Net een nieuwe televisie gekocht: Wat nu?

06 oktober 2015 5 Minuten 0 Reacties
Sony-KD-55S8505C

Heb je net een nieuwe televisie gekocht en staat of hangt deze nu mooi op zijn plek? Dan is het nog niet klaar want je wilt natuurlijk van een optimale beeldkwaliteit genieten en al je andere apparaten zo eenvoudig mogelijk koppelen

Om deze reden zetten we de belangrijkste tips voor de beste beeldkwaliteit en de beste aansluitingsmogelijkheden nog eens onder elkaar.

Een nieuwe tv kopen

Maar, voordat we op die tips ingaan verwijzen we eerst naar een aantal artikelen die van belang zijn wanneer je nog op zoek moet naar een nieuwe tv. Ben je nog zoekende en van plan een verlanglijstje te maken en langs de winkels te gaan? Neem dan in ieder geval ons artikel met de beste tips en adviezen voor het kopen van een nieuwe tv door. Hierin leggen we je stap voor stap uit wat wel en niet belangrijk is. Voor specifiek smart tv’s, tv’s met diverse slimme mogelijkheden, hebben we een artikel over smart tv’s geschreven. Ga je naar de winkel, bijvoorbeeld de Media Markt of de BCC, om een nieuwe tv te kiezen? Neem dan ons artikel over het kopen van een tv in de winkel door. Dit is van belang omdat het kiezen van de juiste tv in de winkel nogal wat risico’s met zich meebrengt.

Ook kennis van wat er te verkrijgen is, is van belang. Zo is het verstandig je in te lezen over oled tv’s, de nieuwste beeldtechniek die met een stevig prijskaartje komt. Ook beschikken veel tv’s tegenwoordig over een 4K Ultra HD-resolutie, maar wat is dat precies? En, wat betekent die ondersteuning voor High Dynamic Range nu precies?

Advertentie

Je nieuwe tv aansluiten en plaatsen

Staat je tv nog niet op de juiste plek of ben je niet overtuigd van de positie van je tv? Neem dan ons artikel over de optimale kijkafstand van een tv door, ook specifiek voor 4K Ultra HD tv’s. De kijkafstand, de afstand van jouw ogen tot het scherm, is namelijk van groot belang wanneer je optimaal van de beeldkwaliteit wilt genieten. Ook zijn (mogelijke) reflecties van belang want zonlicht of een lamp wil je niet terugzien op het scherm. Maar, hoe voorkom je deze reflecties?

Het aansluiten van je nieuwe tv klinkt niet heel lastig en dat klopt ook wanneer je apparatuur hebt die eenvoudig middels een hdmi-kabel verbonden kan worden. Heb je bijvoorbeeld een receiver of home cinema-systeem met hdmi, dan is het verstandig je tv middels de HDMI ARC-aansluiting te koppelen zodat het geluid van je tv direct terugkomt over je speakers. Ook andere aansluitingen kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor alleen audio. Welke mogelijkheden je hebt lees je in het alweer wat oudere maar nog steeds relevante artikel over het optimaal aansluiten van je home cinema-systeem.

Maar, wat als je draadloos media wilt weergeven op je tv? Steeds meer fabrikanten bieden draadloze opties om bijvoorbeeld een film of een game op je tv weer te geven. Meer hierover lees je in ons artikel over je tablet en smartphone verbinden met je tv. Hierin vind je ook informatie over de inmiddels veelgebruikte mhl-aansluiting die op veel smartphones en tablets te vinden is. Ook vind je meer informatie over media afspelen op je tv in het artikel media streamen naar je tv. Ben je fanatiek gamer en stream je graag games naar je tv of speel je graag games op je tv? Neem dan ons artikel over games spelen op of streamen naar je tv door.

Je nieuwe tv instellen

Heb je alles correct aangesloten, dan kun je bijna genieten van je nieuwe tv. Maar, niet voordat we de beeldweergave geoptimaliseerd hebben. Vanuit de doos is de beeldkwaliteit immers bijna nooit goed en middels een paar simpele stappen kun je zelf voor een betere beeldkwaliteit zorgen. In ons artikel met eenvoudige tips voor de beste instellingen van je tv lopen we stap voor stap door de belangrijkste instellingen en zou je, als het goed is, aan het einde een daadwerkelijk betere beeldkwaliteit voorgeschoteld moeten krijgen. Eén van deze stappen is het kiezen van de juiste beeldmodus, iets dat veel mensen vergeten terwijl het zo’n simpele maar belangrijke stap is.

Maar, als je een wat duurdere tv gekocht hebt en veel waarde hecht aan een optimale beeldkwaliteit dan kun je ervoor kiezen je tv professioneel te laten kalibreren. Dit betekent dat er iemand langs komt met meetapparatuur om zo de beste waarden voor diverse instellingen te bepalen. Het kost je wat maar dan weet je ook zeker dat je echt de beste beeldkwaliteit krijgt.

Zorg er overigens ook voor dat je tv altijd voorzien is van de meest recente firmware. Dit kan problemen voorkomen en zorgt er soms voor dat je nieuwe functies tot je beschikking krijgt. Mocht je problemen hebben met het volume van dialogen of dialogen die niet synchroon lopen, neem dan onze artikelen over het stemgeluid van je tv verbeteren en het synchroniseren van beeld en audio door.

Meer informatie

Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren veel meer tips voor het kopen, instellen en aansluiten van een tv geschreven. Wil je meer weten over het instellen van een tv of de verschillende technieken van tv’s? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Voor alle nieuwe tv’s die dit jaar in Nederland gelanceerd zijn kun je terecht in het 2016 home cinema overzicht.

Reacties (0)