Home cinema vraag: Wat is de optimale kijkafstand voor je TV?

21 december 2010 1 Minuut 0 Reacties
TV-kijkafstand

Vroeger werd vaak gezegd dat je niet zo dicht bij de TV moest gaan zitten, dat zou slecht zijn voor je ogen. Tegenwoordig gaat dat echter niet meer op. De nieuwste TV’s hebben een veel scherper beeld, ook van dichtbij. Te dichtbij is esthetisch gezien echter nog steeds niet goed, dan zie je de beeldpunten zitten en heb je minder mooi beeld. De aanbevolen afstand tot de TV is afhankelijk van de resolutie van de TV en de beelddiagonaal. Ook het antennesignaal is van invloed op het beeld.

Digitaal of analoog antennesignaal

Er zijn twee soorten antennesignalen: digitaal en analoog. Een digitaal signaal geeft over het algemeen een scherper beeld dan een analoog signaal. De beelddiagonaal van je scherm bepaalt, in combinatie met het antennesignaal, de beste afstand. Bij een analoog signaal vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 4. Bij een digitaal signaal kun je de beelddiagonaal met 3 vermenigvuldigen om de optimale afstand tot je scherm te bepalen. Zo kijk je met maximale beeldkwaliteit en voorkom je bovendien vermoeide ogen. Hang of plaats je TV bij voorkeur met het midden van de TV op ooghoogte.

Kijkhoek

Bij een LCD scherm is het van belang dat je recht tegenover de TV gaat zitten om verlies aan contrast en helderheid te voorkomen. Bij een klassieke TV of plasmascherm blijft de beeldkwaliteit bij elke kijkhoek gelijk. Een plasmascherm kan echter meer spiegeling geven bij de inval van zonlicht op het scherm. Omdat TV’s continu verbeterd worden, zullen de verschillen binnen niet al te lange tijd waarschijnlijk minimaal zijn.

De optimale afstand voor jouw TV

Het is slim om voor aankoop van een nieuwe televisie de maximale afstand van het scherm tot je bank te bepalen. Zo weet je in de winkel hoe groot je TV maximaal mag zijn. Wil je alles nog eens overzichtelijk uitgelegd hebben, bekijk dan dit filmpje van Bobshop!

Reacties (0)