LG’s Nano LED technologie uitgelegd

08 februari 2011 3 Minuten 0 Reacties
lg-lw9500

Vorige maand onthulde LG tijdens de CES 2011 haar nieuwe innovatieve LED TVs met Nano LED technologie. In dit artikel proberen we uit te leggen wat de technologie inhoudt en vergelijken we het met de 'standaard' LED local dimming technologieën.

LG’s Nano LED technologie

De term Nano refereert aan iets zeer kleins en LG heeft haar nieuwe LED technologie Nano genaamd aangezien ze een zeer dunne filmlaag met kleine gaatjes ontwikkeld heeft voor de LED TV’s. De Nano technologie is nieuw maar is eigenlijk een variant van het standaard LED systeem.

Met de kleine gaatjes kan local dimming gebruikt worden en wordt het vertroebelen van het beeld tegengegaan. Met local dimming kan een scherm de licht output controleren in bepaalde zones op het paneel om zo zeer diepe zwart waarden en een hoog contrast ratio weer te geven. Tegelijkertijd zorgt de Nano technologie ervoor dat LG zeer dunne TV’s kan maken met Full LED achtergrondverlichting. Dunne TV’s werden voorheen vooral gezien met het gebruik van de Edge Lit LED verlichting. Edge Lit verlichting wordt tegenwoordig in de meeste LED LCD TV’s gebruikt maar ondanks wat veel mensen geloven verbetert deze techniek de beeldkwaliteit niet. Alleen de dikte en het energieverbruik worden verminderd.

Maar wat differentieert de Nano LED technologie van de typische LED local dimming systemen voor de gebruikers ervaring? Vooral het feit dat het zeer dun is en nog steeds een groot aantal local dimming zones bevat die de beeldkwaliteit zouden moeten verbeteren.

Advertentie

Dunne TV’s zijn erg populair en de meeste beeldkwaliteit enthousiastelingen prefereren de local dimming techniek in hun LED TV’s. Dit moet dus een krachtige cocktail zijn.

LG heeft in 2010 iets vergelijkbaars geprobeerd met het IOP (integrated optical plate) LED systeem waar LED lampen achter de optische platen geplaatst werden en local dimming mogelijk gemaakt werd. Ook dit zorgde voor dunnere TV’s met Full LED achtergrondverlichting en local dimming maar de techniek kwam nooit echt uit de verf. De Nano technologie wordt gezien als de volgende stap en is een stuk dunnere oplossing

Een technische vergelijking

In de volgende tabellen wordt de Nano technologie vergeleken met de IOP technologie van LG van vorig jaar.

Om de Nano panelen te maken vond LG het nodig om het aantal LED lampjes achter het LCD paneel de vergroten. De nieuwe 47 inch en 55 inch Nano TV’s gebruiken respectievelijk 1.440 en 2.304 LEDs. Hieronder zie je een vergelijking met de IOP LED technologie uit 2010.

De Nano technologie heeft ook meer local dimming zones, met 240 zones voor de 47 inch Nano TV en 288 zones voor de 55 inch Nano TV. Meer local dimming zones betekent een betere controle van het licht en hierdoor minder halo’s (licht halo’s rond witte objecten op zwarte achtergronden).

Ook is de Nano technologie dunner dan de IOP technologie. Dit vertaalt zich weer in dunnere TV’s.

LG zegt dat de Nano structuur 99 procent licht homogeniteit verzekert om problemen als vertroebeling en het ‘bloeden’ van achtergrondverlichting tegen te gaan.

Bekijk de 2011 line-up TV’s van LG

Bron: FlatPanelsHD

Reacties (0)