IFA 2013 en home cinema: Dure tv’s, hoge resoluties en soundbars

14 september 2013 5 Minuten 2 Reacties
IFA-2013

IFA 2013, Europa's grootste consumentenelektronicabeurs, zit er weer op en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we allemaal gezien op het gebied van home cinema? Welke producten sprongen boven de concurrentie uit? En wat is de algemene trend?

Onbetaalbaar maar indrukwekkend

De belangrijkste trend die we zagen op IFA 2013 is eigenlijk te omschrijven als ‘onbetaalbaar maar indrukwekkend’. Veel fabrikanten van audio- en videoproducten toonden de nieuwste technieken en features, waaronder natuurlijk 4K Ultra HD en oled. Hoewel veel van deze producten bijzonder indrukwekkend zijn om te zien, zijn ze nagenoeg onbetaalbaar voor de gemiddelde consument. Oled tv’s met een prijskaartje vanaf 7.999 euro, Ultra HD tv’s die meer dan 4.000 euro kosten en slanke speakers waar je 1.500 euro voor neer moet leggen. Absoluut interessant maar voor de gemiddelde consument nog niet haalbaar.

Oled tv’s

Zoals verwacht brachten alle grote fabrikanten oled tv’s mee naar IFA 2013. Zo presenteerden Samsung en LG hun oled modellen met gebogen display die reeds in Nederland te koop zijn maar werden ook verschillende nieuwe modellen en prototypen getoond. Samsung en LG hadden beiden oled tv’s die voorzien waren van de hoge 4K-resolutie bij en LG toonde zelfs de grootste 4k oled tv ter wereld. Daarnaast toonde LG een 55-inch oled tv met een lijst in de vorm van een schilderij. In deze lijst zitten de speakers van de tv verwerkt. Ook Panasonic en Sony zijn actief op het gebied van oled en toonden 55-inch oled tv’s met 4K-resolutie.

4K Ultra HD tv’s

Iets vriendelijker qua prijs zijn de 4K Ultra HD tv’s die we tegenkwamen tijdens IFA 2013. Zo toonden Samsung, LG en Sony hun reeds gepresenteerde modellen welke ook al in veel landen te koop zijn. Daarnaast presenteerde Panasonic haar eerste 4K Ultra HD tv in de vorm van de 65-inch WT600. Dit is ook de eerste tv ter wereld die uitgerust is met de HDMI 2.0-standaard. Philips had ook nog geen Ultra HD tv’s getoond en greep IFA 2013 aan op twee modellen, een 65-inch en een 84-inch tv, te tonen. Opvallend is dat Philips met een prijs van 5.000 euro flink minder vraagt voor het 65-inch model dan de concurrentie. Ook Toshiba zet in op lagere prijzen want het bedrijf brengt een 58-inch Ultra HD tv op de markt die 3.499 euro kost. Daar krijg je dan ook nog een gratis tablet bij.

Advertentie

Is gebogen de trend?

Begin dit jaar introduceerden Samsung en LG de eerste oled tv’s met een gebogen display. Dit zou volgens de fabrikanten moeten zorgen voor een IMAX-achtige kijkervaring doordat het vorm van het display de bolling van je oog vormt. Nu wordt aan dat statement sterk getwijfeld maar opvallend qua design is het zeker. Toch bleek op IFA 2013 dat gebogen displays niet alleen voor oled weggelegd zijn. Samsung toonde namelijk een gebogen 4K Ultra HD lcd tv met een formaat van 65-inch en Sony introduceerde een gebogen lcd tv met Full HD resolutie. Het model van Sony kan reeds in de VS gekocht worden voor een prijs van 4.000 dollar.

Video-impressies Ultra HD en oled tv’s

Meer informatie vind je in onze video-impressies vanaf IFA 2013

Video-impressie Philips 65PFL9708 en 84PFL9708 4K Ultra HD tv’s
Video-impressie Samsung 4K Ultra HD en oled tv’s
Video-impressie Sony X9005A-serie 4K Ultra HD tv’s
Video-impressie LG oled tv’s tijdens IFA 2013
Video-impressie LG 4K Ultra HD tv’s tijdens IFA 2013
Eerste indruk Panasonic TX-L65WT600 4K Ultra HD tv

Soundbars en andere speakers

IFA 2013 stond ook in het teken van draadloze audio middels slanke en stijlvolle speakers. Veel fabrikanten toonden dan ook compacte Bluetooth speakers in allerlei soorten en maten en met opvallende designs. Deze markt is inmiddels zo vol dat het onderscheiden van de concurrentie erg lastig is. Ook op het gebied van soundbars voor home cinema systemen begint de markt aardig vol te raken. Onder meer Toshiba, Sony, Canton, Yamaha en Harman Kardon toonden nieuwe soundbar home cinema systemen.

 

Philips bracht een compleet nieuw concept mee in de vorm van de Fidelio E5. Dit systeem bestaat uit draadloze achterluidsprekers die, wanneer niet gebruikt, onderdeel van de speakers aan de voorzijde zijn. Ook Yamaha toonde een uniek concept in de vorm van de Relit, een systeem dat gebruik maakt van zowel licht als geluid.

3D tv’s

We hadden verwacht op het gebied van 3D ook diverse nieuwigheden te zien maar helaas viel dit wat tegen. Elke middenklasse en high-end tv die we zagen was uitgerust met 3D weergave maar hier werd nauwelijks tot niet over gesproken. Gelukkig was er wel één fabrikant die zich echt met 3D bezighield. Hisense toonde namelijk een bril-vrije 3D tv met een formaat van 65-inch, en een transparante lcd tv met passieve 3D weergave. Onze eerste indruk van deze modellen lees je in dit artikel.

IFA 2013 round-up

Al met al was IFA 2013 op het gebied van home cinema weer een geslaagd avontuur met veel nieuwe producten en ontwikkelingen. Vooral op het gebied van tv zijn fabrikanten druk bezig met hogere resoluties en betere beeldtechnieken, maar dit wordt pas echt interessant wanneer de prijzen ook op een betaalbaar niveau komen te liggen. Wij kijken in ieder geval al uit naar volgend jaar, maar mocht je nog eens rustig door de artikelen van dit jaar willen bladeren kun je terecht in ons IFA 2013 archief.

Reacties (2)