Review: Teufel Radio One – wekkerradio met bluetooth en DAB+

24 april 2022 7 Minuten 4 Reacties
Teufel Radio One

Bij FWD kijken we regelmatig naar indrukwekkende stereosystemen waarmee je van je favoriete muziek kunt genieten, maar in de slaapkamer mag muziek natuurlijk ook niet ontbreken. Teufel heeft speciaal hiervoor de Radio One uitgebracht. Dit is een wekkerradio met krachtige speaker, bluetooth en DAB+.

Wat is de Teufel Radio One?

De Teufel Radio One beschikt over twee breedbandluidsprekers van 2-inch en een groot passief membraan aan de achterzijde. Deze drivers zijn licht zijwaarts gericht, voor een goede spreiding van het geluid. Teufels Dynamore-technologie is aanwezig voor een breed geluidsbeeld.

Dit model beschikt over klassieke FM-radio en digitale radio via DAB+. Je kunt drie voorkeursstations instellen voor beide ontvangstopties. De draadantenne is volgens het bedrijf zo goed als onzichtbaar weggewerkt aan de onderzijde van het apparaat. Uiteraard kun je ook muziek streamen via bluetooth 5.1 vanaf je smartphone of tablet. Tevens is er een 3,5mm-aansluiting voor externe geluidsdragers.

Natuurlijk is een wekkerradio er ook om je wakker te maken. Je kunt twee afzonderlijke alarmen instellen en kiezen uit eenmalig, dagelijks, wekelijks of in de weekenden. Wordt wakker met radio, muziek via bluetooth of een ingebouwde alarmtoon. Teufel heeft een bijzondere alarmtoon toegevoegd genaamd ‘Berlin’. Deze laat het klokkenspel van de Gedächtniskirche horen. Het kantoor van Teufel staat namelijk recht tegenover deze Berlijnse kerk. Via de knoppen op de voorkant kun je alles instellen en tevens is er een groot display met automatische of handmatige helderheidsregeling aanwezig. De Teufel Radio One kost 169,99 euro maar kan momenteel voor 149,99 euro via de website van Teufel gekocht worden.

Design

De Teufel Radio One komt in een witte en een zwarte variant, beiden voorzien van een kunststof behuizing, speakerstof aan de voorzijde met daaronder een lichtgevend display, knoppen op de bovenzijde en een passieve woofer aan de achterzijde. Achterop zien we ook nog een usb-poort voor het opladen van je smartphone en een aux ingang terug. Onderop het apparaat is een antenne geplaatst die je uit kunt rollen voor een optimaal bereik.

De Radio One voelt stevig aan, is netjes afgewerkt en ziet er modern maar weinig bijzonder uit. Het is geen opvallende wekkerradio en past prima op het gemiddelde nachtkastje.

Installatie en gebruiksgemak

Aangezien de Radio One niet over een internetverbinding beschikt is er ook geen app aanwezig. De installatie is dus vrij eenvoudig en de bediening vindt plaats op het apparaat zelf.

Om de radio te installeren moet je even knoeien met de knoppen om precies te snappen wat je doen moet. De grote draaiknop op de bovenzijde laat je navigeren in menu’s. Met een druk op die knop selecteer of bevestig je een functie. Helemaal links bovenop het apparaat bevindt zich de menuknop waarmee je toegang krijgt tot onder meer het scannen naar DAB+ radiostations, de klok, het display (dimmen) en de bron (bluetooth, fm, DAB+ en aux). Met de knoppen op de bovenzijde van het speakerstof selecteer je een specifieke wekker, de sleepmodus, de bluetooth-input, fm-radio en DAB+-radio. De knoppen voor de wekkers (twee stuks) en sleeptimer kun je ingedrukt houden om ze in te stellen. Bovenop de speaker zijn ook nog drie preset-knoppen geplaatst. Houd je deze ingedrukt terwijl je naar een radiostation luistert dan wordt het station onder de betreffende knop opgeslagen.

Het zoeken naar DAB+ radiostations is vrij eenvoudig en zelfs in een nieuwbouwwoning die zeer goed geïsoleerd is zijn vrijwel alle bekende en regionale stations binnen één minuut gevonden. De antenne aan de onderzijde is uit te rollen en richting een raam te plaatsen, mocht er toch onvoldoende bereik zijn. Het bereik voor fm-stations is vanzelfsprekend iets minder in dezelfde situatie. Ook het koppelen met een bluetooth-apparaat is binnen een paar stappen gedaan, waarna je muziek van bijvoorbeeld een smartphone kunt weergeven.

Eén van de belangrijkste functies van de Teufel Radio One is natuurlijk de wekker. Gelukkig werkt die eenvoudig en betrouwbaar. Met een enkele druk op de knop (een van de twee wekkers) is de wekker te activeren. Druk je de knop langer in dan is de wekker in te stellen. Zo kun je de tijd instellen maar ook of de wekker elke dag, elke weekdag, elke weekenddag, eenmalig of op een specifieke dag ingesteld moet worden. Je hebt de keuze uit vijf geluiden voor de wekker, maar je kunt ook kiezen voor een radiostation of de bluetooth-koppeling. Ook is het volume van de wekker in te stellen.

Tot slot is het mogelijk om je smartphone via de usb-poort aan de achterzijde van de Radio One op te laden. Een handige extra functie, zeker wanneer het stopcontact bij je bed nu bezet wordt door de wekkerradio.

Audiokwaliteit

Een wekkerradio heeft als belangrijkste functie dat je er daadwerkelijk wakker van wordt, en gelukkig is dat het geval. Er zit genoeg volume in om wakker van te worden en er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om een alarm naar eigen wens aan te maken. Maar, als je eenmaal wakker bent dan wil je ook van de muziek kunnen genieten.

De Teufel Radio One is een echte allrounder. Als audiosysteem voor bij het wakker worden, voor achtergrondmuziek tijdens het schoonmaken of laat in de avond voor sfeermuziek tijdens het lezen van een boek. Je kunt er alle kanten mee op, maar wel met beperkingen. De speaker levert een helder en dynamisch geluid, waar toch opvallend veel speelsheid en spreiding in zit. Ja, je hoort duidelijk dat het een kleine en compacte speaker met directioneel geluid is, maar een gemiddelde slaapkamer is prima en overtuigend te vullen. De muziekweergave is warm, krachtig en voorzien van volle lage tonen. Een feestje kun je er niet mee geven, maar voor het doel waarvoor deze speaker ontwikkeld is, is het een prima apparaat. Overigens hebben die stevige lage tonen ook een nadeel. Als de speaker op een kastje staat dat resoneert dan is dat op hoog volume snel storend. Het bureau waar de speaker nu op staat trilt volledig mee. Sterker nog; bij bepaalde muziek trilt de speaker zo erg dat hij langzaam aan richting de rand van het bureau loopt. Bij normaal en laag volume (tot 14) is het gelukkig niet storend. Een equalizer is helaas niet aanwezig.

Conclusie

De Teufel Radio One is eigenlijk in alle opzichten een allrounder. Hij kan alles gewoon goed en doet precies wat hij belooft. Nee, het is geen high-end speaker en van de audioweergave hoef je dus ook geen wonderen te verwachten. Maar, voor een speaker die voor erbij en als wekker bedoeld is zal hij niet teleurstellen. De muziekweergave is gewoon prima. Het is ietwat gesloten en de lage tonen kunnen overheersen, maar dan wordt gecompenseerd met veel power, dynamiek en warmte. De werking van alle knoppen en menu’s is even wennen, maar geven je wel een hoop instellingsmogelijkheden. DAB+, de usb-poort voor je smartphone en bluetooth maken het apparaat compleet. Ben je op zoek naar een wekkerradio met prima geluid voor die vroege ochtend of late avond? Dan is de Teufel Radio One zeker aan te raden.

7.5
Teufel Radio One

Beoordeling
Teufel Radio One

Pluspunten
  • Volledig uitgerust
  • Goed DAB+ bereik
  • Onopvallend maar modern design
  • Echte allrounder
Minpunten
  • Lage tonen kunnen overheersen
  • Geen equalizer
  • Knoppen zijn even wennen

Beoordeling Teufel Radio One

De Teufel Radio One is eigenlijk in alle opzichten een allrounder. Hij kan alles gewoon goed en doet precies wat hij belooft. Nee, het is geen high-end speaker en van de audioweergave hoef je dus ook geen wonderen te verwachten. Maar, voor een speaker die voor erbij en als wekker bedoeld is zal hij niet teleurstellen. De muziekweergave is gewoon prima. Het is ietwat gesloten en de lage tonen kunnen overheersen, maar dan wordt gecompenseerd met veel power, dynamiek en warmte. De werking van alle knoppen en menu's is even wennen, maar geven je wel een hoop instellingsmogelijkheden. DAB+, de usb-poort voor je smartphone en bluetooth maken het apparaat compleet. Ben je op zoek naar een wekkerradio met prima geluid voor die vroege ochtend of late avond? Dan is de Teufel Radio One zeker aan te raden.

Prijsvergelijker Teufel Radio One

Reacties (4)