Dit is waarom een alles-in-één home cinema set vaak niet de beste keuze is

10 november 2016 7 Minuten 2 Reacties
alles in een homecinema

Je ziet ze in de winkels nog veel terug; alles-in-één home cinema-sets. Deze sets bieden alles dat je nodig hebt in één doos en dus klinkt het als een aantrekkelijk aanbod. Toch hebben deze alles-in-één systemen een aantal belangrijke nadelen. In dit artikel leggen we je uit waarom een alles-in-één home cinema set vaak niet de beste keuze is.

Wat is een alles-in-één home cinema set?

Deze uitleg is vrij simpel want een alles-in-één home cinema set is eigenlijk gewoon een compleet audio- en videosysteem dat in één doos geleverd wordt. Afgezien van de tv (en soms de video- of audiokabels) krijg je alles dat je nodig hebt om direct aan de slag te kunnen. De grotere fabrikanten bieden allemaal verschillende alles-in-één home cinema-systemen aan waarbij je luidsprekers, kabels en een Blu-ray- of dvd-speler krijgt. Het tegenovergestelde van een alles-in-één home cinema systeem is een zelf samengesteld losse componenten systeem. Hierin plaats je een receiver, kies je zelf de juiste luidsprekers en zoek je de juiste Blu-ray- of dvd-speler.

Alles-in-één home cinema sets komen in verschillende prijsklassen maar over het algemeen kun je in de winkels de meeste setjes in de prijsklasse van 200 euro tot 600 euro vinden. En dat is direct ook één van de aantrekkelijke punten van een dergelijk systeem. Het kost niet veel, zeker niet in vergelijking met een systeem dat je zelf samenstelt. Andere argumenten die in het voordeel van een alles-in-één home cinema set werken zijn het feit dat je direct alles mee kunt nemen (je hoeft niet naar speciaalzaken voor allerlei componenten of lang te zoeken voor verschillende producten), het is eenvoudig te installeren en aan te sluiten en het is vaak een compact systeem met relatief kleine speakers. Ook het feit dat je geen receiver nodig hebt aangezien deze vaak in de speler (of soms subwoofer) gebouwd zit is een voordeel. De gedachte is immers vaak; hoe minder apparaten, hoe fijner de plaatsing en het gebruik. Maar, er zijn belangrijke nadelen die zeker meegenomen moeten worden wanneer je een alles-in-één home cinema set wilt kopen.

Dit is waarom je drie keer na moet denken

De kwaliteit is het eerste belangrijke nadeel van een alles-in-één home cinema set. In veel gevallen laat de kwaliteit te wensen over. Fabrikanten introduceren deze simpele systemen op een laag prijsniveau en om die prijs laag te houden staat de geluidskwaliteit niet altijd op de eerste plek. Er wordt veel aandacht besteed aan het design en het gebruiksgemak maar wat er uit de speakers komt is vaak matig. Dat is ook geen verrassing want de luidsprekers die meegeleverd worden zijn 9 van de 10 keer veel te klein om een goede audioweergave te verwezenlijken. Als de geluidskwaliteit geen belangrijk onderdeel is van de aankoopbeslissing dan moet je jezelf misschien eerst afvragen of een home cinema-set dan wel nodig is. Natuurlijk zijn niet alle alles-in-één home cinema systemen matig maar je krijgt waar je voor betaalt en bedenk hierbij dan 200 of 300 euro niet veel geld is, zeker als je kijkt wat er allemaal in de doos zit. Het is verstandig ook deze systemen goed te beluisteren voordat je tot aankoop overgaat.

Stel je hebt een alles-in-één home cinema set gekocht en nu wil je gaan uitbreiden. Je wilt een paar extra speakers toevoegen om de nieuwste surroundformaten optimaal te kunnen horen of je wilt één of meerdere nieuwe apparaten aansluiten. Alles-in-één home cinema sets kunnen in deze situatie al snel hun beperkingen tonen. Ze zijn namelijk ingericht als stand-alone systeem, waar je niks anders voor nodig hebt maar ook weinig kunt uitbreiden. Extra speakers kun je vergeten en het aantal aansluitingen valt vaak vies tegen. Houd er voor aankoop in ieder geval rekening mee dat je voldoende aansluitmogelijkheden (liefst hdmi) hebt zodat je ook de komende jaren vooruit kunt. Als je veel apparatuur hebt – denk aan een game console, een digitale tv-decoder, een mediaspeler, etc. – kan het zijn dat een losse componenten systeem geschikter is. De receiver die je hierin gebruikt beschikt namelijk over tientallen aansluitingsmogelijkheden, voor beeld en geluid.

Aangezien we in veel gevallen te maken hebben met relatief goedkope producten van geen bijzondere kwaliteit kan het gebeuren dat er iets kapotgaat. De speler van je alles-in-één home cinema set kan het begeven, de versterker kan moeilijk gaan doen of de speakers kunnen kapotgaan. Weet dan wel dat het een ALLES-IN-ÉÉN systeem is en dat niks zomaar even te vervangen is. Even een andere speaker aansluiten behoort in de meeste gevallen niet tot de mogelijkheden aangezien dit systeem compleet op zijn eigen speakers afgestemd is. Andere speakers of het systeem zelf kunnen beschadigen als je gaat experimenteren. Even de blu-ray-speler vervangen is ook geen optie want een losse speler bevat weer geen versterker voor de luidsprekers. En, een andere receiver of versterker aansluiten gaat niet omdat de luidsprekers van de set daar weer niet op kunnen. Fabrikanten bieden soms wel vervangende componenten aan, maar dan moet je geluk hebben dat het leverbaar is en dat je er niet veel voor hoeft te betalen. Je leest het; iets vervangen in een alles-in-één home cinema set is zeer lastig en als het al op papier misschien mogelijk is raden we het vaak af omdat het je systeem of aangesloten componenten kan beschadigen. Als er iets kapotgaat komt het er eigenlijk vaak op neer dat je het hele systeem kunt vervangen. Overigens; probeer kleine speakers van een alles-in-één home cinema set niet zomaar op een andere set of een versterker aan te sluiten. Dit kan beide componenten beschadigen aangezien de speakers hier totaal niet voor ingericht zijn. Die zijn compleet afgesteld voor hun eigen versterker die in het systeem zit.

Een ander nadeel is dat alles-in-één home cinema sets in de meeste gevallen met name ingericht zijn voor het weergeven van films. Natuurlijk kun je er muziek op afspelen, maar als je een fatsoenlijke stereoset gewend bent zul je er snel achterkomen dat de kwaliteit voor muziek veel te wensen overlaat. Het bereik van de speakers is minimaal en de subwoofer is er in 99 van de 100 gevallen een die niet strak en gedetailleerd genoeg is voor muziek. De focus ligt immers niet op muziek maar op het bekijken van films met indrukwekkend surround geluid. Ben je een grote fan van muziek dan kan de audioweergave dus tegenvallen. In dit geval is een losse mediaspeler met versterker en losse speakers vaak de beste oplossing.

Wat is dan de conclusie?

Tja, dat is natuurlijk de vraag die vervolgens overblijft. Toch is die te beantwoorden door te kijken of de nadelen op jou van toepassing zijn. Als je zeker weet dat de kwaliteit van een alles-in-één home cinema set voldoende is voor je, je geen extra apparatuur of speakers wilt aansluiten en het geen probleem vindt om het hele systeem te vervangen als er wat kapotgaat, dan is een alles-in-één home cinema systeem misschien de beste oplossing. Als je deze nadelen toch overeind blijven voor je dan kun je gaan kijken naar losse onderdelen (componenten) en zelf een systeem gaan samenstellen. Hou er dus wel rekening mee dat de kosten hiervoor een hoger liggen en dat het wat meer moeite – het kan ook erg leuk zijn – kost om een perfect systeem te vinden. Meer over al deze losse componenten en waar je op moet letten als je ze koopt vind je in onze home cinema informatiegids.

Reacties (2)