De oplossing voor wanneer beeld en audio niet synchroon lopen

15 juni 2012 2 Minuten 50 Reacties
Philips-HDTV

Een probleem dat ik vaak in de vraagbaak voorbij zie komen is dat beeld en audio op de een of andere manier niet synchroon lopen. Dit kan wanneer je een Blu-ray film kijkt of wanneer je digitale tv via een decoder kijkt. De audio wordt in dit geval eerder weergegeven dan de video en zorgt dus voor een vervelend effect wat vooral zichtbaar is bij close-up beelden van pratende mensen.

Audio en beeld niet synchroon

De reden dat dit gebeurt is dat video veel meer tijd in beslag neemt om verwerkt te worden. Audio gaat een stuk sneller en kan dus ook sneller verstuurd worden richting de tv of de luidsprekers. Wanneer we praten over HD videomateriaal wordt dit nog eens versterkt. Wanneer een beeld dus door een tv of receiver of Blu-ray speler verwerkt of bewerkt moet worden (denk aan upscaling of filter effecten voor ruis e.d.) kan de video wat vertraging oplopen.

Audio/video delay instellen

Toch is de oplossing vaak simpeler dan je denkt. In de meeste gevallen beschikt een van de apparaten waar je mee werkt (de tv, receiver, home cinema set en soms Blu-ray speler) over een zogenaamde Lip Sync functie. Deze functie kent verschillende benamingen als Audio Synch, HDMI synch, Audio Delay, etc. maar allemaal komen ze op hetzelfde neer; het instellen van een vertraging voor het geluid zodat geluid en beeld weer synchroon lopen. Deze vertraging kan in milliseconden ingesteld worden, iets wat weinig lijkt maar veel invloed heeft. Er is geen standaard instelling die je probleem verhelpt. Vaak is het gewoon uitproberen met welke vertraging het beeld en de audio synchroon weergegeven worden. Daarbij zijn er ook apparaten die een automatische correctie kunnen doen. Deze vind je in het instellingen menu terug.

Andere oplossingen

Er zijn helaas andere redenen waarom beeld en geluid niet synchroon lopen en deze zijn van te voren lastig vast te stellen. Zo kunnen diverse beeldtechnieken als filters en motion handlers invloed hebben op dit probleem. Het stuk voor stuk uitzetten van deze extra beeldbewerking opties zou het probleem kunnen oplossen. Daarbij kun je proberen om het doorlussen van het signaal te beperken wanneer vertraging in beeld of geluid een groot probleem vormt. Sluit dan componenten zoveel mogelijk direct op het display aan.

Advertentie

Meer informatie

Meer tips, tricks en informatie over home cinema apparatuur, accessoires en technieken vind je in de Home cinema informatiegids en via onderstaande links.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een home cinema systeem inrichten?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid

Reacties (50)