Review: Denon CEOL Carino audiosysteem

13 december 2014 7 Minuten 0 Reacties
Denon-CEOL-Carino-review-feature

In deze review kijken we naar de Denon CEOL Carino, een compact audiosysteem met onder meer Bluetooth-streaming en een USB-B input voor koppeling met een pc.

Denon kennen we op Homecinema Magazine vooral van de receivers maar het merk brengt ook fraaie audiosystemen op de markt. Eerder dit jaar lanceerde Denon de CEOL Carino, een compact audiosysteem waarmee je audio vanaf je pc of Bluetooth-apparaat kunt weergeven. In deze review delen we onze ervaringen met de CEOL Carino, welke te koop is voor iets minder dan 300 euro. De adviesprijs bedraagt 349 euro.

Denon Ceol Carino – specificaties

De Denon CEOL Carino is een compact muzieksysteem dat gebruik maakt van DSP-technologie. Het systeem kan middels een USB-kabel met een computer verbonden worden om de geluidskwaliteit te verbeteren, maar ook draadloze streaming vanaf een tablet of smartphone met Bluetooth is mogelijk. De Bluetooth aptX-technologie zorgt voor ‘lossless’ streaming in CD-kwaliteit van muziek vanaf elke apparaat dat beschikt over Bluetooth. Koppeling van apparaten kan snel middels NFC, mits het apparaat hier natuurlijk mee uitgerust is.

Denon geeft aan dat de CEOL Carino ideaal is voor gebruik naast een pc maar het systeem kan natuurlijk ook ingezet worden als audiosysteem voor de huiskamer. Voor koppeling met een pc is echter een USB-B input (inclusief meegeleverde kabel) geïntegreerd. Het systeem levert 25 Watt per kanaal, ondersteund door selecteerbare DSP-instellingen voor automatische volumeaanpassing en een breed klankveld. Voor diegenen die fan zijn van lage tonen is er een pre-outaansluiting om het systeem mee uit te breiden. Daarnaast beschikt het systeem over een hoofdtelefoonaansluiting.

Denon Ceol Carino – design en installatie

In de doos van de Denon CEOL Carino vind je een ac-kabel, een usb-kabel voor koppeling met een pc, twee speakers met bekabeling, een versterker-unit, twee standaards voor de speakers en een plateau voor de versterker-unit. Kortom, alles dat je nodig hebt om direct aan de slag te kunnen. In deze review hebben we de CEOL Carino als audiosysteem voor bij de pc (Mac) gebruikt, in een kamer van 4 bij 4 meter.

De versterker-unit van de CEOL Carino beschikt over professionele drukaansluitingen voor een stevige bedrade speakeraansluiting, een minimalistisch frontpaneel met mute- en volumebediening en LED-niveau-aanduiding, en selectoren voor Input, Bluetooth en geluidsmodi. Je kunt kiezen tussen een horizontale of verticale plaatsing van de versterker-unit, wat zeker op een klein bureau van pas kan komen. Het meegeleverde plateau zorgt ervoor dat de unit ook verticaal stabiel blijft staan. De unit ziet door een sensor zelf in welke positie hij geplaatst is en het kleine led-display wordt hierop aangepast. Opvallend is echter dat de touch-knoppen wel horizontaal geplaatst blijven, een klein minpuntje.

Denon heeft de CEOL Carino voorzien van een wit (onze versie) of zwart uiterlijk en een compact design. De speakers zijn vierkant, met een glanzende afwerking en een stoffen voorzijde en achterzijde. De standaards voor deze speakers zijn ook in het wit of zwart afgewerkt en laten de speakers schuin omhoog wijzen. De versterker-unit is ook in het wit of zwart afgewerkt, met een zwart frontpaneel dat voorzien is van touch-knoppen voor volume, input en extra instellingen. Het led-display is vrij klein en toont minimale informatie over onder meer het volume en de input. Helaas wordt het nummer dat beluisterd wordt hier niet getoond.

De installatie is een fluitje van een cent. Plaats de CEOL Carino op de gewenste plek, koppelen de speakerkabels, steek de ac-kabel in het stopcontact en koppel (desgewenst) de usb-kabel met je pc of Mac. Vervolgens komt er met één druk op de knop geluid uit de speakers. Afhankelijk van de plek van de speakers en de ruimte op je bureau kun je de meegeleverde standaards gebruiken.

Denon Ceol Carino – gebruik

Eigenlijk is de laatste alinea van het vorige kopje ook hier van toepassing want heel ingewikkeld is het gebruik van de CEOL Carino niet. Je kunt middels de meegeleverde USB-kabel een pc koppelen om muziek direct weer te geven maar je kunt ook een apparaat middels Bluetooth verbinden. Ook dit laatste is vrij eenvoudig; je zet Bluetooth aan op je smartphone of tablet en houdt de Bluetooth-knop op de Carino ingedrukt. Selecteer het audiosysteem vervolgens op je mobiele apparaat of pc en de muziek wordt automatisch doorgegeven. Mocht je een smartphone of tablet met NFC-chip hebben dan gaat de koppeling nog iets sneller en eenvoudiger, puur door het apparaat tegen het NFC-logo aan de voorzijde te houden. Een derde en laatste mogelijkheid is om een extern apparaat via de analoge ingang aan te sluiten maar de kans is klein dat je dit zult gebruiken.

Denon levert een compacte afstandsbediening mee maar deze hebben we de tijdens de review nauwelijks aangeraakt. De reden hiervoor is dat je de CEOL Carino waarschijnlijk toch in de buurt hebt staan en dus het apparaat direct via het frontpaneel kunt bedienen, of dat je de mediaknoppen van je computer of mobiele apparaat gebruikt. Er is geen speciale applicatie waarmee het audiosysteem bediend kan worden. Dit doe je dus met de betreffende muziek-app of mediaspeler op je computer, smartphone of tablet.

Denon Ceol Carino – audiokwaliteit

Wellicht het belangrijkste onderdeel van een audiosysteem als de Denon CEOL Carino is de audiokwaliteit. De set wordt met twee vrij compacte speakers geleverd maar toch kunnen we de audiokwaliteit die we van Denon kennen terughoren. Ondanks het compacte formaat weten deze speakers een redelijk dynamisch, vol en overtuigend geluid te produceren. Voor op een bureau zelfs met voldoende lage tonen. Het bureau dat wij gebruikten resoneerde zelfs door de indrukwekkende lage tonen, wat overigens met de standaardjes deels verholpen werd.

Mocht je echter meer van de lage tonen willen, bijvoorbeeld wanneer je het audiosysteem gebruikt om een grotere ruimte van geluid te voorzien, dan is er de mogelijkheid de set uit te breiden tot een 2.1-kanaals systeem. Hiervoor is een pre-outaansluiting voor een subwoofer aanwezig. Maar, voor een werkkamer van het formaat dat wij hebben biedt de CEOL Carino een prima audioweergave.

De hele ruimte wordt gevuld met een dynamisch en strak geluid. De kleine speakers laten stemmen kraakhelder overkomen, hebben weinig moeite bij hoge passages en laten ook bij lage tonen voldoende kracht zien. Pas bij extreem hoge volumes, bijvoorbeeld als je een feestje geeft, kan het geluid wat gaan vervormen. De plaatsing van de speakers komt echter wel nauw, zeker als je ze wat van de zijkanten laat stralen. Denon heeft hiervoor een Wide Sound-functie geïntegreerd (via het frontpaneel aan te zetten) maar het verschil was nauwelijks hoorbaar.

Denon Ceol Carino – conclusie

Al met al kunnen we de Denon CEOL Carino omschrijven als een prima klinkend, gebruiksvriendelijk en strak vormgegeven audiosysteem voor de slaapkamer, werkkamer of andere relatief kleine kamer. In een grote woonkamer zorgt de plaatsing van de kleine speakers voor een onvoldoende breed geluidsveld, al zou de set het qua volume wellicht aankunnen. Met name voor diegenen die veel tijd achter hun computer besteden en de interne speakers (of het reeds aangesloten speakersetje) niks vinden is de CEOL Carino een uitstekende optie. Goedkoop is de Carino met een prijs van iets minder dan 300 euro echter niet.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima geluidskwaliteit
  • Eenvoudig te installeren en gebruiken
  • Strak design

Minpunten
  • Display geeft niet alle informatie

  • Plaatsing speakers belangrijk
  • Niet goedkoop


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)