Denon heeft onlangs diverse nieuwe producten aan het HEOS-assortiment toegevoegd, waaronder een soundbar en een subwoofer. In deze review kijken we naar de HEOS Bar en Heos Subwoofer.
Lees ook onze review van de Denon HEOS AVR.
Denon HEOS Bar en Subwoofer
HEOS is één van de voornaamste uitdagers van Sonos in de multiroom-markt. Het recept is gelijkaardig, al legt HEOS – een zustermerk van Denon – steeds meer zijn eigen accenten. Zo zijn er steeds meer Denon-receivers met HEOS ingebouwd, waardoor je een mooi multiroom-systeem kunt bouwen dat bestaat uit draadloze speakers (bijvoorbeeld in de keuken en eetkamer) en hoogwaardige audio-oplossingen in de woonkamer. Bij Sonos vind je dat niet, bij Yamaha wel. AV-receivers blijven echter vrij niche en daarom heeft HEOS ook klassieke soundbaroplossingen voor tv-geluid.
Eerst was er de HEOS HomeCinema, een slanke soundbar die gebundeld werd met een draadloze subwoofer. De HomeCinema is een mooi toestel voor zijn prijs, maar biedt een relatief eenvoudige 2.1-ervaring. De filmliefhebber wil natuurlijk meer, en dan spreken we over de gloednieuwe HEOS Bar, die 999 euro kost. De Bar is op alle vlakken meer geavanceerd, met meer HDMI-ingangen en een 3.0-geluid.
Bovendien kun je het uitbreiden met de fonkelnieuwe en 699 euro kostende HEOS Subwoofer én met twee draadloze HEOS-speakers. Doe je dat, dan bekom je een ware 5.1-opstelling. Je hebt overigens ook de optie om voor de achterste surroundkanalen te werken met een HEOS Amp met twee passieve speakers. Dat is handig als je nog een setje luidsprekers hebt liggen die je wilt gebruiken. Aan een HEOS Amp hangt natuurlijk wel een zeker prijskaartje. In deze recensie bekijken we de HEOS Bar, met en zonder HEOS Subwoofer. We kregen van Denon ook twee HEOS 3-speakers toegestuurd die we inzetten als rear-speakers.
Goed uitgeruste soundbar
De HEOS Bar is een grotere soundbar van 110 cm breed en bijna 15 cm diep. Het past mooi bij een 55-inch televisie, bij een kleiner tv-model zal het verschil visueel groot zijn. De hoogte van 7,2 cm is ook niet min en kan in sommige gevallen net de onderrand van de tv bedekken. Maar Denon heeft wel aan een aantal installatiescenario’s gedacht. In de doos steken bijvoorbeeld kleine voetjes die de soundbar verhogen, zodat je hem over een platte tv-voet kunt plaatsen. Ook heeft de HEOS Bar een IR-leerfunctie, voor het geval dat de soundbar de IR-sensor van je televisie bedekt.
Deze HEOS-soundbar kun je ook aan de muur hangen. De drivers – die je niet ziet vanwege luidsprekerdoek – zijn onder een hoek gemonteerd zodat ze altijd correct geluid uitstralen naar je zitpositie. De grote afmetingen op papier vertalen zich in de praktijk niet naar een groot of log toestel. De HEOS Bar behoudt wel dat meer hoekige design waar Denon van houdt, maar het heeft een lijnenspel dat hem vanuit de bank toch compacter en slanker doet overkomen. Eenzelfde optische illusie ervoeren we recent nog bij de test van de Q Acoustics M3.
Misschien wel een aandachtspunt is de plaatsing van de HEOS Bar. De soundbar heeft achteraan twee baspoorten. We hebben niet de kans gehad om dit te testen, maar we vermoeden dat als je hem echt in een tv-meubel plaatst de bassen heel wat aangedikt gaan zijn. Best dan het laag wat verminderen via de instellingen in de app.
Als het gaat om aansluitingen kan het contrast tussen grote concurrent Sonos Playbar en de HEOS Bar niet groter zijn. Sonos gelooft dat je een tv enkel met een optische kabel moet aansluiten en dat randapparatuur aan het tv-toestel moet hangen. De HEOS Bar heeft wel vier HDMI-ingangen en kan via een HDMI-kabel met de tv gekoppeld worden. Daarnaast zijn er nog er twee digitale ingangen (één coaxiale, één optisch), een USB-poort voor USB-opslag en een analoge aux-ingang. Zelfs zonder de vele HEOS-streamingopties (zie verder) is deze soundbar goed uitgerust. De vele ingangen maken het mogelijk om alle bronnen, zoals consoles en tv-decoders, aan de HEOS Bar aan te sluiten en met slechts één kabel naar je televisie te gaan. Een troef bij muurmontage is dat.
Snelle installatie
Alle aansluitingen bevinden zich achteraan op de HEOS Bar, wat een nette installatie toelaat. Om van alle streamingmogelijkheden gebruik te maken, moet je de soundbar met het netwerk verbinden. Dat gaat op een bijzondere manier die eigen is aan HEOS. Installeer eerst de HEOS-app op je mobiel toestel (Android of iOS) en sluit daarna dit apparaat via de hoofdtelefoonuitgang aan de aux-ingang van de HEOS Bar. Je doet dit met de meegeleverde kabel. In de HEOS-app doorloop je slechts enkele stappen, waarbij over de kabel het wachtwoord van je WiFi-netwerk wordt verzonden. Het klinkt misschien wat gek, maar het gaat heel snel en is heel gebruiksvriendelijk. De app toont je op heldere wijze wat je moet doen. Er is sprake dat Denon in de toekomst deze kabelmethode zal laten vallen ten voordelen van een draadloze configuratie, zoals bij Sonos en Samsung Multiroom. Maar dat is nog niet bevestigd en moet wat ons betreft ook niet. Het werkt. Dezelfde methode gebruik je trouwens om alle HEOS-producten op het netwerk te krijgen, inclusief de HEOS Subwoofer.
De Subwoofer installeren verloopt dus via exact dezelfde procedure als bij de HEOS Bar: kabeltje insteken, knopje drukken en het WiFi-wachtwoord doorsturen. In veel gevallen zal de subwoofer gebruikt worden met de HEOS Bar, maar hij is niet beperkt tot die ene toepassing. Net zoals de Sonos Sub is de HEOS Subwoofer ruim inzetbaar samen met heel het HEOS-assortiment, bijvoorbeeld om een paar HEOS 1-speakers een beter basfundament te geven. In feite is HEOS hier flexibeler dan de concurrentie, want de Subwoofer kun je combineren met eigen speakers die aan een HEOS AVR of HEOS Amp hangen. Je kunt hem zelfs combineren met de HEOS Link, dus met een eigen versterker en eigen luidsprekers. Een schouderklopje voor Denon dat ze dan meteen ook zorgen voor een low pass filter-instelling die in stappen van tien instelbaar is tussen 40 en 250 Hz. Daarmee kun je de HEOS Subwoofer naadloos laten aansluiten bij het frequentiebereik van je eigen luidsprekers, wat vooral bij gebruik van boekenplank speakers een troef is.
De Subwoofer zelf is een vrij fors en zwaarder ding dat je gerust achteraan in de kamer mag plaatsen. Hij straalt geen te hoge frequenties uit die ons gehoor kan lokaliseren, zoals veel soundbar-subwoofers wél doen. Er is wel een baspoort achteraan, dus plaats hem best niet met deze opening naar de muur (of net wel, als je wat extra stevige bassen wil).
Bediening middels de HEOS-app
De heldere instructies voor installatie zetten de toon voor de hele HEOS-ervaring. Het is gewoon heel intuïtief en gemakkelijk. Je kunt de HEOS Bar op verschillende manieren bedienen. Hang je de soundbar via HDMI aan je televisie, dan kun je het volume gewoon regelen met de tv-remote. Denon geeft ook een mini-afstandsbediening mee met zes instelbare presets en mediacontrols. De knoppen aan de zijkant van de soundbar zelf zijn er eerder voor in een noodgeval, want in de praktijk zal je ze zelden gebruiken.
De meeste controle heb je via de HEOS-app. Deze app zit slim in elkaar. Er zijn drie grote delen, die je selecteert via iconen onderaan het scherm: Ruimtes, Muziek en Huidige audio. In ‘Ruimtes’ kies je het toestel dat je wilt bedienen en verbind je HEOS-apparaten met elkaar. Wil je bijvoorbeeld de HEOS Subwoofer koppelen met de HEOS Bar, dan sleep je de ene op de andere. Bij ‘Muziek’ krijg je een overzicht van alle bronnen, zowel streaming als fysieke aansluitingen. De term ‘Muziek’ dekt dus de lading niet helemaal, want je vindt hier ook de knop om het tv-geluid te laten horen. ‘Huidige’ toonde vroeger – toen HEOS enkel een muziekoplossing was – enkel de hoes van het afspeelde liedje. Nu is het iets warriger geworden, omdat je hier soms inderdaad een albumhoes ziet maar bij het activeren van een HDMI-ingang een paneel met zes presets en knoppen om geluidsmodi aan te passen.
Een minpuntje is wel dat sommige opties wat moeilijker op te sporen zijn. Het gaat vaak om zaken die je niet vaak nodig hebt, zoals de instellingen die horen bij specifieke apparaten. De lichtintensiteit van de blauwe led op de HEOS Bar bijvoorbeeld. We hebben graag dat je heel snel bij instellingen kunt raken, bij de HEOS-app is het toch wat zoeken.
Een belangrijk element van de app is natuurlijk toegang tot streaming. Vergeleken met grote concurrent Sonos – een vergelijking die elke consument zal en moet maken – heeft HEOS wat nadelen, maar zeker ook voordelen. De streamingmogelijkheden van de Bar zijn gelijk aan die van de andere HEOS-toestellen. Samengevat kunnen we stellen dat de HEOS Bar weliswaar veel minder streamingdiensten dan Sonos ondersteunt, maar dat ze wel Spotify, Deezer, Tidal, Soundcloud en internetradio via TuneIn bieden. Daarmee heeft HEOS de belangrijkste namen mee. Persoonlijk missen we wel Qobuz en Google Play Music. Een troef van HEOS is dan weer dat het systeem goed werkt met eigen bestanden, zowel over het netwerk als vanaf USB-opslag. Nagenoeg elk HEOS-toestel – incluis de Subwoofer! – heeft een USB-poort waar je een USB-stick met bestanden kunt insteken. De ondersteuning voor bestandsformaten is ronduit prima (MP3, AAC, FLAC, Apple Lossless of ALAC, WMA en WAV). De HEOS Bar is een tweede generatie HEOS-apparaat (soms aangeduid met HS2) en speelt bijgevolg ook hi-res FLAC, ALAC en WAV af, tot 192 kHz / 24 bit. Zelfs DSD afspelen is mogelijk. Selecteer je toch een bestand met een hogere resolutie, dan spelen ze toch (gedownsampled) af. De HEOS Bar heeft zoals gesteld ook een heel aantal fysieke ingangen. Ook die zijn deelbaar naar andere HEOS-speakers. In de HEOS-app is er een instelling om de stream wat te bufferen zodat alle speakers synchroon spelen.
Instellen van het home cinema-systeem
De HEOS Bar positioneert zich als een toestel dat zowel voor muziek als film geschikt is. Laten we eerst kijken naar zijn geloofsbrieven qua home cinema. Kritiek die je op de HEOS HomeCinema en de Sonos Playbar kon hebben, is dat ze niet echt surroundformaten verwerkten. De HEOS Bar wél, tot DTS HD Master en Dolby TrueHD toe. Je zorgt dus best dat je tv en aangesloten Blu-rayspelers audio via bitstream over HDMI stuurt. Natuurlijk heb je relatief weinig aan dat decoden als je de HEOS Bar zonder extra’s gebruikt. Het geeft immers enkel 3.0-weergave weer. Verbind je de HEOS Subwoofer en twee rear-speakers, dan wordt het wel weer interessant. Je hebt dan een echt 5.1-systeem, maar zonder kabels door de kamer.
Een pluspunt aan HEOS is dat het koppelen van speakers aan de HEOS Bar zo snel gaat dat je het ook ad hoc kunt doen. Het is heel haalbaar om bijvoorbeeld twee HEOS 1-speakers gedurende de dag in de keuken te gebruiken en ze dan ’s avonds voor een filmavond naar de woonkamer te brengen. Die flexibiliteit mis je onder meer bij Sonos, waar het (ont)koppelen van een Sub en Sonos-speakers met de Playbar meer werk en tijd vergt. Concreet verloopt het koppelen van speakers aan de HEOS Bar op dezelfde manier als het groeperen van HEOS-producten: in de app sleep je de speaker naar de HEOS Bar, waarna je de vraag krijgt of je een surroundopstelling wil creëren of gewoon een groep. In dat laatste geval spelen de speakers hetzelfde als de soundbar.
De Subwoofer aan de HEOS Bar koppelen gaat even vlot. Hij verschijnt gewoon in het overzicht van apparaten onder ‘Ruimtes’. Tik er op en je krijgt een lijst van HEOS-apparaten waaraan je de subwoofer kunt linken. Zoals gezegd laat de HEOS-app toe om een low pass-filter in te stellen, maar voor bepaalde HEOS-apparaten (zoals de Bar) kun je gewoon voor een optimaliseerde setting gaan. Heb je al surroundspeakers toegevoegd, dan krijg je ook de vraag of de subwoofer de productie van hun lage frequenties moet overnemen (het alternatief is ‘Full Range’). Het voordeel daaraan is dat zowel de Bar als de twee rear-speakers dan geen bassen proberen te produceren, waardoor hun drivers optimaler het middengebied kunnen weergeven. Tenzij je echt een grote kamer hebt, zeker deze optie inschakelen.
Luisteren naar muziek
Een apparaat dat zo propvol streamingopties zit, moeten we toch eerst testen met muziek. We maken het de HEOS Bar eerst niet al te moeilijk, en spelen Gregory Porters ‘Liquid Spirit’-album. Het is hem of Dianne Krall op de meeste winkeldemo’s tegenwoordig, maar niettemin: de man heeft een stem van goudkleurige honing. Voor een soundbar presteert de Bar op dit punt heel netjes. De volle, warme timbre van de stem van Porter wordt mooi overgebracht in de kamer. De Subwoofer schakelen we in en uit, en hoewel de bijdrage van sub wel merkbaar is, voelt het niet zo noodzakelijk aan. De HEOS Bar kan solo deze tracks probleemloos goed overbrengen. Schakelen we even over op Daft Punk en ‘Random Access Memories’. Bij het nummer ‘Contact’ – snel en in het tweede deel gekenmerkt met een diepe, rommelige bas die meer aan een scheepsmotor doet denken – dan blijft de HEOS Bar sterk uit de hoek komen. Het centerkanaal is wat dominant, waardoor het wel wat minder open klinkt dan we graag hebben. De ultralage tonen van deze track worden niet helemaal opgediend, maar dat is niet zo verrassend. Verrassend is wel dat er toch voldoende laag aanwezig is om een vollere klank te leveren. Je hebt niet het gevoel dat er enorm veel ontbreekt – totdat je de HEOS Subwoofer inschakelt. De combinatie van de Bar en Subwoofer klinkt zoveel beter bij deze type muziek. Voeg je de rear-speakers toe, dan speelt muziek in ‘Multikanaals stereo’, niet in één of ander surroundmodus. Een goede zaak.
Op dit punt merken we wel dat de rear-speakers vrij sterk overheersen. Als we even in de instellingen duiken, blijkt het mogelijk om zowel de individuele volumeniveau’s te regelen als de afstand van elke speaker ten opzichte van de luisterpositie. Dit is vrij krachtig allemaal en handig om de klank echt optimaal voor jouw woning af te regelen, maar je moet wel weten waar deze instellingen zich bevinden. Voor de goede orde: tik op ‘Mijn muziek’ en dan op het instellingen-icoon, kies ‘Mijn apparaten’, dan ‘HEOS Bar’, dan ‘Luidsprekers’, en ten slotte ‘Afstanden’ of ‘Niveau’s’ (sic).
De HEOS home cinema-ervaring
Bij het inschakelen van een tv die op HDMI hangt, zal de HEOS Bar automatisch deze ingang activeren. Bij het ‘Nu spelen’-scherm zie je dan ook een schermpje verschijnen met de Quick Select-snelkoppelingen en enkele handige opties, waaronder ‘Geluidsmodus’. Voor tv-kijken zouden we ‘Movie Surround’ aanraden, voor muziek toch echt wel ‘Music Surround’. Het enige probleem is dat je enkel deze modus kunt schakelen als de HDMI-ingang actief is, niet als je streamt.
Voor onze test halen we onze trouwe testschijven boven, afgespeeld vanaf een Samsung UBD-K8500. We beginnen met de beginscène van ‘Gravity’ vanaf Blu-ray (DTS-HD Master Audio), een stukje film gevuld met snel veranderende positionele audio. Eerst heb je de NASA-astronauten die rond het ruimteveer vliegen terwijl ze grappen uitwisselen met Houston, daarna volgt de dramatische impact van honderden satellietonderdelen. Uiteraard is het surroundgevoel veel meer aanwezig als je de twee rear-kanalen toevoegt aan de opstelling, zonder heb je wel een groots geluid maar blijft het toch bij 3.0 steken. Er is wel een goede links-center-scheiding. De ‘Mission Abort’ van Houston komt echt van rechts. Dialogen zijn op dit moment goed onderscheiden van geluidseffecten in de andere kanalen. Voegen we de subwoofer toe dan wordt het al machtig. Zelfs wat té, want als de astronauten tegen het ruimteveer landen is het impactgeluid wat té. Toch maar even de Subwoofer naar beneden bijregelen – eerder hadden we hem een beetje geboost om bij muziek wat aanweziger te zijn. Voor het moment dat de brokstukken de ruimteveer raakt en Sandra Bullock door de ruimte tolt, schakelen we de rear-speakers weer in. Wat we nu horen is echt behoorlijk goed, een stapje boven wat de Sonos Playbar met Sub en twee Play:1’s presteert. We kijken ook naar ‘Captain America: Civil War’ via Netflix (Dolby Digital Plus 5.1), en zien onze conclusie bevestigd worden. Het geluidsbeeld met effecten die doorheen de ruimte bewegen klopt vrij goed, je merkt dat hier degelijke processing gebeurt. Dit is een prima soundbar, zeker met de rears en Subwoofer erbij. Enige opmerking is dat we de HEOS Subwoofer als iets wolliger ervaren dan de Sonos Sub. Die is echter niet altijd even goed afgeregeld qua low pass-filter.
Conclusie
Een eerste vaststelling is dat Denon heel goed heeft nagedacht over de HEOS Bar. Allerlei kleine zaken bewijzen dat, zoals de aanwezigheid van de IR-sensor, de ruime technische instellingen voor een multiroomsysteem (zoals het low pass-filter voor de subwoofer) en de snelkoppelingen in de app. Het lijkt wel alsof elke vorm van kritiek die we zouden kunnen bedenken al door het ontwerpteam werd gepareerd. Dat is netjes, want heel vaak krijgen we producten over de vloer die in grove lijnen goed zitten maar die in de details ergens toch falen.
Lees ook onze review van de Denon HEOS AVR.
Als onderdeel van het ruimere HEOS-platform, dat naast draadloze speakers ook heel diverse HT- en binnenkort hifi-apparaten omvat, geniet de HEOS Bar van heel goede streamingmogelijkheden en hi-res ondersteuning. Er ontbreken een paar zaken, maar niets cruciaal. De HEOS Bar is een ronduit goede soundbar, dat enkel iets ruimtelijker mocht zijn. De goede centerweergave is dan weer een plus. Combineer je het met de HEOS Subwoofer, dan eindig je met iets dat je echt uitstekend mag noemen. De toevoeging van bijkomende speakers tilt het naar een nog hogere niveau – maar je spreekt dan wel van een totaalpakket met een hoge prijs.
Beoordeling
- Goede kanaalscheiding (Soundbar)
- HEOS-app laat weinig steken vallen
- Ook geavanceerde instellingen
- Fijne muziekervaring, inclusief hi-res
Wat manuele afregeling nodig voor beste resultaat
- Sommige instellingen moet je echt gaan zoeken
- Geen Google Play en Chromecast
- Subwoofer wat overweldigend
Reacties (4)