Review: BenQ W2700 Ultra HD DLP-projector

17 juli 2019 + 10 minuten 3 Reacties
BenQ-W2700-liefestyle

De BenQ W2700 is de ambitieuze opvolger van de W1700, een Ultra HD HDR projector die voor een redelijk budget indrukwekkende prestaties wil leveren.

Op het menu staan een ruim en accuraat kleurbereik, dynamische iris voor beter contrast, veel licht en geoptimaliseerde weergave van HDR, maar ook een ingebouwde mediaspeler en luidsprekers. Dat klinkt erg aantrekkelijk.

BenQ W2700 – specificaties

  • Wat: Ultra HD DLP-projector
  • Opstelling: 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.000 ANSI lumen, dynamisch contrast 30.000:1, projectieverhouding 1,13 – 1,47 (100 inch diagonaal tussen 2,50 en 2,89 m), zoom 1,3x, geluidsniveau 30/28 dB (standaard, ecomode)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (2x v2.0b), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x 12V trigger, 1x rs-232
  • Levensduur lamp: 4.000 / 10.000 / 15.000 uur
  • Extra’s: HDR10, HLG, 3D, Motion interpolation, 2x 5W speaker
  • Afmetingen: 380 x 127 x 263 mm
  • Gewicht: 4,2 kg
  • Verbruik: 350 / 280 / 0,5 watt
  • Adviesprijs: 1.599 euro

BenQ W2700 – design

Deze BenQ mikt op een plaatsje in de woonkamer en kreeg daarom een compact, en aantrekkelijk design. De afgeronde vormgeving erft hij van zijn voorganger, net als zijn overwegend witte afwerking.

Nieuw zijn de geborsteld metalen bronskleurige voorkant en geperforeerde achterzijde. Die geven hem wat extra persoonlijkheid. De verluchtingsroosters zitten aan de zijkant, en dat vermijdt dat er licht in de richting van het schermt lek.

Aansluitingen

Alle aansluitingen staan aan de achterzijde. De projector is voorzien van twee HDMI-aansluitingen, die zijn nu allebei klaar voor Ultra HDR HDR content, en bieden volledige HDMI 2.0 bandbreedte  voor de beste kwaliteit.

Een USB-aansluiting doet dienst als stroomtoevoer van bijvoorbeeld een Chromecast, maar een tweede aansluiting is wel degelijke bedoeld om media aan te leveren. Wie audio wil aansluiten op een externe oplossing heeft daarvoor een optisch digitale audio-uitgang en stereo minijack uitgang. Tot slot is er een 12V trigger voor automatisatie van een elektrisch scherm, en een rs-232 aansluiting voor wie de projector in zijn smart home omgeving wil inzetten.

BenQ W2700 – Plaatsing en gebruiksgemak

Uitgebreide flexibiliteit bij plaatsing vind je nooit in deze prijscategorie. Maar de gekozen optica is wel prima geschikt voor het beoogde gebruikt. De lens heeft een aanzienlijke kortere projectieverhouding dan zijn voorganger zodat je nu 100 inch beeld creëert vanaf 2,5m of dankzij de 1,3x zoomlens vanaf 2,89m. Een plaats op de salontafel is dus mogelijk. Met een lens-offset van 105% verschijnt het beeld nipt boven de lens.

De lensshift is beperkt tot 10%, dus een kleine correctie in de hoogte is mogelijk, maar de projector moet wel horizontaal centraal in beeld staan. Volstaat de lensshift niet dan kan je de projector kantelen en de trapeziumvervorming corrigeren met de (automatische) keystone correctie. Vermijdt dit indien mogelijk, keystone correctie leidt steeds tot detailverlies. Zoom, focus en lensshift zijn manueel te bedienen. Voor zoom en focus gaat dat heel eenvoudig, de lensshift bediening is iets stroever.

Kleine verbeteringen kunnen verschil maken. Zo heeft BenQ een klein zwart afdekplaatje voorzien aan de onderzijde van de lens om reflectie van de salontafel tegen te gaan.

Projectorlawaai heeft twee bronnen: de ventilatoren en het shiften van de DLP-chip. Met de lamp in de eco-stand valt het lawaai erg goed mee. In de hoogste stand is de ventilator wel hoorbaar, zeker tijdens stillere passages.

De projector beschikt ook over een ‘Silence’ mode die je apart moet activeren. Het beeld is dan beperkt tot Full HD resolutie, al kan je wel 4K content aanleveren, die wordt dan in Full HD gespeeld. Het geluid van de DLP-chip is dan aanzienlijk minder, omdat die niet meer moet shiften. Bij 4K HDR content wordt de pixelshifting automatisch terug geactiveerd. Deze beeldmode kan je overwegen voor Full HD beeldmateriaal als je minimaal achtergrondlawaai wenst.

Menu’s

De menu’s zijn zeer overzichtelijk. Het aantal beeldverbeteringen is beperkt, dus veel keuzes hoef je niet te maken. Voor kalibratie zijn wel de nodige instellingen voorzien. Je kunt de plaats waar het menu op het scherm verschijnt zelf instellen. Handig wanneer je aan de instellingen sleutelt.

Afstandsbediening

De relatief compacte remote is helemaal in het wit uitgevoerd, met verlichtte toetsen. Heel wat instellingen zijn bovendien rechtstreeks met een toets aan te passen. Dat is ideaal voor zaken zoals beeldmode, geluidsmode, lampmode, dynamische iris, en cinema master. Aan die zaken wil je immers misschien iets veranderen tijdens het kijken. De remote heeft een goede layout, en de toetsen zijn voldoende groot, maar ze zijn wel erg hard in te drukken.

BenQ W2700 – features

De projector gebruikt een nieuwe 0,47” DMD-chip van Texas Instruments. Net als zijn voorgangers is die uitgerust met twee miljoen pixels (een kwart van Ultra HD). Dat combineert hij met pixelshifting, elke pixel wordt vier keer geshift om zo Ultra HD resolutie te bereiken. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt hier. Hij koppelt dat aan een RGBRGB-kleurwiel en BenQ’s CinematicColor technologie die uitstekende kleurweergave belooft. De projector ondersteunt ook 3D, je moet dan wel optionele 3D-brillen kopen.

De lamp gaat in standaard mode tot 4.000 uur mee, 10.000 uur in eco en zelfs tot 15.000 uur in SmartEco mode. De SmartEco mode past de helderheid van de lamp aan op basis van het getoonde beeld.

De USB-mediaspeler is verrassend volledig. Hij speelde al onze testvideo’s (met uitzondering van Divx bestanden). Zelfs ondertitels, Ultra HD of HDR bestanden vormden geen probleem. Het enige nadeel: hij speelt geen Dolby Digital of DTS soundtracks. Voorzie je films dus van aac of mp3 audio. Voor muziek kan je aan de slag met mp3, wma, aac en FLAC.

De ingebouwde 2x 5 Watt speakers leveren behoorlijk geluid. Uiteraard mag je er geen thuisbioscoop resultaten uit verwachten, maar wie een minimale opstelling zoekt kan vertrouwen op deze speakers. De projector is compact genoeg om mee te nemen naar vrienden of familie, en dan zijn de goede speakers een prima pluspunt.

BenQ W2700 – Beeldkwaliteit

BenQ levert erg weinig opties voor beeldverwerking op deze W2700. We merken dat deinterlacing en het herkennen van film- en videoframerates nog steeds niet 100% betrouwbaar werkt. Lever dus liefst 720p, 1080p of 4K beelden aan, vermijdt 1080i. In dat laatste geval is het niet uit te sluiten dat je gekartelde lijnranden ziet. Je kunt de ruisonderdrukking enkel activeren als je geen 4K materiaal aanlevert. Ze levert matige resultaten voor willekeurige ruis, en er is geen instelling om compressieruis te verwijderen.

Perfect Ultra HD detail kan je van een pixelshifter zoals deze en de vele andere betaalbare UHD projectoren niet verwachten. In verticale lijnen kan je net alle detail zien, maar in horizontale lijnen gaat er wat detail verloren. Een 1 pixel schaakbordpatroon is niet meer zichtbaar. Toch kunnen we stellen dat het beeld erg gedetailleerd is, en zeker beter dan Full HD. Het pixelrooster is bovendien zo goed als verdwenen. Met de ‘Pixel Enhancer 4K’ kan je detail wat benadrukken, maar instellingen hoger dan 10 raden we af, die creëren enkel vals detail.

De BenQ W2700 beschikt over motion compensation, dat ontbrak nog op de voorganger. Bovendien doet die zijn werk zowel bij Full HD als 4K content. Contouren blijven weliswaar licht vaag, en snelle pans blijven een uitdaging, maar je wint wel degelijk wat detail en het beeld wordt iets vloeiender. De BenQ presteert dit zonder overmatige beeldfouten te introduceren.

De maximale lichtopbrengst meten we in de ‘Bright’ mode, maar die blijft met ongeveer 1.600 lumen toch een beetje onder de specificatie (2.000). Die mode is echter zo goed als onbruikbaar, het beeld is veel te groen. In de Cinema en Vivid TV modi kan je nog rekenen op ongeveer 700-750 lumen. Wie de lamp in eco-mode zet moet daar nog 25% af doen. De Cinema mode levert zo genoeg licht voor een 120 inch beeld bij verduistering en nog een mooie 90-inch als je wat omgevingslicht wilt. In eco mode haal je nog steeds respectievelijk 100 en 80 inch.

Het contrast is licht verbeterd, het eigen contrast van de projector ligt nu rond de 700:1. Dat is weliswaar nog steeds duidelijk geen puur thuisbioscoop terrein. Met behulp van de dynamische iris krijgen het contrast naar 1000:1 tot 2.000:1 afhankelijk van de instelling. Met de iris in ‘laag’ heb je de kleinste verbetering. Helaas zie je in de ‘hoog’ stand het beeld af en toe wat helderder of donkerder worden. Je hoort de iris ook zachtjes aan het werk. Als alternatief kan je de lamp in ‘SmartEco’ zetten. De iris kan je dan niet meer inschakelen, maar de lamp vervult essentieel dezelfde functie. Daarmee klom het contrast naar 3.000:1. De lamp reageert wel iets trager dan de iris.

Een van de belangrijkste problemen van de vorige generatie 0,47” DMD-chips was een brede heldere rand rond het scherm. Die is op de nieuwe generatie chips nu zo goed als verdwenen. Op een 80 inch beeld is de rand nog amper 2 cm breed, dat stoort absoluut niet meer.

Alhoewel elke BenQ W2700 geleverd wordt met een kalibratiecertificaat, bleek de Cinema beeldmodus toch niet zo accuraat als gehoopt. De kleurtemperatuur is iets koel (lichte blauwe overtoon), en de gamma is iets te laag (2,07 ipv 2,2) waardoor de middentonen wat helderder zijn. De kleurweergave is daarentegen uitstekend, en als je bedenkt dat de W2700 zijn meeste werk vermoedelijk in een huiskamer met een beetje licht zal doen, dan zijn die koelere kleurtemperatuur en lagere gamma helemaal geen probleem. De beelden ogen erg kleurrijk, en er is voldoende zwartdetail zichtbaar (op voorwaarde dat je verduistert natuurlijk).

De D.Cinema instelling gebruikt een extra kleurfilter maar levert volgens ons niet veel meerwaarde in SDR. Het filter snijdt ook veel licht weg. Meer hierover in de ‘HDR’ sectie.

HDR

De BenQ W2700 ondersteunt HDR10 en HLG, en BenQ heeft voor een ‘HDR Pro’ algoritme gezorgd, dat zowel kleurweergave als helderheid van de beelden optimaliseert voor projectorweergave. Zodra je HDR-beelden aanlevert schakelt de projector automatisch naar HDR-beeldmode. Een extra kleurfilter wordt ingeschoven om het kleurbereik groter te maken. Zo haalt de W2700 een indrukwekkende 88% van DCI-P3. Helaas kost het extra filter wel veel licht. Zo goed als de helft van het licht zelfs. Dat is een flinke val, en noodzaakt je echt om HDR te bekijken in het duister. Gelukkig kan je er voor kiezen om in het geavanceerd menu ‘Breed kleurengamma’ uit te schakelen. Je ruilt dan wat intenser rood en groen voor een pak meer licht.

Het resultaat is opvallend goed. De beelden hebben nog opvallend veel impact, en rijke, intense kleuren. Blade Runner 2048 zag er voortreffelijk uit, zelfs in de vrij donkere beelden. Je kunt de ‘HDR helderheid’ nog aanpassen in het geavanceerd menu. Daarmee maak je het beeld lichtjes helderder of donkerder. Laat je smaak hier je gids zijn. Persoonlijk vonden we de neutrale stand best, en zouden we adviseren om je te beperken tot +1 of -1, om te extreme effecten te vermijden.

De kalibratie van de HDR beeldmodus is wel opvallend goed, zowel in de grijsschaal als voor kleurweergave. En zowel in het normale kleurbereik, als met het breder kleurbereik. Wie voor het breder kleurbereik kiest, zet best HDR Helderheid op +1 voor een iets correcter resultaat.

Gaming

De W2700 heeft een lag van 82,5 ms en dat lijkt ons te veel voor echte gamers.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

BenQ W2700 – Conclusie

De BenQ W2700 is een mooie evolutie van de W1700, al blijft er wel ruimte voor verbetering. Het lichte kader rond de projectie is grotendeels verdwenen, zodat het geen negatieve invloed meer heeft op het contrast. En dankzij de EcoSmart lamp of dynamische iris kan je het contrast nog wat verbeteren. Maar vooral het eigen contrast zou nog iets beter moeten om een echt schot in de roos te zijn. Gamers lijken omwille van de hoge input-lag beter weg te blijven van dit model.

Toch heeft deze projector heel wat bieden. Ultra HD projectie, ook is het dan niet met perfect detail, dat is zo bij alle pixelshifters. Uitstekende kleurweergave en degelijke kalibratie(zij het iets minder perfect dan verwacht) zorgen voor knappe beelden, die je snel meezuigen in het verhaal. De lichtopbrengst is voldoende voor een scherm van rond de 100 inch, zelfs bij wat omgevingslicht. Het contrast is misschien maar licht verbeterd, maar is nu wel goed genoeg voor kijken bij verduistering. De beste verbetering zit in de HDR-weergave. Die kreeg een erg goede tuning, zodat de projector ondanks zijn beperkingen erg meeslepende HDR-beelden creëert. De meer dan behoorlijke audio en mediaspeler zijn prima extraatjes, en de goede prijs is de kers op de taart.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Uitstekende kleurweergave (SDR én HDR)
  • Knappe HDR-beelden
  • Mooi design
  • Bruikbare geluidsoplossing en ingebouwde mediaspeler
  • Prijs

Minpunten
  • Geen perfect UHD detail

  • Niet voor gamers (te hoge input lag)
  • Verbeterd, maar nog steeds matig contrast

Reacties (3)