KPN gaat forceren HDR-modus op 4K-ontvangers toch terugdraaien

04 maart 2020 1 Minuut 1 Reacties
kpn-4k-ontvanger

KPN heeft laten weten klachten over de geforceerde HDR-modus op haar 4K-ontvangers te gaan behandelen. De software van de Arris VIP5202 zal eventueel worden teruggezet op een eerdere versie. Ook werkt het bedrijf aan een nieuwe update waarbij de HDR-modus optioneel wordt.

KPN komt terug op eerder besluit

Het besluit volgt na vele klachten van gebruikers over de beeldkwaliteit die de ontvanger produceert sinds de update. Het forceren van de HDR-modus zou vooral bij de kanalen die niet zijn opgenomen in die standaard voor problemen zorgen. Deze problemen varieerden van een te grote nadruk op de kleur rood tot een grijze waas over het scherm. Eerder meldde KPN nog dat de update niet zou worden teruggetrokken. De HDR-modus zou volgens het bedrijf voordelen bieden bij alle kanalen. Zo zouden de ontvanger en de tv niet elke keer hoeven schakelen tussen de standaardmodus en HDR.

Een woordvoerder van het bedrijf meldt dat er goed is geluisterd naar de klachten over de update. Het is bevestigd dat de update in sommige gevallen een nadelig effect heeft op de kleurinstellingen van tv’s. Het bedrijf wil met klanten die zich op diens forum hebben gemeld individueel aan een oplossing werken. Dit betekent dat de firmware van de ontvanger kan worden teruggezet naar de oude situatie. Klanten moeten dat volgens een moderator wel zelf aanvragen.

Optionele HDR-modus binnenkort beschikbaar

De woordvoerder zegt ook dat er wordt gewerkt aan een verbeterde versie van de software. In deze versie zullen gebruikers zelf de instelling voor HDR aan kunnen passen. De problemen lijken het meest voor te komen wanneer de ontvanger gebruikt wordt in combinatie met tv’s van één bepaalde fabrikant. Nieuwe versies van de software zullen dan ook vooral getest worden bij deze gebruikersgroep. Om welke fabrikant het gaat is vooralsnog onduidelijk.

Reacties (1)