Wat is het verschil tussen Bitstream en PCM audio?

09 juni 2023 2 Minuten 18 Reacties
Denon AVR-X1700H

Er zijn tegenwoordig zoveel instellingsmogelijkheden op zowel spelers als receivers en home cinema-systemen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, sommige instellingen zijn wel van groot belang. Als je een Blu-ray speler hebt dan heb je vast de opties Bitstream en PCM wel eens voorbij zien komen. Maar, waar dienen deze opties voor en wat is het verschil?

Als je jouw Blu-ray speler of een andere bron als een gameconsole via HDMI aangesloten hebt op een receiver, soundbar of home cinema-systeem dan zijn er twee opties voor de doorgave van audio beschikbaar; Bitstream en (L)PCM. Qua audiokwaliteit zit er in principe weinig verschil in als je de speler via HDMI aansluit maar er is wel een verschil in de manier waarop de audio doorgestuurd wordt.

PCM audio

Als je de speler instelt op PCM audioweergave dan zorgt de speler er zelf voor dat de (HD) audioformaten die op de Blu-ray disc staan (bijvoorbeeld DTS-HD, Dolby Atmos en Dolby TrueHD) gedecodeerd worden. De audio wordt vervolgens ongecomprimeerd doorgestuurd naar je home cinema-set of receiver. Deze set of receiver hoeft vervolgens zelf geen signalen meer te decoderen waardoor de audio direct naar de (versterker en) speakers gestuurd kan worden. Op het display van je set of receiver zie je dan het PCM-logo branden. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt wanneer de receiver geen ondersteuning biedt voor het decoderen van (HD) audioformaten. De speler vangt het dan op zodat de receiver de audio alleen hoeft weer te geven.

Bitstream

Wanneer je de Bistream-optie selecteert negeert de speler de decoder mogelijkheden voor audio en wordt het signaal ongecodeerd doorgestuurd naar de receiver of home cinema set. De set of receiver zorgt er vervolgens met eigen decoders voor dat het signaal omgezet naar een bruikbaar signaal voor de versterker en speakers. Op het display van je receiver of set zie je dan het logo van het betreffende audioformaat verschijnen (Dolby, DTS, etc.). Deze optie kan altijd gebruikt worden wanneer je de receiver of set ondersteuning biedt voor het decoderen van de audioformaten die je weer wilt geven. Het is overigens altijd mogelijk te schakelen tussen PCM en Bitstream.

Meer informatie

Wil je meer weten over audiostandaarden, het gebruik van receivers of soundbars, of advies voor de aankoop van audio-apparatuur? Neem dan een kijkje in onze tips en advies-sectie.

Reacties (18)