4e generatie P5-chip met AI
De nieuwe processor van Philips is voorzien van een krachtigere AI-chip, wat volgens het bedrijf zelf moet zorgen voor een nog nauwkeurigere en levensechtere weergave. De AI-functionaliteit maakt gebruik van neurale netwerken en machine learning om miljoenen PQ-testclips te analyseren vanuit een database.
In plaats van nog meer output te produceren uit elk van de vijf PQ-pijlers (bron, kleur, contrast, beweging en scherpte), is de AI-software ontworpen om een betere balans tussen deze pijlers te creëren. Door alle elementen van de inhoud frame voor frame te analyseren, moet door AI een realistischer en natuurlijker beeld geproduceerd worden. De AI-software verdeelt content in vijf categorieën: landschap/natuur, gezicht/huidskleur, beweging/sport, donker/contrast en overige. De AI-functie selecteert automatisch de juiste categorie en analyseert vervolgens de vijf PQ-pijlers om de balans daartussen aan te passen.
De Philips OLED935 is de eerste televisie met het nieuwe anti-inbrandsysteem, speciaal ontworpen om OLED-panelen te beschermen. De techniek maakt gebruik van een logodetectiefunctie die een raster van 32.400 zones bewaakt. Op nauwkeurige wijze detecteert de functie statische inhoud en vermindert vervolgens geleidelijk de intensiteit van de lokale lichtopbrengst om inbranden te voorkomen, zonder de functie van andere schermonderdelen in gevaar te brengen. Het systeem dekt volgens Philips het anti-brandprobleem voor 95% van de statische afbeeldingen, inclusief logo’s en game-content.
In plaats van één scherpte-instelling/niveau over het hele beeld toe te passen, is er een nieuwe AI Machine Learning Sharpness-functie om ‘lokale’ scherpte binnen het frame te optimaliseren. Hiermee worden verschillende instellingen in specifieke delen van de afbeelding toegepast om een scherpte over het gehele beeld te garanderen. De nieuwe AI Smart Bit Enhancement 2.0 lost detailverlies bij het verwijderen van strepen van zeer slechte broninhoud op.
Ook de Perfect Natural Reality-technologie is geoptimaliseerd door middel van AI. De verbeterde versie zet nu SDR-broninhoud om in een beeld met 30% meer natuurlijke scherpte dankzij een nieuwe functie voor het detecteren en verbeteren van hoogtepunten. De 4e-generatie P5-processor kan ook het Maximum Content Light Level (MAX CLL) in de HDR10-metadata nauwkeurig volgen en in kaart brengen over het volledige bereik van 1000 tot 4000 nits.
Filmmaker Mode en nieuwe bewegingsmodi
De Film Maker Mode (FMM) detecteert gecodeerde content automatisch en biedt kijkers de mogelijkheid deze modus in te schakelen. Daarnaast biedt Philips TV twee nieuwe bewegingsmodi: de Pure Cinema-modus en een nieuwe versie van Movie-modus. De Pure Cinema-modus schakelt de framesnelheid-conversie uit terwijl het ordenen van frames actief blijft. Dit wil zeggen dat een 24p-film die is ingekapseld als een 3:2-cadans 60Hz-signaal, opnieuw wordt gerangschikt in een 5:5-cadans 20Hz-signaal. In de nieuwe Movie-modus blijft een kleine hoeveelheid ‘de-judder’ actief, in combinatie met de ‘de-blur’-functie. Zo wordt de inherente vervaging van sample-and-hold-weergavetechnologieën, zoals OLED, tegengegaan zonder de zogenaamde ‘soap-opera’ effecten.
Wil je weten hoe de nieuwe P5-processor van Philips presteert? Lees dan onze Philips OLED935 review.
Reacties (0)