‘LG komt in 2022 met 97-inch oled televisies’

20 oktober 2021 1 Minuut 7 Reacties
LG G1 serie oled tv

Televisies voor in de huiskamer worden alsmaar groter. Dit jaar is 77-inch een formaat dat we veel tegenkomen, maar je kunt al naar de winkel voor modellen die net groter zijn dan 80-inch. Volgend jaar gaan we weer een stapje verder, zo is de verwachting. LG lijkt zich namelijk klaar te maken voor de introductie van 97-inch oled-televisies.

Volgens de Korea Bizwire is LG Electronics van plan om in 2022 in te zetten op oled-televisies met een formaat van 97-inch en zelfs nog iets groter. De Zuid-Koreaanse displayfabrikant wil hiermee grote concurrent Samsung bijhouden. Samsung heeft in zijn – momenteel nog onbetaalbare – microled-serie al modellen van 76-inch tot 99-inch.

Dat we groter gaan in formaat is geen verrassing, maar de grote vraag is of hiermee ook de resolutie omhoog gaat. De meeste televisies die je vandaag kunt kopen beschikken over de 4K-resolutie, die volgens de meeste mensen ook meer dan voldoende is voor gebruik in huis. Toch beschikken de allergrootste modellen al over de 8K-resolutie en de verwachting is dat met de nog groter wordende schermen de 8K-resolutie de standaard wordt.

Als we kijken naar de betaalbaarheid dan is 83-inch met 4K-resolutie momenteel relatief betaalbaar. LG heeft dit jaar een 83-inch model in de C1-serie uitgebracht. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft ook al een 88-inch model met 8K-resolutie in de Z1-serie uitgebracht maar met een prijs van 30.000 euro is dat model nog verre van betaalbaar.

9.0
LG A1 oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED55A16LA

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima  motion interpolation
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Rijke, natuurlijke kleurweergave
  • Uitstekende HDR-tonemapping
  • Dolby Vision IQ
Minpunten
  • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
  • Relatief lage piekhelderheid
  • WebOS 6.0 interface is slechts matig te personaliseren
  • Mindere bewegingsscherpte door 50Hz-paneel

Beoordeling LG OLED55A16LA

Met de A1 duikt LG resoluut de middenklasse in met zijn OLED-toestellen. Met die prijs wordt OLED aantrekkelijk voor een breder publiek. Uiteraard moet er nog een reden zijn om voor de C1 te kiezen, en dus zijn er wel degelijk duidelijke verschillen. Wie de A1 kiest, moet tevreden zijn met een lagere piekhelderheid. Heb je gaming op het oog, weet dan dat dit toestel geen HDMI 2.1-aansluitingen heeft, én geen VRR biedt. En de A1 gebruikt een 50 Hz-paneel waardoor je wat bewegingsscherpte verliest.

Maar die minpunten maken de A1 zeker niet nutteloos. Ben je geen gamer en kijk je vooral gewoon tv, dan geniet je van uitstekende OLED-beeldkwaliteit. Het diepe zwart, met veel schaduwnuances geeft het beeld nog steeds veel diepte. De beeldverwerking is top, en brengt uit de alle bronnen het beste naar boven. En zelfs voor je HDR-kijkplezier levert de A1 echt wel goede prestaties. Dankzij Dolby Vision IQ, en LG’s eigen tonemapping voor HDR10 haalt het toestel uit zijn beperkte piekhelderheid nog erg mooie resultaten.

Rest er nog een woordje over de prijs. De richtprijs van de A1 is op dit moment relatief hoog vinden we. Hij zit op het zelfde niveau als de Hisense 55A90G. Die laatste biedt betere piekhelderheid, VRR, een 100Hz-paneel en beter geluid, maar moet de duimen leggen op vlak van beeldverwerking en input-lag, gebruiksgemak en uitrusting. Het grote verschil is echter dat we de 55A1 online al voor minder dan 1.000 euro vinden, zelfs bij grote online-shops. We geven deze dan ook een Kooptip!

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED55A16LA

Reacties (7)