Philips 4K Ultra HD tv’s bepalen scherpte aan de hand van kijkafstand

11 september 2014 3 Minuten 0 Reacties
Philips-PUS9109-2

Tijdens IFA 2014 kregen wij een uitgebreide demonstratie van nieuwe technieken die in de 4K Ultra HD tv's van Philips verwerkt zitten.

Afgelopen week kondigde TP Vision maar liefst drie nieuwe series met 4K Ultra HD tv’s aan, waaronder een model met een gebogen display. Tijdens IFA 2014 kregen wij ook een kijkje in de keuken van de fabrikant, onder meer middels een uitgebreide demonstratie van nieuwe technieken die in de tv’s verwerkt zitten. Eén van deze technieken is Adaptive Sharpness.

Hoewel de tv-afdeling van Philips inmiddels onderdeel is van TP Vision werken er nog veel Nederlanders aan de ontwikkeling van de Philips tv’s. Van één van deze Nederlanders kregen we een uitgebreide demonstratie waarin een full hd-model van vorig jaar tegenover een 4K Ultra HD tv van dit jaar en het topmodel voor dit jaar gezet werd. Aan de hand hiervan werden de nieuwste technieken gedemonstreerd.

Alle nieuwe Ultra HD tv’s van Philips beschikken over nieuwe algoritmes voor het upscalen van content waardoor minder kleur verloren moet gaan en de scherpte vloeiender moet verlopen. De techniek gaat onder de naam Ultra Resolution en maakt dus van lage resolutie beelden 4K-materiaal. Deze techniek is echter niet alleen interessant voor lage resolutie content, zo toonde TP Viison. Ultra Resolution laat, wanneer ingeschakeld, ook 4K-materiaal beter ogen.

Advertentie

De (local) dimming-techniek heeft dit jaar veel aandacht gekregen. Micro Dimming Pro zien we op een aantal middenklasse en high-end modellen terug. Hiermee wordt zonder segment in het backlight, en dus led-verlichting vanaf de zijkanten, het contrast verhoogd door rekening te houden met het omgevingslicht. Een sensor analyseert het licht in de ruimte waar de tv staat en past aan de hand hiervan het backlight aan.

Een stapje hoger vinden we de Micro Dimming Premium-techniek welke voor nog diepere zwartwaarden en een hoger contrast moet zorgen dankzij het gebruik van 144 segmenten in het backlight. Dit is dus alleen van toepassing op de modellen die over direct led-achtergrondverlichting beschikken. De absolute topmodellen beschikken daarnaast over Bright Pro, een techniek waarmee het contrast dynamisch nog verder verhoogd wordt.

Een interessante nieuwe techniek is Adaptive Sharpness. Hiermee wordt de scherpte van het beeld bepaald aan de hand van de kijkpositie. Tv’s die komen met een ingebouwde camera analyseren waar de kijker zit en bepalen aan de hand van deze informatie of er meer of minder scherpte toegevoegd moet worden. Wanneer je dichtbij een tv zit oogt 4K-materiaal al scherp en heb je liever reductie van artefacten aangezien die ook duidelijker zichtbaar zijn. Wanneer je verder weg zit vallen die artefacten niet op en kan de scherpte geboost worden om ook op afstand nog een haarscherp plaatje voor te schotelen.

Opvallend is dat TP Vision de nieuwe 4K Ultra HD tv’s ook nu niet voorziet van een ingebouwde HEVC-decoder. Dit houdt in dat je vanuit de doos onder meer via Netflix geen 4K-materiaal kunt afspelen. Wel werd afgelopen week de UHD 880 4K mediaspeler gelanceerd, welke begin 2015 beschikbaar is. Kopers van een 8000-serie of 9000-serie Ultra HD tv krijgen deze mediaspeler gratis.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)