NHK: Hoger dan 8K Ultra HD gaan we niet

01 mei 2015 1 Minuut 3 Reacties
LG-8K-tv

8K staat om de hoek maar volgens de Japanse omroep NHK is 8K Ultra HD 'ultimate television' en is er geen volgende stap.

We hebben het bijna dagelijks over de hoge 4K Ultra HD-resolutie maar er wordt alweer een tijdje gewerkt aan de volgende stap. Eén van de grote partijen achter het nog scherpere 8K Ultra HD is NHK. Volgens de Japanse omroep is dit echter de laatste stap en gaan we dus niet nog hoger in resolutie.

4K Ultra HD is met een resolutie van 2.160 bij 3.840 pixels al zeer scherp te noemen maar het kan nog scherper. 8K Ultra HD, met een resolutie van 4.320 bij 7.680 pixels, staat om de hoek en NHK is één van de partijen die al veelvuldig met deze resolutie getest heeft. Volgens de omroep is 8K echter ‘ultimate television’ en is er geen volgende stap.

In 2016 wil NHK samen met de Japanse overheid en het Next Generation Television & Broadcasting Promotion Forum (NexTV-F) de eerste testuitzendingen in 8K-resolutie via de satelliet versturen. In 2018 moeten de eerste commerciële tv-uitzendingen in 8K-resolutie plaatsvinden. Volgend jaar vinden de eerste tests met 8K-opnamen plaats, tijdens de Olympische Spelen in Rio. Het doel van NHK en Japan is om de Olympische Spelen in Tokyo, welke in 2020 plaatsvinden, in 8K Ultra HD uit te zenden.

Via AT


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Wim

Wim
02 mei 2015 om 16:31

Waar hebben we het over? Laat eerst een fatsoenlijk content komen voor 4K. De eerste ultra Blu Ray spelers moeten nog komen.

Inloggen
Frans de groot

Frans de groot
03 mei 2015 om 00:38

Ik vind dit wel heel snel maar voor de huiskamer niet nodig. Werk eerst maar is 1080p uit op alles zenders in HD te kijken. Daarna misschien is 4K. Ik heb nu fulhd en zeer tevreden over voorlopig houden zo 4K nee niet echt.

Inloggen
Solaris

Solaris
05 mei 2015 om 15:56

Ja, laat maar komen! Het voordeel van 8K is dat je ook met hele grote schermen nog een haarscherp beeld hebt, de beeldgrootte en -scherpte geven dan letterlijk een extra dimensie want het beeld krijgt meer diepte. Een soort 3DTV dus, maar dan op natuurlijke wijze zonder bril.

Als je het dan ook nog weet te combineren met hogere framerates, en high dynamic range dan krijgen we echt een weergaloze beeldkwaliteit voorgeschoteld. Laat het aan de Japanners maar over om de camera’s steeds kleiner te maken. En wat de benodigde bandbreedte betreft: het is alleen maar goed dat kabelaars moeten zweten om de gevraagde snelheden mogelijk te maken. Glasvezel kan het wel en het is dus alleen maar goed voor de concurrentie en innovatie. Laat maar komen!

Inloggen