Over deze 5 features moet je nieuwe tv beschikken

05 november 2015 7 Minuten 0 Reacties
Philips-9600-serie

Als je voor een high-end en future-proof tv met de nieuwste technieken wilt gaan zijn dit de vijf features waar je op moet letten.

We hebben het heel vaak over waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe tv, maar de tv-wereld verandert snel en dus veranderen de features waar je op moet letten snel. Als je voor een high-end en future-proof tv met de nieuwste technieken wilt gaan zijn dit de vijf features waar je op moet letten, gebaseerd op de meest recente ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van hardware en software.

Een tv kopen

Een tv kopen is al even niet meer zo eenvoudig als het lijkt, zeker als je rekening wilt houden met alle mogelijkheden die televisies tegenwoordig bieden. De grootte en het budget zijn natuurlijk nog steeds van belang maar er zijn de laatste jaren verschillende standaarden en technieken ontwikkeld die je meer uit je tv laten halen en waar je dus op kunt letten. De meest recente standaard van de laatste jaren is 4K Ultra HD, de hogere resolutie, maar de film- en tv-industrie vindt dat niet voldoende om consumenten te overtuigen en komt met verschillende standaarden en technieken om het maximale uit die hoge resolutie te halen.

Wil je meer weten over het kopen van een tv, bijvoorbeeld waar je in de winkel op moet letten of welke tv het beste bij jouw situatie past? Neem dan een kijkje in ons tv kopen tip-archief.

Advertentie

1. 4K Ultra HD

Natuurlijk is de eerste feature de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Met deze resolutie krijg een viermaal scherpere weergave op je scherm; viermaal het aantal pixels dan full hd. Over het algemeen is de regel; hoe groter de tv, des te meer profiteer je van de 4K-resolutie. Op een kleiner scherm, met een normale kijkafstand, is het verschil tussen full hd en Ultra HD namelijk niet goed zichtbaar. Nu moet hierbij gezegd worden dat je vandaag de dag bijna automatisch op een 4K Ultra HD tv uitkomt als je gaat shoppen voor een premium tv. De meeste fabrikanten rusten hun topmodellen uit met de hoge resolutie. Ook zien we de prijzen van deze modellen steeds harder dalen waardoor de 4K Ultra HD-modellen bijna op hetzelfde prijspunt liggen als de full hd-modellen van drie jaar terug.

Lees meer over 4K Ultra HD en het verschil met full hd.

2. High Dynamic Range (HDR)

Zoals hierboven al aangegeven vond de film- en tv-industrie alleen een hogere resolutie niet voldoende. Ook de kleurweergave en het contrast moeten verbeterd worden en mede hiervoor komt High Dynamic Range om de hoek kijken. Deze feature, omschreven als HDR, vergroot het dynamisch bereik (het verschil tussen diep zwart en intens wit) van beelden door de zwartwaarden dieper te maken en de wittinten helderder. Hierdoor krijg je meer details in donkere delen van het scherm en in de heldere delen van het scherm. Het enige dat je voor de weergave nodig hebt is een tv die ondersteuning voor HDR biedt en content die in HDR gemasterd is. Over dat laatste; veel Ultra HD Blu-ray discs (films in 4K-resolutie op Blu-ray) worden waarschijnlijk in HDR gemasterd en ook hebben diensten als Netflix en Amazon aangegeven HDR te gaan ondersteunen bij het streamen van content.

Momenteel beschikken vrijwel alleen de premium tv’s van de grotere fabrikanten over ondersteuning voor HDR, maar het moet gezegd worden dat er nog niet één standaard door iedereen gebruikt wordt. Momenteel worden drie standaarden gebruikt, waaronder de algemene HDR-standaard en de Dolby Vision-standaard. Het is niet duidelijk welke standaard het zal worden (als dit al het geval is) en of er compatibiliteit tussen beide standaarden is.

Lees meer over High Dynamic Range (HDR).

3. 10-bit panelen

Als je nog niet helemaal ingelezen bent op het gebied van tv’s dan is dit kopje waarschijnlijk nieuw voor je. Maar, het is des te belangrijker want om meer kleur op je tv tevoorschijn te toveren, en dus voor een natuurgetrouwe weergave te zorgen, moet het aantal kleurgradaties omhoog. Tv’s gebruikten tot voor kort standaard 8-bit panelen waarmee 16,78 miljoen kleurgradaties weergegeven kunnen worden maar dankzij een nieuwe standaard voor kleurdiepte gaan we nu over op 10-bit panelen die 1,07 miljard kleuren kunnen weergeven. Het menselijk oog kan veel meer kleurgradaties onderscheiden dan 16,78 miljoen dus ook hier gaan we van profiteren.

De 4K Ultra HD-standaard omvat de nieuwe 10-bit kleurdiepte en de verwachting is dan ook dat de meeste (native) 4K-content met de nieuwe standaard uitgeschreven zal worden. De HEVC-decoder, die te vinden is op je 4K Ultra HD tv, kan deze informatie lezen en de hardware (een 10-bit-paneel) kan het grotere aantal kleurgradaties weergeven.

Lees meer over 8-bit en 10-bit tv’s.

4. HDMI 2.0a

De meeste tv’s die je vandaag de dag koopt beschikken over HDMI 2.0-poorten. En hierbij zijn ze volledig voorzien in de ondersteuning van het grotere kleurbereik, de 4K Ultra HD-resolutie en functies als HDMI-CEC en HDMI-ARC. Maar, toch heb je nog een nieuwere HDMI-versie nodig om van High Dynamic Range-content te profiteren. Deze content komt namelijk met metadata die door de tv uitgelezen moet worden, waarna het paneel de informatie kan weergeven in de vorm van HDR-content. Om die informatie te lezen zijn HDMI 2.0a-poorten nodig en vanuit de doos zien we die op dit moment nog niet veel terug. Gelukkig zijn de meeste tv’s te voorzien van een firmware-update waardoor HDMI 2.0-poorten naar HDMI 2.0a geüpgraded kunnen worden.

Lees meer over de HDMI 2.0a-standaard.

Advertentie

5. HDCP 2.2

Je ziet het misschien snel over het hoofd, maar je tv moet ook om kunnen gaan met content die beveiligd is. Met de komst van 4K Ultra HD zien we de nieuwe HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) 2.2-standaard verschijnen waarmee digitale content beveiligd wordt zodat het niet te kopiëren is.

Het hele technische proces laten we even achterwege maar het komt er op neer dat je apparatuur over HDCP 2.2-ondersteuning moet beschikken om digitale content van andere apparatuur en streamingdiensten te kunnen weergeven. Sluit je bijvoorbeeld een Ultra HD Blu-ray speler met een nieuwe film die volgens de HDCP-standaard beveiligd is aan op een tv zonder HDCP 2.2 dan ga je helaas je film niet kunnen bekijken. Gelukkig beschikt het merendeel van de Ultra HD tv’s dit jaar over in ieder geval één HDMI-poort met HDCP 2.2-ondersteuning maar het is in ieder geval iets waar je op moet letten.

Lees meer over de HDCP 2.2-standaard.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van een tv of de 4K Ultra HD-resolutie? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Voor alle nieuwe tv’s die dit jaar in Nederland gelanceerd zijn kun je terecht in het 2015 home cinema overzicht.

Reacties (0)