KPN komt met 4K Ultra HD settopbox gebaseerd op Android TV

19 augustus 2019 1 Minuut 6 Reacties
KPN Arris decoder

KPN heeft in Nederland al een tijdje een 4K Ultra HD-settopbox op de markt, geproduceerd door ZTE. Binnenkort komt er echter een nieuw model op de markt, voorzien van een gesloten versie van Android TV en geproduceerd door Arris. 

De nieuwe settopbox van Arris wordt mondjesmaat uitgeleverd aan nieuwe 4K Premium-klanten van het bedrijf, wat KPN zelf een zogenaamde softlaunch noemt. De reden hiervoor is dat het bedrijf nog werkt aan een nieuwe afstandsbediening voor de decoder. In oktober wordt de nieuwe decoder pas breder aangeboden, aldus KPN. De nieuwe settopbox, genaamd de 5202, is voorzien van een gesloten versie van het Android TV-besturingssysteem en hij zou beschikken over een processor met twee rekenkernen die een snelheid van 7000 DMIPS moet garanderen. Aangezien het om een gesloten versie van de software gaat is het nog niet duidelijk welke mogelijkheden je als KPN-klant precies krijgt. Zo zouden Chromecast en de Google Assistent beschikbaar kunnen zijn, mocht KPN deze mogelijkheden openstellen. Het grote voordeel van Android TV is wel dat KPN functionaliteiten kan blijven toevoegen en het updaten relatief eenvoudig is. Aan het uiterlijk wat we van de KPN decoders kennen zal weinig veranderen; de basis Graphic User Interface (GUI) die we van het bedrijf kennen zal ook op het nieuwe model gebruikt worden. De nieuwe tv-decoder ondersteunt de 4K Ultra HD-resolutie, en ook HDR en Dolby Atmos. De afstandsbediening beschikt over een een Netflix-knop, werkt middels infrarood. De nieuwe afstandsbediening (vanaf medio oktober beschikbaar) zou met bluetooth werken. De settopbox komt zonder display.

Update: KPN laat weten dat het bedrijf ervoor kiest om de nieuwe decoder (Arris VIP5202) toch niet op Android TV te laten draaien, maar op het Linux besturingssysteem. Android TV zou technisch wel mogelijk zijn, maar KPN kiest hier dus niet voor.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Peter

Peter
19 augustus 2019 om 18:45

Is het niet handiger van KPN om een app te maken die op een Android televisie gezet kan worden? Waarmee precies dezelfde prg’s gedraaid kan worden. Scheelt materiaalkosten enz enz.

Met vriendelijke groeten,

Peter

Inloggen
Bart

Bart
19 augustus 2019 om 19:37

Helemaal mee eens. Beter is misschien nog dat er software via de Xperia box binnenkomt en dat je daar je zenders enz vandaan haalde.

Aan een kastje zit een kabel en dan heb je kwaliteit verlies. Ik merk het nu al aan Netflix direct van de tv is veel scherper dan van de Arrisbox van KPN.

Inloggen
frank

frank
21 augustus 2019 om 08:51

Nee, want tv hardware is vaak niet krachtig genoeg om zo’n app lekker te laten draaien. Daarnaast moet KPN dan voor duizenden soorten tv’s software ondersteuning gaan bieden en met een eigen setop box maar voor 1 apparaat.

Inloggen
Frans

Frans
20 augustus 2019 om 01:42

Het hele Android tv zal nooit wat worden het blijft bar slecht om te kijken en gebruiken. KPN is niks mijn buur heeft het. Die was bij mij wezen kijken ik heb Ziggo next hij vond dat zelf mooier Ziggo dan dat hele KPN. Hij heeft 100 mb als hoge snelheid ik bij Ziggo heb 250 mb bij mij geen geblokte beelden bij KPN soms wel ook stilstaan beeld bij Ziggo niet.
Hij Samsung qled tv ik OLED tv hij vond ook mijn tv mooi beter beeld ik Ziggo. Hij kpn minder mooi.

Inloggen
Mila

Mila
20 augustus 2019 om 16:29

Hoi Frans met de Box van KPN is het ook mogelijk om buitenlandse zender te ontvangen?

Inloggen
Frank

Frank
21 augustus 2019 om 08:49

Android TV is een heel mooie en goedwerkende OS. Het probleem is dat TV hardware niet krachtig genoeg is om die OS lekker te draaien. Doet LG met haar eigen WebOS een stuk beter.

Ik heb een nvidia Shield die op android TV draait, echt fantastisch.

Inloggen