KPN komt met 4K Ultra HD settopbox gebaseerd op Android TV

19 augustus 2019 1 Minuut 6 Reacties
KPN Arris decoder

KPN heeft in Nederland al een tijdje een 4K Ultra HD-settopbox op de markt, geproduceerd door ZTE. Binnenkort komt er echter een nieuw model op de markt, voorzien van een gesloten versie van Android TV en geproduceerd door Arris. 

De nieuwe settopbox van Arris wordt mondjesmaat uitgeleverd aan nieuwe 4K Premium-klanten van het bedrijf, wat KPN zelf een zogenaamde softlaunch noemt. De reden hiervoor is dat het bedrijf nog werkt aan een nieuwe afstandsbediening voor de decoder. In oktober wordt de nieuwe decoder pas breder aangeboden, aldus KPN. De nieuwe settopbox, genaamd de 5202, is voorzien van een gesloten versie van het Android TV-besturingssysteem en hij zou beschikken over een processor met twee rekenkernen die een snelheid van 7000 DMIPS moet garanderen. Aangezien het om een gesloten versie van de software gaat is het nog niet duidelijk welke mogelijkheden je als KPN-klant precies krijgt. Zo zouden Chromecast en de Google Assistent beschikbaar kunnen zijn, mocht KPN deze mogelijkheden openstellen. Het grote voordeel van Android TV is wel dat KPN functionaliteiten kan blijven toevoegen en het updaten relatief eenvoudig is. Aan het uiterlijk wat we van de KPN decoders kennen zal weinig veranderen; de basis Graphic User Interface (GUI) die we van het bedrijf kennen zal ook op het nieuwe model gebruikt worden. De nieuwe tv-decoder ondersteunt de 4K Ultra HD-resolutie, en ook HDR en Dolby Atmos. De afstandsbediening beschikt over een een Netflix-knop, werkt middels infrarood. De nieuwe afstandsbediening (vanaf medio oktober beschikbaar) zou met bluetooth werken. De settopbox komt zonder display.

Update: KPN laat weten dat het bedrijf ervoor kiest om de nieuwe decoder (Arris VIP5202) toch niet op Android TV te laten draaien, maar op het Linux besturingssysteem. Android TV zou technisch wel mogelijk zijn, maar KPN kiest hier dus niet voor.

Reacties (6)