LG lanceert ZX-serie met 77- en 88-inch 8K oled tv’s

03 januari 2020 3 Minuten 0 Reacties
LG ZX-serie 8K oled 1

De LG ZX-serie bestaat uit twee televisies: een 77-inch variant en een 88-inch variant, beiden voorzien van de 8K-resolutie, een oled-paneel, de derde generate Alpha 9-processor, HDMI 2.1-poorten en AV1-decoding.

LG heeft vandaag, vlak voor de start van CES 2020, zijn eerste 8K-televisies voor dit jaar aangekondigd. De Zuid-Koreaanse fabrikant komt met nieuwe NanoCell 8K lcd-modellen en 8K oled-modellen. In dit artikel bespreken we de ZX-serie met 8K oled-televisies met formaten van 77-inch en 88-inch.

Bekijk ook de complete LG 2020 oled tv line-up met alle specificaties en prijzen.

LG ZX-serie 8K oled tv’s

De absolute topmodellen van LG voor 2020 vinden we in de ZX-serie terug. Deze serie bestaat uit twee televisies: een 77-inch variant en een 88-inch variant, beiden voorzien van de 8K-resolutie, een oled-paneel, de derde generatie Alpha 9-processor, HDMI 2.1-poorten en AV1-decoding.

Beide modellen bieden de mogelijkheid om native 8K Ultra HD-content af te spelen via HDMI- en USB-digitale ingangen, middels codecs zoals HEVC, VP9 en AV1. Dit laatste wordt ondersteund door de belangrijkste streamingproviders, waaronder YouTube. De 8K-televisies ondersteunen 8K-contentstreaming met een 60fps en zijn gecertificeerd om 8K 60p via HDMI te leveren.

Advertentie

Alpha 9 Gen 3 AI-processor

De nieuwe α (Alpha) 9 Gen 3 AI-processor maakt gebruik van deep learning voor een geoptimaliseerde beeld- en geluidskwaliteit bij alle soorten content. Dit is mogelijk door middel van AI-gebaseerde 8K upscaling. Een intelligent deep learning-netwerk analyseert de inhoud en past een frequentie-gebaseerde Sharpness Enhancer toe om zo inhoud met een lagere resolutie te verhogen tot (bijna) 8K. De AI Picture Pro van de α9 Gen 3-processor is in staat om gezichten en tekst op het scherm te herkennen, deze te verfijnen en aan te scherpen om meer natuurlijke huidtinten, goed gedefinieerde gelaatstrekken en duidelijkere tekst te produceren. Bovendien herkent de Auto Genre Selection het type content en past deze automatisch de optimale beeldinstellingen toe.

LG’s AI Sound Pro analyseert en classificeert audio in vijf categorieën – muziek, films, sport, drama of nieuws – voor duidelijkere stemmen en een rijker achtergrondgeluid. Gesproken woorden worden geïsoleerd en het volume ervan verhoogd, waardoor het onderscheid tussen achtergrond en gesproken dialogen duidelijker is en gesprekken makkelijker te volgen zijn, aldus LG.

Real 8K

LG gebruikt zelf de term ‘Real 8K’ voor zijn nieuwste 8K-toestellen. Hiermee wil het bedrijf aangeven dat de scherpte en de contrastmodulatie van zijn technologie beter is dan de ‘other 8K’ technologie, waarmee gedoeld wordt op de QLED-tv’s van Samsung. Samsung maakt bij zijn 8K-tv’s namelijk gebruik van een speciale manier van subpixelrendering om zo de kijkhoek te vergroten. Dit gaat echter in potentie ten koste van de beeldscherpte (resolutie). De tv’s van Samsung zouden daardoor volgens LG eigenlijk niet echt 8K zijn, tegenover het ‘Real 8K’ van het bedrijf zelf.

De nieuwste features

De twee topmodellen zijn voorzien van alle features en functies die je in deze klasse mag verwachten. HDMI 2.1 is dus ook aanwezig, inclusief ondersteuning voor 8K-materiaal met 60 frames per seconde, HDMI eARC-ondersteuning, ALLM en VRR. Op het gebied van HDR worden de belangrijkste formaten ondersteund: Dolby Vision, HDR10, Advanced HDR en HLG. Natuurlijk is dit jaar webOS ook weer van de partij als smart tv-platform, en kunnen Apple-gebruikers gebruikmaken van AirPlay 2 en HomeKit. Spraakbediening kan plaatsvinden middels Google Assistent of Amazon Alexa. Op het gebied van audio wordt Dolby Atmos ondersteund.

Zodra LG de tv line-up voor Nederland en België bekendmaakt publiceren we een compleet overzicht inclusief prijzen en specificaties.

Eerder deze week liet LG ook al weten met een nieuwe oprolbare oled tv en een 48-inch oled tv te komen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)