverwerking

Live tv uit een settopbox, of beelden van je Blu-ray-speler, ze zien er allemaal prima uit. De beeldverwerking laat geen grote uitschuivers zien, maar kan anderzijds ook niet uitblinken. Voor live tv zijn de deinterlacing en upscaling prima, al gaven we scherpte graag een zetje naar bijvoorbeeld vijf om fijn detail een tikje beter zichtbaar te maken. De Hisense is erg voorzichtig met ruisonderdrukking, wie willekeurige ruis wil wegwerken moet die instelling al snel in de ‘medium’ stand zetten. Het enige punt waar we zeker ruimte voor verbetering zien is MPEG ruisonderdrukking. De tv heeft het moeilijk om blokvorming weg te werken en kleurbanden in zachte kleurgradiënten blijven onverbiddelijk zichtbaar (foto is overbelicht zodat het effect duidelijk zichtbaar is).

OLED-schermen leveren uitstekende bewegingsscherpte, en daar kan je bij deze Hisense ook op rekenen. Hij levert geen Black Frame Insertion, maar dat vinden we geen probleem. De huidige panelen laten immers enkel 60 Hz BFI toe en dat flikkert zichtbaar, waardoor het eerder storend is. Schakel ‘Ultra Smooth Motion’ naar de ‘Duidelijk’ stand als je overmatige judder in filmbeelden storend vindt. De Standaard en Vloeiend stand zorgen voor goede vloeiende pan-shots, met relatief weinig beeldartefacten, tenminste zolang de camera niet te snel beweegt. Is dat wel het geval dan lijkt het er op dat de processor niet snel genoeg kan volgen en zie je duidelijk nog wat gestotter.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / OLED-Light Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting: 100
Maximale helderheid dynamisch bereik: Laag-Medium
Lichtsensor: Aan/Uit
Helderheid: 50
Contrast: 77
Kleurverzadiging: 45
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend
Ruisreductie: Uit/Medium
MPEG-ruisreductie: Laag
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2

 

Hisense 55A85H - Beeldkwaliteit

Afgaande op het spectrum van dit OLED-paneel van deze Hisense is dit niet een van de gloednieuwe panelen. Het is dus afwachten wat de maximale helderheid is die Hisense uit het paneel haalt.

Twee opmerkelijk goede punten zien we wel onmiddellijk. De uniformiteit is namelijk uitstekend, zowel voor donkere als heldere beelden. Er is geen enkele sprake van strepen of andere sporen van dirty screen effect.

De Filmmaker mode is een goede garantie voor correcte kalibratie, maar de mode is wel erg donker en echt enkel geschikt voor kijken bij verduistering. De Bioscoop Nacht en Dag modes zijn iets beter, maar zet voor de zekerheid de Maximale helderheid op Medium.

De Filmmaker mode is een goede garantie voor correcte kalibratie, maar de mode is wel erg donker en echt enkel geschikt voor kijken bij verduistering. De Bioscoop Dag mode is iets helderder, of zet gewoon zelf de Maximale helderheid op Medium en schakel de lichtsensor uit. De grijsschaal wijkt een tikje uit naar geel. De kleurweergave is erg goed, kleuren behouden correct hun verzadiging, maar zijn iets donkerder dan gewenst. Al die afwijkingen zullen nooit opvallen, de foutwaardes zijn immers zeer klein. Een uitstekend resultaat met andere woorden.

Hisense 55A85H – HDR

Hisense opteert voor een brede HDR-ondersteuning, een keuze die we altijd toejuichen. Zowel HR10, HLG, Dolby Vision IQ als HDR10+ zijn ondersteund.

Wat piekhelderheid betreft scoort de A85H in elk geval ruimschoots beter dan de A90G van vorig jaar. Op het 10% venster haalt hij 726 nits en de Average brightess limiter moet niet overmatig hard ingrijpen. Enkel op het volledig wit testbeeld valt hij wat sterker terug naar 148 nits. Dat zijn mooie cijfers, maar het mag duidelijk zijn dat je verschil wel ziet met de top OLED-modellen.

Ook het kleurbereik is goed, daar meten we 96% P3 en 69% Rec.2020. Wat wel in het oog springt is dat hij kleuren minder helder weergeeft dan gewenst, maar dat is iets wat wel bij meer OLED-schermen zien.

Net zoals in SDR is de Filmmaker Mode erg goed gekalibreerd, weliswaar met een paar kleine opmerkingen. Zo respecteert hij niet altijd goed de HDR10-metadata, waardoor het beeld soms wat te donker is en daardoor wat impact verliest. De tonemapping is prima tot 2.000 nits, maar helderder gemasterde beelden zijn lastiger. Daar gaat duidelijk witdetail en kleurintensiteit verloren. De Hisense toont wel erg goed schaduwnuances. De aanwezigheid van Dolby Vision blijkt andermaal een uitstekende keuze, die content geeft een duidelijk beter resultaat.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

OLED-panelen hebben een zeer ruime kijkhoek. Reflecties houd je best zo beperkt mogelijk, daar heeft de Hisense het iets moeilijker mee. Voor de beste kijkervaring is dat sowieso aan te raden.

In de game-mode bedraagt de input-lag 16,4 ms (4K60) en 7,7 ms (2K120). Dat is ruim voldoende voor een prima spelbeleving. De VRR-ondersteuning bevat HDMI VRR en AMD Freesync Premium. Hou er rekening mee dat eARC op HDMI 3 staat, en je dus een HDMI 2.1-aansluiting moet opofferen als je voor een externe audio-oplossing kiest.

Hisense 55A85H - Geluidskwaliteit

De Hisense ondersteunt Dolby Atmos en DTS HD en met in totaal 60 Watt vermogen levert hij een goede audio ondersteuning van je films. Er is heel wat volume beschikbaar. De klank gaat ook niet al te snel in vervorming en de ingrepen van de processor als je echt veel volume vraagt, zijn niet te storend. De audiokwaliteit is degelijk, met flink wat bas. Onze enige klacht is dat het soms wat rommelig klinkt, uiteraard vooral als je extreme klanken vraagt (we kijken naar jullie, Metallica). Schakel in de instellingen naar Dolby Atmos voor het beste resultaat. De Atmos demotracks gaven ons een fijn ruimtelijk gevoel dus dat zit ook wel snor. Geen topprestaties, maar wel degelijk met andere woorden. Hou er rekening mee dat het scherm amper 4 cm boven het meubel hangt, dus met een soundbar riskeer je dat ze net onderaan wat beeld afdekt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Hisense 55A85H – Conclusie

We kwamen bij onze review van de 55U8HQ al tot de conclusie dat Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier en dat is ook op deze tv perfect van toepassing. Veel minpunten kunnen we niet aanstippen. VIDAA U loopt wat achter wat betreft app-ondersteuning, al is dat vooral voor lokale content zo. Hisense belooft beterschap, maar je houdt er altijd best rekening mee dat net die ene app die je absoluut wilt er toch niet komt. De processor kan geen kleurbanden wegwerken in zachte kleurovergangen, dat kan in bepaald beeldmateriaal erg opvallen.

Het OLED-paneel zorgt in elk geval voor uitstekende beeldkwaliteit, zoals we dat van OLED gewend zijn. Het perfecte contrast en het mooie kleurbereik zijn ideaal voor film, de HDR-prestaties zijn goed, en met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ heb je alles in huis om van de beste HDR-bronnen te genieten. De goede bewegingsscherpte is prima voor sport en voor gaming. En in tegenstelling tot de modellen van vorig jaar zijn er nu ook HDMI 2.1-aansluitingen die geschikt zijn voor echte gamers. Degelijke audioprestaties en een vlot werkend VIDAA U platform ronden het geheel af. Maar het is vooral de prijs die in het oog springt. Die is bijzonder aantrekkelijk voor wat hij te bieden heeft.

9.0
Hisense A85H
FWD award

Beoordeling
Hisense 55A85H

Pluspunten
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Prijs
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Goede bewegingsscherpte
  • VIDAA U
  • Goede audioweergave met Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Nog even wachten op alle lokale content
  • Zichtbare kleurbanden in zachte overgangen

Beoordeling Hisense 55A85H

We kwamen bij onze review van de 55U8HQ al tot de conclusie dat Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier en dat is ook op deze tv perfect van toepassing. Veel minpunten kunnen we niet aanstippen. VIDAA U loopt wat achter wat betreft app-ondersteuning, al is dat vooral voor lokale content zo. Hisense belooft beterschap, maar je houdt er altijd best rekening mee dat net die ene app die je absoluut wilt er toch niet komt. De processor kan geen kleurbanden wegwerken in zachte kleurovergangen, dat kan in bepaald beeldmateriaal erg opvallen.

Het OLED-paneel zorgt in elk geval voor uitstekende beeldkwaliteit, zoals we dat van OLED gewend zijn. Het perfecte contrast en het mooie kleurbereik zijn ideaal voor film, de HDR-prestaties zijn goed, en met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ heb je alles in huis om van de beste HDR-bronnen te genieten. De goede bewegingsscherpte is prima voor sport en voor gaming. En in tegenstelling tot de modellen van vorig jaar zijn er nu ook HDMI 2.1-aansluitingen die geschikt zijn voor echte gamers. Degelijke audioprestaties en een vlot werkend VIDAA U platform ronden het geheel af. Maar het is vooral de prijs die in het oog springt. Die is bijzonder aantrekkelijk voor wat hij te bieden heeft.

Prijsvergelijker Hisense 55A85H

Reacties (2)