Introductie HiFi: ‘Hifidelity’ – waar begin je eigenlijk?

13 augustus 2017 8 Minuten 1 Reacties
Bowers-Wilkins-White-CM6

Muziekbeleving is in de regel net zo subjectief als muzieksmaak. Dat maakt hifi voor iedereen verschillend, maar niet zodanig dat er geen algemeen inleidend artikel over de wereld van de betere audiosystemen te schrijven is.

Dus voor iedereen die zich wil inlezen in de hobby die hifi heet: bij dezen!

Waarom hifi?

Om te beginnen speelt het woord ‘relatief’ een minstens zo grote rol in de hifi als ‘subjectief’. Wat voor de één een betaalbaar setje is, is voor de ander al een serieuze investering. Niet voor niets definiëren we ‘HiFi’ als de hoogwaardige weergave van muziek vanuit de betere audioapparatuur. Dat ‘hoogwaardige’ bereik je niet met een paar tientjes. Tegelijkertijd hoeft die eerste investering je ook geen tweede hypotheek te kosten. Hoe dan ook: de tijd nemen om op basis van jouw budget en jouw voorkeuren een weloverwogen (eerste) stap in de hifi te zetten, levert een muzikaal resultaat op dat heel wat meer waard is dan de optelsom van de verschillende componenten. Maar waar start je?

Stap 1: budget

Een eerste stap in iedere aanschaf is het budget. Logisch, je moet weten wat je wil, mag en vooral kunt uitgeven. Het prijskaartje is daarmee één van de doorslaggevende factoren, en die kun je – zeker in de hifi – zo hoog maken als je zelf wil. Voor verreweg de meeste consumenten zal die netjes begrensd zijn, dus is een belangrijker element om binnen die bestedingslimiet de juiste investering te doen.

Traditionele hifi

Wat ‘juist’ is, hangt vervolgens weer van andere afwegingen af. Wat is het doel van mijn investering? Een uitgebreid muzieksysteem voor de woonkamer, een leuk stel speakers voor op kantoor of een degelijke hoofdtelefoon voor onderweg? Een traditioneel hifi-systeem bestaat wellicht uit een cd-speler, een versterker en een paar degelijke luidsprekers, of varianten daarop met bijvoorbeeld een platenspeler aan het begin en ergens nog een D/A-converter ertussen. Anno nu is de keuze echter een stuk groter.

Breder toegankelijk

Er zijn bijvoorbeeld meer dan een aantal degelijk all-in-one systemen op de markt, die heel goed in staat zijn om je luisterruimte van de betere muziekweergave te voorzien. De laatste jaren is er daarnaast een stevige trend in actieve speakers ontstaan: luidsprekers die van hun eigen versterking voorzien zijn, zodat ze zelf het audiosignaal om kunnen zetten in muziek. Hoef je er alleen nog maar een bron op aan te sluiten. En dat kan dan steeds vaker gewoon draadloos, bijvoorbeeld met je telefoon of tablet. Misschien niet de traditionele opstelling waar je bij hifi aan denkt, maar niemand die jouw KEF LS50 Wireless met de eigen smartphone aan mag sturen zal beweren dat je geen serieuze hifi in huis hebt.

In de markt voor een goede set luidsprekers? Lees ook onze tips voor het kopen van luidsprekers.

Akoestiek

Even terug naar de afwegingen vooraf. Natuurlijk is je budget van groot belang en moet je veel aandacht besteden aan wát je nou eigenlijk in huis wil halen, variërend van een uitgebreid systeem dat in een dedicated luisterruimte muziek mag maken tot een slimme en gebruiksvriendelijke oplossing voor op kantoor – en alles wat er tussen zit. Heb je dat gedaan, dan weet je ook in welke ruimte de apparatuur opgesteld wordt. Dat is van groot belang, want een belangrijk onderdeel bij iedere investering in hifi zijn namelijk de kenmerken van die kamer: de akoestiek.

Het zal niemand verbazen dat akoestiek een hele belangrijke rol speelt in de weergave van je systeem. Zelfs de topmodellen luidsprekers van de beste merken, aangestuurd door een gouden combi van versterkers, klinken nergens naar in een ruimte die dat niet toelaat. Iedere luistersetting wordt gekarakteriseerd door twee soorten geluid: het geluid dat uit de hardware komt en het geluid uit de ruimte zelf, de akoestische infrastructuur. Natuurlijk is er in de praktijk heel veel verschil in de daadwerkelijke invloed van die infrastructuur, en de meeste (huis)kamers zijn niet dermate beroerd gestructureerd dat een fijne set überhaupt niet mogelijk is. De ruimte is echter wel degelijk een fundamenteel component van het audiosysteem, en het effect van die ene dwarsbalk, erker of open haard wil best wel eens wat roet in het eten gooien. Zodanig, dat de invloed in tientallen procenten op de audioweergave uit te drukken is. Terwijl er weinig zullen zijn die daadwerkelijk dergelijke percentages van hun hifi-budget naar akoestiekoplossingen toewijzen. Lees daarom ook eens hoe de experts dat aanpakken.

Wil je meer weten over akoestiek? Lees dan onze introductie over akoestiek in je home cinema-systeem.

Passen en meten

De soort hifi die je in huis haalt, is op meerdere manieren afhankelijk van de gekozen ruimte. Heb je een idee van locatie en type systeem, dan is het namelijk zaak eens goed over het formaat na te denken. Een imposant stel vloerstaande luidsprekers horen niet in een klein vertrek, terwijl twee boekenplankmodelletjes een grote woonkamer niet fatsoenlijk ‘gevuld’ zullen krijgen.

Sowieso is de keuze voor het type luidspreker één van de belangrijkste. En kies je bijvoorbeeld voor het traditionele systeem met een cd-speler, een versterker en twee luidsprekers, dan kom je op het terrein van een traditionele vuistregel: besteed ongeveer een derde tot veertig procent van je budget aan luidsprekers. Ongeacht het formaat. En hetzelfde geldt grofweg voor je versterker, want samen tekenen die componenten voor de kern van je systeem. Het ‘passen en meten’ slaat daarom ook op de match tussen versterker en luidsprekers. Het kan goed zijn dat je je gaandeweg je zoektocht al op diverse merken hebt georiënteerd, maar daar hoort een belangrijke afweging bij: passen deze merken bij elkaar? Beluister de componenten altijd als geheel. Heb je al iets van de set in huis? Maak het onderdeel van de luistertest! Een goede match tussen je componenten is cruciaal.

Op zoek naar de juiste versterker? Lees ook onze tips voor het kopen van een versterker

Bekabeling

Bekabeling blijft een lastige afweging. Het wordt snel prijzig als je meegaat in wat sommige merken je beloven, maar tegelijkertijd is een goedkoop kabeltje natuurlijk de zwakste schakel in je systeem. En een Ferrari zet je ook niet op afgeragde banden! Een handige vuistregel daarom: besteed zo’n 5 tot 10 procent van je budget aan bekabeling.

Lees meer over bekabeling in ons artikel met 10 tips voor bekabeling in je home cinema-systeem.

De rol van de specialist

Tot slot; een terugkerend element wanneer we over echte hifi praten, is de rol van de betere audio-dealers. Want hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk moet je je oren bij de specialist te luister leggen. Niet alleen om onderuitgezakt in een luisterstoel kennis te maken met de kwaliteiten van de apparatuur die je al dan niet mee naar huis wil nemen, maar ook om de experts zelf eens uit te horen. Een specialist in een gerenommeerde hifi-zaak kan je als geen ander tips en suggesties bieden die op basis van jouw details, wensen en voorkeuren tot de juiste aanschaf kunnen leiden.

Om die reden is HiFi.nl niet alleen een platform voor nieuws, reviews en achtergronden rond de betere audiomerken en producten, maar vind je er ook een uitputtend overzicht van importeurs en speciaalzaken in Nederland en België. Voor een intens subjectieve aankoop als een fraaie hifi-set – een investering die zo goed mogelijk aan moet sluiten op zaken als budget, luisterruimte en persoonlijke voorkeuren – blijven de fysieke verkooppunten daarom een rol van betekenis spelen. Maak daar gebruik van!

Daarnaast geeft een bezoek aan zo’n speciaalzaak je natuurlijk ook de gelegenheid om de verschillende mogelijkheden daadwerkelijk onderling te vergelijken, of je die opties nou zelf op een rijtje hebt gezet of niet. Een auto bestel je toch ook niet online?

Meer informatie

Meer tips en adviezen voor de aanschaf, het gebruik en het instellen van je audio- en videoproducten vind je in onze homecinema informatiegids.

Reacties (1)