Panasonic Convention 2019: Vlaggenschip OLED, jongste generatie Lumix en nieuwe soundbars

23 februari 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Panasonic 2019 oled

Panasonic nodigt zijn netwerk van Europese dealers al aardig wat jaren uit om in februari een aantal dagen te zien en te beleven wat er voor het nieuwe kalenderjaar op de planning staat. Homecinema Magazine is steevast van de partij, waardoor we in de vroege ochtend na de eerste lentedag weer in de trein naar Frankfurt stappen voor ons jaarlijkse tripje naar congrescentrum Kap Europa, waar de Japanse gigant in consumentenelektronica presentaties heeft voorbereid in zo’n beetje al haar productgroepen.

Inleidende presentatie

Volledig volgens traditie wordt onze rondgang door de zalen van het Kap – na een goed verzorgde lunch – voorafgegaan door een uitgebreide presentatie van de hoofdlijnen van het meerdaagse evenement. Yosuke Matsunaga, Managing Director Panasonic Appliances Europe, neemt ons mee langs de ontwikkelingen van het merk en spreekt onder meer over het belang van duurzaamheid en schone energie. Dat laatste onderwerp brengt ons bij de Panasonic air-to-water heat pumps, een inventieve lucht/water-warmtepompenserie die deel uitmaakt van een nieuwe generatie verwarmings- en airconditioningsystemen die ontworpen zijn om het huis te verwarmen of te koelen en om warm water te produceren. De warmtepomp van Panasonic moet besparingen tot 78 procent opleveren op de verwarmingskosten in vergelijking met elektrische verwarmingselementen.

Panasonic is in oktober begonnen met de productie van residentiële lucht/water-warmtepompen op de nieuwe locatie in Pilsen, Tsjechië, als onderdeel van haar inspanningen om de airconditioning op de Europese markt te verbeteren.

Hoogtepunten in de productgebieden zoals fotografie en audio/video zijn onder meer de Lumix FZ1000 II die we in april mogen verwachten en de OLED GZW2004 die we op de CES al eens mochten zien, maar die nu voor het allereerst vergezeld wordt de rest van de serie, GZW1004 en GZW954. Ook is er een aantal nieuwe hoofdtelefoons en platenspelers van Technics, waaronder de SL-1210MK7 draaitafel waarmee Mr. Tone, de winnaar van de Technics DJ Battle, de presentatie van wat audiogeweld mocht voorzien.

Flagship OLED

De GZW2004 is strikt genomen niet nieuw, aangezien de wereldpremière reeds op de CES in Las Vegas plaatsvond, maar de Convention in Frankfurt geeft ons voor het eerst een beter kijkje op de nieuwe vlaggenschip OLED-televisie. Vooral de HCX Pro processor, waar we later deze dag met colorist Dado Valentic langer over praten, trekt de aandacht. Het toestel wordt gepresenteerd als ‘de televisie met de beste bioscoopbeleving ter wereld’; een aantal van de aantrekkelijkste functies van de GZW2004, waaronder de opzienbarende ondersteuning van HDR10+, Dolby Vision en Dolby Atmos, zijn nu ook toegepast op alle OLED en de meeste LCD TV’s voor 2019 van Panasonic. Alleen het instapmodel in het 4K LCD- assortiment biedt deze ondersteuning niet.

Het absolute topmodel voor 2019 is dus de GZW2004, voorzien van een door Technics getunede soundbar en zelfs met omhooggerichte Dolby Atmos-speakers bovenin de behuizing. Daarbij is het OLED-paneel van dit model verder geoptimaliseerd aangezien Panasonic deze panelen eerder in het productieproces in handen heeft gekregen en daardoor de aansturing heeft kunnen finetunen. Panasonic noemt het een Professional Edition 4K OLED-scherm dat speciaal werd ontwikkeld door de R&D-technici van het merk.

Hollywood to your Home

Voor 2019 verdubbelt Panasonic het aantal OLED-series naar vier: de GZW2004, GZT1506, GZW1004 en GZW954. Al deze tv’s zijn uitgerust met de extreem krachtige HCX Pro Intelligent processor van Panasonic. Behalve dat ze de nieuwste generatie dynamische formaten HDR10+ en Dolby Vision ondersteunen, zijn alle OLED-modellen getuned door Hollywood-colorist Stefan Sonnenfeld. Naar verwachting zullen alle OLED-modellen het UHD Premium- certificaat krijgen. Dit jaar worden er bovendien drie nieuwe 4K LCD-series geïntroduceerd: de GXW904, GXW804 en GXW704. Natuurlijk zijn het niet alleen de beelden waardoor een tv een bioscoopbeleving biedt, geluid is net zo belangrijk. Alle modellen (met uitzondering van de GXW704- serie) ondersteunen Dolby Atmos. De GZW2004 is het enige model dat daarnaast innovatieve ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers heeft voor de meest intense surround sound.

Sonnenfeld behoort tot het handjevol gerenommeerde kunstenaars dat de kracht van kleurgradaties meester is voor het vertellen van verhalen en het communiceren van emotie. Hij heeft samengewerkt met ’s werelds beste filmmakers en heeft zijn vaardigheden als colorist toegepast op veel van de meest bejubelde en populaire speelfilms van de afgelopen tien jaar, zoals A Star is Born, Wonder Woman, Man of Steel, Star Wars: The Force Awakens en Jurassic World. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden maakt hij gebruik van de OLED-schermen van Panasonic als grote referentiemonitoren, omdat de nieuwe modellen in staat zijn tot het weergeven van lastige scènes met variabele helderheid en contrast – vaak aan de orde bij live sportuitzendingen en actiefilms.

Bekijk ook de complete Panasonic 2019 oled tv line-up.

Blu-ray en domotica

Op het gebied van Blu-ray zet Panasonic nog volop in op de UHD-spelers van het merk, met als topmodel de DP-UB9004 die vorig jaar al werd geïntroduceerd. De speler van referentieklasse vervangt de UB900, één van de eerste premium UHD-spelers van het merk, en tilt prestaties naar een hoger niveau met onderdelen die het apparaat inmiddels een EISA-award opleverden. Dat dankt het vlaggenschip aan onder meer THX-certified audio, een metalen chassis voor minder ruis en vibratie, geïsoleerde circuit boards en 7.1-kanaals verwerkingsvermogen. Van ruime HDR-ondersteuning en remastering tot Hi-res audio en gebalanceerde stereo uitgangen: de DP-UB9004 is een echt uithangbord voor de technologische kennis van het merk.

Op de stand wordt bovendien gefocust op de integratie van Control4, op korte termijn beschikbaar via een update. Voor maximaal kijkgenot met de universele AV-speler die zowel HDR10+ als Dolby Vision ondersteunt kun je dan heel gemakkelijk de ruimte aanpassen door bijvoorbeeld de zonneschermen te laten zakken, de verlichting te dimmen en met enkele swipes op je bedieningsapparaat de content af te spelen. Kortom, een uitstekende keuze om het gat te vullen dat OPPO heeft achtergelaten door zich terug te trekken uit de consumentenmarkt.

Nieuwe generatie Lumix

Onderdeel van de presentaties rond fotografie is onder meer de komst van de Lumix S-series volgende maand, oorspronkelijk aangekondigd op Photokina 2018. Met de Lumix S1 en S1R full-frame camera’s betreedt Panasonic een zeer drukke markt die gedomineerd wordt door Sony, maar met genoeg specificaties om die strijd aan te gaan.

Erg interessant qua specificaties is de primeur van de Lumix FZ1000 II met snelle 16x LEICA-lens, hi-res LVF en 1-inch sensor met hoge gevoeligheid, die we in april mogen verwachten. Deze splinternieuwe FZ1000 MKII is een camera voor iedere gelegenheid, maar vooral een geschikt bridgemodel voor de hobbyfotograaf omdat de vele geavanceerde functies het maken van prachtige beelden in de meest diverse omstandigheden erg eenvoudig maken.

Lumix FZ1000 MKII en TZ95

De FZ1000 MKII is voorzien van de beste specificaties om altijd en overal hoge prestaties te leveren. De camera is gebouwd om een grote, zeer gevoelige 20,1- megapixel MOS-sensor van 1 inch met een hoge signaal-ruisverhouding. Met andere woorden, deze camera is de ideale keuze voor het vastleggen van heldere beelden, ongeacht de hoeveelheid omgevingslicht. De 16x optische zoomlens biedt een bereik van 25-400 mm (equivalent van 35mm-camera), waardoor de camera perfect is voor het maken van landschapsfoto’s en opnames van onderwerpen die zich veraf bevinden. De nieuw toegevoegde Zoom Compositie Assistent helpt met één druk op de knop om het onderwerp snel terug in beeld te krijgen door uit te zoomen wanneer het zicht verloren gaat bij telefoto-opnamen. Met een diafragmabereik van f/2.8-4.0 kunnen prachtige onscherpe achtergronden worden gecreëerd. Het nieuwe kleinste diafragma van f/11 is handig voor gedetailleerde landschapsfoto’s. Het vrij kantelbare touchscreen aan de achterkant of de LVF (Live View Finder) met hoge resolutie kunnen gebruikt worden om de beste compositie te kiezen.

Ook nieuw in Frankfurt is de Lumix TZ95 uit de Travel Zoom-serie van het merk, eveneens een samenwerking met LEICA. Met een 30x optische zoom is deze veelzijdige camera op zakformaat een goede reisgenoot. De camera beschikt over een 20,3-megapixel sensor met hoge resolutie, 4K Photo en Video, snelle burstopnames en een reeks andere functies, waaronder het 180 graden kantelbare touchscreen aan de achterzijde en ook hier de aanwezigheid van een hoge resolutie Life View Finder dragen eraan bij dat het eenvoudiger is om iedere keer de gewenste opname te maken. De 24mm (35mm equivalent) ultragroothoeklens van LEICA is ideaal voor landschapsfoto’s, maar met de 30x optische zoom wordt een zoombereik tot 720 mm (35mm equivalent) geboden. Power O.I.S. (Optical Image Stabilizer) zorgt voor scherpe opnames door bewegingsonscherpte te compenseren, zelfs wanneer bij lange brandpuntsafstanden opnames worden gemaakt.

De nieuw toegevoegde Zoom Compositie Assistent helpt om het onderwerp snel terug in beeld te krijgen door uit te zoomen wanneer het zicht verloren gaat bij telefoto-opnamen. Om de snel bewegende onderwerpen bij te houden, beschikt de TZ95 over een burstfunctie van 10 frames per seconde (AFS) en volgt het onderwerp met een snelheid van 5 fps (AFC). Aanvullende specificaties zijn onder meer een 1/2,3-inch Live MOS-sensor met een hoge resolutie van 20,3 megapixels, snelle AF van circa 0,1 seconden en 4K Photo.

Audio: SC-PMX94, compact alles-in-één systeem met luidsprekers

Panasonic heeft ‘PanaCon 2019’ ook benut om een nieuw microsysteem te introduceren, de SC-PMX94, waarmee luisteren naar muziek vanaf diverse bronnen mogelijk is. De PMX94 beschikt over een nieuwe AUX-IN Auto Play-functie. Met deze functie kan men moeiteloos naar gestreamde muziek luisteren via apparaten als Chromecast Audio. Het systeem hoeft niet eens aan te staan om te kunnen beginnen met afspelen. Zelfs wanneer de PMX94 is uitgeschakeld en er muziek wordt gestreamd naar een apparaat dat is aangesloten op de Aux-in, wordt het microsysteem automatisch ingeschakeld en de juiste invoer geselecteerd. Door toevoeging van een optische ingang kan de PMX94 ook als weergever voor je tv-geluid ingezet worden.

De PMX94 wordt aangedreven door de nieuwste generatie LincsD-amp en heeft 3-weg luidsprekers met silk dome-tweeters, piezo-tweeters en een woofer met PP- conus van bamboekoolstof die een natuurlijk, onvervormd geluid moeten produceren.

Soundbars met Dolby Atmos

We noemden in de inleiding al de hoofdtelefoons en draaitafels van Technics, maar er werden in Frankfurt ook een aantal nieuwe soundbars gelanceerd. Specifiek zijn dat de SC- HTB900, SC-HTB700 en SC-HTB510 soundbars. De HTB900 en HTB700 ondersteunen Dolby Atmos en DTS:X. In de SC-HTB900 en HTB510 is Chromecast ingebouwd voor bediening en streaming vanaf een smartphone of tablet. De soundbars werken ook met Google Assistent, wat betekent dat de modellen handsfree bediend kunnen worden via spraakopdrachten.

Het topmodel HTB900, waaraan is meegewerkt door geluidsspecialisten van Technics, is ontworpen voor een optimale geluidservaring bij films, maar biedt ook uitkomst voor de muziekliefhebber. Voorbeeld: een nieuwe Berlin Philharmonic Hall-modus, die het fantastische geluidsveld van één van ’s werelds beste concertzalen nabootst. De engineer van Technics die het apparaat het label ‘Tuned by Technics’ hebben opgeleverd, hebben de HTB900 zo afgesteld dat het geluid niet alleen zo goed mogelijk gefinetuned is, maar ook is afgestemd op het beeld.

Bekijk ook de Panasonic 2019 soundbar line-up.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
23 februari 2019 om 15:51

hallo Rob,
geen nieuws over 4K blu-ray recorders ?
mvg,
frans callebaut

Inloggen