Geen HDR zorgen meer
Ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision maakt dat je als consument geen lastige keuze meer hoeft te maken. Bovendien ondersteunt Panasonic als eerste ook het HLG Photo formaat. Wie vandaag een ‘HDR’ foto maakt, creëert niet echt HDR content. De HDR foto wordt met tonemapping technieken omgezet naar de beperkingen van het SDR jpg formaat. Het nieuwe fotoformaat, HLG Photo, bevat werkelijke HDR content en zal dan ook veel meer impact hebben als je hem op een HDR-compatibel scherm bekijkt. Goed nieuws voor alle fotografen!
Top OLED
Aan de top van zijn line-up gebruikt Panasonic uitsluitend OLED modellen. De Japanse fabrikant kiest al enkele jaren voor het superieure contrast en ruime kleurbereik. Daarnaast gebruikt het zijn banden met de filmindustrie, de 2019 modellen werden getuned door top Hollywood colorist Stefan Sonnenveld, om zo de kleurweergave naar een niveau van studioperfectie te trekken. De GZ2000 beschikt bovendien ook over een ‘Netflix Calibrated’ mode, die perfecte weergave van je favoriete streaming-content garandeert. Wie echt absolute perfectie wenst kan de GZ2000 met behulp van Calman software (laten) kalibreren. Bovendien beschikt de GZ2000 nu over een ingebouwde patroongenerator zodat de kost om zelf te kalibreren aanzienlijk daalt.
Maar Panasonic is zich duidelijk ook bewust van de minder sterke punten van OLED, zoals de lagere piekhelderheid ten opzichte van de laatste generaties LED, en de weergave van zwartdetail. Geen wonder dat de verbeteringen die het in 2019 voorstelt daar duidelijk op inspelen. We trokken naar de kantoren van Panasonic in Parijs voor een uitgebreide demo.
Verbeterd zwartdetail
Perfecte zwartweergave is een sterk punt voor OLED tv’s, maar de weergave van subtiel zwartdetail blijkt al sinds de eerste modellen ietwat lastiger. Alhoewel er in de voorbije jaren veel verbeterd is op dat vlak, toonde Panasonic ons dat het nog beter kan. De nieuwe HCX Pro processor en betere controle over de drivers van het OLED-paneel hebben voor een duidelijk zichtbare verbetering gezorgd. In een demo naast een Sony AG9 zagen we drie verbeteringen. In zeer donkere kleurgradiënten is de weergave op de GZ2000 uniformer en bijna vrij van kleurbanden, waar de Sony ietwat grillegere resultaten toonde. OLED schermen kunnen in sommige scènes occasioneel lichte flikkering tonen. Dat bleek op de GZ2000 niet het geval te zijn. Tot slot kregen we een donkere filmscène met veel schaduwdetail te zien. De Panasonic bracht aanzienlijk meer detail tot leven en behield ook beter de correcte kleurweergave.
De Panasonic GZ2000 (boven) toont duidelijk meer schaduwnuances dan de Sony AG9 (onder)
In donkere scènes zorgt de betere controle over kleur en schaduwnuances niet alleen voor meer schaduwdetail, maar ook voor meer kleur. (Panasonic GZ2000 boven, Sony AG9 onder)
Helderder beeld
Het lijkt onrealistisch te zijn om met de huidige technologie te hopen op een grote sprong in piekhelderheid, dat werd door Panasonic bevestigd. Maar het kan wel degelijk beter. Panasonic heeft het OLED-paneel aangepast met een betere ‘power management module’, eenvoudig gezegd een betere koeling. Dankzij de betere koeling kan er meer vermogen naar het paneel gestuurd worden, en dus meer licht gegenereerd. Panasonic claimt zo een 30% verbetering in APL (Average Picture Level), en 10-20% betere piekhelderheid. Precieze cijfers kregen we niet, en de vergelijking met de Sony AG9 gaf een eerder klein, maar weliswaar zichtbaar effect. Misschien mogen we hopen op een 1.000 nits prestatie.
Unieke audio
Panasonic werkt voor zijn top OLED-modellen steevast samen met Technics, de audio-arm van Panasonic. Transport van de audiosignalen met de hoogste kwaliteit wordt gegarandeerd door de Jeno Engine, die ook in de top audiotoestellen van Technics terug te vinden is. Daarnaast werd er dit jaar gekozen voor een unieke luidspreker configuratie. Onder het scherm bevinden zich een linker, rechter en center luidspreker die naar de luisteraar gericht zijn. Ze zijn samen goed voor 100 Watt vermogen. Bovenaan aan de achterzijde van het scherm zitten twee extra ‘upfiring’ luidsprekers (2x 20 Watt) die naar boven gericht zijn. Die zijn bedoeld voor Dolby Atmos weergave, waarbij het geluid ook van boven je komt. De upfiring luidsprekers kaatsen het geluid via het plafond naar de luisteraar en zorgen zo voor een realistische weergave van Dolby Atmos, zonder dat je een aparte soundbar nodig hebt. Dankzij de uitgekiende Technics tuning kunnen deze luidsprekers ook gebruikt worden bij stereo-muziek, waarbij ze voor een breder geluidsveld en betere localisatie van stemmen zorgen.
Conclusie
Zoek je een OLED-tv die de beste filmbeleving garandeert? Met de Panasonic GZ2000 haal je beeldkwaliteit in huis die de intentie van de filmmaker perfect weergeeft. Met accurate kleuren, fijne schaduwnuances en intense contrasten. Een tv die alle belangrijke HDR-formaten ondersteunt. En die indrukwekkend Dolby Atmos surround geluid creëert. Waarom zou je twijfelen?
In Nederland heeft de GZ2000-serie de naam GZW2004 meegekregen. De specificaties en features komen overeen.
Dit artikel is geschreven in opdracht van Panasonic België.
Reacties (1)