IFA 2017 preview: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

21 augustus 2017 8 Minuten 3 Reacties
IFA-2014

Begin september gaat IFA 2017 weer van start. In dit artikel kijken we naar wat we kunnen verwachten van IFA 2017 op het gebied van home cinema.

Over ruim een week zitten we weer in Berlijn, waar op 29 augustus IFA 2017 van start gaat. Tijdens deze grootste elektronicabeurs van Europa presenteren nagenoeg alle grote fabrikanten hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en houdt je op de hoogte van alle nieuwtjes. Maar, wat kunnen we dit jaar precies verwachten op het gebied van home cinema?

IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek. Dit jaar verwachten we veel op het gebied van oled, 4K Ultra HD en multiroomsystemen. Wil je meer weten over mobiele apparatuur, waaronder tablets, smart home en wearables, dan kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl. Homecinema Magazine is van 29 augustus tot 3 september aanwezig en zal direct verslag doen vanaf de beursvloer.

De trends van IFA 2017

Het is dit jaar lastig om precies in te schatten wat we te zien en te horen gaan krijgen. Dit omdat we nauwelijks geruchten voorbij zien komen, in tegenstelling tot voorgaande jaren. We moeten het dus vooral doen met de trends van afgelopen jaar en de verwachtingen voor komend jaar. Zo verwachten we dat de opmars van oled door blijft zetten, dat meer fabrikanten met 4K Ultra HD Blu-ray spelers komen, zal Dolby Vision bredere ondersteuning krijgen en krijgen we waarschijnlijk vernieuwingen op het gebied van draadloze multiroomoplossingen te zien. Wat er dit jaar reeds gepresenteerd is vind je in ons 2017 home cinema overzicht, wat we aanvullen zodra er nieuwe modellen aangekondigd zijn.

Advertentie

Oled tv’s en Ultra HD (Blu-ray)

Er zijn nog maar weinig geruchten over nieuwe oled televisies verschenen, maar als we kijken naar voorgaande jaren dan is de kans groot dat we tijdens IFA 2017 diverse nieuwe modellen gaan zien. Zo pakt LG in september altijd groots uit en kunnen we in ieder geval diverse demonstraties, aankondigingen van nieuwe standaarden en ontwikkelingen, en mogelijk nieuwe televisies verwachten. De Koreaanse fabrikant is marktleider op het gebied van oled en zal dan ook alles doen om te tonen dat zij ‘de baas’ zijn. Daarnaast komt LG mogelijk met een betere Ultra HD Blu-ray speler, als opvolger (of aanvulling) op de in januari gelanceerde UP970.

Panasonic grijpt IFA elk jaar aan om een of meerdere nieuwe producten te tonen. In 2015 kwam het bedrijf tijdens de beurs met zijn eerste oled tv en vorig jaar werden diverse Ultra HD Blu-ray spelers aan het assortiment toegevoegd. Dit jaar krijgen we waarschijnlijk twee goedkopere Ultra HD Blu-ray spelers te zien; de DMP-UB304 en DMP-UB314. Daarnaast toont Panasonic natuurlijk zijn onlangs gepresenteerde oled tv’s; de EZW1004-serie en EZW954-serie.

Samsung zet nog altijd vol in op QLED, een verbeterde versie van de lcd-techniek. Tijdens IFA 2017 zal het bedrijf wederom nieuwe televisies met de QLED-benaming lanceren maar verder verwachten we geen grote vernieuwingen of aankondigingen op het gebied van home cinema. Wel zal Samsung zijn in januari aangekondigde Ultra HD Blu-ray spelers tonen; de UBD-M8500 en UBD-M9500.

Philips heeft al laten weten IFA 2017 te gebruiken om de herfst line-up voor 2017 te presenteren. In januari kondigde het bedrijf al diverse nieuwe televisies in het middenklasse segment aan, plus de 55POS9002 oled tv. Maar, Philips gaf al aan te werken aan premium lcd tv’s die gebruikmaken van de quantum dot-techniek. Deze 8000-serie tv’s krijgen we dus tijdens IFA 2017 te zien. Daarnaast verwachten we nu eindelijk de eerste Ultra HD Blu-ray speler van TP Vision, want er is nog altijd geen speler van het merk te koop in Nederland.

Op het gebied van televisies verwachten we van Sony geen belangrijke aankondigingen. De Japanse fabrikant heeft begin dit jaar een complete line-up gepresenteerd, en daar onlangs nog de XE70-serie aan toegevoegd. Ook heeft Sony inmiddels drie oled tv’s in het assortiment. Wat we echter wel verwachten is een nieuwe Ultra HD Blu-ray speler, mogelijk met ondersteuning voor Dolby Vision.

En dan hebben we Toshiba nog. Het merk is terug van weggeweest en wil tijdens IFA 2017 weer uitpakken. Toshiba is een samenwerking met Vestel aangegaan en zal tijdens de beurs zijn eerste (betaalbare) oled tv tonen in de vorm van de X97-serie. Daarnaast komt het bedrijf met diverse Ultra HD tv’s die gebruikmaken van de lcd-techniek.

HDR

Natuurlijk is de kans groot dat alle premium televisies die tijdens IFA 2017 aangekondigd worden over ondersteuning voor high dynamic range (HDR) beschikken, maar we verwachten ook vele demonstraties op het gebied van HDR. De techniek staat nog in de kinderschoenen en alle HDR-standaarden zijn daarom aan verandering onderhevig. Zo krijgen we waarschijnlijk diverse demonstraties van Dolby Vision te zien, een standaard die ook op meer televisies zal verschijnen. Daarnaast heeft Samsung onlangs HDR10+ aangekondigd, een verbeterde versie van HDR10. Deze standaard zal ook door meer toestellen ondersteund gaan worden, mogelijk middels een firmware-update.

En natuurlijk mogen we HLG (Hybrid Log Gamma) niet vergeten. Deze standaard is ontwikkeld voor tv-uitzendingen in HDR en zal op nagenoeg alle nieuwe televisies te vinden zijn. Daarbij is de verwachting dat alle (nieuwe en oude) standaarden door de nieuwste receivers en home cinema-oplossingen ondersteund gaan worden.

Dolby Atmos en DTS:X

Nu zo’n beetje alle nieuwe receivers voorzien zijn van ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Beide standaarden moeten zorgen voor een nog indrukwekkendere surround-ervaring voor thuis. We gaan waarschijnlijk wederom speakers met Dolby Atmos-modules (naar boven gerichte modules op speakers) zien, maar ook simpelere home cinema-oplossingen die ondersteuning voor de standaarden van DTS en Dolby bieden. Daarnaast is de verwachting dat de soundbars een Dolby Atmos en DTS:X upgrade krijgen. Zo heeft Yamaha reeds de YAS-207 soundbar met DTS Virtual:X aangekondigd.

Multiroom en draadloze speakers

Waar we ook dit jaar weer veel van gaan zien is de integratie van av-producten in het thuisnetwerk en daarmee de multiroom-systemen. De meeste nieuwe tv’s kunnen draadloos verbonden worden met luidsprekers (van dezelfde fabrikant vaak) in huis waardoor je het geluid van de tv draadloos naar een andere kamer kunt streamen. De tv wordt dus meer en meer een onderdeel van een multiroom-opstelling. Daarbij worden steeds meer receivers voorzien van standaarden voor draadloze communicatie tussen audiosystemen in huis en wordt de bediening plus integratie met andere apparatuur alleen maar eenvoudiger. Een interessante trend is het gebruik van standaarden die breed geaccepteerd zijn. Zo zijn bijvoorbeeld DTS Play-fi, FireConnect en Chromecast built-in standaarden die door verschillende audiofabrikanten gebruikt worden en het mogelijk maakt om speakers van de verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren.

Advertentie

We hebben nog maar weinig concrete informatie over nieuwe draadloze speakers en multiroom-systemen, maar het in de hifi-wereld bekende Dali heeft al wel van zich laten horen. De Deense fabrikant komt tijdens IFA 2017 namelijk met de Dali Callisto, een draadloos luidsprekersysteem dat integratie van BluOS, het platform van Bluesound, kent. We verwachten boekenplank luidsprekers en vloerstaande luidsprekers, die allemaal draadloos communiceren middels een SoundHub controller. Deze controller komt met optische, analoge, usb en coaxiale aansluitingen. Daarnaast zou streamen middels bluetooth tot de mogelijkheden behoren.

High-res audio

Hoge resolutie audio, ook wel high-res audio genoemd, zal ook dit jaar tijdens IFA 2017 weer een belangrijke rol spelen. De verwachting is dat alle grote audiofabrikanten hoge resolutie audio-ondersteuning naar speakers, home cinema-systemen, mediaspelers en tv’s brengen. Niet alleen high-end apparaten krijgen deze ondersteuning, ook relatief simpele speakers en mediaspelers worden hier dit jaar mee uitgerust zodat je overal terecht kunt met je audiobestanden in hoge kwaliteit.

IFA 2017 verslag

IFA 2017 gaat (voor de media) op 29 augustus van start in Berlijn. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en zal verslag doen van alle belangrijke productlanceringen en ontwikkelingen. Houd dus begin september de website in de gaten voor het laatste nieuws en de eerste hands-on ervaringen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Frans

Frans
21 augustus 2017 om 18:15

Zo dat is een hoop nieuws zie de rest wel te gemoed over een tijdje.

Inloggen
Michiel

Michiel
22 augustus 2017 om 12:52

Zou fijn zijn als de prijzen van de Oled tv’s een keer gaan zakken ;-).

Inloggen
John

John
01 september 2017 om 08:28

Ik vindt LG Oled C7 een prachtige TV. Maar die prijs houdt me nog tegen. En zoals vorige spreker zou het fijn zijn als ze de prijzen flink verlagen. 1599,– vindt ik persoonlijk voldoende voor de C7

Inloggen