Wat is homecinema? (een introductie)

home cinema start

Lees onze uitgebreide homecinema informatiegids voor de meeste informatie met betrekking tot home cinema apparatuur, bekabeling en accessoires. Alle onderwerpen zijn op een eenvoudige maar duidelijke manier uitgelegd, zodat iedereen kan begrijpen hoe je het beste home cinema systeem kunt samenstellen.

Wat is home cinema?

Ben je op zoek naar een home cinema systeem wat overeenkomt aan een bezoek aan de nieuwste film in een grote bioscoopzaal of een “algemene” home cinema set dat binnen een uur staat? De meesten onder ons willen iets wat er net tussenin zit; een aparte kamer voor je home cinema systeem en bioscoop-ervaring is een luxe welke niet voor veel mensen is weggelegd. Aan de andere kant presteert een normaal alles-in-één systeem niet om over naar huis te schrijven en uiteindelijk gaan de bijzonder slechte presentaties, vooral van de luidsprekers, je sneller dan verwacht toch irriteren.

Dan is een componenten systeem datgene wat overblijft. Een componenten systeem is een systeem dat nauwkeurig is samengesteld uit losse onderdelen, zoals een DVD/Blu-Ray speler, een receiver/versterker, luidsprekers… en alles wat je maar aan wilt sluiten. Door het gebruik van component systemen kom je het dichtst bij de presentaties van de nieuwste bioscoopzalen. Vaak denkt men dat het bedieningsgemak normaal is bij alles-in-één home cinema sets, maar dit is meestal niet zo. Ook zijn losse componenten veel flexibeler in het gebruik (alles is aan te sluiten, op meerdere manieren) en ze zijn ook gemakkelijker te updaten, wanneer dat op een bepaald moment nodig is om het systeem aan te laten sluiten op nieuwe wensen of ontwikkelingen.

De opstelling in een kamer

Ook is het belangrijk waar je home cinema systeem moet komen. De onderstaande punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:

  • Waar wordt de kamer naast het gebruik van het home cinema systeem voor gebruikt?
  • Hoe is de akoestiek van de kamer en hoe beïnvloedt deze de geluidskwaliteit?
  • Wat is de opstelling van de plaats waar je zit ten opzichte van de TV waar naar je gaat kijken?

Een home cinema systeem plaats je in de kamer waar je het liefst naar je films kijkt of naar je muziek luistert, maar deze kamer moet daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Een hele kleine kamer is nauwelijks goed in te richten, akoestisch gezien, maar een grote kamer met heel veel rare vormen en hoekjes ook. Is er überhaupt wel ruimte voor een home cinema systeem?

Kortom, het is van groot belang dat je kijkt waar je een home cinema systeem wilt gaan inrichten. Maak een tekening van de beoogde kamer en bekijk deze met een home cinema specialist. Er zijn altijd oplossingen, voor elke kamer.

Vervolgens kun je aan de slag met al onze tips en adviezen in de Homecinema Informatiegids.