Panasonic en JVC werken aan optimalisatie HDR-prestaties grote schermen

05 september 2019 2 Minuten 0 Reacties
Panasonic_DP-UB9000_front2

De Panasonic DP-UB9000 UHD blu-rayspeler krijgt kleurprofielen waarmee het beeld geoptimaliseerd wordt voor JVC 2019 assortiment native 4K D-ILA-projectoren.

Panasonic en JVC kondigen tijdens IFA een samenwerking aan om de best mogelijke 4K HDR- weergave voor grote schermen te realiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de prestaties te optimaliseren van de thuisbioscoopproducten uit het topsegment van beide bedrijven. Voor Panasonic was dat de DP-UB9000 UHD blu-rayspeler en voor JVC het 2019 assortiment native 4K D-ILA-projectoren.

Door kleurprofielen toe te voegen die speciaal werden ontwikkeld voor de Panasonic Ultra HD Blu-rayspeler, zijn de prestaties van de projectoren van JVC verder verbeterd doordat de HDR-content is geoptimaliseerd voor speler/projector-pairing. Dit heeft geresulteerd in beelden met een echte bioscoopkwaliteit, aldus beide merken.

Een belangrijke functie van de DP-UB9000 UHD blu-rayspeler van Panasonic is de HDR Optimiser. Deze voert tone mapping uit op HDR10- content op basis van de metadata om aan te sluiten bij de capaciteiten van een scherm. Om een optimale HDR-beeldkwaliteit te realiseren als de speler is aangesloten op een compatibele JVC-projector, kunnen gebruikers kiezen uit twee kleurprofielen die speciaal zijn ontwikkeld voor de 4K UHD-speler van Panasonic. Samen met de HDR Optimiser van de speler produceren deze profielen de best mogelijke HDR-beelden.

Gebruikers selecteren hun beeldschermtype uit een spelermenu met opties (OLED, High Luminance Projector, Super High Luminance LCD enz.). De speler voert vervolgens tone mapping uit om de content geschikt te maken voor dat scherm.

Door de spelers te combineren met een 2019 JVC native 4K D-ILA- projector wordt een optimale HDR-beeldkwaliteit verkregen als een van de twee DP-UB9000-kleurprofielen van de projector wordt gebruikt. Met behulp van de kleurprofielinstellingen van de JVC-projector kiest de gebruiker voor Pana PQ HL (High Luminance Projector) of Pana PQ BL (Basic Luminance Projector) op basis van de bijbehorende HDR- schermtypeinstelling in de DP-UB9000. Welke instelling wordt gekozen is afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. De instelling High Luminance Projector geeft prioriteit aan de helderheid van het beeld. De instelling Basic Luminance Projector geeft prioriteit aan de breedst mogelijke kleurruimteweergave.

Er is een aantal modellen dat geen MaxCLL en MaxFALL (HDR10- metadata) biedt. In die gevallen werkt het speciale kleurprofiel van de projectoren samen met de HDR Optimiser van Panasonic om de optimale HDR-beeldkwaliteit te realiseren.

Voor de 2019 JVC D-ILA 4K-projectoren die al in gebruik zijn, zijn de speciale Panasonic DP-UB9000 kleurprofielen beschikbaar via een firmware-upgrade. Projectoren die nog geproduceerd moeten worden, worden uitgerust met een nieuwe firmwareversie.

Reacties (0)