Review: Logitech MX Master 3S – Een muismeester!

09 augustus 2023 3 Minuten 2 Reacties
Logitech MX Master 3S 3
FWD award

Voor menigeen is een muis een ding met twee knoppen en een scrollwieltje. Naar keuze met een USB-kabeltje of draadloos (bluetooth) naar de computer. Wil je echter monteren dan komen er meer eisen bovendrijven. Perfect horizontaal en ook verticaal scrollen. Meerdere keuzeknoppen afgestemd op het NLE- of fotopakket. En natuurlijk en ergonomische handligging. De Logitech Master 3S vervult deze wensen voor Windows en Apple besturingssystemen.

Een muis die meester is in de handbewegingen voor video- en foto-editing. Dat is de draadloze oplaadbare MX Master 3S leverbaar in een Windows en een Mac-uitvoering. Logitech spreekt zelf van een iconische muis met een sensorgevoeligheid van 8.000 dpi (8K). De sensor werkt behalve op het bureau ook op glas en diverse andere ondergronden. Via bluetooth verbindt de MX Master 3S met de Windows- of Maccomputer. Je kunt zelfs drie verschillende computers door middel van een keuze-drukschakelaartje selecteren.

Heel welkom is de lange gebruikscapaciteit van de accu. Volledig opgeladen zo’n 70 dagen. In geval van nood na 1 minuut laden al weer 3 uur paraat. Het opladen gaat via een USB-c poort aan de voorzijde.

Ergonomische vormgeving

De Logitech MX Master 3S is een solide wat grotere muis die precies in de pal van de doorsnee rechterhand valt. Er zijn zeven bedieningsknoppen en twee scrollwieltjes aan boord.  Met de wijs- en middelvinger bedien je de voorste twee klikkoppen voor bevestiging van gekozen opdracht-opties. Beiden klikken vrijwel niet hoorbaar en geven een comfortabel gevoel van bevestiging bij de drukcommando’s. Tussen de linker- en rechter muisknop zit het eerste scrollwieltje. Geen tanddraden maar een regelbare magnetisch aangedreven scrollsnelheid. Deze MagSpeed kan desgewenst 1.000 regels per seconde doorscrollen. Aan de linkerzijde de rust voor duim en linker handzijde met een tweede scrollwieltje en twee commandotoetsen. Aan de rechterzijde ook twee commandotoetsen voor de volgende en vorige klikopdracht. Bovenop de al genoemde keuzeknop voor koppeling met drie verschillende computers. Al met al valt op dat niet alleen de hand maar ook de armligging en bewegingen een stuk ergonomischer zijn dan bij de standaard muis. Je krijgt niet snel een muisarm!

Logi Options +

Een aantal van de bedieningsfuncties valt nog verder op maat af te stemmen met de app MX setup Logi Options +. Downloaden kan via MXsetup.logi.com. Wij noemen het instellen van functies, een app of bestand openen, een schermfoto maken, mediabesturing activeren en gebaren ingeven. Voor de video- en foto-editor de fijnafstemming bij de gebruikte bewerkingssoftware.

Voor video en foto

De Logitech MX Master 3S is zowel geschikt voor foto- als videobewerking. Dat al direct vanuit de doos. Je kunt de bediening echter specifieker configureren voor bijvoorbeeld Adobe Premiere, Apple Final Cut Pro X, Adobe Photoshop en Davinci resolve Studio. Je maakt voor deze programma’s een eigen profiel aan dat een behoorlijk gebruiksgemak en ook snellere bediening biedt. Davinci Resolve Studio kan je gemakkelijk toevoegen en de opdrachten aan toetsaanslagen koppelen. Bijvoorbeeld Cut/Copy & Paste, zoomen en Fusion-effecten.

Deze muismeester is veel meer dan slechts een ‘muiscursor’. Je kunt spreken van een veelzijdig productiegereedschap. Onder andere voor het scrubben door de tijdlijn, snelkeuze voor diverse commando’s/opdrachten, het instellen van penselen, (effect-)vensters openen, opdrachten ongedaan maken, een nieuwe laag openen bij Photoshop, optimaliseer Microsoft Teams, PowerPoint Safari en Google Chrome. Bij geluid onder andere het volume en microfoon mute.

Tot slot

Samenvattend een prima muis voor video- en fotobewerking. Zeer nauwkeurig werkend en ergonomisch vormgegeven. Leverbaar in zwart en grijs. Voor desktops zonder Bluetooth wordt een dongle USB-A meegeleverd.

Prijzen & Info

  • Logitech MX Master 3S € 99,- www.logitech.com

Reacties (2)