Impressie: Lcd- en oled-tv’s van Sony leggen ook nadruk op geluid

19 februari 2020 6 Minuten 3 Reacties
sony-65-a8-2020

Sony presenteerde deze week zijn nieuwe televisies voor 2020 tijdens een evenement op het hoofdkantoor in België en wij waren aanwezig. Middels dit artikel geven we een impressie van de line-up voor het aankomende jaar. De fabrikant legt onder meer de nadruk op goed geluid, zonder soundbar of externe speakers.

Aan het begin van het jaar presenteerde Sony zijn line-up aan belangrijke televisies voor 2020. Daar hebben we hier een mooi overzicht van gemaakt, waar je alle specificaties en modellen op je gemak kunt bekijken. Ook heeft collega Eric een uitgebreide verslag geschreven van verschillende workshops van en interviews met televisiefabrikant, waaronder natuurlijk Sony. In dit artikel kijken we naar belangrijke televisies die het Japanse merk dit jaar in de spotlight zet. Eén ding valt meteen op: audio is en blijft een belangrijke pilaar.

Wanneer je voor een Sony-televisie kiest, dan kom je al gauw verschillende termen tegen als het gaat om geluid. Bij de wat goedkoper geprijsde modellen zijn dat termen als ClearAudio+ en X-Balanced Speaker, maar aan duurdere modellen hangen termen als Acoustic Multi-Audio en Acoustic Surface Audio, die soms worden vergezeld door de X Balanced Speaker, een subwoofer of de Frame Tweeter. Dat zijn termen die niet iedereen wat zegt. Maar als je dan toch een Sony-tv overweegt, is het handig om te weten wat ze precies inhouden.

Acoustic Surface Audio van Sony

We beginnen met Acoustic Surface Audio. Dit is door Sony ontwikkelde geluidstechnologie die het scherm in feite verandert in een speaker. Dit is alleen mogelijk op oled-televisies, omdat daar hebt geluid doorheen gestuurd kan worden. Dit kan niet op de lcd led-modellen. Achter het oled-scherm zitten twee aandrijvers die het paneel laten trillen, waardoor er geluid gepresenteerd wordt. Daarnaast is er (natuurlijk een relatief smalle) subwoofer aanwezig voor het nodige basgeluid; het standaard tv-geluid moet daardoor stukken beter zijn dan normaal.

Advertentie

De recente oled-modellen zijn bovendien op te nemen in een homecinemasysteem. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een versterker met enkele speakers in huis, dan kun je de tv instellen als een grote centerspeaker voor dat systeem. Sony noemt dit de TV Center Speaker Mode. Je moet het scherm dan zien als een aanvulling op je bestaande systeem. Het voordeel van deze optie is dat bijvoorbeeld gesprekken heel duidelijk naar voren kunnen komen, terwijl de hevigere effecten gewoon door de andere speakers gestuurd worden.

Voor meer informatie hierover kun je terecht in het artikel dat hier dieper op ingaat. Tv’s waar deze audiotechniek op aanwezig is, zijn de Sony AG9, AG8, A9 Master Series en A8.

Acoustic Multi Audio

De verschillende Full Array LED-televisies van Sony mogen rekenen op Acoustic Multi Audio. Dit is een audiotechniek die net even anders werkt dan de hierboven genoemde Acoustic Surface Audio. Heel oneerbiedig gezegd is Acoustic Multi Audio een andere benaming voor 3d-geluid, maar daarmee doe je de technologie waarschijnlijk te weinig eer aan. Televisies met Acoustic Multi Audio, eveneens een door Sony ontwikkelde geluidstechnologie, beschikken over vier speakers op de tv: twee aan de zijkant en twee aan de onderkant.

De twee speakers aan de zijkant van de televisies hebben genoeg ruimte voor een prima klankkast. Dat moet de kwaliteit uiteindelijk ten goede komen. De speakers zijn naar de muren gericht en kunnen rekening houden met de indeling van de kamer. Hangen er gordijnen aan één kant? Geen probleem: doordat het systeem via de microfoon in de afstandsbediening de akoestiek in de kamer kan meten, hoef je daar niets van te merken in de geluidsweergave. De andere twee speakers zijn naar onderen gericht en hebben ook een grote klankkast.

Wat we ook op deze televisies van Sony tegenkomen zijn de X-Balanced Speakers. Die speakers zitten ook op kleinere en ietwat betaalbare modellen. X-Balanced Speakers hebben een speciale vorm die functionaliteit en design laat samenkomen. Traditionele ronde speakers hebben een goed geluid, maar vergen wat ruimte — en daardoor kan de tv dikker worden. Dunne, ovale speakers hebben minder ruimte nodig, maar dat gaat ten koste van het geluid. De X-Balanced Speakers zitten volgens Sony precies tussen die twee modellen in.

Je komt Acoustic Multi Audio tegen op de volgende Full Array LED-tv’s: Sony ZG9 en ZH8, evenals de XG95, XH95, XG85 en XH90. De X-Balanced Speakers tref je aan op XG81, XH81, XH80 en XH80, de XG85, XH90, XG96 en XH95.

Aanpassingen aan de software

Heel veel modellen van Sony, op een enkele tv hier en daar na, draaien op Android TV. Dat is het besturingssysteem van Google dat we ook op tv’s van Philips en Sharp aantreffen. Het is een systeem waar Google weinig bewegingsvrijheid toelaat voor andere fabrikanten, maar Sony heeft toch hier en daar wat aangepast. Zo moeten de verschillende beeldinstellingen wat duidelijker gemaakt worden en tref je nu meer uitleg aan. Over het algemeen moet het voor de gebruiker meteen duidelijk worden wat een bepaalde instelling voor uitkomst heeft.

Sony-televisies die in 2020 op de markt verschijnen

We hebben hierboven verschillende modellen genoemd. Sommige modelnummers kom je misschien bekend voor, omdat je die al in de winkel hebt zien staan; andere modellen moet nog uitgebracht worden. Daarom zetten we hieronder de negen modellen neer die je in 2020 kunt verwachten in de verschillende winkels.

  • ZH8, in 75-, 85 en 98-inch (de 98-inch is eigenlijk de ZG9 van vorig jaar)
  • A9 Master Series, in 48-inch
  • A8 in 55- en 65-inch
  • XH95, in 49-, 55-, 65-, 75-, en 85-inch
  • XH90, in 55-, 65-, 75- en 85-inch
  • XH85, in 43- en 49-inch
  • XH81, in 43-, 49-, 55- en 65-inch
  • XH80, in 43-, 49-, 55-, 65-, 75- en 85-inch
  • X70, in 43-, 49-, 55- en 65-inch (zonder Android TV)

Voor meer informatie over de verschillende specs per apparaat, verwijzen we je door naar ons uitgebreide overzicht dat we begin dit jaar publiceerden.

Lees ook onze review van de Sony XH95-serie.

Meer lezen?

Voor meer nieuws over de televisies van Sony en andere merken kun je terecht in ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we een verzameling achtergrondartikelen met daarin alles over verschillende technieken en mogelijkheden. Daarnaast tref je hier het overzicht aan van al onze recensies.

Reacties (3)