De oplossing voor wanneer beeld en audio niet synchroon lopen

08 juni 2023 3 Minuten 51 Reacties
Samsung QN55QN90C

Een probleem dat we voorbij zien komen is dat beeld en audio op de een of andere manier niet synchroon lopen. Dit kan wanneer je een Blu-ray film kijkt of wanneer je digitale tv via een decoder kijkt. De audio wordt in dit geval eerder weergegeven dan de video en zorgt dus voor een vervelend effect wat vooral zichtbaar is bij close-up beelden van pratende mensen. Wat kun je hier aan doen?

Audio en beeld niet synchroon

De reden dat audio en video niet synchroon lopen is dat video veel meer tijd in beslag neemt om verwerkt te worden. Audio gaat een stuk sneller en kan dus ook sneller verstuurd worden richting de tv of de luidsprekers. Wanneer we praten over hoge resolutie videomateriaal wordt dit nog eens versterkt. Wanneer een beeld dus door een tv of receiver of Blu-ray speler verwerkt of bewerkt moet worden (denk aan upscaling of filter effecten voor ruis e.d.) kan de video wat vertraging oplopen. Ditzelfde geldt voor content die je bijvoorbeeld via Netflix afspeelt, waarbij het beeld via de tv weergegeven wordt en de audio via een gekoppelde soundbar of receiver. Er zitten diverse schakels in het systeem die voor vertraging kunnen zorgen.

Audio/video delay instellen

Toch is de oplossing vaak simpeler dan je denkt. In de meeste gevallen beschikt een van de apparaten waar je mee werkt (de tv, receiver, home cinema-set en soms Blu-ray speler) over een zogenaamde Lip Sync-functie. Deze functie kent verschillende benamingen als Audio Synch, HDMI synch, Audio Delay, etc. maar allemaal komen ze op hetzelfde neer; het instellen van een vertraging voor het geluid zodat geluid en beeld weer synchroon lopen. Deze vertraging kan in milliseconden ingesteld worden, iets wat weinig lijkt maar veel invloed heeft. Er is geen standaard instelling die je probleem verhelpt. Vaak is het gewoon uitproberen met welke vertraging het beeld en de audio synchroon weergegeven worden. Daarbij zijn er ook apparaten die een automatische correctie kunnen doen. Deze vind je in het instellingen menu terug.

HDMI eARC

Met de komst van HDMI eARC – alweer een hele tijd geleden – is het probleem van vertraging bij audio en video grotendeels verholpen. Deze feature van HDMI zorgt zelf voor een correcte synchronisatie tussen beeld en audio. Echter, je hebt wel apparatuur nodig die dit ondersteunt. Dus zowel de soundbar als de televisie of zowel de receiver als de televisie.

Bluetooth

Er zijn steeds meer mogelijkheden om soundbars en andere speakers te verbinden met je televisie, waaronder bluetooth. In sommige gevallen kan bluetooth er echter voor zorgen dat er een vertraging optreedt. Wanneer televisie en (bluetooth) soundbar of speaker niet op elkaar afgestemd zijn – vaak door de fabrikant – dan is de kans groot dat je het beeld en de audio niet gelijk krijgt. Daar is ook geen eenvoudige oplossing voor. We raden dan ook af om bluetooth te gebruiken wanneer je zowel beeld als audio wilt, tenzij de fabrikant adverteert met een bluetoothconnectie speciaal voor dit doeleinde.

Andere oplossingen

Er zijn helaas andere redenen waarom beeld en geluid niet synchroon lopen en deze zijn van te voren lastig vast te stellen. Zo kunnen diverse beeldtechnieken als filters en motion handlers invloed hebben op dit probleem. Het stuk voor stuk uitzetten van deze extra beeldbewerking opties zou het probleem kunnen oplossen. Daarbij kun je proberen om het doorlussen van het signaal te beperken wanneer vertraging in beeld of geluid een groot probleem vormt. Sluit dan componenten zoveel mogelijk direct op de televisie aan. Daarbij kunnen receivers die komen met een kamercorrectie-oplossing soms vertraging veroorzaken wanneer deze functie is ingeschakeld. Heb je een receiver met kamerkalibratie actief en heb je last van lip sync-issues? Probeer deze functie dan eens uit te schakelen.

Extra tip; Wanneer je kijkt via streamingdiensten en last hebt van lip sync-issues, dan kan het wel eens helpen de streamingdienst opnieuw op te starten.

Meer informatie

Meer tips en adviezen over beeld en audio vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (51)