Het jaar 2018 was ongetwijfeld het jaar van de slimme speakers. Nu de Google Assistent in het Nederlands verkrijgbaar is kun je via een slimme speaker heel gemakkelijk in het Nederlands het slimme huis bedienen. Dat Nederland de Google Assistent omarmt is wel duidelijk. In geen enkel ander land zag Google zoveel gebruik van de virtuele assistent als in Nederland. Uiteraard zijn er ook slimme speakers met andere spraakassistenten beschikbaar. Denk aan Amazon met Alexa of Apple’s Siri op de HomePod, maar deze zijn officieel (nog) niet in Nederland op de markt gebracht. Daarom kijken we in dit overzicht naar slimme speakers met de Google Assistent die in Nederland verkrijgbaar zijn.
Google Home Mini
Eén van de goedkoopste manieren om met een slimme speaker in aanraking te komen is door de Google Home Mini te kopen. De Google Home Mini werd, samen met de Google Home, in oktober eindelijk naar de Nederlandse markt gebracht. De slimme speaker heeft een adviesprijs van 59 euro, maar was tijdens Black Friday zelfs voor 25 euro verkrijgbaar.
De Google Home Mini heeft dezelfde functies als de normale Google Home, maar je levert hierdoor wel wat in op de geluidskwaliteit. De kleine speaker ziet eruit als een puck en logischerwijs mag je hier geen premium audio van verwachten. Niet dat het geluid slecht is voor de prijs, maar een bass is vrijwel afwezig en het geluid kan soms een beetje schel klinken. Het smarthome bedienen met de Google Home Mini werkt echter uitstekend en ook de radio afspelen op de achtergrond voldoet meer dan voldoende.
De lampjes bovenop de speaker geven aan wanneer er geluisterd wordt naar een stemcommando en via het tikken aan de linker- of de rechterkant kun je het volume lager zetten of hoger zetten. Via een fysieke schuifknop kun je de speaker ook uitzetten wanneer je wilt dat er niet geluisterd wordt.
De Google Home Mini is zeker niet de beste slimme speaker in het overzicht, maar wel diegene met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Google Home
De speaker waar het allemaal mee begon is de Google Home. Via ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’ zal de speaker naar je luisteren, waarna je een stemcommando kunt geven. Of je nu de slimme lampen in je huis wilt bedienen, een serie op Netflix wilt starten of het antwoord zoekt op een prangende vraag, de Google Home-speaker zal je altijd kunnen helpen. De stemcommando’s worden goed opgevangen, ook wanneer je zelf in een andere kamer in het huis aanwezig bent.
Deze volwaardige speaker biedt relatief goed geluid voor de prijs en is daarnaast ook nog eens slim. Wie zelf ook slim is en deze speaker in huis wil halen kijkt regelmatig naar aanbiedingen voor deze speaker, want ook de reguliere Google Home is vaak te vinden voor een veel lager bedrag dan de adviesprijs van 149 euro.
JBL Link
JBL heeft het afgelopen jaar vier speakers uitgebracht met ondersteuning voor de Google Assistent. De JBL Link 10 en JBL Link 20 zijn kleine draagbare speakers met een accu. Daarnaast heeft JBL ook twee grote speakers uitgebracht, de JBL Link 300 en de JBL Link 500. Deze sluit je aan op het stroomnet.
De JBL Link 10 en Link 20 zijn stof- en spatwaterdicht en kun je dus overal mee naar toenemen. De accu van deze modellen gaan ongeveer 10 uur mee. In feite zijn beide modellen leuke Bluetooth-speakers voor in de zomer, maar wel speakers die ook ondersteuning bieden voor de Google Assistent. Voor 129 en 149 euro kun je ze in huis halen.
Wil je thuis genieten van een 50W of 60W speaker en zoek je naar volwaardig geluid vanuit je smart speaker met Google Assistent? Kijk dan eens naar de grotere JBL Link 300 en JBL Link 500. De adviesprijzen bij lancering lagen wellicht iets te hoog voor beide modellen. De Link 300 ging voor 299 euro en de Link 500 voor 399 euro. Inmiddels zijn de prijzen al zover gedaald dat je voor beide modellen respectievelijk 199 euro en 249 hoeft te betalen.
LG WK7 ThinQ
Sinds november is de LG WK7 ThinQ te koop in Nederland. Bij deze 30 watt-speaker heeft LG samengewerkt met Meridian Audio. Je kunt meerdere speakers met elkaar koppelen voor een multiroom-opstelling. De speaker van LG wordt geprezen voor het goede geluid en de microfoons pakken de stemcommando’s goed op. De LG WK7 ThinQ is verkrijgbaar vanaf 199 euro, maar de iets hogere prijs ten opzichte van de gewone Google Home is goed te verantwoorden door de betere geluidskwaliteit van deze speaker.
Het design is voor sommige mensen wellicht niet helemaal wat ze precies zoeken in een smart speaker. De speaker is bijna 22 centimeter hoog en zal niet echt wegvallen in je interieur. De hoge ronde koker ziet er niet heel spannend uit, maar de Google Assistent-ondersteuning is in ieder geval prima in orde. De LG WK7 ThinQ is met een prijs van 199 euro een betaalbaar alternatief ten opzichte van de normale Google Home en is niet voor niets winnaar van een EISA award in de categorie Artificial Intelligence Loudspeaker 2018-2019.
Harman Kardon Citation
Zoek je de beste geluidskwaliteit als het gaat om een slimme speaker met Google Assistent? Dan kom je al snel bij Harman Kardon uit. De Citation-serie werd afgelopen zomer geïntroduceerd. Plaats meerdere speakers van deze serie voor een multiroom-opstelling. De Citation One is de directe concurrent van de Google Home en de LG WK7 ThinQ als het gaat om de prijs. Voor 199 euro is dit model met 40 watt van jou. Via wifi of bluetooth kun je de speaker bedienen en via Google Assistent ook uiteraard met je stem. Voor 299 euro haal je de Citation 100 met een vermogen van 50 watt in huis. Beide modellen hebben een touchscreen.
De beste slimme speakers als het gaat om geluid, en tevens ook de duurste speakers in dit overzicht, zijn de Citation 300 en de Citation 500 met respectievelijk vermogens van 100 watt en 200 watt en een lcd-kleurenscherm. Het bijbehorende prijskaartje is 399 euro en 649 euro. Zoek je een slimme speaker met Google Assistent die tevens ook als volwaardig audio-apparaat in huis kan dienen? Bekijk dan zeker eens de Citation 300 en de Citation 500.
Meer slimme speakers op komst
Voor het komende jaar verwachten we veel meer aankondigingen van slimme speakers, te beginnen met aankondigingen tijdens de CES 2019 in Las Vegas die volgende week van start gaat. Het is te hopen dat ook Sonos zich binnenkort bij dit overzicht gaat voegen. Ondersteuning voor de Google Assistant moet dit jaar beschikbaar worden gesteld. Op dit moment werkt de Sonos One bijvoorbeeld enkel nog met Amazon Alexa, dat niet in de Nederlandse taal te gebruiken is. Hopelijk brengt Apple de HomePod ook in meer landen uit, waaronder in Nederland. We zullen zien wat 2019 voor ons in petto heeft.
Reacties (0)