Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: bediening en bekabeling

25 augustus 2016 + 10 minuten 2 Reacties
RU-Connected-2

Welke luidsprekerkabels, hdmi-kabels, cinchkabels en andere bekabeling gebruik je voor een eigen thuisbioscoop? En, hoe bedien je al je apparaten eenvoudig? We bespreken het in dit artikel.

Nog een paar dagen en dan is het zover; onze thuisbioscoop is dan helemaal af, ingeregeld en wel. Maar, voordat het zover is hebben we nog een aantal onderdelen te bespreken, waaronder de tweede meting en het instellen van de bioscoop, en natuurlijk het kostenplaatje. In dit artikel kijken we naar de bekabeling en accessoires die we gebruikt hebben. Wil je weten wat we de afgelopen maanden allemaal gedaan hebben om tot een complete thuisbioscoop te komen? Neem dan ons archief over het maken van je eigen thuisbioscoop door.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network is voor de zomer verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

Luidsprekerkabels

Alle luidsprekers hangen inmiddels, zoals je hebt kunnen lezen in ons artikel over het plaatsen van de luidsprekers in een Dolby Atmos-opstelling. Maar, die speakers moeten natuurlijk verbonden worden met de receiver, in ons geval een Denon AVR-X7200WA die gecombineerd wordt met een Denon stereoversterker voor de hoogtekanalen aan de achterzijde. Voor de luidsprekerkabels zijn we een samenwerking aangegaan met een partner die we al sinds het prille begin van de website kennen; RU Connected.

RU Connected is inmiddels een bekende Nederlandse leverancier van prima kabels voor je av-installatie en we werken ook al sinds 2010 met het bedrijf. Op de website van RU Connected vind je onder meer optische kabels, hdmi-kabels en cinch-kabels die we in een ver verleden al eens onder de loep genomen hebben. Toen het bedrijf ons aangaf op termijn het assortiment uit te breiden met luidsprekerkabels was de keuze snel gemaakt; die willen we graag proberen. Op de website zijn ze nog niet te vinden (verschijnen binnenkort), maar wij delen graag onze eerste ervaringen met deze kabels al.

RU Connected heeft ons zo’n 160 meter aan forse luidsprekerkabel gestuurd. De kabel bestaat uit vier aders van 2,5 mm² occ koper. Het bedrijf heeft deze keuze gemaakt zodat de kabel dan ook voor bi-wire of bi-amping toepassingen gebruikt kan worden. Sluit je hem normaal aan dan worden de aders per paar samengevoegd (bijvoorbeeld zwart-wit en rood-blauw). Zodra ze verkocht worden is de kabel op maat en afgewerkt, met banaanstekkers of spades op, maar voor nu hebben we de kabel bare wire gebruikt en zelf banaanstekkers (Norstone) voor de kant van de receiver aangeschaft. 

Over de luidsprekerkabels kunnen we alleen maar zeer tevreden zijn. Het zijn echt forse kabels, met een doorsnede van bijna anderhalve centimeter, maar gezien de afstanden die we moesten overbruggen was dat geen overbodige luxe. We hebben de lengte voor alle speakers (en dat zijn er elf) zo veel mogelijk hetzelfde gehouden om verschil (hoe minimaal ook) te voorkomen. Het nadeel van de forse kabels is echter dat het wegwerken in goten of door muren wat meer werk kost, maar eenmaal weggewerkt houd je natuurlijk alleen het voordeel van kwaliteit over. We gaan absoluut niet zeggen dat het beter klinkt dan kabel A of kabel B, maar we zijn we overtuigd van het feit dat een degelijke afscherming de interferentie minimaliseert en het signaal vloeiend tot aan de receiver laat lopen.

Overige kabels

Natuurlijk hadden we ook extra bekabeling nodig om de av-apparatuur met elkaar te verbinden. Aangezien onze eerdere ervaringen met RU Connected zeer goed waren hebben we wederom voor het bedrijf gekozen. Zo hebben we drie hdmi-kabels van drie meter (34,50 euro), een optische kabel van twee meter (19,95 euro) en een cinchkabel van drie meter (39,95 euro) besteld om alles met elkaar te verbinden. De cinchkabel is overigens gebruikt om de receiver met de stereoversterker te verbinden en zo het signaal voor de hoogtespeakers aan de achterzijde door te sturen.

Onze mening over deze kabels hebben we al eens gegeven en bij die conclusie blijven we ook deze keer; De RU Connected-kabels zijn solide kabels met goed bevestigde connectoren die erg professioneel aandoen in vergelijking met de ‘gewone’ plastic kabels. Deze kabels mogen absoluut gezien worden en met dit ontwerp ben je niet snel bang voor een kabelbreuk, of scheurtjes bij connectoren. Qua kwaliteit zijn het kabels die doen wat ze moeten doen; zorgen dat het audio of beeld materiaal zonder verlies van kwaliteit vanuit de bron naar het weergave apparaat gestuurd wordt. Kortom, goede kabels voor een prijs die stukken lager ligt dan bij de grotere merken.

Bediening

Voor de bediening van alles hebben we voor het eerst eens gekozen voor een universele afstandsbediening. We zijn daar nooit echt fan van geweest aangezien het ‘customizen’ vaak tegenviel, de werking moeilijker was dan nodig en veel geavanceerde functies van de apparatuur via omslachtige wegen (of niet) toegankelijk was. Maar, Logitech beloofde ons dat dit allemaal tot het verleden behoort en kwam met de Logitech Harmony Elite.

Logitech heeft een groot assortiment aan universele afstandsbedieningen en met de Elite heb je direct ook het meest geavanceerde model in handen. Het grote voordeel van deze accessoire is dat het een compleet pakket is; een afstandsbediening met touch-display, een hub voor communicatie, een app voor instellingen en virtuele afstandsbediening, en infraroodverlengers. Je kunt afstandsbedieningen van bijna alle apparaten en merken aan de Harmony Elite toevoegen en bovendien kun je zelf knoppen toevoegen/programmeren. Door het touch-display is het mogelijk in de instellingen van apparaten te duiken, zenders direct aan te tikken en extra opties toe te voegen. Daarbij kun je routines aanmaken waardoor je met één druk op de knop diverse apparaten aanzet. De infraroodverlengers zorgen ervoor dat je de apparatuur netjes in een kast kunt wegwerken zonder de bediening in de weg te staan. Kortom, de meest handige, complete en uitgebreide oplossing waarmee je maar één afstandsbediening overhoudt. Maar daar betaal je ook voor; de Harmony Elite kost zo’n 250 euro.

De Logitech Ultimate afstandsbediening is een accessoire die allang niet meer alleen voor je audio- en videoapparatuur geschikt is. De afstandsbediening is mede ontwikkeld voor het smart home, met directe integratie van onder meer Hue en Nest. Je kunt dus met de afstandsbediening snel en eenvoudig je lampen en thermostaat bedienen, en dat is zeker voor onze thuisbioscoop fijn aangezien we deze verlicht hebben met Philips Hue. Vanuit de installatie van de Harmony Ultimate is dit een fluitje van een cent. Je geeft in de Harmony-app aan dat je Home Control-apparaten wilt toevoegen en selecteert hier Philips Hue. Vervolgens word je gevraagd in te loggen met je Hue-account om toestemming te verlenen en kun je middels de knop op de Bridge je afstandsbediening koppelen.

Ook kun je direct de aangemaakte scenes importeren naar de afstandsbediening. Eenmaal ingesteld kun je de lampen bij Apparaten in het menu van de afstandsbediening en app direct bedienen (qua helderheid en kleurtint) maar je kunt ook een activiteit aanmaken via de Logitech software. Een activiteit is een aantal stappen dat doorlopen wordt met één druk op de knop. Zo hebben we een activiteit ‘tv kijken’ aangemaakt waarmee direct de tv, de receiver, de decoder en de Hue-verlichting ingeschakeld worden. Met één druk op de knop van de afstandsbediening ben je dus meteen klaar om een film te kijken.

Al met al zijn we behoorlijk onder de indruk van de Logitech Harmony Elite, met name door de flexibiliteit en de aanpassingsmogelijkheden zodat alle apparatuur comfortabel te bedienen is. Met één afstandsbediening kunnen we de av-apparatuur, de thermostaat en de lichten bedienen en dat maakt de thuisbioscoop wel helemaal af.

Wil je meer weten over de verlichting? Neem dan ons artikel over het verlichten van een thuisbioscoop door. Lees ook onze review van de Logitech Harmony Elite afstandsbediening.

Status

Hoewel we als test al een paar films gekeken hebben zijn we nog niet helemaal klaar. Alles in de ruimte is afgewerkt, de kabels zijn weggewerkt en de apparatuur werkt. Echter, om het maximale uit deze apparatuur te halen moet deze nog afgesteld worden. Over een paar dagen komt onze akoestisch partner, Mutrox, langs voor de tweede meting en het instellen van de receiver. Pas dan kunnen we horen wat onze thuisbioscoop daadwerkelijk kan. Bovendien hebben we het probleem van de hoge toon uit alle speakers nog niet op kunnen lossen. Dit hopen we ook in de komende dagen te doen.

De planning

We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop. We verwachten over een paar dagen helemaal klaar te zijn, waarna we in de week na IFA de laatste artikelen over onder meer de kosten en de tweede meting publiceren.

  • Augustus: Akoestische optimalisatie (tweede meting en instellen)
  • September: Luisteren, kijken en genieten

Op naar de tweede meting en het finetunen

In de volgende update kun je lezen over de resultaten van de tweede akoestische meting. In de laatste artikelen nemen we het kostenplaatje door en geven we je een mooie impressie van het eindresultaat.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (2)