IFA 2012: Wat kunnen we verwachten op het gebied van 3D?

11 augustus 2012 5 Minuten 1 Reacties
IFA-2011

IFA 2012, de grootste consumentenelektronica beurs van Europa die plaatsvindt van eind augustus tot begin september, komt er bijna weer aan. De beurs biedt een platform voor fabrikanten om hun nieuwste producten, technieken en ontwikkelingen voor de Europese markt te presenteren. Ook op het gebied van 3D kunnen we weer interessante ontwikkelingen verwachten.

!–more–>

Alle grote fabrikanten zullen dit jaar weer aanwezig zijn en de focus zal, kijkend naar home cinema apparatuur, wederom op nieuwe TV’s liggen. De meeste aankondigingen en presentaties zullen aan het eind van deze maand tijdens verschillende persconferenties gedaan worden. De verwachting is dat we onder meer OLED TV’s, nieuwe 3D LCD en plasma TV’s en wellicht nieuwe bril-vrije 3D TV’s gaan zien. Toch zal de focus niet op 3D liggen. 3D zal meer gebruikt worden als feature dan als belangrijkste onderdeel van een TV. Hieronder vind je een overzicht met de verwachtingen op het gebied van 3D.

Samsung

Samsung heeft al een redelijk groot assortiment aan 3D LCD en plasma TV’s in Europa gelanceerd maar de fabrikant heeft nog meer voor ons in petto. In Azië lanceerde Samsung onlangs nog de 75 inch ES9000 serie 3D LCD TV en de verwachting is dat Samsung dit model tijdens IFA 2012 ook voor Europa zal lanceren. Daarnaast komen er wellicht ook kleinere modellen in deze serie.

Ook heeft Samsung begin dit jaar haar eerste OLED TV gelanceerd; de 55 inch Super OLED TV. Dit model is nog steeds niet te koop en Samsung grijpt IFA 2012 dan waarschijnlijk ook aan voor een Europese lancering, compleet met prijzen en beschikbaarheid.

Sony

Sony is de enige fabrikant die maar twee LCD TV series heeft gelanceerd dit jaar. Dat lijkt nogal weinig dus om het aanbod wat uit te breiden zou Sony tijdens IFA 2012 met een nieuwe serie kunnen komen, maar hier zijn nog geen aanwijzingen voor gevonden. Wel gaan er al langere tijd geruchten dat Sony bezig is met de ontwikkeling van passieve 3D TV’s. IFA 2012 is een ideaal podium om de eerste passieve 3D modellen te lanceren maar ook deze kans lijkt klein.

Begin dit jaar presenteerde Sony een tegenhanger van de OLED techniek in de vorm van Crystal LED. Sony zou een Crystal LED model kunnen tonen tijdens IFA 2012 maar de fabrikant heeft onlangs nog aangegeven samen te gaan werken met Panasonic voor de ontwikkeling van betaalbare OLED TV’s. Of dit bekent dat de Crystal LED plannen geschrapt zijn is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de vruchten van de samenwerking met Panasonic dit jaar nog niet te zien zullen zijn.

Het meest interessante gerucht dat de we afgelopen weken gehoord hebben is dat Sony werkt aan een bril-vrije 3D TV en deze zelfs al (vermomd) getoond zou hebben tijdens een beurs in de VS. Hopelijk is de techniek een stuk beter dan wat we tot op heden gezien hebben en toont Sony tijdens IFA 2012 een prototype.

Panasonic

Over wat Panasonic tijdens IFA 2012 zal presenteren is nog vrij weinig bekend en er gaan ook nauwelijks geruchten. Dit houdt meestal in dat er weinig spannends aangekondigd zal worden. Panasonic zal zich met name focussen op reeds gepresenteerde modellen, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘groene’ producten en diensten, en diverse functies als Smart TV, 3D en integratie van verschillende producten in het thuisnetwerk. Het hele productaanbod dat we al kennen zal wederom aan bod komen.

Philips

Philips is eigenlijk de enige fabrikant waar we nog maar weinig van gezien hebben dit jaar. De Nederlandse fabrikant, inmiddels overgegaan in TPV, zal IFA 2012 dus aangrijpen om de complete 2012 LCD TV line-up te presenteren. De meeste modellen zijn al door Philips bekendgemaakt maar de high-end 9000 serie blijft nog een kleine verrassing, al zijn er al wat specificaties en foto’s gelekt. Op het gebied van 3D zal Philips zowel passieve als actieve modellen tonen. Een bril-vrije 3D TV lijkt onwaarschijnlijk.

Toshiba

Ook Toshiba heeft al redelijk wat modellen gelanceerd dit jaar waarvan de meesten inmiddels in Nederland te koop zijn. Onder deze modellen valt ook de 55ZL2 bril-vrije 3D TV. Het enige grote probleem van deze TV is het prijskaartje van zo’n 8.000 euro. Er gaan geruchten dat Toshiba werkt aan een nieuwe versie van de ZL2 TV en dan zou IFA 2012 natuurlijk een mooie plek zijn om deze te presenteren.

LG

Net als de meeste andere fabrikanten heeft LG het grootste deel van de 2012 LCD TV en plasma TV line-up tijdens CES 2012 reeds gepresenteerd, maar dat betekent niet dat we niks moois gaan zien tijdens IFA 2012. Zo zal de 55 inch OLED TV van de fabrikant nogmaals gepresenteerd worden en krijgen we waarschijnlijk ook de 84 inch 4K Ultra HD 3D TV nogmaals te zien. Daarbij krijgen we hopelijk te horen wat de prijzen zullen worden en wanneer we er voor naar de winkel kunnen.

Overig

Natuurlijk zijn er nog veel meer home cinema en 3D producten die aandacht zullen krijgen of gepresenteerd zullen worden tijdens IFA 2012. Hou Homecinema Magazine en 3DTV Magazine in de gaten voor het laatste nieuws.

2012 LCD en plasma TV’s

Alle fabrikanten zullen hun reeds gelanceerde LCD en plasma modellen tijdens IFA 2012 nogmaals aan het publiek tonen, maar mocht je nu al een compleet overzicht van alle TV’s van Sony, Panasonic, LG, Sharp, Philips en Samsung willen hebben kun je terecht op deze pagina.

Reacties (1)