Nieuw H.265 videoformaat voor betere kwaliteit met minder bandbreedte

26 januari 2013 1 Minuut 0 Reacties
Sony-4k-OLED-TV

We hebben het er al een aantal keer over gehad in de context van het streamen van 4k materiaal en inmiddels is het nieuwe H.265 videoformaat goedgekeurd door de ITU, het gespecialiseerde telecommunicatieagentschap van de Verenigde Naties. Deze nieuwe standaard moet zorgen voor een compressie met betere kwaliteit maar kleinere bestanden.

Het H.265 formaat, ook wel de HEVC standaard genoemd, is de opvolger van het populaire H.264 formaat dat momenteel door ruim 80 procent van alle video’s op het internet gebruikt wordt. Het grote voordeel is dat een Full HD video na compressie middels het nieuwe formaat ongeveer twee keer zo klein zal zijn dan wanneer gecomprimeerd middels het H.264 formaat. Kortom, het streamen van een Full HD video zal dus ook minder bandbreedte in beslag nemen.

H.265 voor 4K Ultra HD streaming

Daarnaast is het H.265 formaat een eerste stap richting het streamen van 4K Ultra HD bestanden. Deze hoge resolutie vergt zeer grote bestanden aangezien de resolutie viermaal zo hoog is dan bij Full HD. Zodra het H.265 formaat volledig geïmplementeerd is in hardware en breed ondersteund wordt, wat overigens nog wel 1 tot 2 jaar kan duren, kunnen we dus ook 4K content gaan streamen zonder hiervoor teveel bandbreedte beschikbaar te hoeven stellen. De verwachting is dat een internetverbinding van 20 tot 30 Mbps hiervoor voldoende zou moeten zijn.

Diverse fabrikanten van chips en andere hardware hebben al rekening gehouden met de nieuwe standaard. Zo kondigde Broadcom onlangs een chip voor 4K Ultra HD streaming aan die onder meer in Smart TV’s gebruikt kan worden.

Advertentie

Bron: ITU

Reacties (0)