Home cinema of soundbar aansluiten: hdmi of optisch?

03 november 2015 4 Minuten 8 Reacties
Marantz-SR7009-review-3

We krijgen er nog dagelijks vragen over; hoe sluit je nu je apparatuur (tv, decoder, blu-ray speler, etc.) het beste aan op je home cinema-systeem of soundbar? Je kunt hiervoor verschillende kabels gebruiken maar de keuze gaat vaak tussen de hdmi-kabel en de optische kabel. Beide opties zijn prima maar wanneer gebruik je nu welke kabel?

Verschil hdmi en optisch

Voordat we beginnen over welke kabel je het beste kunt gebruiken is het eerst verstandig over het verschil tussen de mogelijkheden te lezen. Om te beginnen is een hdmi-kabel geschikt voor de doorgifte van zowel beeld als geluid, terwijl een optische kabel alleen audio kan doorsturen. Een hdmi-kabel is dus in principe de enige kabel die je nodig hebt om audio en video door te sturen en zelfs terug te ontvangen (middels HDMI ARC) van je tv.

Beide kabels kunnen 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) doorsturen, maar houd er rekening mee dat optisch geen ondersteuning biedt voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat, te vinden op Blu-ray discs. Hiervoor is de bandbreedte te klein, een probleem dat hdmi niet heeft.

Hoewel je dus bepaalde audioformaten niet kunt weergeven via een optische kabel betekent dit niet dat je een vele slechtere geluidskwaliteit hebt of bepaalde delen van het geluid mist. Als een audioformaat niet doorgestuurd kan worden wordt hier vaak automatisch een standaard Dolby Digital- of DTS-versie van gemaakt, die wel door de optische kabel verstuurd kan worden. Ook kun je een PCM-versie van het geluid versturen. Overigens moet ook je home cinema-systeem compatibel zijn met de weergave van de HD audioformaten en een soundbar is sowieso geen echt meerkanaals systeem waardoor het verschil nauwelijks te horen zal zijn.

Advertentie

Hieruit kunnen we opmaken dat de verschillen tussen beide kabels al direct een voorkeur voor één bepaalde kabel geven; hdmi. Als het mogelijk is dan is het gebruik van een hdmi-kabel altijd aan te raden, maar de aangesloten apparaten moeten hier natuurlijk wel mee overweg kunnen.

Controleer de aansluitingen

Als je verschillende apparaten, waaronder bijvoorbeeld de tv, de decoder en de blu-ray speler, wilt koppelen met je home cinema-systeem of soundbar dan is het natuurlijk verstandig eerst te kijken welke aansluitingsmogelijkheden je tot je beschikking hebt. Ook als er een receiver tussenzit dan moet met de aansluitingsmogelijkheden van dit apparaat rekening gehouden worden. Niet alle soundbar- en home cinema-systemen beschikken over hdmi-aansluitingen en bovendien beschikken niet alle tv’s over de hdmi audio return channel-optie waarmee het geluid van de tv teruggestuurd kan worden.

Wat is de beste aansluiting?

Over het algemeen zeggen we; gebruik hdmi als het mogelijk is. Sluit zoveel mogelijk middels hdmi aan op je soundbar of home cinema-systeem. Ook je digitale tv-decoder kun je middels hdmi verbinden en vervolgens het beeld via de hdmi-uitgang van je home cinema-systeem of soundbar richting de tv sturen. Wil je ook tv kijken zonder dat de soundbar of home cinema-set hiervoor aan hoeft te staan? Dan kun je kiezen voor een hdmi-kabel vanuit de decoder naar de tv en een hdmi arc-aansluiting vanuit de tv of een optische aansluiting vanuit de decoder (of tv) naar je soundbar of home cinema-systeem.

We raden altijd aan de soundbar of het home cinema-systeem als ‘hub’ te gebruiken en, wanneer mogelijk, hier de meeste componenten op aan te sluiten. Vervolgens kun je met één hdmi-kabel richting je tv gaan. Als je de tv gebruikt om al je apparaten op aan te sluiten dan gebruik je een hdmi arc-aansluiting of een optische aansluiting om de audio van al deze aangesloten apparaten vanuit je tv naar je set of soundbar te sturen.

Ga je voor de hoogst haalbare kwaliteit en gebruik je liefst zo min mogelijk kabels dan is hdmi de beste keuze. Voor het gemiddelde home cinema-systeem zal een optische kabel echter geen merkbaar mindere geluidskwaliteit veroorzaken en is dus absoluut geen verkeerde aansluiting.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Meer informatie, tips en adviezen over home cinema systemen en losse componenten vind je in de home cinema informatiegids of via onderstaande links.

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?
Is een soundbar de juiste keuze voor jouw home cinema systeem?
Hoe sluit je een soundbar aan op je tv en andere apparaten?
Wat zijn de voor-en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Gerrit de Wit

Gerrit de Wit
21 november 2015 om 19:43

Ik heb een digitale ontvanger voor TV van KPN en wil graag digitale radio beluisteren hoe kan ik deze het best aansluiten aan mijn Samsung Bluerayspeler welke kabel kan ik daar het beste voor gebruiken is dat een optische kabel want HDMI is volgens mij geen optie de digitale ontvanger is een Motorola V I P 1963

Inloggen
de brucker Kurt

de brucker Kurt
22 november 2015 om 03:06

Beste heb een vraagje. Zou graag mijne surround aansluiten op de tv heb alleen ingangmet drie kkleuren. Alles aangesloten maar werkt niet. Wat doe ik fout? Bij test komt uit elke boxen geruis uit. MVG Kurt

Inloggen
ron koreman

ron koreman
09 mei 2016 om 17:48

Mijn blu-ray 3d speler is via hdmi-cec en hdmi arc aan mijn tv en soundbar gekoppeld. Toch valt soms mijn beeld weg, tijdens spelen van een dvd ? Slechte kabel ?

Inloggen
Sjiekie

Sjiekie
14 juni 2016 om 08:30

Een Te lange HDMI kabel kan ook beeldverlies veroorzaken.
Connectoren van een HDMI kabel kunnen ook snel hun grip verliezen en zodoende het signaal niet kunnen door sturen.

Inloggen
ria Majoor

ria Majoor
08 juli 2016 om 15:34

wij hebben een stereoset van Philips op de samsung tv verbonden door HDMI 2 als ik de stereoset aan zet, krijg ik een melding “geen signaal”en doet de stereo dus niets, reageert ook niet op de afstands bediening!!! wie helpt mij om dit op te lossen s.v.p ben een beetje wanhopig, we hebben blikseminslag gehad en nu dus allemaal nieuwe aparatuur,m alles werkt vorige week, wij deden s.avonds de stereoset uit, om de t.v aan te zetten, gingen s,avonds naar bed, dus de t.v uitgezet, verder niets gedaan!! de volgende ochtend de stereo aan gezet, en dus geen geluid, de hdmi op 2 gezet, en toen kwam de melding,”GEEN SIGNAAL’

Inloggen
Randy

Randy
21 januari 2017 om 20:23

Ik heb een Philips tv met hdmi arc. Ook heb ik een Philips soundbar met hdmi arc. Vervolgens heb ik een ziggo horizon box en een playstation 3. Hoe kan ik nu alles het beste aansluiten? De horizon box op de soundbar en dan de soundbar op de tv met arc. En de playstation direct op de tv. Of de horizon box op de tv en dan de tv naar de soundbar en de playstation op de soundbar?

Inloggen
Ben Hoesen

Ben Hoesen
27 oktober 2017 om 20:12

Ik heb een TV van Panasonic.Nu heb ik de LG SJ5 soundbar gekocht,aangesloten met een HDMI kabel.
TV ingang HDMI en Soundbar HDMI out.Maar werkt niet op geen enkele stand van de afstandsbediening.
Help ??? wie weet raad of heeft hetzelfde probleem???

Inloggen
Alfons

Alfons
21 december 2020 om 13:48

Ik begrijp dat de info op de website al weer 5 jaar oud is. Wat belangrijk is om te vermelden, is dat niet elke HDMI kabel te gebruiken is. De gewone standaard kabels werken niet. Je moet dus wel een kabel gebruiken die geschikt is voor een sounders.
Dit heb ik inmiddels ervaren en opgelost. Ik heb alleen nog een probleem. Het geluid op de soundtrackliedje is niet synchroom met de tv. Het geluid is een fractie te laat met het beeld en dat is best storend. Ik weet nog niet hoe ik dat moet oplossen. Mijn Philips smart tv heeft alleen de mogelijkheid het geluid te vertragen, maar daar heb ik dus niets aan.

Inloggen