Nieuw keurmerk voor digitale radio in Nederland

20 januari 2015 1 Minuut 1 Reacties
digitale-radio-keurmerk

We doen het bijna allemaal dagelijks nog; radio luisteren. Maar, luister jij dan ook in digitale kwaliteit? Met veel nieuwe audioproducten is dit al mogelijk en om er zeker van te zijn dat je met deze producten alle soorten radio kunt beluisteren is er een keurmerk in het leven geroepen; het Digitale Radio Keurmerk, ook wel het Digitale Vinkje genoemd.

Dit keurmerk verzekert de consument dat digitale radioproducten klaar zijn voor de toekomst, omdat ze naast FM ook DAB en DAB+ radiozenders kunnen ontvangen. Tegelijkertijd waarborgt het keurmerk de kwaliteit en betrouwbaarheid van de radio. Het Digitale Vinkje komt van origine uit het Verenigd Koninkrijk.

Om een product in aanmerking te laten komen voor het Digitale Vinkje, moet deze FM, DAB én DAB+ uitzendingen kunnen ontvangen. Indien het product bijvoorbeeld alleen FM en DAB óf DAB en DAB+ maar geen FM ontvangt, komt het niet in aanmerking. Daarnaast moet het product onder andere voldoen aan eisen op het gebied van ontvangst en dataweergave (FM RDS en DAB/DAB+-tekst). Het vinkje is te vergelijken met andere elektronica-keurmerken zoals KEMA-KEUR.

Tivoli Audio is een van de eerste fabrikanten die de certificering wist te verkrijgen. Het vinkje kan vanaf heden worden gevonden op verkooppunten, verpakkingen, online en op marketingmaterialen van Tivoli Audio. Toestemming voor gebruik van het vinkje wordt verleend door Digital Radio UK.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Clason Eise

Clason Eise
26 februari 2019 om 11:40

Als je net buiten bereik van een DAB zendmast zit, kan een eigen DAB antenne dan helpen? Hoe werkt dat? Hoe sterk moet die dan zijn, in km/bereik, in watt?

Inloggen