In memoriam: het einde van de 3d tv

17 maart 2016 9 Minuten 14 Reacties
LG-3d

We hebben het al meer dan eens gedacht en ook meer dan eens aangekondigd maar nu lijkt het dan echt zover; de 3d tv is niet meer. Maar is 3d voorgoed verleden tijd?

We hebben het al meer dan eens gedacht en ook meer dan eens aangekondigd maar nu lijkt het dan echt zover; de 3d tv is niet meer. Ja, je kunt er nog voor naar de winkel maar diverse fabrikanten keren 3d de rug toe en volgend jaar zal de rest waarschijnlijk volgen.

De 3d-hype

Het is alweer zes jaar geleden dat CES 2010 grotendeels in het teken stond van 3d. De grotere fabrikanten lieten de indrukwekkende mogelijkheden zien om 3d-materiaal op je tv weer te geven. Ze kwamen met een compleet aanbod; projectoren, tv’s, spelers, camera’s en brillen. 3d moest en zou de nieuwe trend worden en de consument leek er ook warm voor te lopen. Er was daarbij weer een premium feature waar fabrikanten de prijzen door konden verhogen en weer wat winst konden maken in lastige tijden. Maar, al snel ging het bergafwaarts met de interesse in 3d.

We hebben 3DTVMagazine.nl niet voor niks opgestart want 3d was nou eenmaal indrukwekkend en de beloften waren mooi. Op diverse premium schermen van groot formaat hebben we van een overtuigende en indrukwekkende 3d-ervaring genoten en ook wij geloofden daarom in de techniek. Het brilletje namen we voor lief en natuurlijk maakten we meteen de opmerking dat 3d juist hierdoor een feature was die je zo nu en dan gebruikt. Maar dat nam niet weg dat de 3d-ervaring op een goede tv een toegevoegde waarde had en dat er daadwerkelijk in goede kwaliteit van genoten kon worden. Deze positieve gedachte zagen we terug in de hoge bezoekersaantallen voor de website; er was wel degelijk interesse. Daar komt bij dat studio’s er vrijwel direct op inspeelden; zowel voor thuis als voor in de bioscoop. De grote filmhit Avatar droeg bij aan de verhoogde interesse en het toekomstperspectief; dit was een spektakelstuk in 3d.

Technieken en verwarring

3d zorgde daarbij weer voor wat spanning in de tv-industrie, met name door het gebruik van verschillende technieken. LG koos voor de zelf ontwikkelde passieve 3d-techniek, waarna fabrikanten als Philips en Panasonic dit overnamen. Samsung koos voor de actieve 3d-techniek, waarna fabrikanten als Sony en Panasonic dit ook gebruikten in hun modellen. Over de verschillen hoeven we nu niet meer uit te wijden maar het zorgde er wel voor dat fabrikanten geen genoegen namen met de eerste generatie van de 3d-techniek. Beide technieken werden verder ontwikkeld en verfijnd, wat in 2014 zorgde voor een 3d-weergave waar weinig meer op aan te merken viel. Passief 3D was het fijnst om naar te kijken maar had als nadeel dat de resolutie gehalveerd werd. Maar, met de komst van 4K Ultra HD leek dit de techniek te worden die zou gaan slagen. Fabrikanten hebben het geprobeerd maar het leek de consument toch niet zozeer om de resolutie te gaan, maar juist om de brillen.

Twee verschillende technieken zorgde voor concurrentie in de markt maar ook voor verwarring bij consumenten. Welke techniek is het beste en welke brillen heb ik nu eigenlijk nodig? Daarbij waren de brillen voor de actieve 3d tv’s niet onderling uitwisselbaar en bovendien fors aan de prijs. Uiteindelijk zijn de prijzen wat gezakt en werd er één infraroodstandaard ontwikkeld waarmee de meeste brillen konden werken. Maar, het feit dat we een bril op moesten zetten om naar 3d-content te kijken veranderde niet.

Het is de schuld van de bril

Het is niet de schuld van fabrikanten of de schuld van consumenten dat de 3d tv zijn einde kent. De techniek is er simpelweg nog niet. We willen als consument geen content bekijken waar we een bril voor moeten opzetten, in ieder geval niet in de huiskamer waar we meestal met meerdere mensen voor de tv zitten. Fabrikanten konden daar simpelweg niet tegenop boksen omdat de autostereoscopische (zonder bril) techniek nog niet voldoende ontwikkeld was en is. Eigenlijk al sinds 2010 praten we over deze autostereoscopische techniek en we hebben al tientallen demonstraties en prototypen voorbij zien komen. de ene keer indrukwekkend waardoor we vol verwachting waren, de andere keer een grote tegenvaller. Veel bedrijven hebben het geprobeerd maar veel verder dan prototypen of commerciële toepassingen zijn we niet gekomen. Alhoewel Toshiba het wel geprobeerd heeft met een veel te dure brilvrije 3d tv maar dit model werd nauwelijks verkocht. Niet alleen door de hoge prijs maar vooral ook door de tegenvallende kwaliteit. Voor de consument was ‘brilvrij’ 3d dus nog geen optie en dat lijkt het nog altijd niet te zijn.

Niet alleen de brillen hadden effect op de 3d-ervaring, ook de grootte van de tv was hierbij van belang. Eén van de veel gehoorde kritieken was dat het 3d-effect niet ‘echt’ was. Het was meer alsof je in een kijkdoos keek. Op zich niet verrassend want iets kan niet buiten het frame van de tv vallen, maar het maakte wel duidelijk dat hoe groter de tv, hoe indrukwekkender de 3d-ervaring. Pas op een tv van 50-inch of groter (afhankelijk van hoe dicht je op je tv zit) beslaat deze een groot genoeg deel van je gezichtsveld om voor een indrukwekkende 3d-ervaring te zorgen. Koop je een kleinere tv of zit je verder weg dan is de kans groot dat die ervaring wat tegenvalt.

Blu-ray, tv-zenders en bioscopen

Qua content zat het over het algemeen wel goed in het begin. Studio’s gingen er vol voor en brachten 3D Blu-ray films uit, al was het in het begin soms gebonden aan een specifieke fabrikant. Ook omroepen wilden snel meegaan met de trend. Zo gingen onder meer het Britse BBC en Sky mee maar daar kreeg men al snel door dat te kosten veel te hoog waren en de vraag veel te laag. Zelfs de Olympische Spelen en Wimbledon die deels in 3d uitgezonden werden konden daar geen verandering in brengen. Het kostte teveel moeite en geld om 3d naar de huiskamer te brengen en dus werd na twee jaar besloten de stekker eruit te trekken. Ook studio’s zagen dat het opnemen in 3d een flinke kostenpost was en bovendien waren veel regisseurs niet blij met de nieuwe manier van filmen. Het had een hele grote technische en creatieve impact. Daarom werden al snel veel films na de opnamen pas naar 3d omgezet, middels software. Dit werkte soms prima waardoor er nauwelijks verschil was tussen ‘echt’ en ‘nep’ 3d, maar in de meeste gevallen mocht die nabewerking niet teveel kosten en bleef het echte 3d-effect uit. Consumenten die deze films zagen waren dan ook snel teleurgesteld, wat weer een negatieve impact op het imago van 3d had.

Een plek waar 3d nog wel altijd populair is, is de bioscoop. Veel films worden nog altijd in drie dimensies uitgebracht in de bioscoop en gelukkig is de nabewerking in 3d inmiddels zover dat het resultaat altijd wel prima tot goed is. Consumenten blijken in de bioscoop wat minder last te hebben van het dragen van een brilletje en dit inmiddels simpelweg te koppelen aan een avondje bioscoop.

Het einde van 3d?

Dat dit het einde van 3d is lijkt ons sterk. 3d is een techniek die om de zoveel decennia weer uit de kast gehaald wordt, wanneer fabrikanten weer wat nieuws geleerd of ontwikkeld hebben. Zo zijn we van de rood/groene brilletjes van tientallen jaren terug nu bij de ‘normale’ brillen aangekomen. De brillen die nu ook de te hoge drempel blijken. Over misschien 10 jaar zien we dat de autostereoscopische techniek verbeterd is en kunnen we mogelijk de volgende generatie van de 3d-techniek verwachten. Voor nu moeten we het echter doen met de passieve en actieve 3d-techniek, waarbij dus gebruik gemaakt moet worden van de brillen. Maar, wil je nog voor een nieuwe 3d tv gaan dan is haast geboden. Samsung verkoopt inmiddels geen 3d tv’s meer, net als Philips. Sony en Panasonic hebben het aanbod uitgedund. LG is nog de enige fabrikant die het merendeel van de in 2016 gelanceerde tv’s uitrust met 3d-weergave en daarbij ook nog brilletjes levert.


De populariteit van 3d in de huiskamer was van korte duur en ondanks verwoede pogingen van fabrikanten en contentproviders om het een succes te maken waren het toch met name de brilletjes die de techniek de das om deden. Fabrikanten van tv’s noemen 3d niet eens meer als het op de modellen zit en de focus is verschoven naar nieuwe premium features als Ultra HD, HDR en smart tv. De industrie gelooft heilige in deze nieuwe technieken en standaarden, en daar zullen we dan de komende jaren nog veel van gaan horen, tot het moment dat 3d weer om de hoek komt kijken.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (10)

Stuart

Stuart
19 maart 2016 om 09:47

Ik vind het behoorlijk schokkend dat 3D aan het verdwijnen is. Maar ik zie het inderdaad gebeuren in advertentiefolders. Vorig jaar heb ik een Samsung 4K/3D tv gekocht omdat ik per se actieve 3D wilde i.v.m. de volle 1080p resolutie. Natuurlijk zijn niet alle 3D films de moeite waard maar dat geldt hetzelfde voor 2D films. Animatiefilms vind ik over het algemeen niet goed tot hun recht komen in 3D. Ook is het is afhankelijk van persoonlijke smaak: als je een film in 2D niet leuk vindt dan zal je het in 3D ook niet leuk vinden. Voor mij heeft 3D niet alleen een meerwaarde voor bepaalde films, ook zijn er Playstation 3 spellen die zeer de moeite waard zijn in 3D (Super Stardust, Wipeout, Zen Pinball 2). Hoe dan ook, ik blijf een fan van 3D! Beste 3D-showcase: IMAX Under The Sea 3D (moeilijk verkrijgbaar). Ook zeker de moeite waard voor het 3D-effect: IMAX Grand Canyon Adventure, IMAX Born To Be Wild, Avatar (natuurlijk!), Pacific Rim, Guardians of the Galaxy, De Avonturen van Kuifje.

Inloggen
Walther Roelen

Walther Roelen
21 maart 2016 om 12:14

3D in zijn algemeenheid en zeker ook 3D-TV gaan niet verdwijnen. 3D is een afkorting voor drie-dimensionaal en alles in onze omgeving is 3D of heeft 3D (drie-dimensionale)
eigenschappen. Wat gaat verdwijnen zijn in dit verband de 3D-(stereoscopische)-TV’s of het gebruik ervan omdat dat gekoppeld wordt aan het gebruik van “3D-brillen”.
Men (de consument) wil geen aparte bril om 3D te kunnen zien op willekeurig welk beeldscherm en/of projectie. De toekomst voor 3D-TV zal dan ook technologie zijn die realistische drie-dimensionale perceptie mogelijk maakt zonder bril.

Inloggen
Darkbilly

Darkbilly
01 mei 2016 om 00:59

3D tv’s ten einde, wat nu?

Ik ben altijd een grote fan van 3D geweest.
Voor de introductie van Blu ray 3D, was ik al in het bezit van 3D field sequential systeem met daarbij behorende 3D DVD’s.
Nu heb heb ik een 3D TV in mijn woonkamer en een 3d Beamer in mijn thuisbioscoop. Uiteraard dus ook in het bezit van 3d bluray spelers.
Nu dat de fabrikanten stoppen met het produceren van 3D televisies, houdt het dan ook in dat de productie van de blu ray 3d spelers zijn einde zal naderen?

Het mag dus duidelijk zijn na het voorgaande dat ik, in tegenstelling tot andere mensen, het juist wel gaaf vind om een film in 3d te bekijken. Ik heb dan ook een behoorlijke verzameling blu ray 3d’s opgebouwd de afgelopen jaren.

Betekent dit, wanneer mijn Blu ray 3D spelers en/ of beamer en tv zijn afgeschreven, ik de schijfjes niet meer kan bekijken waarvoor ik ze heb aangeschaft?

Stoppen de filmmaatschappijen dan ook met het uitbrengen van 3D Blu ray’s in de nabije toekomst?

Wie kan mij hier wat meer over zeggen.

Inloggen
Walter

Walter
06 juni 2016 om 19:14

Wat betekend dit dan voor uw blad, dat zich toch zwaar richt op 3D media?

Inloggen


06 juni 2016 om 21:50

Zoals je kunt zien publiceren we al een tijdje niks meer. Het houdt helaas op..

Inloggen
Peter

Peter
01 juli 2016 om 16:01

Ik kan mij helemaal aansluiten bij Stuart, ik heb zelf ook een Panasonic pasieve 3d tv en vind het jemmer dat het verdwijnt, dus zit ik nu het nog kan te kijken naar de Panasonic 3d actieve PANASONIC TX-50DXW784, dan kan ik tenminste weer jaren vooruit,maar welke brillen heb ik daar bij nodig? Zonder teveel flikkering in beeld?
Ik zie dat dit topic aardig oud is maar hoop toch dat iemand mij nog antwoord.
Groet Peter

Inloggen
Rudi

Rudi
23 juli 2016 om 21:29

Ik geloof er niets van. Misschien dat de actieve tv’s verdwijnen, maar de passieve tv’s van o.a. LG zullen blijven, omdat het goedkoop is te fabriceren en verder geen nadelen heeft.

In tegenstelling tot Stuart vind ik juist animatiefilms in 3D zeer goed tot hun recht komen. Het leent zich er uitermate goed voor. En onderwaterfilms zoals idd. Under the sea zijn ook zeer mooi.

Dat er weinig ‘voor’ de tv gebeurd ervaar ik niet als een nadeel; bij de films waar dat sterk gebeurd, zoals bv. Sammy, leidt het enkel af.

Inloggen
Walter

Walter
24 juli 2016 om 01:29

Idd Rudi

Ik ben het volledig met je eens.

Ik heb vrijdag nog in de mediamarkt staan kijken naar hele grote 4K oled tv van LG (19.000 euro)
Toen ik vroeg of er 3D materiaal voor was zeiden ze, niet in 4K maar wel de klassieke 3D films zoals Kuifje in 3D. De heren waren zo vriendelijk om zo’n schijfje in de blue ray speler te proppen en ik werd gewoon weg geblazen,onwaarschijnlijk mooi zuiver beeld. Nee, voor mij en vele anderen is 3D zeker nog niet dood, en ik weet weer waarvoor ik ga sparen!

Inloggen
Rudi

Rudi
31 december 2017 om 12:59

Wel, ik had duidelijk ongelijk. LG is inmiddels ook gestopt met de productie van 3D-TV’s.
Onbegrijpelijk, want wat kost zo’n voorzetscherm voor de TV nu helemaal? Voor LG hooguit enkele tientjes.
3D heeft niet de populariteit gekregen die de fabrikanten hadden verwacht, maar toch heeft een aanzienlijk deel van de mensen een 3D-TV gekocht en ook de daarbij behorende content.
Als deze televisies aan vervanging toe zijn, dan kan die content dus de prullenbak in.
Een onbegrijpelijke keuze van LG. Als zij 3D-TV’s blijven verkopen, dan is dat toch goed voor de klantenbinding, zou je denken?

Inloggen
henk nijkamp

henk nijkamp
28 juli 2016 om 19:35

Dat door de 3D bril de het systeem verdwijnt, of dat juist is? wie het weet kan het zeggen.
Wel is het zo dat omroepen te beroert zijn om in 3D uit te zenden,Arte doet het soms ‘zelfs H.D
is nog een broodje moeilijk! Een Bleu Ray is nogal prijzig, EN KOMT ER EEN 3d ZONDER BRILLETJE,
ZULLEN de omroepen ook mee moeten, zit je misschien weer met een andere moeilijkheid. Wat nog leuk is dat het fenomeen 3D ook al in de jaren zeventig werd uitgezonden als proef zonder bril.
het werkte ook nog goed!zo nieuw is het dus niet. Als ik een leuke film had zou het niet erg vinden door een bril te kijken. Wat waar is is waar, het huidige 3D heeft wel een mooi effect.

Inloggen
Peter

Peter
28 november 2016 om 17:23

Na al enige tijd zoeken schijnt OTTO een 58″ Hisence TV te verkopen met en 4K en 3D en soms met een 3D kamfilter … wat dat ook mag zijn. Let wel op betreft Ziggo geschikt.

Inloggen
jean paul

jean paul
31 mei 2017 om 11:54

Stuart,ik ben het met jou kompleet eens.Ik vraag me gewoon af met welk recht er miljoenen 3d dvd’s werden verkocht,om daarna het nodige projectie materiaal niet meer te produceren

Inloggen
Peter

Peter
24 december 2017 om 10:47

Het is toch belachelijk dat er geen een TV fabrikant 3D televisies meer maakt.
Wat zal het nou uiteindelijk meer kosten om 3D in de TV te laten?
een paar honderd euro misschien. Nou dat heb ik er echt wel voor over om dat extra te betalen.
En zo zullen vele met met denken. Als er een nou een fabrikant slim is dan zou die er 3D in moeten laten zitten. Dat levert de fabrikant toch geld op. Geen concurrentie van andere fabrikanten.
Wereldwijd moet dat toch een aardig bedragje zijn voor de fabrikant. Zal toch wel 3% zijn?

Inloggen
Walter

Walter
24 december 2017 om 12:46

WEl, Panasonic maakt nog steeds 3D tv’s zoals deze 4K model, helaas wel in lcd met LED achtergrond verlichting. https://www.panasonic.com/nl/consumer/televisies/led-lcd-tv/tx-50exw784.specs.html
Ook LG verkoopt nog steeds 3D tv’s en dit met OLED http://www.lg.com/uk/tvs/lg-OLED65C6V.

Inloggen